Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőkövető robot
 
Témaindító: Andrew93, idő: Júl 20, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Andrew93 hozzászólása Júl 20, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy olyan robotot építenék ami tud követni egy embert állatot vagy bármit ami hőt add ki...ezt úgy gondoltam hogy négy keréken lenne egy léptető motor amin lenne két pirodetektor kb 5cmre egymás mellet.Az egész pic-el lenne vezérelve(PIC18F2550).

A működése a következő:Ha az egyik pirodetektor (mondjuk a jobb)hőt érzékel akkor a léptetőmotor (jobbra) fordul.Ha mind kettő akkor megáll és elindul.Ha valamihez
mondjuk 5cm-nél közelebb ér akkor megáll(Két infra led segítségével amit kihagytam a leírásból...gondolj a férfi wcre....ha nem tudjátok hogy műxik akkor szóljatok és leírom).


Ezzel csak az a baj hogy hogy a radiátort is meg ami legmelegebb el kezdené követni.Hogy lehetne ezt megoldani?A mozgás érzékelő szóba jöhet?(amúgy tudok PIC-et programozni )
(#) Gory válasza Andrew93 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Nemtudom a pirodetektor mire képes, de ha mondjuk 34 és 38 fok közé be tudod állítani hogy csak arra menjen, akkor meg van oldva a dolog.

Ha jól tudom a mozgásérzékelő, amit riasztóknál használnak a lakásokban, az is hősugárzás alapján működik. Ha a hőforrás helyzete változik, gondolom arra reagál.
(#) Medve válasza Andrew93 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Offolok ugyan, de megmondom, hogy miért. Még a légvédelmi rakétákat is el lehet téríteni egy másik IR forrással, pedig abba aztán mindent beleadtak! Valamint ott is "be kell fogni" a célt, aztán rajtamarad, ha nem jön a flares vagy a chaff...
(#) Andrew93 hozzászólása Júl 20, 2007 /
 
Utána nézek hogy kell a hőfok határát beállitani.A riasztóknál én úgy tudom hogy úgy müxik a dolog hogy van a dobozba egy pirodetektor és az előlapján meg egy négyzetrács féle.A négyzetrácsnál az egyik kocka átlátszó a másik nem....ha mozog valaki akkor a pirodetektor azt látja hogy van hő nincs hő van hő nincs hő,mert a dolog ami mozog az "bemegy" a látható kockába utána meg a nem láthatóba.Ha nem így működik akkor szóljatok,de én így tudom.Remélem érthető voltam .

Üdv:Andrew93
(#) Medve válasza Andrew93 hozzászólására (») Júl 20, 2007 / 4
 
Igen jól tudod, szerintem azt kellene megnézned, hogy a kivánt távolságból mekkora jelet ad e szenzor az emberi testről, azzal az optikával, amit rá tudsz tenni, mekkora szögben lát és hogy az adott feszültségváltozáshoz milyen AD szükséges.

A szenzoron sok múlik...lerajzolom, hogy gondoltam...

Ha a két szenzoron a "fesz" egyenlő, akkor irányban van

IR.JPG
    
(#) a1356 hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Engem érdekelne ez a robot, sőt! Csak velem az a nagy baj h nem tudok PICet programozni! Ha esetleg van vmi másik megoldás akkor kérlek titeket segítsetek! Van egy ICvel megoldott fénykövető robot, csak ott gondolom nem elég ha kicserélem a fényérzékelőket akkor az nem fog úgy működni... Ha nem vagyok nagy sóher akkor eltudnád küldeni nekem a kapcsolási rajzot v vmit amiből kiindulhatok, vagy ha esetleg jó az én ötletem is akkor légyszí szóljatok! a fénykereső robi kapcsolását mellékelem!

Köszi!

0188.GIF
    
(#) Medve válasza a1356 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Én erősen gyanítom, hogy működne ez a dolog, csak az IR szenzorok fókuszolását, irányítottságát kell belőni...
(#) a1356 hozzászólása Aug 9, 2007 /
 
és a hőérzékeléssel is működne? Amúgy, ha élőben is megnézheted ha youtoubon rákeresel LIGHTSKEEING ROBOT néven elvileg kidob majd egy kisvideót és tök jól működik!
(#) Collector hozzászólása Aug 9, 2007 /
 
Nem hinném, hogy sikerülne ilyen érzékeny érzékelő találni, ami az élőlények által kibocsájtott gyenge hőt érzékelné. Véleményem szerint 10um feletti infrát kéne keresnie, és nagyon-nagyon érzékenynek kell lenni, amit pl egy gyufa meggyújtása úgy elvakít, hogy tönkre is teszi valószínű.
(#) kristalycuki válasza a1356 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Helló!

Nem akarok értetlenkedni, de szerintem a bekarikázott részre nincs szükség. Ha esetleg még is akkor légyszi írd le nekem, hogy miért! Had okosodjak!
A forgásirány váltást meglehet oldani relék nélkül is! H-hidas kapcsolással!Igaz így több alkatrész kell!
(#) Medve válasza Collector hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Hello, egy kutyaközönséges mozgásérzékelőben ilyen szenzor van, ami az emberi test által kibocsájtott hőt kb 10m-ről érzékeli...és még nem is profi...
(#) a1356 hozzászólása Aug 26, 2007 /
 
Hát remélem összejön,amúgy ittvan egy jóval ecerűbb kapcsolás is, ha valakit érdekel a fénykövető technika
(#) Zenner válasza a1356 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
és ez mit tud?egyáltalán mi ez?.... bocs az értetlenkedésemért de nem értem

ez egy kis robot ami követi a fényt?

és ha ez egy robot akkor kell-e hozza valami más elektronika az akku töltőn kívül(minden rajta van-e a kapcs.rajzon)


Üdv!
(#) Medve válasza a1356 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Ez valóban érdekes...LEDek vannak a kapu bemenetén?
(#) a1356 hozzászólása Okt 28, 2007 /
 
Igazából énis eltököltem vele egy darbaig,de nem ledek azok hanem fotonellenáálsok
(#) huhuu válasza Medve hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Ezt nem is tudtam, hogy ilyen érzékelő van benne!

Mondjuk azt nem értem, hogy nyáron 40 fokos melegben hogy érzékeli az ember által kibocsátott 36,6 fokot.
(#) Norberto válasza huhuu hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Úgy, hogy csak a napfénnyel megvilágított területeken 40 fokos igazándiból a hőmérséklet. Tehát pl. a hőszenzorokat megvilágítja a nap, és a hőszenzor "felületét" melegíti a napfény...a szenzor pedig !ezt! érzékeli, és nem a levegő abszolut hőmérsékletét.

A levegő valójában nem állandó 40 fokos körülöttünk
(#) huhuu válasza Norberto hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
És ha télikabátban vagyok + egy hatalmas hungarocel táblát magam elé tartok, ami jó vastag, akkor lehetséges, hogy nem érzékel?

Amúgy ez tök érdekes! Van itthon egy működö( és jó pár nem működö) érzékelős lámpa, biztos, hogy holnap nekilátok kisérletezgetni vele!
(#) Norberto válasza huhuu hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Idézet:
„És ha télikabátban vagyok + egy hatalmas hungarocel táblát magam elé tartok, ami jó vastag, akkor lehetséges, hogy nem érzékel?”


Igen, ha mindenféle fogást találsz, amivel becsaphatod a robotot, akkor lehetséges, hogy nem fog téged érzékelni :yes:
(#) Zenner válasza a1356 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
tehát akkor ez már egy komplett robot?

csak megkell építeni és dobozolni kell?

Ui.:mekkora tápfesz kell neki?

Üdv!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem