Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   259 / 731
(#) shalafi.66 válasza gaboca323f hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Korábban már emlegették a megoldást.
(#) Kovidivi válasza gaboca323f hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Nézelődj a H2000 termékei között. Van pl. a 20cm-es, 35VA-es hangszóró, nekem jó tapasztalatom van róla, veszel egyet, és készítesz hozzá a fórum segítségével egy kis térfogatú dobozt, esetleg reflexcsővel, és ezerszer jobban fog szólni, mint a 10cm-es SAL, még ha nem is sokat számolgatsz, csak betartod az általános szabályokat. Ha leírod az igényeidet pontosan (frekvenciatartomány, kiemelés valahol, stb), akkor kapni fogsz segítséget!
(#) pacal76 hozzászólása Márc 1, 2010 /

Valaki nem ismeri véletlenül a képen látható ládát?
Méretei érdekelnének és a belső felépítése.

röfi.jpg

(#) gaboca323f válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Köszi, gyorsan végigolvasom akkor azt a 4200 hozzászólást :no:
(#) gaboca323f válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Nahát, milyen kicsi a világ. Mezőkövesd
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Inkább a 170mm-es 634/8 alkalmas kicsi subnak. Erre gondoltam, hogy írták pár hozzászólással ezelőtt.
A 200-as olcsóbb, meg érzékenyebb, de 60Hz alatt esik az átvitele.
(#) pacal76 hozzászólása Márc 1, 2010 /

Ismeri valaki ezt a reflex ládát?
Méretek és belső felépítés érdekelne.

röfi.jpg

(#) Saggitarius válasza pacal76 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Gondolod ez nem egyedi (Home) gyartmany?
(#) pacal76 válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Az látszik h házi, viszont a gyáriról nem találtam képet.
A lényeg ugyan az maradt kell a rajz róla.
(#) potenciameter hozzászólása Márc 2, 2010 /

Hello. Kitaláltam valami, de lehet hogy óriási hülyeség, ezért előre kérem hogy ne veszekedjetek majd velem. Szóval egy 8ohmos hangszóróból 4ohmosat szeretnék csinálni, de nem szeretném újból tekercselni, ezért azt találtam ki, hogy egy 8ohmos ellenálást teszek vele párhuzamosan.Tényleg nagy hülyeség, vagy megvalósitható?
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Minden megvalósítható, de ettől még a hangszóró névleges impedanciája 8 ohmos marad (nem változik).
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Nem érsz el vele sok mindent. Ha meghajtod 20w-tal, akkor 10w kerül az ellenállásra, és 10w a hangszóróra (ha azon a frekin 8ohm a hangszóró. Más frekvenciánál az impedanciával újra lehet számolni az arányt, de kb. erre lehet számítani). Szerinted megérné "átalakítani"?
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

A hangszóró az nem egy 8 Ohm -os ellenállás.
Szóval "tényleg nagy hülyeség"
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Shalafi! Megkérdezhetem a hozzá ajánlott magashangszórót? Ha jól emlékszem, az is a H2000 kínálatából való. Ha jól veszem ki a hsz-ből, akkor a 200-as 60Hz alatt nem teljesít jól, viszont a 170mm-es igen? Mi ezzel a tapasztalatod?
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Értem. Köszönöm a gyors választ. Esetleg van rá jobb megoldás?

Miért kellene csökkenteni az imp.-t?
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Azért mert van egy erősitőm ami tudja a garantált 4*100watt 8ohmon és 4*200watt 4ohmon. Ezzel az erősitővel hajtom a 4 top ládámat. Nemrég kölcsönkérte egy srác az egyik topládát, és leégette a tekercsét, elvitte szervizbe és ott 4 ohm helyet 8 ohmosra tekercselték, igy van 3db 4ohmos ládám és 1db 8 ohmos, ezért szeretném valahogy megoldani a 4ohmra az independenciát, szerintem az erősitőnek sem egészséges az hogy 3 4ohmos, meg egy 8ohmos ládát hajtson.

Ha 8 ohmos ládát hajtasz, az nem lesz káros az erősítőnek, csak fele akkora teljesítmény jut rá. Ha párhuzamosan kötsz vele egy ellenállást (mondjuk 100w-osat, amit nem tudom hol fogsz szerezni), akkor azon fog elfűtődni 100w, és a hangszórón ugyanúgy "csak" 100w fog hanggá és hővé alakulni. Tehát hangnyomás nem fog növekedni, csak a felvett teljesítmény, és a hő.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

http://hu.wikipedia.org/wiki/Impedancia[Link][/url] Észrevetted, hogy kevered az elnevezéseket egy "picikét"? ..... Kissé zavaró.
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Értem, köszönöm hogy válaszoltál.
(#) pacal76 hozzászólása Márc 4, 2010 /

Reflex r15"-re tudnátok valamilyen ládatevet adni?
Lehet top v mély a lényeg hogy ne legyen túl nagy a doboz.
(#) swiftboy hozzászólása Márc 4, 2010 /

Sziasztok! Ismét itt vagyok, és lehet hogy megint nagyon hülyeségeket fogok kérdezni, de nem röhögni nem nagyon vagyok tisztában a kapcsolásokkal és az Ohmokkal.
Az a lényeg, hogy van egy mélyközép (13cm, 8 Ohm) hangsugárzóm, meg egy dómsugárzóm (8 Ohm). A somogyis tervek alapján nekiálltam csinálni egy zárt hangdobozt. A faanyagot éppen az előbb szereztem be egy lapszabászatból, kidobásra váró mdf lapokból. És még méretre is vagdosták nekem... nagyon jól jártam vele, mert a faanyag és a méretre vágásért elkértek egy 500ast
De nem az a lényeg! Van egy Videoton EA6383S Erősítőm, 2x50W min. kimenetekkel, amik 8 Ohmosak. Na ott kezdődik a problémám, hogy nekem van 2 db 8 ohmos hangszóróm, azokat hogyan kössem? Sorba? Párhuzamosan? vagy hogy hogy kötöm az mindegy? a minőségen és teljesítményen nem ront? Jah és egyelőre hangváltó nélkül szeretném üzemeltetni!
Előre is köszi a válaszokat!
(#) shalafi.66 válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Minden csak attól függ, hogy milyenek a hangszórók.
(#) bensepeter válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Helló!
Szerintem értelem szerűen, a két mélyet külön kimeneten és egy egy magassal párosisd őket párhuzamosan. ha nincs hangváltód akkor kondival helyettesítheted.
(#) shalafi.66 válasza bensepeter hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Mondjuk ha a hangszóró SAL, akkor kb. ennyit érdemel, de azért ez nem egy elfogadható megoldás. Ezért kellene tudni, hogy miről is van szó pontosan.
(#) bensepeter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Bocs. Most újra olvastam és félre értetem és nekem sal hsz -nak jött le. Viszont ha nem az akkor tényleg jó lenne tudni hogy valójában milyenek is és akkor közelebb lennénk a megoldáshoz.
(#) potenciameter válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Szia, nem tudod hangváltó nélkül üzemeltetni, mert a dóm magassugárzód szétfog menni a mélyhangoktól. Tehát be kell szerezz egy 2utas hangváltót, vagy épitsd meg magad, nem egy nagy ördöngősség.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Összeforrasztani valóban nem. Csak a megfelelő alkatrészeket megtalálni nehéz.
(#) swiftboy válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

A mélyközép az egy sal srp 1325 ös, típus, a magas meg sal dt 1. Egyébként a somogyis hangfalépítőből csinálom. Viszont hogyha lenne hangváltóm, akkor nem kell szórakozni azzal, hogy mit hova kötök, mert az meg úgyis egyértelmű nem?
Szóval akkor mindenképpen szükséges bele a hangváltó ezek szerint igaz?
jah és köszi a gyors válaszokat mindenkinek
(#) Kovidivi válasza swiftboy hozzászólására (») Márc 4, 2010 / 1

Ha veszel hangváltót, akkor egyértelmű lesz a bekötés. A lényeg, hogy a mélyközép (mondok valamit) 2khz-ig terheli az erősítőt 8 ohmmal (felette bizonyos meredekséggel vágja a jelet), a magas pedig 2khz feletti jeleket kapja meg, így 8ohmosnak fog látszani az erősítő felé a doboz (természetesen imp. függő...). A mély elé kellene egy tekercs sorosan (ha a mélyet is le szeretnéd választani róla, akkor pedig egy megfelelő méretű kondenzátor is), a magas elé pedig egy kondenzátor (Ha elsőrendű váltót akarsz). Ennek méretezésére találsz a neten sok kalkulátort. Természetesen vedd számításba azt is , amit Shalafi mondd, de ő alapból nem is kezdene ilyen hangszórókkal semmit, szóval a hangváltót sem kell túlbonyolítani. Ha többet megtudsz majd a hangdobozokról, akkor majd módosítod maximum
Következő: »»   259 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem