Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Értem, szép nagy doboz lesz.
Kb mekkora reflex nyílás kell neki ?
Kb. 80*160mm-es cső.
Mi a véleményetek a doboz anyagából kialakított reflex nyílásról?
Remek dolog, csak próbadoboz kell hozzá. Vagy nagy tapasztalat, hogy előre hozzászámold a program tévedését a doboztervedhez. Sok az elhanyagolás ezekben a számításokban, ezeket kell korrigálni. Vagy megépíteni egy próbadobozt, lehetőleg változtatható hosszúságú reflexnyílással, megmérni, levágni a szükséges méretre, és ha megvan a helyes hossz, akkor lehet végleges formában megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Ha a nyílás 3 oldalát a doboz falai alkotják, akkor mire számíthatok?
Nincsenek nagy igények. Ebben az esetben viszonylag könnyen lehetne változtatni a hosszt.
Én így oldottam meg. A rajzon a 6-os al jelölt 'fedlap' könnyen kivehető , és méretre vágható.Nekem sikerült behangolnom pontosan.
Én is hasonlóan gondoltam a változtatást. Közbenső merevítésre valószínűleg nem lesz szükség.
Abból nem lehet baj, hogy a doboz tetején lesz a nyílás, nem pedig alul? Úgy legalább messzebb lenne.
Értem.
Gondolom a doboz méretéhez (26*45*35) még hozzá kell adni az anyagvastagságot is? Ehhez a mélyhez kb milyen magas kellene ?
Nem a legjobb változat, de mindenki ezt használja, mert így a megszokott. A doboz tetején is hasonló eredményt ad.
Persze, ez csak a belső méret. Magashangszórónak valami olyan, ami 2-3000Hz-től használható. Ennek a HA20-nak nem olyan szép a középtartománya, inkább mélyben jó.
A a hangsugárzó elrendezés szempontjából kb hogyan kellene elrendezni rajta a dolgokat, mellékelek egy minta képet a kb elrendezésről, igaz ettől az én dobozom jóval nagyobb és a tetején sem lesz bevágás meg az eleje sem lessz besüllyesztve, ezt csak egy mintának linkelem hogy kb milyen elrendezés legyen.
Meg mellékelek egy saját elképzelésű tervet is (nem kell nekem rá 4 szubcső csak hogy hova tehetném azért jelöltem). A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
A két hangszórót minél közelebb egymáshoz, és a középvonalból ha csak lehet, eltolni jobbra, vagy balra, a reflexcső bárhová kerülhet, de jobb, ha az is közel van a mélyhangszóróhoz.
Szereztem magasat, de szerintem az eladó rosszat adott nekem. Mondtam hogy 2000Hz-től induljon meg hogy 100W-os legyen. Írj róla valami véleményt hogy jó lesz-e ha nem lehet hogy még kicserélik.
TÍpusa: Dibeisi Model number: F32 *3,4"*3,4" Piezo Tweeter Horn Driver *High Compliance Response:4K-20KHz *SPL:91dB@1W/1M Elvileg 8Ohm-os 100W és 50W-RMS. Mellékelt kép a hangszóróról készült, és a hangszóró mellett találtam egy kis papírt is amin még szerepel egyéb infó. Idézet: „Bocsánat a rossz minőségű képekért.” A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
Inkább valami olcsó dóm magasat adjon. Akár lehet H2000 vagy más néven Videoton is. De ha más nincs, a SAL, vagy MNC is megteszi, bár azt hiszem az utóbbinak teljesen kifogytak a hangszórói (nem is olyan nagy baj ez). Ezek a Dibeisik nagyon ócskák.
Vagy pl. attól, hogy nem dóm, még ez is egy tök jó hangszóró: Bővebben: Link főleg az árához viszonyítva.
Értem, úgy láttam hogy volt SAL-os is az is ilyen alakban csak az 300W-os volt.
Meg próbálkozok még egyszer, már a másodikat vittem vissza, először amit vettem észre sem vettem hogy szélessávú és csak 6W-os volt. (Már lehet hogy egy picit rossz szemmel fognak rám nézni hogy már megint visszaviszem, de hozzá se nyúltam pálkával meg ki sem próbáltam úgyhogy baja nem lett.
Mindegyik ugyanaz, csak a nevük más. ezek a pieddzzó hangszórók elég borzalmasak, pincebulizni jók
Javítottba is jó olyan hangszóró mint linkeltél ?
Nem én linkeltem, de mit jelent, hogy javítottba?
Minek azt javítani, így is borzasztóan olcsó. 280,-Ft darabja.
Bővebben: Link A linkelt oldalon a legalsó.
Igen olcsó , meg még hozzá megy a posta.
Az összesen 2060Ft, és sokkal jobban szól mint az a két piezo, ami 1500Ft. Mondjuk én a helyedben egy jó dómot vennék, de azt nem úszod meg ennyiből.
A jobb (de még nem jó) dómok ára fölment 8500,-ra (Vifa DX 25). A Monacor olcsó kategóriája (~5-6000,-/db) vagy a HiVi többnyire tákolmány. Az olcsó dómok (2000,-/db) meg rosszabbak, mint ez a Sony... Rendesen besüllyesztve, vagy körbefilcezve 30kHz-ig szól egész egyenletesen. Persze az is igaz, hogy 5k fölött kezd kellemesebb lenni a hangja..
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
Idézet: „Persze az is igaz, hogy 5k fölött kezd kellemesebb lenni a hangja..” Az olcsó dómoknak is.
Ha Budapesti vagy, akkor tudsz venni a Bosnyák térnél, bár ott nem 280 forint, de olcsóbb, mint fehérvárról postával.
Salgótarján melletti vagyok
Akkor majdnem mindegy.
Végre sikerült megmérni az impedanciamenetet, a doboz 33Hz környékére volt hangolva
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
Üdv kedves fórum társak!
Egy keményfába vágtam a fejszémet, és most kicsit bele is szorult... Valamikor a tavalyi nyár folyamán böngészgettem, és véletlenül rábukkantam egy szokatlan kivitelű hangdoboz konstrukcióra, mai rögtön roppant mód el kezdett foglalkoztatni! El s határoztam, hogy kommerszebb kivitelben, Én azt a dobozt után-építem márpedig!!!! És itt szorult a fába a fejszém.... Keresgéltem, keresgéltem, számos oldalt megnéztem, találtam is meg nem is használható anyagot, de még mindig nem vagyok képben teljesen. A szóban forgó hangdoboz a Bösendorfer VC1. Annyit sikerült kiderítenem, hogy az alap egy szimpla doboz, nagy ördögi dolog nincs benne, vagyis belső légterelés, kamrázás. Sőt mi több, az ördög nincs is a dobozba bújva, mi több szem előtt van, rezonátornak öltözve. Ma annyit már sikerült ez ügyben is kiderítenem, hogy a doboz oldalfalától kb. 4mm-re van. Meg van a doboz mérete is, bár ebben is lehet valami turpisság, mert a rezonátorok hátra túllógnak valamennyit. Akkor a doboz alja nem zárt, hanem elvileg u alakban nyitott alul, egyfajta reflex nyílást képezve. Ez sem ismert számomra, hogy a rezonátor rátakar, vagy szabadon hagyja. Illetve a rezonátor(ok) egy, vagy két lapból áll(nak) oldalanként, és egyáltalán hány mély-közép sugárzó van benne, illetve mekkora átmérőjűek? Ha valaki használható infókkal tudna szolgálni, nagyon sokat segítene! Előre is köszönök minden hozzászólást! Remélem problémám nem marad megoldatlan!
Erre most szabad egyet jajgatni? Ez egy olyan hangsugárzó, amit még a saját tervezője (Hans Deutsch) sem értett egészen.
Hívd fel fehérváron a hangszóróüzemet, ott a cégvezető megadja neked a szükséges infókat, utánépítheted. Ha szerencséd van, talán tud adni eredeti hangszórót is, egyéb eredeti alkatrészeket. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
Mit tud ? Mitől olyan különleges?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |