Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hornresp (tölcsér szimulátor)
 
Témaindító: sound.man, idő: Márc 15, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) sound.man hozzászólása Okt 6, 2012 /
 
VTC és az ATC az pontosan mi és hogy kell kiszámolni? Egyik gondolom a kamra mérete a másik meg a mélysége, de kiszámolni nem tudom.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
W-bineket símán lehet modellezni, én is modelleztem már, sőt bass-reflex hibridet is. Jól meg kell adni a méreteket és annyi. Sok sikert
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Most rutse-t szeretnék és oda ha jól tudom a VTC és az ATC kell csak nem tudom, hogy azok pontosan mit takarnak mert elég nagy számokat láttam a speakerplans-on hozzájuk.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
A VTC az a hangszóró előtt lévő bezárt térfogat. Az ATC pedig ennek a keresztmetszete. Ha rutschet akarsz szimulálni, akkor úgy szimuláld, mint egy tapped horn-ot, aminek a legutolsó szakasza 0. Ekkor a VTC és ATC paramtéereket a program le fogja nullázni magától.

Rutsche lényegében így a tapped horn egy határesete. Ezekből adódóan angyon keskeny a hazsnos sávszélessége, az átlagos impedancia nagyon alacsony (kb egyenlő a hangzsóró egyenáramú ellenállásval) és az elektromos fázisszög nem nulla, így nagyon durva terhelést jelentenek az erősítőnek.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Szóval szerinted az Expo W az jobb? Viszont nem értem. Amit linkeltem tervet van a hangszóró előtt egy lap amin egy négyzet alakú kivágás van és a sarkai levannak vágva. Az mire jó? Mert én leszimuláltam, hogy ott van és leszimuláltam úgy, hogy nincs ott csak a hangszóró kör alakú kivágása és 0,1dB-es eltérések voltak, viszont építésnél meg több anyag, meg munka.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
A W-ládák előnye, hogy általában a bruttó űrtalmat jól kihasználja. Az előtét lap az állítja be a torokkeresztmetszetet, ami a tölcsérszakasz induló keresztmetszete. Ezzel lehet változatani a felső határfrekvenciát. Ezek után a W-ládábában lényegében hangszórótól múlik, hogy milyen sávszélességre képes. a mélyhatásfok meg persze a láda (vagyis tölcsér) méretétől múlik.
De amúgy ha a hangszórókivágás kerersztmetszete ugyannyi, akkor tényleg nem lesz sok különbség. Minden olyan hajlás, arrébbrakás, ami kisebb mint a felső hang hullámhosszásnál kisebb, általában elhanyagolható.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Bővebben: Link Itt látszik mekkora a hangszóró előtti kivágás. Szerinted ha elhagynám azt a négyzet alakú lapot ami a hangszóró előtt van és kitolnám a lapokatt a hangszóró széléhez szerinted észre lehetne venni? Szimulálva nem nagyon mutat különbséget, de építésnél sokkal egyszerűbb lenne és jóval kevesebb anyag. Képet csatoltam, hogy gondolom. Ebben a videóban is látszik, hogy nincs a hangszóró előtt az a lap.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Szia!
Ahogy mondom ez csak a felső határfrekvenciát módosítaná, és nem sokat
Szóval nyugodtan elhagyhatod, azt az ék alakú berakást sem kell feltétlen eltolni.
Milyen hangszórót tervezel bele? Ettől is függ nagyon a dolog. Persze a jó kérdés hogy meddig akarod használni a ládát, 120, 200, 250, 300 Hz-ig?
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Olyan 150-160Hz-ig szerintem. Hangszórót azt én építettem. A háromszög az nincs eltolva csak ami alatta és felette van lap az van lejjebb illetve feljebb a hangszóró pereméig.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Mérted hangszóró T-S paramétereit? Mert anélkül vaktába tapogatózol. Esetleg közölnéd is? (kitudja, ha olyan jó, lehet még én is vennék tőled)
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Nem mértem, de azért akarok expo W-t mert az annyira nem érzékeny a hangszóróra. Leírod, hogy kell le is mérhetem a paramétereit. Két alukosaram volt, kapott két kaptonra tekert lengőt, üvegszál erősítésű papír membránt textil perem. Érzékeny lett az tuti.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Annyira nem, mint egy tapped horn, mert ott a sávszélesség, a kiemelések stb nagyon függnek tőle.
De ha a hangszóró nem megfelelő, akkor nem is lesz jó a tölcsér. Egy zárt ládába való hangszóróra felesleges tölcsért csinálni. (érts sok miunka, nagy méretű tölcsér, egy gyeng hangszóróra)
Mindenképpen mérd meg T-S paramétereket, ha kell ebben is tudok segítséget nyújtani (más fórumtémák alapján már én is mértem).
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Még igazából be se volt járatva először azt kell majd aztán mérni. Viszont ezt a ládát megépítem, majd ha nem jó akkor cserélem benne a szórót.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Bejáratás során leginkább a Vas válttozik, ami itt nem kritikus. De előbb mérd meg, mint ládát csinálsz.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Vas paramétert még nem tudtam lemérni. Meg a BL kéne. Sd, Qms, Qes, Qts, Fs, Ebp, Re megvan.
(#) sound.man válasza sound.man hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Nem érzékeny szóró ~96dB-es érzékenység. Viszont rutse-ba eléggé jól szuperál szimuláció szerint.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Ha hangszóró adati a képen jobb alul vannak, akkor ez a hangszóró legfeljebb zárt ládába való. Megtennéd a hornresp többi oldalát is beprintscreeneled, vagy valami, mert szerintm a szimuláció során valamit elrontottál.
Először is egy ilyen hangszóróra tölcsérkezdőnyílás méretére általában a hangszóró felületénél nagyobb szám jön ki, szóval rögtön van egy hibalehetőség.
Ezek az adatok közül melyik kaptad meg méréssel (írta ki program), és melyik volt számolt?
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Hornresp-be a speakerplans-ról szedtem a tölcsér adatait. Nem rontottam el semmit a szimulálció során mivel van fent a PD1850-ról is adat és azzal meg a görbe ugyan az maradt mint a képen ami volt. Nem teszem bele zárt ládába az tuti ezt a szórót. 794-ről indul a tölcsér.
(#) sound.man válasza sound.man hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Ez a láda a PD1850-nek van amúgy tervezve aminek a qts-e 0,21. Talán azért jó így.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Valahol valami hiba van biztosan, lehet hgoy msot azt hiszed nagyon jót alkottál, de ez így fizikai képtelenség. Most így elég nehéz visszaellenőrizni az adatokat. Amúgy ha nyomsz egy print-screent, akkor a hornresp megjegyzi az adott görbét, és később rárakható ez a görbe.
Légy szives küld már el az adatos lapot is.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Miért fizikai képtelenség? Az adatos lapot már feltettem amúgy. Impedancia menetből számoltam ki a paramétereket. Lemértem az mms-t a mozgó alkatrészek tömegét grammba.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
A hornrespnek azon oldalát rakd be, ahol beprogramoztad a tölcsér méreteit, a hangszóró paramétereit valamint a környezet paramétereit.

Van két hangszóró, az egyik EBP-je 145 a másiké 60. Ha 50%-os névleges hatásfokra illesztesz, akkor az előbbi sávszélessége 290 Hz az utóbbié 120 Hz lesz.
Tehát ha a kettővel azonos névelges hatásfokra hajtasz, akkor az előbbi nayobb sávszélességet fog produkálni, az utóbbi pedi kevesebbet. Ha pedig azonos sávszélességre illesztesz, akkor az előbbi nagyobb hatásfokot fog produkálni.
Ha pedig a kettő azonosat produkál mindkettő terén, akkor az történhetett, hogy az előbbi hangszóróra lehetne egy sokkal jobb tölcsért is illeszteni. Szóval szimplán csak azért volt ugyanolyan, mert az előbbire a tölcsér nem passzol.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Azokat a paramétereket írtam be amit látsz a bassbox-ba. Super scoop a tölcsér.
SuperScooper 18"
s1=792
s2=3834
exp=223
vrc=0
lrc=0
fr=40
tal=4
atc=2820
vtc=43000
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Na leellenrőzitem, és azért eléggé más jön ki. Este majd kommentelem részletes elemzéssel a dolgokat. Az látszik, hogy ez a scoop bin PD1850-re van optimalizálva, és mégpedig úgy hoy egy 4 db-os csoport adjon jó vlaszt (az oldlon Rog is ezt javasolja).
A tied első látszatra jó szól 1 db-ba, de 4-es csoportban nagyon elromlik. A paraméterek változtatásával azonban ez javítható, a kamraméretet kelll módosítani. Este megcsinálom.
Azonban szerintem az 1 oktáb sávszélesség eléggé kevés. Bandpass ládában miket szimuláltál (mondjuk másik programban) erre a hangszóróra?
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Nem próbáltam band pass-ba. Tölcsér érdekelt csak.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
javaslatok
s1=1200
exp=200

Ezzel az össztérfogat (méret) változatlan, és a korábbi 50-100 Hz helyett 50-150Hz lesz a használható sáv (1 láda esetén). Négy láda esetén 40-120Hz lesz a használható sáv.
Ez most egy gyors variálás, szerintem még javítható a dolog.

Nézd meg az elektromos impedancia menetet is. Ezen jól látszi, hogy hasonló névleges érzékenységre ez a láda is csak alacsonyabb impedancia mellett képes. Szóval a valós hatásfok kisebb. Persze jól látszik hogy a tölcsér képes egy amúgy nem túl jó hangszóróból is egész sokat kihozni.

Ezta hangszórót teljesen te csináltad? Gyártást is vállalsz ?
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Voice acoustic kosár volt. Többit azt én szereztem be hozzá. Kell vennem impregnáló szert, úgy sokat lehet javítani rajta nem azzal amit most használtam. Lehet, ha profi kosár lett volna nem kb ~3mm-es légréssel akkor jobb lenne.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Impregnáló szer feltétlen szükséges? Nem hiszem hgoy többet merevítene, mint amennyit ront a súlyával.
Ha nagy a légrés és még van a gapben hely, akkor vastagabb huzallal alacsonyabb impedanciára tekerhetsz, ezzel jobb paramétereket érhetsz el.
(#) sound.man válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Szükséges, mert ha nem kened le a peremet, akkor akusztikai rövidzár keletkezik.
(#) lorylaci válasza sound.man hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Annyira átereszti a papír a levegőt? Hmm ez érdekes, de teljesen érthető. Én is tanultam legalább valamit.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem