Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   226 / 731
(#) accaboj válasza szergey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A helyiség kb 16 négyzetméter.
104-es csővel 200-220mm, és ilyenkor is 72l a doboz, amibol 64l a hasznos.
Mi lenne akkor, ha a cső 300mm hosszú lenne? Mekkora lenne ilyenkor az alsó freki?

És mi lenne, ha novelném a méretet úgy, hogy 72l legyen a hasznos térfogat? Ilyenor mennyi kéne hogy legyen a rendes térfogat? 80l?

150W az nagyon sok, amíg nem lesz rendes végfokom, addig egy TDA1562-vel szeretném hajtani, remélem ez elegendo hangnyomást produkál majd

Még egy kérdés: ha nagyobb a lába, kisebb a terhelhetoség. De a hangnyomás is kisebb lesz, nem?Ebbol arra kovetkeztetek, hogy a kis ládában nagyobbat szól.De elég mélyre is megy majd? ...

Ha nem kell csillapítani, akkor a 72l az 72l lesz, vagy megint 64l? Ezt nemértem teljesen
(#) szergey válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Cső belső átmérő?
(#) Tomi20 válasza szergey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

106mm
(#) Tomi20 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Most már összerakom a dobozt, WinISD-vel számoltattam csőhosszt, azt írta, hogy 18cm kellene. Nem tudom mennyire fedi a valóságot, majd kiderül.
(#) szergey válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

14-15 körül.
(#) Zupp87 válasza accaboj hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Nos, kezdem az elején:

Idézet:
„Mi lenne akkor, ha a cső 300mm hosszú lenne? Mekkora lenne ilyenkor az alsó freki?

Lejjebb hangolnád vele a dobozt. Minden hangszóró-doboz párosításhoz tartozik egy olyan fb érték, ahol az f3 minimális. Ez alatt és felett is nő az f3. Alá hangolva csökken a terhelhetőség, pontatlanabb lesz a mélyátvitel, fölé hangolva pedig kiemelésre lehet számítani 60-70 környékén. Azonban nem mindíg a minimum f3-hoz tartozó hangolási freki az optimális.. kompromisszumot kell kötni.

Idézet:
„És mi lenne, ha novelném a méretet úgy, hogy 72l legyen a hasznos térfogat? Ilyenor mennyi kéne hogy legyen a rendes térfogat?”

72l a belső térfogat. A külső térfogat az, hogy hozzáadod a lapok vastagságát a belső méretekhez. általában 18...20mm vastag MDF vagy pozdorja lapokból szokás építkezni. Előlapot célszerű vastagabbra választani.

Idézet:
„150W az nagyon sok, amíg nem lesz rendes végfokom, addig egy TDA1562-vel szeretném hajtani, remélem ez elegendo hangnyomást produkál majd”

Szobához megfelelő hangolás és jó elhelyezés esetén 50W-tal is elég nagy hangerőre lesz képes a ládika. Nekem a két 17-es 2x30W-tal képes megremegtetni a májam a szoba bizonyos pontjain

Idézet:
„Még egy kérdés: ha nagyobb a lába, kisebb a terhelhetoség. De a hangnyomás is kisebb lesz, nem?Ebbol arra kovetkeztetek, hogy a kis ládában nagyobbat szól.De elég mélyre is megy majd? ...”

Mint mondtam: kompromisszumok. Nagyobb térfogat, kisebb terhelhetőség, alacsonyabb f3, viszont egy bizonyos határon túl kiemelés 80 környékén (60...100... változó), valamint nagyobb csoportkésés (azthiszem). Kisebb doboz, nagyobb terhelhetőség, pontosabb mélyátvitel, viszont magasabb f3. Tehát igaz, hogy a kisebb doboz jobban terhelhető, de hamarabb kezd esni a mélyátvitele. Itt is kompromisszumot kell kötni.. ilyen ez a hangtechnika

Idézet:
„Ha nem kell csillapítani, akkor a 72l az 72l lesz, vagy megint 64l? Ezt nemértem teljesen”

A csillapítóanyagot elvileg nem kell leszámolni a doboz nettó térfogatából (ha csak nem zárt cellás). Nem kell miatta a kigondoltnál/kiszámoltnál nagyobb dobozt tervezni, viszont annyit csinál, hogy megváltoztatja a doboz jósági tényezőjét, így tehát nem biztos, hogy ha egy csőhosszt 30Hz-re számolsz, az tényleg 30 Hz-re fog hangolni, hanem ettől eltérő frekvenciára. Az eltérés mértéke függ a csillapítóanyag mennyiségétől és elhelyezésétől. Ezért mondta szergey anno, hogy lehet sub-ba is tenni csillapítóanyagot.. azzal is lehet hangolni a dobozt.
(#) szergey válasza accaboj hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

16m^2, akkor inkább legyen a 30Hz. 300mm-es hossznál közeledsz a 30Hz-es hangoláshoz. A Te 72 litereddel néztem a hosszakat.

Dobozmérettől az érzékenység nem változik.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ki kell egészítsem magam: a hasznos térfogat nem ugyanaz tényleg, mint a belső(nettó) térfogat. A nettó térfogatból még le kell vonni a hangszóró által foglalt teret, valamint a hangváltó, a merevítők, és a reflexcső térfogatát.
(#) Tomi20 válasza szergey hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Köszönöm, neked is ptesza, ma reggel meghallgattam, elég meggyőző hangja van, sajnos nem volt már időm lemérni a hangolási frekit, majd jövőhéten leszek megint otthon.
(#) accaboj válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Sziasztok!

szergey, ptesza, Zupp87 köszönöm szépem a segítséget, meglátjuk, akarom mondani meghalljuk, hogy mi lesz a végeredmény

Eddig arra jutottam hogy 72l, 30Hz, 104mm-esböl 299mm + merevítés a dobozba

jah, elkezdtem ismerkedni a BassBox-al... :yes:
(#) ptesza válasza accaboj hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Nagyon szívesen.

A projectfájlt megmutatod nekünk is? (mielött elkap a fűrészelési vágy. )
(#) szergey válasza accaboj hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A merevítés ami legjobban hangzik az egészből. Anélkül nehéz lenne normális mélytartományt elérni ekkora doboznál.
(#) Zupp87 válasza accaboj hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Még egy kis magyarázat a terhelhetőségre:
Általánosan az a helyzet, hogy minél alacsonyabb frekvenciát akarunk kisugározni, annál kisebb a levegő akusztikai ellenállása, annál nagyobb membránkitérés szükséges. Tehát egy bizonyos frekvencia alatt exponenciálisan kezd nőni az ugyanakkora hangnyomáshoz tartozó membránkitérés. Reflexdoboznál van még egy eset: a dobozba zárt levegő (amit vehetünk kapacitív tényezőnek a helyettesítőképben) valamint a csőben lévő levegő (ami meg értelemszerűen induktív.. de lehet fordítva is venni: hogy ez a kapacitív, a dobozban lévő levegő pedig induktív..) egy rezgőkört alkot, melyet a hangszóró táplál. Hangolási frekvencián van ennek a rezgőkörnek a rezonanciapontja: ha a helyettesítő képet nézzük, impedanciaminimum alakul ki, ekkor terheli meg a legjobban a hangszórómembránt ez a rendszer, ekkor végez minimális kitérést a membrán. E fölött és ez alatt is nő a membránkitérés.. fölfelé egy következő rezonanciáig nő (ált. 80Hz környéke), aztán újból esik. Lefelé fb alatt pedig rohamosan elkezd növekedni, logaritmikus jelleggel. Viszont van a hangszórónak egy tulajdonsága, az xmax (maximális lineáris kitérés), mely határt szab ennek. Hangvisszaadás szempontjából nem túl jó, ha túlmegy a hangszóró a linkitérésen. Emiatt terhelhetőek ezek a dobozok 20-30Hz-es tartományban sokszor 15-20W-ig, holott 100Hz fölött 150W-nál sem tér ki annyit, hogy kimozduljon a lineárisból. Remélem nem írtam sok hülyeséget
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Ezért kell jól megválasztani a hangolási frekit, mert pl. 35Hz-re hangolva úgy 30-tól 40Hz-ig nagyrészt a reflexcső sugároz, a membrán keveset mozog, és a mechanikai terhelhetőségbe is belefér majd a rendszer.
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Már elegendő infó került fel ahhoz ,hogy elkezdhessed, illetve elkezdhesse a T-S mérés után érdeklődő.

Bővebben: Link

(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Nagyon jó, alapos leírás
Simán mehetne a cikkek közé!
Nekem is készülget az Artaboxom. Beleintegráltam egy 2030-as véget, egy ESP-féle mikierősítőt és egy fetes-tranyós, hangfrekis, analóg voltmérőt is
Most itt tartok vele:

ARTA box.jpg

(#) Baxi hozzászólása Dec 16, 2009 /

Hi Mesterek.
A havert elkapta a házi mozi láz , és szeretnénk építeni egy subládát
Megcsinálta ezt már valaki, tényleg jó szól?
Ha van tapasztalat kérlek írjatok és a héten vayg jövőhéten bevásárlok hozzá.
Ebbe vajon mi lehet 1,5M-ért , vagyis nagyából annyi lehet.

CT8SW.jpg

(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Mondtam én , hogy te mindig olyan frankó dolgokat csinálsz!

A voltmérőt mire óhajtod használni?Az is ESP-s ? Germánium diódát szerezni nem egyszerű, az 50 uA műszert meg szinte lehetetlen.Nekem is borsos áron sikerült itt a He-n adtam fel keres hirdetést. Úgy látom ugyanaz a mic erősítő van benne mint amit nekem is ajánlottál. Csak annyi ,hogy én megkíséreltem az eredeti méretben elkészíteni.

(#) ptesza válasza Baxi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Elektronikailag biztosan nagyon jó , de SAL hsz-t nem ajánlok. Nézz körül érdeklőj ki mit tud ajánlani, kinek mi vált be.

Aztán ha megvan a Hsz segítünk dobozt ,és csövet számolni.

(#) potenciameter hozzászólása Dec 16, 2009 /

Hello, feltudja tenni valaki a 18colos Punishernek a tervét?
(#) hugi00 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Mar egyet epitettem.
Ha jol emlekszem "gikszlabor" oldalan talalt leiras alapjan, a mikrofon is cserlve lett.
- de angol nyelvtudas hianyaban, vakvaganyra kerult.

A sufni 4. polcan pihen egy kartondobozban. ;((
(#) zoly15 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Hali mindenkinek!
Szeretnék építeni egy kisebbfajta mély ládát itthonra, szobába.
A hangszóróról sajna nem tudok semmit :no:
A képen látható a hangszóró, a kondenzátor ami gyárilag rajta van: 15VAc 33uF. A hangszóró 4 Ohm -os.
Szerintetek milyen láda lenne ehhez jó?
Ami még gond lehet hogy a bútorlap ami rendelkezésre áll maximum 24Cm széles
Ebből ki lehetne hozni valamit?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) aflmor válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

WESTRA Lautsprechern

:google: :integet2:
(#) Zupp87 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Elsőfokú aluláteresztő szerepét töltené be a kondi. Jobbszeretünk inkább soros induktivitást használni elsőfokú váltó esetén
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Nem hinném, a kondi egy nagyobb szűrő része, csak jelenleg hiányzik előle a soros induktivitás. Önmagában semmit nem vág, csak impedanciát módosít.
(#) szergey válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Hááát, ez az, amiből mély nem lesz. Elvileg, ha igaz, amit annakidején az adatlapon írtak, akkor 20-30 liter közötti zárt doboz megfelel neki. Ha elviselsz némi kiemelést 100Hz körül, akkor lehet reflexcső is, 40Hz-re, vagy fölé hangolva.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Vannak mutatós műszereim, valamelyik csak jó lesz. Van köztük egy szép nagy Brüel&Kjaer, régi de minőségi votmérő is, elsősorban azt szánom bele, aztán majd kiderül hogy "mit mutat". OA xxx diódából is van jópár darab ami másra úgysem lenne jó. Már régóta terveztem egy ilyen megépítését és praktikusnak találtam beleépíteni az arta boxba. Ez is ESP-s kapcsolás.
A mikierősítőt nem is próbáltam kicsinyíteni, mert a kis méret csak akkor lenne érdekes, ha mikrofonházba akarnám belezsúfolni, fantomos táplálással.
(#) zoly15 válasza szergey hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Hali mindenkinek!
Köszönöm a válaszokat!
szergey:
Idézet:
„Ha elviselsz némi kiemelést 100Hz körül, akkor lehet reflexcső is, 40Hz-re, vagy fölé hangolva.

A mondat első felét nem értem, mit is jelent? Hogyan kell méretezni a reflexcsövet?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) szergey válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Azt majd a többiek elmesélik, hogy kell hangolni.

A hangszóró nem kifejezetten jó reflexdobozba, tehát kissé rezonáns, kiemelős mélytartomány várható tőle, ha mégsem zártba kerül.
(#) zoly15 válasza szergey hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Értem. Köszönöm..

Üdv!
Következő: »»   226 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem