Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időjárás figyelő állomás
Lapozás: OK   5 / 10
(#) lanti válasza deguss hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Szia!

Még nem olvastam az egész témát át de szerintem te tudnál nekem segíteni! Szeretnék egy olyan loggert csinálni ami a szél irányát sebességét naplózza adott időközönként akár pc-s megoldással akár pic +eprom combóval sem a szél iránynak sem az erősségnek /amit fesz méréssel oldanék meg de jobb lenne lapátos kerék/nem lenne nagy felbontása
(#) Rumcájsz válasza Matt hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Bármilyen páraérzékelő megfelel hozzá és a F84 is megteszi.
A páraérzékelőnek a kapacitása változik a páratartalom függvényében. Én 555-el csináltam egy generátort. Kapacitásnak betettem a páraérzékelő szenzort és a kimenetén jelentkező impulzusokat egyszerűen megszámolom a PIC-el.

Lehet több fajta szenzort kapni, kereskedelemben méregdrágán adják. Én vettem a tecsóba egy hőmérő-paratartalom mérőt és abból vettem ki a szenzort.
Mivel akciós volt a ketyere, vettem 2db-ot. (picipézért)
A PIC-es készülékemet a gyárihoz tudtam paraméterezni.
KB egyformát mér a két készülék de messze nem közeliti meg a hitelest.
Sok sikert!

(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Sziasztok!
A mai napon elkészítettem a széliránymérőmet. A működése kicsit hasonlit a TX20-as profi készülékre.
Röpke 1 hét munkája. Remekül működik, 22.5 fokonként kehet vele szélirányt mérni.
A következő projekt a szélsebesség mérő lesz, ezt is csak össze kell rakni. Mérete ugyanekkor lesz.
(#) lanti válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Ez igen ! jól is néz ki! mi értékeli ki a jeleket?
(#) Rumcájsz válasza lanti hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Nos 2 egységből fog állni a műszer. Alapjában külön külön működik minden eddig elkészült funkció, Hátra van még 2 egység (csapadékszint- és szélsebesség mérő) és azután állitom össze a cuccost. A kültéri egységben egy 18F4520 PIC mér és összegzi az adatokat majd rádión beküldi a belső egységbe amely lelke szintén egy PIC. Egy 4x20 karakteres kijelzőn jelenik meg a kint mért összes adat.
A kültéri egység napelemes táplálású és elméletileg a belső egységtől kb 40 méterre lehet telepiteni.
Megigérem hogy ha elkészül a készülék, felteszem ide a teljes leirást, méretezést. Remélem pár hónap és működni fog minden funkciója.
(#) Jimmy777 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hello Rumcájsz!

Hasonló projekten dolgozunk!

Én is csináltam egy ilyen mérőt csak más kivitelben.
Nekem is a TX20 volt az alap.
Bent ugyanúgy optókat használtam mint te, csak nem igazán jól látják egymást. meg tudnád adni milyen optót meg ledet használtál?
Nagyon nagy segítség lenne.
Én még kiegészítettem a nyákot egy ST-el és egy gray-bcd átalakító is került a nyákra xOR-ból.

A jövő héten csinálok képeket az enyémről is és megosztom veletek.

Köszi

Jimmy
(#) Rumcájsz válasza Jimmy777 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Szia!
Én "régi" golyós egérből termeltem ki az alkatrészeket a tipusát sajnos nem tudom megmondani! Van vagy 10 pár és tapasztalatom hogy szinte mindegyikben lévő ugyanolyan jó. Sokat játszottam én is velük. Problémám nekem is az volt hogy nem látta egymást a két eszköz. Mobiltelefonom kameráján keresztül figyeltem (azzal látható az infra fényforrás) egy soros 500 ohnos trimmerrel állitottam be a fényerőt. 120R lett a végén 5V-ról. Utánna a gondom az volt hogy túl erős volt és szórt mindenfele. A megoldást az jelentette hogy egy ugyanolyan méretű korongot vágtam ki NYÁK lemezből és kisebb furatokkal láttam el és az egész elé ragasztottam. Tehát egymáson 2 réteg NYÁK lemez található. Igy már kiválóan működik ! Tapasztalat hogy kivül belül feketére kell lefesteni a cuccost mert az esetlegesen kintről beszivárgó napfény is átbillentheti az érzékelőt.
Gondolkodtam én is azon hogy beteszek valami konkrétabb leválasztó fokozatot de végül maradtam a tranzisztornál. Kisebb a meghibásodási lehetőség, ha bekampecol ne kelljen felmászni a tetőre szerelgetni. A tranyó kimenetére tettem antiparalelbe egy egy szupresszort. Ha valami közeli villámcsapás indukciója lépne fel a leszálló vezetéken az kényelmesen megvédi az elektronikát. Nemcsak nem akartam túlbonyolyítani hanem lényeg hogy kisfogyasztású legyen ez a kültéri modul, hiszen napelemes, akkuumlátoros táplálású lesz. Egyébként hosszú ideig nem volt időm foglalkozni a témával, épp ma vettem elő ismét és terveim szerint addig meg nem állok mig a csapadékmennyiség mérőt el nem készítem.

Kiváncsi vagyok a készülékedre és várom a képeket róla!
Ha segithetek valamiben szólj nyugodtan !
(#) Jimmy777 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hi,

Köszi a tanácsokat!

Hétfőn jönnek a képek mert a cucc bent van a cégemnél.

Én aluból csináltam és egy danamidbetétbe helyezem el a paneleket, de most hogy mondod már veszem is elő a fekete festéket.... valószínűleg sokat javít rajta mivel nekem a tárcsám is alu ami nagyon csillog. ez a plusz panel is jó ötletnek tűnik.

A szélsebességmérőm nekem gyári alaptest (úgy kaptam, csak nem volt rajt kanál) és én csináltam hozzá kanalakat "mélyhúzással". PVC lap 140°C-ra hevítve és formába nyomva. teszek erről is majd képet.

Nálam is csapimérő jön billenőkanalason gondolkodtam csak még nem léptem előre vele.
Te milyen konstrukción dolgozol?

üdv

Jimmy
(#) Rumcájsz válasza Jimmy777 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ok, várom a képeket...

Én is billenőkanalast tervezek építeni.
(#) Jimmy777 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Itten vannak a képek
(#) Jimmy777 válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
folyt köv...
(#) Jimmy777 válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
és a vége...
(#) Rumcájsz válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Gratulákok, nagyon jó lett a cuccos! Ha 5V-ról járnak az infra LED-ek akkor az 1K előtét nagyon sok! Szerintem 470R elég hozzá. Ha azzal sem látja az érzékelő a LED-et, felmerül az a kérdés hogy a LED által kibocsátott infra sugár hullámhossza megegyezik-e az érzékelével! Ezért célszerű egérből kitermelni a kaput majd szétbontani. Az egerekben használt infra sugárzón ráadásul egy kis optikai tunning is van eláltal keskeny szögben sugároz.
Az érzékelő elé célszerű tenni egy ugyanolyan méretű -az érzékelők irányában kifúrt- NYÁK lemezt! A fémrészek festése is erősen ajánlott hogy ne tükröződjön. Azt nem tudod megvalósitani már hogy az érzékelőket kiszeded, helyükön a panelt kifúrod és a másik oldalra forrasztod be? Az egér opto kapukkal végzett kisérleteim szerint a kapu már 10cm távolságból kiválóan látja egymást az előtét ellenállás megfelelő csökkentése mellett.
Jó kisérletezést és várom a végeredményt!
Milyen egység fogja kiértékelni az adatokat?

Ja én a műanyagos boltba vettem 3db kisméretű merőkanalat a nyelét rövidre (6cm) levágtam és azt ragasztottam be a danamid hengerbe. Nem tudom az általad használt reiser csavaros felfogatás egy kiadós vihar után mennyire lesz tartós?!
(#) Rumcájsz válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Sajnos a fényképezőgépem elég rossz minőségű közeli képeket csinál, felteszekképet amin az opto alkatrészek mindkét panelen a NYÁK-on fúrt furatok felé néznek.
A másik képen jól látszik az érzékelők elé rakott dupla panel.
(#) Jimmy777 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Köszi a segítséget, meg a dícséretet!

Az infra és a tranzisztor össze van próbálva, valszeg a tükröződés lehet a gond de én is megpróbálom az egeres verziót. még a egy panelt megcsinálni nem téma, úgy is kell egy előtétpanel ahogy Te is irtad. Mindent át tudok még variálni,elvégre ez lesz a prototipus.

A szélmérő próbálva lett 100km/h-nál (kocsiból kinyújtva... ) ) és bírta de kap egy másik kanáltartót mert ezt elrontotta a marósom... belemart és nem lett szimetrikus, meg a felfogás is 2 csavaros lesz a kanálnál. A tengelyre való fogatás a gyárinál is 1 csavar.

A kiértékelést nálam is egy kontroller végzi majd (PIC) de még nem járok ott. A kollegám segít majd a programozásban remélem...

A héten ha van időm megcsinálom a paneleket és remélem próbálni is tudok.

Ha esetleg kellenek a rajzok a mechanikáról azt hiszem megvan mind de ha kell le is skiccelem.

A csapimérőről van valami elképzelésed hogy alakítod ki?
(#) Jimmy777 válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Az iránymérő darabjait saját magam esztergáltam, szinte más nem is kell a kivitelezéséhez. A sebességmérő kanáltartóját csináltattam a marós srácokkal, de nem sikerült elsőre így ez majd a javítások után lesz csak végleges.
(#) Rumcájsz válasza Jimmy777 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
A csapadékmérő billenőkanalas lesz. Egy jó rajzot mellékeltem. Elgondolásom szerint magát a billenükanalat vékony 1 oldalas NYÁK lemezből csinálom úgy hogy a kivágott elemelet élei mentén összeforrasztom. Aljára egy 3mm belső átmérőjű réz csövet forrasztok és ebbe a csőbe fog a tengely kerülni.
Az egészet egy mőanyag (danamid) alapra szerelném amely kerülete megegyezne egy műanyag virágcserépével. A virágcserépet lefele forditom tetejét (eredetileg az alját) kivágom amelybe egy kis műanyag tölcsért ragasztok. Ezt a billenőkanál fölé teszem és a cserép alján az alaplaphoz csavarozom.
Ez az elképzelés.
(#) szunyogpal hozzászólása Márc 26, 2010 /
 
Szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot szélsebesség mérőről. Köszi!
(#) szunyogpal hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Szeretnék egy szélsebességmérő kapcsolási rajzot kapni valakitől.
Üdv
(#) vicsys válasza szunyogpal hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Elég egyszer is beírni!
Bővebben: Link
(#) Tomi_Bp hozzászólása Máj 18, 2010 /
 
Sziasztok! Én arra gondoltam, hogy van nekem itthon egy rakat Sharp GP1S58-as infra kapum régi nyomtatókból és ezek segítségével kezdenék bele egy szél irány és sebesség mérő építésébe. Arra gondoltam, hogy tőletek eltérően én nem egy körön mérném az elfordulási szöget, hanem a tengelyen egymás alatt levő több körön. Valakinek ellenvetése? Jótanács?
(#) Rumcájsz válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Már megbocsáss, de jobban, egyszerűbben megoldhatod a problémát ha egy reed csövet építesz be! Szerintem egyszerűbb megoldás mint a tápfeszt felvinni...
(#) Tomi_Bp válasza Rumcájsz hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Félre értettél szerintem. Kb. ugyan úgy csinálnám, mint a többiek, akik optikai módszerrel csinálták, csak nekem nem egy korongon helyezkedne el a 4 bit, hanem 4 egymás alatti korongon. Amúgy reed cső nincs itthon, az infra kapuból meg van és azért az sem mindegy, hogy melyik hány lábat "eszik"... Viszont, ha valaki megosztana pár sort C nyelven AVR re, hogy hogyan oldotta meg a szél sebesség mérését, azt megköszönném! Az tiszta, hogy PIN-el lekérdezem a port állapotát, az irányt, ha kíváncsi vagyok, de frekit hogyan mérek? Előre is köszi!
(#) Rumcájsz válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Érdekes módszeren gondolkodsz! Kiváncsi leszek mi sül ki belőle. Remélem sikerrel jársz!
Én AVR-ben nem tudok segiteni a PIC-ket favorizálom...
Ahogy készül a műved, kérlek dobj fel pár képet!
(#) Zuzmo_farok válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Lehetséges megoldás:
Interrupt pinre kötöd az optokapud.
Indítasz egy timert, azt kiszámolod 1 növekmény mennyi időbe telik.
interruptnál kiolvasod, és felszorzod, hogy ki tudd adni a fordszámot.
Ha túlcsordul a timered, beállítod hozzá is az interruptot(TIMSK-nél), és egy volatile-os változót növelsz.
Természetesen, ha külső interrupt van(optót érzékeled), akkor ezt is 0-ázni kell, és hozzá kell adnod a volatile-os változó értékét is megfelelően.
Kódot most nem tudok adni, szerintem érthető az elve.

Minél nagyobb a timer frekid, annál pontosabb értéket kapsz, de annál több lesz az interrupt is, ami a futásodat szaggatja, pl ha valami időkritikus dolgot kell futtatnod a kommunikációhoz.
Nem feltétlen kell folyamatosan mérned, elég ha félpercenként engedélyezed a külső interruptot.
(#) Tomi_Bp válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Hát pedig ezt csak ki kellene fejteni egy picit jobban, mert több projektemhez is kellene a frekvencia mérés és akárhogy is kerestem, nem találtam. Biztos én nem jó szavakkal kerestem... Remélem tudtok segíteni, vagy legalább elindítani a jó úton. Hogy lehet AVR-rel frekvenciát mérni??? Előre is köszi! Valami kommentelt kóddal, vagy kód részlettel ki tudnátok segíteni... Itt a majdnem kész kanalas szélmérőm, kint meg 80-100km/h-s szelek napok óta néha és nem tudom összerakni, mert nincs meg a megfelelő programozói tudásom
(#) poznamokus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Van az AVR-eknek egy olyan lába, hogy ICP (Input capture), ami tud olyat, hogy ha változik a láb állapota, akkor megszakítás generál (ha kell), valamint eltárolja a hozzá tartozó timer aktuális értékét. Namost ha két felfutó/lefutó él/vagy változás között megméred az időt (minden váltásnál törlöd a számlálót, valamint kiolvasod a külön regiszterben eltárolt értéket), akkor abból tudsz frekvenciát számolni.
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Nincs valakinek egy elhalt elektronikával rendelkező TX-20-asa? Megvenném....
(#) Bender hozzászólása Márc 26, 2011 /
 
Üdv!

Azon gondolkodtam, hogy mi lenne ha a szélsebességmérő jeladója egy nagyobb PC ventillátor lenne?
Kiszedem belőle a vasmagot és akkor nem fogja vissza semmi. Hall is és mágnes meg alapból benne van.
Elég lenne a saját lapátjai vagy inkább kén rá fabrikálni kanalakat?

B.
(#) Rumcájsz válasza Bender hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Véleményem szerint működik a dolog, már csak azért is mert nem csak a kanalas mérés létezik hanem a széllapátos is. A kanalas mérés előnye hogy a széliránytól függetlenül mér, míg a széllapátosat mindig a szél irányába kell fordítani. Ezért szokták a szélirány mérővel egybe építeni és az a szélirányba forgatja.
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem