Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   191 / 731
(#) highand válasza szergey hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Hát a mélysugárzó max kitérése? - Tuc-tuc 110 dB-vel, ahhoz más kell mint csemballóhoz.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Pedig én nagyon nem ajánlom a 130-as membránnal készült hangszórókat nem jó igazán a membránja, és (szerelési problémák miatt nem mindig olyan az átvitele, mint az adatlapon), a 160-asak sokkal jobbak ár/használati érték arányban.

Ez van, ha valaki nem kérdez, mielőtt vásárol.
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

A max. hangnyomás mondjuk nem kitérésfüggő....

De egy adott hangsugárzónál adott ez is, és a terhelhetőség is, és természetesen mindig a saját határain belül értelmezhető minden amit kijelentünk róla. Így ha van egy kétutas dobozod, ami 35W-ig terhelhető, akkor annak egyformán jól kell szólnia mindenféle zenével, mert ha egyiknél probléma van, az a másiknál is előjön. És ezért nem szabad csalni pl. az átvitel arányaival, mert olyankor tényleg egyik felvételnél jónak érezzük azt a hibát, másiknál zavarónak.

Egyébként szerintem nincsenek ilyen határok, amikről Te írsz, mert a klasszikus zenében is előfordulnak nagyobb kivezérlések, sőt általában jóval nagyobb a felvételek dinamikatartománya, mint valami "tuctuc"nál. (tényleg, egyébként pontosan mi a sz@r az a "tuc-tuc"? erre mindig kíváncsi lettem volna..)
(#) ptesza válasza szergey hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Az átvitel fogott meg igazán...
A szinte teljesen zárt kosár miatt vannak a problémák?

A kitérése nagyon is jó +-3mm ! Teljesen ki lehet használni a hangszóró terhelhetőségét.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

A kosár önmagában nem okoz gondot. A kitérés sem, mehetne az tovább is 3-tól.
(#) yanika86 hozzászólása Okt 12, 2009 /

Helosztok Van egy ilyen hifim és szeretném kicserélni a benne lévő hangszórókat. Mit javasoltok?

439_1_big.jpg

(#) szergey válasza yanika86 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Hangszórócsere a meglévő dobozban?
(#) yanika86 válasza szergey hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Igen.

Nem adunak vettem, hanem kísérletezni. De majd mindjárt teszem fel a méréseket, eléggé meglepőek.
(#) szergey válasza yanika86 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Akkor előszöris mérd le a dobozt meg a kivágásokat. Utána folytathatjuk.

Ok, de akkor már olyat is vehettél volna, ami nem csak kísérletre jó, hanem mondjuk hangsugárzóba építésre. Erre gyártják a hangszórkat, nem?
Különben is, minek az a kísérlet, aminek előre ismerjük az eredményét.

OK legyen akkor teszt. Melyik hangszóró h1 és melyik h2?

felvettem a sweepeket 1 cm-ről

sinusok hangja

Ez lemaradt.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Képek a "labor" -ról.

Ugye az nyilvánvaló, hogy az egyik nem hangszóró, hanem sziréna.

Kérdés : melyik?
(#) highand válasza ptesza hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Hát igen engem is az adatlapja fogott meg.

Mindenesetre nagyon korrektek, mert azt mondták a MARION-nál, hogy ha visszaviszem kártalanítanak, bár kissé háborgott a hölgy, hogy eddig még mindenkinek megfelelt ez a típus.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy 2 db selejtet kaptam sajnos.

Te most mit mértél? :O És mi derül ki ebből? Nekem kissé értelmezhetetlen.

Sajnos ennek a kettő vidinek katasztrofális a torzítása fülre is, mérve is.

Másrészt a vidi adatlapján szereplő adatokból nem túl sok igaz, mert a frekimenetnek semmi köze a számítotthoz. 8 literes reflexben 50 Hz-ig le kellett volna mennie, ehelyett 100-nál már vág.

A kínai sem a világ csudája, de legalább nem torzít 10%-ot 220 Hz-en....

Dehogyisnem, attól jóval többet is. És nem csak 200-nál hanem attól fölfelé. A magas rezonanciapontról, az 1,0 fölötti jósági tényezőkről, a középtartomány időbeni viselkedéséről nem is beszélve.
A mélyátvitel pedig igaz a hangszórókra, 12 literes dobozban 55Hz-es hangolásnál lesz 51Hz környékén az f3 pont.
Egyébként ezek a "mérések" egyáltalán nem számítanak értékelhetőnek, viszonyításra, összehasonlításra legalábbis nem alkalmasak.

8 litres dobozban 50 Hz-s fb-vel - 6 dB-n kellett volna lennie. Ettől nagyon-nagyon messze van.

Azért mert nem jól mérted.
(#) highand válasza (») Okt 12, 2009 /

Nekem megfelel, mert teljesen gyakorlati környezetben készült. Mennyivel lenne más az eredmény, ha kivittem volna a kertbe egy 2 m-es állványra?

A környezettel semmi gond, csak nem ismered a vonatkozó szabályokat.

Hát ezt miből gondolod? Mit lehet rosszul mérni? Két mikrofonnal is megmértem ráadásul, 90 fokban egymásra forgatva. Megmértem szélessávú zajjal is, ugyanaz a frekimenet jött ki.

Ez a két példány ezt tudja, hallgasd meg a felvételt vagy rajzoltasd ki a spectra lab-al.

Azt hittem ismerem. Nem hajtottam túl, közeltérből mértem, több pozícióból is, ez úgy szól, mint egy sziréna és nem a membránszél volt.

Látom, mert se a mikrofon, se a program, se a mérési mód nem alkalmas az értékelésre. Amellett, hogy nem tudod hogyan, és miért működik a b-reflex doboz úgy, ahogy, hol alakul ki először egységes hullámfront, és hogy milyen módon határozható meg egy hangsugárzó mélyátvitele pontosan.

Ember ne kezdd már megint. Azt sem tudod hogyan mértem, azt sem tudod csúcsértéket, vagy effektívet, vagy négyzetes közepet. Az a két elektret kapszula pont ugyanannyira jó vagy rossz a kínainál, mint a vidinél, mindenesetre nem hiszem hogy 3 dB-nél jobban eltérnének 30 Hz és 300 Hz között az ideálistól.

Ja igen, a hangszórókat megmértem úgy is, hogy a dobozon a reflexnyílást eltömtem. Na a vidi akkor sem azt hozta, amit az adatlap alapján kellett volna.

Arról már nem is beszélve, hogy a vidinek a legnagyobb baja a katasztrofális torzítása. Hozzá képest a kínai egy csoda, mert 5 kHz-is 1% körül van.

Látod te azt a "sinus"-t, amit feltettem? - hát az háromszögjel. Ekkora harmonikus tartalmat nem lehet csinálni a mikrofonnal.

De mit magyarázok, aki akarja meghallgatja, hiszen feltettem a sweep jel hangját.

Ki beszélt itt membránszélről? Egyébként pedig nagyon sok középtartománybeli anomáliát okozhat az is.

Csak elébementem egy lehetséges ellenérvnek, a membránszél mint ok kizárásával.

Csinálhat igen, de nem az csinálta, mert az alapharmónikus és a torzítások fázisa alig változott attól, hogy hova tettem a membrán előtt a mikrofont.

Szerintem nem jó a pille, vagy az idők során elmászott a cséve valamerre, nem tudom, de ez így sziréna, nem hangszóró.

Most megyek aludni.

Minden követketetésed hibás, már az alapjaitól. A meghallgatás pedig semmit nem ér, ki tudja mit hallott ott az a mikrofon.
Megmutatom én neked szívesen, hogyan is kell korrekt méréseket készíteni a szóbanforgó hangszórókról. Szerencsére van nálam kéznél.

Idézet:
„Azt sem tudod hogyan mértem, azt sem tudod csúcsértéket, vagy effektívet, vagy négyzetes közepet.”

Az teljesen lényegtelen. Nem ez hibádzik nálad.

Idézet:
„Ja igen, a hangszórókat megmértem úgy is, hogy a dobozon a reflexnyílást eltömtem. Na a vidi akkor sem azt hozta, amit az adatlap alapján kellett volna.”

Előszöris nem Vidi. Hangszóró 2000. Videoton hangszórógyár már évtizedek óta nem létezik, és az adatlaptól 5%-nál nagyobb eltérésük biztosan nincs, egyszerűen nem értesz hozzá, és hibásak a méréseid. Ha a T-S paraméterek stimmelnek, márpedig a gyártástechnológia miatt stimmelnek, akkor mélytartományban azt kapod a hangszórótól, amit vársz.

A pille egyébként biztosan rendben van, valószínűleg a cséve is központos, ilyen hibák csak ritkán fordulnak elő (a kínaiakkal szemben csak töredékénél), és ha a HA13-478 neked sziréna, akkor a kínai hangszórók meg rezonáns fűtőtestek. Erről ennyit.

A torzítása biztos, hogy nem katasztrofális, mélytartományban a 10% teljesen normálisnak számít, egy SEAS-nak sem kisebb, és nem ettől lesz jó, vagy rossz az adott hangszóró.
Következő: »»   191 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem