Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv!
Múltkor ajánlottál egy kétutas összeállítást mégpedig 2 HA22-599-el. Gondolkoztam rajta, nem is lenne rossz megoldás. Milyen magasat ajánlanál melléjük?
Szerintetek ez a rendszer használható ebben a formában? A mély szekció érdekelne jobban.
Miért, kellene?
Igen!
Kellene nekem egy nagyon ***** 38cm-es mélyközép 3Khz-ig szép középtartománnyal és viszonylag magas érzékenységgel (94-95dB) 75 literes zárt dobozba. Helló halló! Visszavenni! szamóca
Aham. Na ilyen nem létezik. Vagy ha igen, akkor 80-100Hz alatt nem nagyon szól.
Sajnos én is azt vettem észre amikor néztem az 18Sound hangszórókat péládul, hogy felmennek vagy 5Khz-ig is ha kell 101db érzékenység teljes pompa, de ott volt a grafikon és 100Hz-alatt erőteljesen megdől a hangszóró.
Ilyenkor mi a teendő? Megmondom őszintén, hogy gondoltam hátha van, de ha még te is ezt mondod akkor muszály lessz valami más megoldást találni. Hogy tudnám ezt a leghatékonyabban megcsinálni, mert az SPA lemegy mélyre rendesen, de a középtartomány nagyon necces, az érzékenység már annyira nem érdekel mert nem zenélek többé, elsősorban otthonra szeretnék valami jó megoldást kitalálni. Eladnám az egészet ha kell és csinálnék valami frankó hifi hangfalat, de annyira nem ismerem az értelmesebb hangszórókat eddig leginkább csak ilyen kínai hulladékokkal szórakoztam.
Nojó, dehát azt te tudhatod csak, hogy neked mi kell, én nem mondhatom meg helyetted.
Általánosságban, minél magasabb egy hangszóró érzékenysége, annál nehezebb jó mélyátvitelt kihozni belőle. Rendes hangsugárzóknál általában egy jó kompromisszumot keresünk, PA-nál viszont minden felett áll a max. hangnyomás és a terhelhetőség bármi áron növelése (lehetőleg egyszerre mindkettőt). Ha nagyon jól sikerül a művelet, akkor oda lyukadunk ki, hogy a mélyhangszóró már csak tölcsérben működőképes, ha elvárjuk, hogy mélyben tényleg szóljon is. A középtartomány szerintem nem jelent problémát, úgy 200mm-ig még nagyobb erőfeszítés nélkül lehet olyan mélyközéphangszórót készíteni, amivel teljes értékű kétutas hangsugárzó építhető. Ui: régen a BEAG-nak voltak olyan hangszórói, amik még elfogadhatóan működtek zárt dobozban (ezt részben megkövetelte az irányított mélytartományért felelős hangolási módszer), és emellett viszonylag magas érzékenységük is volt, pl. 95dB@1W 300mm-ben. Középtartományban ezeknek is voltak problémái, de azért jóval kevesebb és elviselhetőbb, mint a SAL hangszóróknak.
Tudom hogy nekem mi kell, de azt már nem, hogy milyen hangszórókkal és milyen koncepció szerint lehetne ezt megoldani.
Elsősorban otthonra kell nekem olyan hangfalpár ami megfelel a magasabb minőségi követelményeknek, gondolok itt olyanokra, hogy egyenletes frekvenciamenet, alacsony torzítás, jó impőulzus átvitel, végülis mindaz amire egy somogyi féle hangszóró nem képes. Nem ragaszkodom a 38cm-es átmérőhöz, vagy a kétutas rendszerhez, de az ár sajnos mindíg közbeszól. tudnék szerezni olcsóbban beyma hifi hangszórókat például, de még így is elég sokba kerülne nekem sajnos. Ha a mostaniakat eladnám abból kb 40-45e forintot tudnék szánni a 2 hangfalra, de egyszerűen nem tudom, hogy mégis milyen hangszórók mellett tegyem le a voksomat, mert mindegyiknek van előnye, hátránya. Például azt vettem észre, hogy az eminence hangszórók relatív jó TS parméterek mellet elég necces frekvenciamenettel büszkélkednek és így tovább.. Szivem szerint maradnék a mostani doboznál és a magasnál, mert a magas nekem kifejezetten tetszik, dobozt meg nem szeretek készíteni, de ha nincs más megoldás akkor persze ezeket eladom és teljesen új dobozt csinálok.
Sziasztok!
Múlt héten beszéltük, hogy milyen hangszórót vegyek a leendő hangfalamhoz, mik az ajánlott típusok. A célom, hogy 5-6000 Ft-ból csináljak egy 2 utas hangfalat. Ma elmentem szétnézni a városban és megtudtam pár dolgot. Sony hangszóróval nem találkoztam de nagyon megtetszett az MNC 16 centis NOIR2 hangszórója valamint volt kicsit olcsóbban SAL AHX1620 ami ugyan szebb és jobb a frekvencia átvitele mint az MNC-nek de ahogy itt olvasom a hozzászólásokat és tanácsokat nem ajánlott SAL-t venni. Továbbá azt mondta a boltos, hogy ma már nem éri meg hangfalat építeni mert annyi pénzért amit rászánok kapni készen, hangváltóval, kompletten hangfalat amibe ugyanilyen hangszórók vannak amiket nézegettem. Szerintetek tehát megéri belevágni hangfalépítésbe, elérhető szebb/jobb hangzás vagy olyan lesz mint a gyárival esetleg rosszabb?
Az a SAL-os frekimenet eléggé ki lehet ám kozmetikázva
Akkor éri meg építeni, ha a végeredmény használati értéke felülmúlja a bekerülési költséget, tehát ha nagyon jól (és szépen) meg tudod csinálni, tudsz tervezni, mérni, vannak célszerszámaid. A linkelt hangszórókkal sajnos nem várható nagy használati érték. Ha nekem kéne ilyesmi, akkor mondjuk HA 17-582 ből, vagy valami hasonlóból csinálnék kétutast.
Értem. Ismerős asztalos ő segít megcsinálni szépen a dobozt. Tervezéshez nem értek abban hozzátok fordulok, mérés alatt nem tudom mit értesz de oszcilloszkóp meg decibel mérőm nincs, centi meg multiméter van. 5 max 6 ezer forintom van rá ennyiből kell megoldani meg abból amit kapni a boltban vagyis amiket leírtam. Tudom, hogy nem lesz audiofil hangzása a hang(fal)sugárzónak de ha a hi-fi szintet eléri az már megfelel nekem. Azért tervezem 2 utasra mert lehet, hogy a jövőbe kiegészítem egy mélynyomóval. Tehát szerintetek MNC vagy SAL?
Egy darabra érted a 6000 Ft-ot? Merthogy egy párat nem lehet ennyiből kihozni sajnos :no: ... de még darabját is csak szűkösen. Milyen erősítőd van hozzá?
Ha nagyon nincs rá keret, akkor se vegyél ilyen 16cm-es M.N.C.-ket, hanem inkább próbálj bontani régi rádiókból két egyforma VT ovál hangszórót és azt rakd bele valami kis zárt dobozba. Ha keveselnéd a magasát, akkor egy-(két) ilyennel is meg lehet fejelni. Ez egy igazi "low cost" összeállítás lenne és szerintem megütné a hallgathatóság szintjét, akár egy 2-3W -os kis erőlködővel is elégséges "szobahangerőt" biztosítana, az ovál VT magas érzékenységének köszönhetően. Aztán még ezek sem túl drágák, kiváncsiságból rendeltem kb másfél éve 4 db-ot, mértem is rajtuk TS-t, ha érdekel előkeresem (remélve hogy még megvan)... A teljesítményt nagyon bírják, viszont csak háromutasban lehet használni, kb 1kHz-ig.
Ááá... az eastech is felejtős. Megtaláltam az egykori méréseimet és 100 Hz-1kHz között kb 10 dB-t "lejt" az átvitele, 10l-es zárt dobozban.
Íme a méréseim (a pontosság nem garantált):
(1) Egy Darab hang(fal)sugárzóra szánok max 6000 forintot. Erősítőt én szeretnék hozzá csinálni, TDA2030-ra gondoltam de majd még elválik. Még körülnézek hátha kapni errefelé mást is az MNC-n és a SAL-on kívül de szerintem muszáj ezekből megoldani valahogy. A boltban jobban szemügyre vettem azt a AHX1620-at és elég masszívnak, jónak, szépnek tűnik tényleg annyira rossz?
Nem ismerem az AHX-et, nem volt még ilyenem.
Azért mert a helyi bolt nem árul mást, csak mnc-t, meg sal-t, attól még nem muszáj ilyen holmikra pénzt kidobni, lehet rendelni is. Az teljesen lényegtelen hogy milyennek tűnik, szépnek avagy masszívnak látod. Anno én sem néztem ki sokat az Eminence Beta 10-ből, de amikor vettem egyet (bassgitárhoz) és végre megszólalt, minden kételyem eloszlott. Nem szabad ránézésre választani mert a silány cuccokat a dizájnnal tudják csak eladni, a minőségi cuccoknál pedig csak a dizájnon spórolnak Ha 2-3000 Ft körül akarsz mélynyomót, akkor ITT is böngészd át a kínálatot.
Röviden: egyik sem. Ezekből a kínai hangszórókból tényleg nem éri meg építeni, többnyire a bekerülési költség nem térül meg használati értékben.
Rendben. Nézegettem a hangszóró 2000 honlapját, ha tényleg jobban szólnak mint a régi videoton hangszórók akkor jók lehetnek mert már hallgattam videoton hangfalakat és nagyon tetszett a hangjuk. Van is egy viszonteladó boltjuk itt Békéscsabán holnap elnézek és ha lehet kapni vagy tudnak rendelni akkor megvan a nyertes. Ezt néztem ki mit szólsz?
ui: Mi a különbség hangfal/hangsugárzó között?
Hangfal az egy fal , azaz egyfajta hangsugárzó.
Üdv
Meddig lehetne felmenni a H2000-es HA31-422 tipusu hangszóróval? Elég szimpinek tűnik mellécsapnám a tölcsérest és szerintem jó dolog is kisülhetne belőle.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? lenne 1 Infinity ref1260w hangszóróm (4ohm, 300W), és ehez készítenék egy 60l-eh ládát, csak semmi rajzom sincsen, meg a b.reflex cső méretét se tudom. Tudnátok ebben segíteni? a láda mérete elég nem? Elörre is köszi.
NÉZD mit találtam
és a láda méretbeli eloszlása milyen legyen?
Találj ki valami pofás ládaformát. Gondolom, ez egy autós szubláda lesz. Ugye? Ha így van, akkor az elhelyezhetőség legyen az elsődleges. Úgy is 100 Hz alatt fog szólni, szerintem akusztikailag nem sokat számít a geometriája.
Hali a HA25-451 mennyira birja a terhelést? Bulikra értendő a terhelés.
autós mélyláda lesz, de otthonra, csak azért lett ez, mert ezt ajánlották, és mert ennek megfelelő az ára nekem.
Ez egy mesésen jó mélynyomó lehet ha 222g Mms-el, meg 23,5 Hz Fs-el, 93 dB-t tud
Házimozihoz lesz? Mennyit kóstál egy ilyen?
házimozi+ zenehallgatás am 21000.- szállítással, sajna nem volt magyarórszági raktáron így 1 hónapot vártam rá de így szépen összeszedegettem az infókat, meg kerestem erősítőt, jövőhéten remélem minden megjön...
Vagyis a hangsugárzó az hangszóró(k)+sugárzásjavító foglalat. A fal az egyik ilyen lehetőség, amivel csökkenthetjük az akuszt. rövidzár hatását.
Ezekből a 160mm-es hangszórókból a 17 centis kosarú 582 szól normálisabban.
Nem túl drága, de nincs 93dB. Az fs mondjuk nem érzékenységfüggő.
Hogy buli, vagy nembuli az mindegy, a terhelhetőségek ott vannak az adatlapon, elektromos és mechanikai szempontból is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |