Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   549 / 728
(#) gery20 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 21, 2015 / 1
 
Szerintem sok függ a hangváltótól is rosszul szólni hallottam mind egyik fajtát de fordítva is. Kinek mi jön be nekem a dóm jobban tetszik de szubjektív. Az lenne a jó ha meg tudnál többet hallgatni.
(#) Buvarruha válasza gery20 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Ezt nem is vitatom, de azért vannak jellemző tulajonságai mindegyiknek. Én azt szoktam mondani, hogy a dóm sziszeg, a ring csilingel, a tölcséres-kompressziós üvölt, a piezo mindezt egyszerre a szalagsugárzó is mindezt egyszerre, de jó értelemben, imádom, csak be kéne már szereznem valami minőségi darabokat.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Ez a TVM nem magashangszóró.
(#) P_Laszlo válasza gery20 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Ha megnézed a piacon jelenleg kapható kínálatot, alsó-közép árkategóriáig, mondjuk 20 000,-/db összegig nincs a hangosítási célú (piezo, ring, vagy tölcséres) magashanszórók között normális tulajdonságú példány, amit bármilyen hangváltóval életképessé lehetne tenni mondjuk egy nappaliban.

A zárt kosaras papírmembrános magasak többnyire olcsó kényszermegoldások, amikor nincs pénz jobbra, és szükséges egy alacsonyabb váltási frekvencia, a gyengeségeit pedig elfogadhatónak gondolod.

Természetesen egy nem hozzávaló hangváltóval bármilyen magashangszórót lehet rosszul illeszteni, és odafigyeléssel, igényes munkával mindegyikből kihozható a maximum az adott rendszerben, de a hangszórók korlátait nem tudod túllépni.


(#) Buvarruha
Azért ez így nem igaz.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Persze, hogy nem.
(#) olahtamas hozzászólása Jún 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Tervben van egy 3 utas hangsugárzót építeni megfelelő ládával. Szeretném kikérni a véleményeteket! A mély tartományokért MNC hangszóró fog gondoskodni. Gondoltam elválasztani/elrekeszteni a többitől, de mindenképp egy dobozba szeretném zárni őket. (sztereó kivitelben) A középtartományokról 1-1 TOSHIBA gondoskodna. Illetve az egészen magas tartományokról még pontosan nincs terv. Itt is minden ajánlatot meghallgatok szivesen. Gondolom sokaktoknak több tapasztalata van mint nekem. Zenei stilus szinte mindegyikét hallgatom.
(#) Benji94 válasza olahtamas hozzászólására (») Jún 26, 2015 / 1
 
Szia!
Ehhez a mélyközépsugárzóhoz felesleges közép-és magas sugárzó is külön-külön, elég hozzá egy selyemdóm magas, 1"-os átmérőjű, tegyél rá 2 µF kondenzátort.
Mélyre esetleg mehet kb 0,8 mH-s tekercs. Egyszerű összeállítás de ahogy látom az anyagi korlátok ennyit engednek / nem akarsz rá sokat szánni.
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 26, 2015 /
 
Tényleg fölösleges a 3 út, a középhangszóró árából inkább normális mélyközepet érdemes venni, és akkor teljesebb élményt nyújt a kétutas hangsugárzó.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 27, 2015 /
 
Idézet:
„Tényleg fölösleges a 3 út”
És mi a helyzet a doppler torzítással? Az emberi fül számára információ tekintetében az 1kHz körüli frekvencia kiemelt fontosságú. Kétutas rendszernél ezt a tartományt a mélyközép sugárzó reprodukálja. Intenzívebb alacsony frekvenciás jelek jelenléte esetén a kiemelt fontosságú középtartomány frekvenciáit jól hallhatóan modulálja a jelen lévő intenzív alacsony frekvencia, aminek eredménye egy hatalmas intermodulációs torzítás, ami miatt "grízes" a hallható hang. Hosszú távon ez nagyon fárasztó tud lenni a fül számára.
Három utas rendszereknél a középtartomány nem szenvedi el ezt a nagy mértékű torzítást, emiatt hosszú távon hallgathatóbbak a három utas rendszerek, nekem ez a véleményem.
Természetesen, azt senki nem vitatja, hogy egy jó három utas rendszert nehéz elkészíteni, főleg amatőr körülmények között. (Sőt, még a kétutast is... )
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Jún 27, 2015 / 1
 
Az a helyzet, vele, hogy először az alapok legyenek rendben, aztán lehet ilyen irányban is gondolkodni. Másrészt, minél nagyobb a felület, annál kisebb a kitérés. Nem ez az első számú szempont.

A három hangszóró valahol ott lép be a képbe, amikor olyan mélytartomány és akkora maximális hangnyomás szükséges, amit kettővel már nem lehet normálisan reprodukálni. De az aktuális kérdésnél nem ez a helyzet, tehát itt, most fölösleges a középhangszóró.

Így már közérthetőbb vagyok?
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
(#) Benji94 hozzászólása Jún 27, 2015 /
 
Valami normálisabb középsugárzó kellene nekem, papír membránnal, 8 ohmos, 1,5-5 kHz közötti frekvenciák lesugárzásához. Olyan ami kicsit jobb minőségű és információt is közöl nem csak csörömpöl, SAL-MNC-től valami jobb, de azért nem hájend.
Arra lehet előre következtetni valahogy hogy az én hangszóróimmal hogy fog állni fázis tekintetében? Még ha adatlap tartalmazza is a fázismenetet, a váltó megváltoztatja azt, ha jól tudom.
Videotonnak nézegettem 10 centis közepeit, számmal kifejezhető paraméterei megfelelőnek tűnnek, azonban attól tartok hogy hangja nem okozna sok élvezetet számomra.
Vkinek tapasztalat a HB10-427 vagy HB10-546-tal? Na ezeket néztem
Alul első vagy másodrendű váltása lenne, felül másodrendű.
Árban 10 ezer Ft-ot szánnék maxuimum a dologra, de inkább kevesebbet.
Ha valakinek van otthon olyan hangszórója, ami megfelelhet a célra, és nincs rá szüksége, kérem írjon nekem privátban! Régebbi gyártmányok is érdekelnek ( Braun, Tesla, stb ).
Alábbit most találtam, 1,5-4 kHz között a frekimenet elég jónak tűnik:
http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/konus_mt/m10_8.html
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=46370&name=visa...m-10-8
Még árban is beleférne a keretbe.
(#) gabor128 hozzászólása Jún 27, 2015 /
 
Sziasztok,

Gyorsban szeretnék pár kérdést feltenni:

Építek egy hangdobozt. Három kivágás lesz rajta. Egy a reflex csőnek; egy a magas hangszórónak (maga a hangszóró zárt); és egy kivágás a mély/mélyközépnek. Tehát a doboz beltere csak a mély szempontjából érdekes.
-Vatelinnel az egész belsejét ki kell bélelni? Milyen vastagságban?

-A másik kérdés, hogy ha szeretnék a doboz oldalára műanyag megfogókat, akkor kell-e szigetelni valamivel a kivágásnál?

Köszi!
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 27, 2015 /
 
Hát a Visatontól nem rosszabb a fehérvári sem. Keress dóm közepet, talán van még a HiVi-ből Szegeden olcsón.
(#) bali00 hozzászólása Jún 27, 2015 /
 
Sziasztok! Egy régi láda tervet keresek! Valakinek megvan a teljes cikk?
(#) Davidd válasza bali00 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Szia! Ha a mellékletben találhatóra gondolsz akkor igen.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) voodoo válasza gabor128 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Szia. Reflex rendszerű dobozokban nem szoktak alkalmazni belső csillapító anyagot. Vagyis legalábbis még ilyet nem láttam, se nem olvastam egy dokumentumban.
Persze szigetelni kell sőt a csatlakozóknál és a hangszórók alatt is. Például sziloplaszttal.
(#) Buvarruha válasza gabor128 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
A doboz falára néhány cm vastagságban érdemes csillapítóanyagot elhelyezni, főleg, a nagy felületeken.
Idézet:
„voodoo”

Te mindíg valami más dimenzióban jársz az biztos...
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) Directors válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Sziasztok!

Bocsi hogy belekontárkodok. Csak egy kérdésem lenne. Mivel lehet felragasztani ezeket? Milyen típusú ragasztóval ajánlott?
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Egészen mindegy mivel ragasztják fel, mert a doboz falain teljesen hatástalan.
(#) Directors válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ha nem a falára akkor hová kell tenni?
(#) P_Laszlo válasza Directors hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Kevés választási lehetőség marad, de inkább a doboz belső részei felé, vagy ahol lehet lazán feltöltve, reflexcső környékét elkerülve.
(#) Directors válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ezt hogy lehet kivitelezni? Esetleg képet tudsz mutatni, hogy az ideális?
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Kérlek indokold már meg miért nem tesznek bele nevesebb gyártók a feflex ládáikba csillapító anyagot, míg egy zárt pl Vidi, Tesla, Whari, BnO, stb zártakban mindig találtam.
(#) P_Laszlo válasza voodoo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Két opció lehetséges, és mindkettőnek van valószínűsége. 1. A nevesebb gyártók nem értenek hozzá, vagy nem érdekli őket ez eredmény. Másik opció, hogy nem szól abban a tartományban a hangsugárzó, ahol a csillapítóanyag működne.
(#) P_Laszlo válasza Directors hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Nincs ilyen "ideális" rajzom/képem. Általában mérésekkel állítom be doboznak/hangszórónak megfelelően.
A lényeg, az, hogy az oldalfalakon nem csillapítható az állóhullám.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2015 / 1
 
Miért is?
Voodoo: Egyrészt azért mert nem szól a hangsugárzó olyan frekvenciákat, ahol jelentősége lenne, ezek jellemzően a mélyládák, másrészt azért, mert hulladékot gyártanak, értelmes gyári dobozt csak a nagyonfelsőkategóriában hallottam eddig. Amúgy még a yamaha is tesz csillapítíítóanyagot a legolcsóbb házimozi reflexládáikba, azok azok, amiknek a magasai 5 és 20Khz között 10-15dB-es kiemelésekkel dolgoznak, hallgathatatlanok.
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
De ha egy dobozt reflexnyílásosítasz, akkor attól a doboztól erősebb mélyeket vársz el.Gyorsabb lesz a levegő áramlása a rés, cső stb végett. Onnantól kezdve mi értelme a lassú állóhullámokat megfékezni kívánt csillapítóanyagnak?
Legfeljebb kis szállingó szösz-möszökkel lesz teli a szoba, vagy autó... hiába high end, homemade vagy china.
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ez nagyon nem így működik, a levegő áramlásnak ehhez szerintem nem sok köze van. Teljesen mindegy, milyen alacsony frekvenciákra képes a doboz, álóhullámok magasbb frekvenciákon okoznak gondot. Bővebben: Link
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Én egy normális dobozt úgy képezelek el, (ami például 3 utas) hogy a mély/mélyközép hangszóró mélynek van tituálva egy reflex nyílás és az xváltó végett. Oké de ennek van olyan légáramlata, hogy simán bele szól a másik két hangszóró a közép és magasakba. Ez nemcsak, hogy ratyi hangot eredményez, de károsíthatja is révén ugyan abban a dobozban van. Ezt megfelelően elzárják és másik kamrában szól (ami már mondjuk zárt és ott van LAZA kötésben némi csillapító anyag a közép hangszórónak, nem a falakra felragasztgatva) vagy maga a hangszóró egy saját kamrát képez. Én úgy vettem észre semmit nem javít a helyzeten. Nincs süketszobám stúdió mikrofonnal és mindenféle analizáló gépekkel felszerelve, de most hagyjuk a pár tized %-os mutatókat. Ne foglalkozzunk már még ha valóban javítana is a helyzeten annyira nem vettem észre, hogy valóban a kis és közepesen nagy zárt ládákon kívül bele tenni nem láttam értelmét...
Dehát nekem mindegy. Szállingózhat a reflexből a pihe. Ha úgy érzed, hogy jobb, hát akkor tégy bele.
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Úristen sírni tudnék... Akkor képzelegj csak, de ne reklámozd. A csillapítóanyag, nem a légáramlatok miatt kell, linkeltem, hogy mi az állóhullám, de be írhatod a gugliba és itt zárjuk is le!
Következő: »»   549 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem