Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   193 / 731
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Értem én, nyugi Egyébként úgy tudom, hogy Mms és minden egyéb paraméter meghatározása számításon alapul, melynek az impedanciamenet alapján kiszámított jósági tényezők, valamint a rezonancia-frekvencia-érték az alapjai. Gondolom, hogy akik egyszer ezeket a képleteket feltalálták, gondoltak a pille- és cséve mozgásából adódó dolgokra.
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Ezt vau-vau-zom!
(#) szergey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Na nézzenek csak oda...
Szerintem igenis kell rá válaszolni, mivel megszólítottál. A Fórum nem Te vagy, és nem Te döntöd el kinek mire van szüksége. Pont.

Idézet:
„Hanem a Hobbielektronikai fórum hangszóró ÉPÍTÉSI topic-ja”

Teljes tévedésben vagy, ugyanis a hangsugárzóÉPÍTÉS (hogy én is nagybetűzzek végre) nem asztalosmunka (és igenis nagy bűnt követ el, aki azzá silányítja), hanem hellyel-közzel abból áll, amit én leírok.

Idézet:
„de mindahányan akik itt kérdezünk, ért a maga tanult dolgához, tehát semmilyen jogod nincs, másokat minősíteni !”

Sosem minősítettem másokat. Csak az általa leírtak igazságtartalmát. És ez tény.
Persze amikor már napokon át megy az ellenkezés és a szándákos értetlenkedés, akkor teljesen természetesen kevésbé higgadtan fogalmazok. De én úgy tudtam így működnek az emberek. Ha szemtől szemben volna velem, lehet hogy nem állna meg előttem.

Idézet:
„A végeredmény nem tudom mi lesz,”

Én tudom, a MOD haverjaid kidobnak megint, mint mindig. Úgy hiszem, lassan jósnak is elmehetnék.

Idézet:
„de ennek így semmi értelme, mivel soha nem teszed amire képes vagy,”

De. Én pont azt teszem. Viszont mindennek megvan a maga módja, és tanulható rendszere. A hangsugárzóépítésnek is.

Idézet:
„csak azt látom, hogy ez így nem jó, ez butaság, ez nem arra való, emezt nem így kell, azt meg nem úgy! Azt viszont sehol nem látom, hogy én így képzeltem el vagy így szokták a szakemberek, és oda tennéd a gyakorlatilag használható receptúrát !”

Akkor nagyon szelektíven olvasol, mert én mindig hozzáteszem a megoldást, vagy legalábbis megmutatom az irányt, hogy hol található a válasz. Persze nem akarásnak nyögés a vége, akit nem érdekel, az nem fogja végigjárni az utat amit ajánlok, a második kérdésemnél feladja. Pedig más módszer nincs rá, hogy tanulva, de valami elfogadható kerüljön ki a kezei közül.

Ha valaki ezt nem érti meg, akkor nem tudom, hogy került a Hobbielektronika oldalra. Én ismertem és ismerek valódi amatőröket, akik nem úgy gondolkodtak mint Te. Hanem minden megépített készülékük azt szolgálta, hogy valami újat tanuljanak, és ezzel ők is többek legyenek. Úgy tűnik mára már teljesen kihaltak az ilyen emberek. Ez az, amit én is és még sokan mások is szeretnének megváltoztatni. A Hozzáállást.

Idézet:
„Ez az amit elvárunk azoktól, akik itt segítő szándékkal hozzászólnak !”

Akárhány felkiáltójelet teszel is ki, összeszámoltam múltkor hozzád képest én 3-4-szer annyi problémát oldottam már meg az oldalon. Gondolom nem kell leírni, milyen témában.

Idézet:
„Highend kolléga megpróbált valamit, de nem jól, és láttad .. Akkor egy másik hangnemben rendesen megbeszélve, NEM OKTATVA”

Hát ahhoz az kell, hogy legyen fogadókészség, és hajlandóság a másik félben highand "kollégában" ez nincs meg. Valamit csinál, aztán elhiszi, és nem tágít semmilyen módon az elképzelt igazsága mellől. Ezt a többiek is tanúsíthatják.
És ne haragudj, de mindennek emberi oldala is van, amikor olyan hangnemet és szavakat kapok a "kollégától" amilyet, miért kéne még tapsolva és éljenezve körülugrálnom?
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Micsinálsz vele?
(#) ptesza válasza szergey hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Emlékszel Zoka-ra?

Neki is csattogott a JBL-je. Nála a védelem volt a 7294-ben ,mivel a hsz 4 ohm-os volt a 7294 meg igazából 8 ohm-ra született. Végülis egy párhuzamos 7293 lett a megoldás. Elgörcsölt vagy fél évet a dologgal.

De ez csak eszembe jutott . Nála biztosan nem lehet ,mert a másik hsz nem csinálja.

Hacsak tényleg nem egyformák.

(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Nem is kell feltétlen gondolni rá, egyszerű rezonancia-jóságok. Aki rádiózik (vagy aki ült pár évet elektro-suliban középszinten) annak ismerősek a rezgőkörök.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Emlékszem, de annyi minden zöröghet egy hangszóróban, mondjuk csattogásra kevesebb lehetőség van, de arra is akad elég.

Eszembe jutott még egy, esetleg a kivezetőszál is lehet féligszakadt.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Átnyálaztuk párszor villanytanból a rezgőköröket.. de a jóságok mivoltát sosem sikerült megértenem. Lehet ez Tóth tanárúr "szemléletességének" köszönhető
(#) szergey válasza Tujmi hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Hm, nem olcsó. Ha igaz az adatlap, tölcsérhez nincs szükség ekkora mozgó tömegre, és ez inkább reflexes. Bár a kevés kép szerint elég jónak tűnik a lengőrendszer, fel van készítve sok mm mozgásra, persze ez is a reflex alkalmazást erősíti a nagyobb kitérések miatt.
Lehet, hogy olcsóbban is találnál Eminence környéken valamit, nem kötelező tölcsérben ennyire jó mozgórészek használata... De egyébként jó, csak kellene egy megmért példány legalább, hogy biztos lehess a dolgodban.
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

ugatja

Pedig nem mondható hogy csak ugatná a szakmát, mert elég rendesen belerágta magát a témába már.
(#) szergey válasza yanika86 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Idézet:
„Helló. Az erősitő hátuljára 100 van irva. A hangszoro csere kilőve mert szétszedni nem tudom a hangfalat össze van ragasztva igy marad az uj készitése. Azért lieom a hanhgal méreteit neked.
Magasság:435mm
Mélység:175mm
Szélesség:230”

Ebből kb. az látszik, hogy 160mm-es mélyközép van benne, és fölötte valami, vagy valamik. 12-14 liter körüli térfogattal.
Egy pár kérdés.. mennyi hely van az új hangsugárzónak, és mennyit költhetnél rá?
(#) szergey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Az olvasóknak ehhez sztem nem sok köze van. Nem színház ez, ahol szerepelnénk, és a közönség döntene.
(#) yanika86 válasza szergey hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Helló.
Hely az van bőven és lehet 23-25 literes is.
Kb 15-20 ezer ft-ot szánok rá.
(#) Tujmi válasza szergey hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Tudnál valami jo kis láda tervet ajánlni hozzá?
Amugy gondolkoztam a rétegelt luc falapon mert iszonyat könnyü de tul puha igy nagyon megkéne mereviteni mit gondolsz ?
(#) Norby14 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok! Van egy 5W-os 4ohm impedenciájú hangszóróm, ami egy műanyag házban volt (de eltört) és szeretnék neki csinálni egy kis dobozt, hogy adjon ki vmi "mély" hangot. Nemrég csináltam neki egy házat 10 mm-es bútorlapból de azzal nem adta le azt a hatást amilyen a műanyag házban volt (valószínűleg nagy volt a doboz és vastag a bútorlap). Ha valaki megtudná mondani, hogy kb mekkora térfogatú dobozt csináljak és miből vagy tud valami pár hasznos tippet azt szívesen megköszönném! Amúgy meg tudom, hogy egy 5W-os hangszóróval nem lehet sokat kezdeni de suliban szünetben néha szoktunk zenét hallgatni és nem ártana ha legalább egy ilyen kezdetleges mély hangfoszlányokat hallhatnánk előre is köszönöm a választ!
(#) csezoli21 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok
Azt szeretném kérdezni hogy hangdoboz, és szubláda tervezéséhez melyik progit ajánljátok? melyik a legjobb?
Köszönöm a segítséget!
Helló
(#) szergey válasza Norby14 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Teljes sávban szól? Képet tudsz róla mutatni?
(#) szergey válasza Tujmi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hát bizonyos méretek fölött így is, úgy is merevíteni kell, és a 18" már ilyen tartomány. Mivel gondolom PA célokra lesz, így fontos a hordozhatóság, és az h. egyben maradjon évekig, szóval valahogy ezek alapján kéne anyagot választanod.

Dobozterv: tölcsérbe minden hangszórót bele lehet tenni, ezt is, működni fog vele, ezen túl akkor tudok bármiféle tervszerű dolgot kitalálni, ha leírod, mekkora hely van a doboznak, mire használod, mekkora terhelésen, milyen tartományban működne. Ilyesmik.
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Szinte mindegy ,hogy melyiket használod , ha értesz hozzá. Helyetted nem fog tervezni egy program se , tudnod kell ,hogy mit csinálsz.

DE Legyen: Bassbox Pro , de ez fizetős program. Dobozméretet meg litert ez sem fog helyetted számolni.
(#) csezoli21 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Helló
Köszönöm szépen az információt!
És esetleg valami tutorial, vagy valami leírás, vagy röviden nem tudná valaki leírni a használatát?
Nagyon örülnék neki ha valaki segítene.
Köszönöm
helló
(#) Tujmi válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Igazábol hidba szeretném hajtani oldalanként 1-1 hitec audio végfokkal ami 1980w ot ad le hidban,természetesen normál határok között hajtanám csak nehogy széthajtsam a hangszórót! Eminencet nem szeretnék semmiképp! Van egy martin audio tölcséres ládatervem megkeresem és belinkelem az jolenne hozá?
(#) szergey válasza Tujmi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hát ez mechanikailag biztos többre képes, mint az Em.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Ha kicsi szélessávúja van, és mélyeket szeretne, akkor be köll vezetni a TL boszorkánykonyhájába
(#) PetAd hozzászólása Okt 14, 2009 /

Üdv
Szeretnék összedobni egy gitárkombót, de nem tudok hangdobozt tervezni. A hangszóró TS paramétereit nem találtam a neten, ezért építek egy Méricskét és kimérem vele. Mennyivel más egy gitárkombó és egy hangdoboz tervezése? Annyit tudok hogy a kombó nem zárt valamint az elektronika is egy légtérben van a hangszóróval. Sajnos semmit se találtam a neten, hogy hogyan kellene kombót tervezni. Tudnátok mutatni egy cikket a témában?
(#) Tujmi válasza szergey hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

mellékelt képen látható a ládában szerinted jobban duruzsolna mint egy bass reflexben?

138290837.gif

(#) szulek hozzászólása Okt 14, 2009 /

helló! építettem egy szubládát egy sal ahx 3040-es hangszóróhoz van benne két reflexcső is, amikor felveszem a hangerőt a dobozból egy zörgő hang jön ki! Az is lehet hogy rosszul csináltam neki a ládát. Ha lehet nem tudna nekem valaki tervezni egy ládát ehhez a hangszóróhoz ami a képen van? Nagyon megköszönném!

e0-orig.jpg

(#) hüblerattila hozzászólása Okt 14, 2009 /

A korukat nem tudom én úgy fél éve vettem akkor lettek teljesen felújítva állítólag , azóta a kivezetőszál már elszakadt rajta mert egy sima vezetéket tettek rá Azt kicseréltem az most jó. Ezt a rézpillét hol találom meg a hangszórón?
(#) djgombi válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

"Pille pille pille pille
Szebb a világ rózsa színbe."
Nem kell kinevetni a kisebbet. Akkor legyen réz színű ha már röhögni kell :hide:
De a pille az a bordás nyavalya a membrán alatt közvetlen. Nekem már volt olyan, hogy ezt elengedte a raganyó.
(#) szergey válasza djgombi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hát igen, látok fura javításokat....

Röhögni nem kell, de a pille sokféle színű lehet, fekete, sárga, piros. Akármilyen.
(#) hüblerattila válasza djgombi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Lehet hogy az engedett el valahol majd ha lesz egy kis időm megnézem. Addig is köszi a tippeket!
Következő: »»   193 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem