Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   228 / 253
(#) Ede1 hozzászólása Jan 24, 2009
Üdv mindenkinek! Olvasva a rengeteg segítséget, hozzáfogtam magam a probléma megoldásához. Méregetés közben sikerült ellőnöm a panelbisztit meg a greacet (nem volt lerögzítve a panel és a méröheggyel letoltam a műanyaglapról és egy hűtőborda leért testre). Majd hozzáfogtam kísérletezni. A táp és a képpanel közötti csatlakozón az ADJ feliratú ér (az on-of mellett a második a stekkeren) vezérli az inverter bemenetét. Sajnos szkópot nem sikerült szerezni így a jelalakot nem tudom leírni de a műszeren szépen látszott a feszültségszint változása. Meglepetésemre a fényerő + állítása fesz. csökkenéssel míg a - állításra a feszültség emelkedett 180mV-3,9V között. A 180mV-ot húztam le ellenállásokkal a testre de egy határon túl nem világosodott és állítani sem lehetett a fényerőt. Ezen elkeseredve elővettem a törött monitor képvezérlő elektronikáját, hogy azon is méricskéljek, csak nem stimmelt az LCD csatlakozója. Viszont azonos számú volt a csatlakozási pont, és egy kis faragással sikerült összejátszani. Így már az LCD fólia kivételével már az összes elektronika mind azonos típusú monitorból származott és ezzel megoldódott a "fényerőszabályozás"! A monitor összeépítése volt a legnagyobb munka, mert először a régi monitor vázába építettem, de így át kellett szerelnem a 931C vázába az egészet. A műtét tökéletesen sikerült jelen pillanatban is ezen a monitoron írom ezt a szöveget. Remélem valakinek segít ez a kis történetem!
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jan 24, 2009
Jóesetét mindenkinek! Elsősorban a villanyszerelő kollégákat kérném fel némi segítségre. A helyzet az hogy már 200 biztonsági lámpát raktunk fel, és ez az egy zárlatosnak tünt élesztéskor (1X58W), és én elkértem. Kivettem a lényeget belölle, és a táskámba máris elfért, persze összekábelezve, mert nemtudtam hogy milyen kapcsolatot alkot az elektrónikus előtét, és a szünetmentes inverter. A zárlat amúgy egy elkötésből származott, nem lényeges, de kapásból földzárlatot eredményezett, és a zárlatosnak ítélt lámpa, nem az elektronikánánál volt zárlatos, mert nem is kapott áramot az elkötés miatt. Szóval kielemeztem, és ripityára szedtem a szüntementes invertert, és megtudtam a működését. A lényeg az az lenne, hogy honnét tudnék ilyen PCKE nevű szüntemntes invertert venni, akkumlátorral együtt? nagyon hasznos lenne nekem, pl amikor építkezésen egy sötét helyiségben dolgozunk és hirtelen elmegy a feszültség, akkor, az tovább világítson. Vagy bármi olyan helyzetben ,ahol jól jönne a "szolgálata".

Sszerk.: ebben a pillanataban szerelem össze egy 18W -os előtéttel, és kipróbálom hogy muzsikál vele.

DSC01106.JPG

(#) Matt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 23, 2009
Hali!

Igazad van! Valószínű 5V-os az inverter, mivel az 1. láb amin 5 V-t mérek annak vezetősávja vastag, és az egy az smd biztire. A videokártya jó, mivel van kép a kijelzőn csak nagyon halvány, meg próbáltam külső monitorról, ott is van.

Ahol nem mérek feszt oda 1K-n keresztül mindegyikre 1x-re kacsoljak feszt avgy külön-külön?

Előre is köszönöm

Üdv:
Matt
(#) bbalazs_ válasza Matt hozzászólására (») Jan 23, 2009
Ha az inverterre nem erkezik meg a 12V, akkor elotte kell keresni a hibat. Az alaplapon is szokott biztositek lenni.
Ki kellene probalnod kulso monitorral vagy kulso meghajtasu hattervilagitassal (csak az inverter mas, cso marad), hogy megy-e egyaltalan a gep videokartyaja.

Egyebkent vannak 5V-rol mukodo inverterek is, szerintem ez ilyen lesz, mivel ket labon is ez van (ha a nyakon a vezetek vastag is - kb miint a GND, akkor nyertem). A masik ket labra (3,4) probalj egy 1K-n keresztul adni 2.5-5V-ot. Az egyik az engedelyezo (ez egy smd tranyora megy ellenallason at), a masik a fenyero lehet.

Nezd meg az inverteren levo elkot vagy tantalt, azon rajta all a feszultsegertek.

Ha azok a vezetekek vastagabbak, amin nem mersz feszt, akkor 12V-os.
Egyebkent a legegyszerubben ugy azonosithatod be, hogy ahonnan a biztositekra megy a vezetek, az a tapja.
(#) Matt hozzászólása Jan 23, 2009
Tisztelt Kollégák!

Van nálam egy HP OmniBook EX3-as laptop. Nincs háttérvilágítása. Az inverterre nem érkezik meg a 12V. Az 1. 2. lábán a csatinak megvan az 5V. A 3. 4-en nem mérek semmit. A maradék kettő meg GND. Esetleg ha valaki találkozott már ilyen problémával, írja le legyen szíves hol keressem a bajt, mert egy alaplap azért elég nagy.....

Vagy esetleg hova kell a 12 V-t kötni, nem lehetne-e megtápolni egy vezetékkel, onnan ahol megvan a 12V. Ja az inverter biztije jó.

Előre is köszönöm segítségeteket,

Üdv:
Matt
(#) greenboy hozzászólása Jan 22, 2009
Sziasztok!

Találtam egy jó kis kapcsolási rajzot egy valami "Harbor Freight TIG 130A" géphez. Gondoltam megosztom veletek, hátha lát benne valaki fantáziát. Sajna nem vagyok egy nagy hegesztő mágus.
Forrás
Schematic
Kép1
Kép2

Szeretném kikérni a véleményeteket az alábbi két gépről. Szerintetek ezen gépek valamelyike otthoni, barkácsolósdira mennyire felelnének meg, minőségre milyenek lehetnek?
Güde inverter GX 100 KA
Güde EasyMig 125/A

Előre is köszi!
Üdv!
(#) Peppe válasza pici hozzászólására (») Jan 21, 2009
Szia Pici!!

Ezekhez CCFL inverter kell venni és kész.
Készen lehet venni SOS electronicnál. Anno én vettem egy 320X240 kék fehérLCD-hez.

Ha kell kölcsönbe oda adom!!! LCD-stől
(#) Ede1 hozzászólása Jan 21, 2009
Hali mindenkinek! Volt egy régi Samsung TFT monitorom (192V) aminek elszállt az invertere vettem egy törött Samsung 931C monitort aminek jó volt az invertere, szétszedés előtt le is ellenőriztem rendesen világított. A háttérpanelt csövestül meg az inverter (táp) panelt beleépítettem a a régi 192V-be. Tökéletesen működik csak max fényerővel is sötét egy kicsit. Mivel a képvezérlő panel a régi monitoré valószínüleg alacsonyabb szinten vezérli az új invertert. Hol tudnék állítani, hogy világosabb legyen a monitorom?
(#) szbalint25 hozzászólása Jan 20, 2009
Sziasztok!!!
Sürgősen keresem a választ erre a számlálóra!!!!
Na szóval az a lényeg, hogy a tanár ilyet adott fel házira: 74192 v. 74193 TTL áramkör és egypár nand és inverter kapu segítségével kéne 2-től 11-ig számolnia az IC-nek szóval ha tudtok valamilyen kapcsolást akkor legyetek olyan szivesek és tegyétek fel ide!!!!

Koszi mindenkinek elore is!!
(#) pipi válasza szatyesz hozzászólására (») Jan 19, 2009
hqvideo-ban van olcsójé inverter
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 19, 2009
Hello!

Nem akarlak elkeseríteni benneteket, de ez így sehogyan nem jó! Ez a rajz cseppet hiányos.
- A 741-es nem igazán szereti az 5V-os tápfeszt.
- Ennek a kapcsolásnak, tekintve, hogy a műveleti erősítő bemenete a testen van, +-5V-ra lenne legalább szüksége.
- Féltápfesz esetén, nem lehet a műveleti erősítő bemenetét a testre tenni, Azt két egyforma ellenállásból kialakított osztóra kellene kapcsolni, hogy féltápot kapjon, akkor állna be a munkapontja.
- A Led2 nem illik közvetlenül a tápra kötni, csak ellenálláson keresztül. bár így nem történik semmi baj, tekintve, hogy fordítva van berajzolva. (akár csak a motor Led1, kivétel, ha a motor tápja mínusz.)

Szóval "annyi bajnak annyi baja van!"

De a CD4049-ben 6db. inverter van. Ebből három van alkalmazva. Ha a maradék hármat egymás után kötöd, a műveleti erősítő kiváltható vele. (Három egymás után kötött inverter, szintén invertál, és ha vissza van csatolva, erősítőnek használható.)

üdv! proli007
(#) lehar válasza fege hozzászólására (») Jan 17, 2009
Komplekten:generátor+9 méter magas tartó oszlop,beton,kifeszitő sodronyok,kábel,töltésszabályozó,le az akkukig(az akkuk nincsenek beszámitva)kb1000-1200euró.ehhez hozzájött a 4,5Kwattos szinuszos,stabilizált kimenetű inverter+12 db,12V/200Ah-s akkuk,+12 db,egyenként 120Wattos napelem.
(#) llaci56 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 17, 2009
Köszönöm a magyarázatot, így már világos. Csak az "inverter cseréje ledre", az olyan fából rongylabda.
Az a döglöttcsirke honnan került oda???
(#) Action2K válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 17, 2009
A fénycsöves háttárvilágítást szeretné lecserélni LED-esre.
Szerintem erre gondolt. Oda meg nem kell inverter. Kicsit pontatlanul kérdezett szerintem. :gumicsirke:
(#) llaci56 válasza Vygis147 hozzászólására (») Jan 17, 2009
Nem igazán értem, hogy mit szeretnél. Az inverter egy kapcsolóüzemű tápegység, (illetve annak működéséhez szükséges, - ezért nevezik az egész egységet inverternek,) – a led pedig fényemittáló dióda. Hogyan helyettesíthetik egymást?
(#) Vygis147 hozzászólása Jan 17, 2009
hali, olyan kérdésem lenne, hogy szeretett kis vaio notimba az inverter helyére inkább ledeket tennék, hátha igy jobban menne az akkuja.. csak ugy nagy általánosságban megoldható ez? vagy felejtsem el?? köszi elöre is a válaszokat. üdv
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 16, 2009
Sziasztok!
Lebontottam teljesen az ACER laptopot, de hibát nem sikerült sehol találni. Az alaplapon, a tápfeszek mindenhol rendben megvannak, sőt a kijelző felé is mérhető tápfesz. Az inverter is megkapja, de valami egyéb hiba miatt, (tiltás), nem megy. Egyelőre összepakoltam, és egy LCD külső monitorral tudom használni tökéletesen. Ha hozzáférek egyszer ilyen kijelzőhöz, (hasonló ACER), akkor kipróbálom majd azzal, hogy az ebben lévő valóban elszállt. Sziasztok.
(#) Doncso válasza peterbrian hozzászólására (») Jan 15, 2009
Ja hogy neked inverter kell? Azt a BSS-en találsz, van is ott egy egyszerübb, ha érzel indíttatást a trafó tekeréshez akkor nem bonyolult kapcsolás.
(#) janocsi válasza Dudus hozzászólására (») Jan 14, 2009
Szia Dudus!
Az a helyzet, hogy az inverternél mérve, már nincs fesz, a "kábelköteg" végén még méricskélni fogok. Úgy találtam, hogy már a kivezető csatinál sincs meg a táp, de nem tudom mennyit kellene ott mérni? Gondolom 5V, vagy nagyobb, esteleg 12V. Van-e valahol beljebb egy bizti, vagy valamilyen fél(re)vezető, amin keresztül a kijelző és az inverter is tápot kap? Ezt szeretném megtudni, és ha van ilyen, azt megtalálni. Szia.
(#) pittyu válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 14, 2009
Nekem egy ismerősöm villanyszerelési boltban dolgozik .Náluk a "veszélyes anyag gyűjtő tele van kompakt csövekkel onnan kukáztam pár darabot , és töbségük müködik, mármint az inverter része.
(#) Matt hozzászólása Jan 11, 2009
Üdv!

Egy laptopkijelzőben elhalálozott a háttérvilágítás, pontosabban az inverter. A kérdésem az lenne, hogy Topi fénycsőmeghajtója (Bővebben: Link) jó lenne-e hozzá?

Előre is köszi,

Matt
(#) ndavid87 hozzászólása Jan 10, 2009
Sziasztok!

Nekem is van egy ilyen lcd modulom, köszönöm, hogy
feltettétek ezeket az infókat róla.
(Máshol nem nagyon találtam róla semmit.)

inverter sajnos nincs hozzá, de egy régi scannerből
bontottam ki egyet még régebben.
Azt szerintetek rá lehet kötni?
(#) peterbrian hozzászólása Jan 9, 2009
Bár nemkicsit régi a topik beírom ide, hogy ne legyen külön. kellene nekem egy 12v-ból 24v-ot alakító inverter. autóba kellene egy 24V-os villamos pályacsengőt kéne meghajtania. ha kivitelezhető akkor 24v 3A már jó lenne. válaszokat előre is köszi
(#) mtomihun válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 8, 2009
Helló!

Köszi, de nem igazán tudom, hogy miből tudnék négyszöggenerátor csinálni, ill azt sem, hogy mit tartalmaz az inverter!
(#) somtibi hozzászólása Jan 6, 2009
Sziasztok!

Én is gondolkodom egy nagy teljesítményű inverter építésén.
Max 3 KW 3 fázisu motort kellene akkumlátorokról táplálni.(Pld szélenergia felhasználása az otthoni esztergánál, stb)
Mivel a motor vezérlésére legjobb egy frekiváltó, arra gondoltam, hogy építek egy 24V/400V invertert, és a frekiváltó egyenirányító részét kissé átalakítva kész is a háromfázisú motormeghajtás!

Mivel a frekiváltó puffer kondija egyenfeszt kiván , lehetne akár nagyfrekis invertert is használni, kissebb, olcsóbb...

De ez csak egy ötlet, kiváncsi vagyok a véleményekre!
(#) titi válasza kinter hozzászólására (») Jan 6, 2009
Hali!
Csak, hogy lásd, kb mire lenne szükséged, ha nem mikrovezérlővel csinálod.
NE555 astabil kapcsolásban órajelnek, ez hajt egy 4 bites bináris számlálót, pl.: 7493, ami egy demultiplexerhez kapcsolódik, ami 74154.
A 74154 1-es kimenete megy a "lerak" gombra, a 2-12 kimenetek a 11 számra, a 13. kimenet a "felvesz" gombra.
Ja a 74154 és a gombok közzé kell inverter, mert a lábak alaphelyzetben magas szinten vannak.
A 14-es lábbal pedig pl. resetelni lehetne az egészet.
Persze meg kell még oldanod, hogy a számlálás, vagyis az 555 csak akkor induljon, amikor riasztás van, ill. a resetelés egyben az 555-öt is állítsa le.

Szóval megoldható PIC nélkül is, és azért nem feltétlenül kell hozzá
Idézet:
„telefon méretű nyákot, dugig tömve tokokkal”

Elég hozzá egy fél telefonnyi nyák is.
(#) Bonanza02 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 5, 2009
...majd később.Akkutelepekről van szó,48V-os rendszerről.48DC/230AC inverter. Szélturbina,napelem,egyhengeres diesel agregát.
De most nem ez volt a kérdés.
(#) 925 válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009
sziasztok
A kapcsolási rajzhoz annyit tennék hozzá hogy célszerűbb lenne 2 relével, + 2db kis időzítőt beiktani a kapcsolásba 0,5-1 másodpercest hogy a két áramforrás (áramszolgáltató- inverter) nehogy egymásra kapcsoljon akár egy pillanatra is mert tuti hogy az inverter meghal. (nem azt mondom hogy így nem működne!!!! a logika tökéletes! én saját tapasztalatomból indulok ki)Egy napelemes rendszert építettem ami lényegébe hasonló átkapcsolóval volt megoldva (1 relével) és az invertert egyszer ki is nyírta egy átkapcsolásnál, azóta az átkapcsolások közt 0,5 mádosperces időzítés van és 2 mágneskapcsoló, és még plusz elektromos reteszelés + egy mechanikus retesz a 2 mágneskapcsoló közt ha véletlenül az elektronika meghalna és a 2 mágneskapcsoló egymásra próbálna kapcsolni akkor nem tud!
(#) djyuri hozzászólása Jan 4, 2009
Az inverter véletlenül nem négyszögjeles alakot küld ki?
Az jó a szivattyúnak?

CIROKL rajza jó.
(#) szucsjanos hozzászólása Jan 4, 2009
Sziasztok.A következőben kérném a segitségeteket.: A Fűtési rendszerem már két alkalommal megfőtt,mert mifelénk éjszakánként elég sűrű az áramkimaradás.Ezért azt gondoltam ki,hogy egy inverter és egy relé segitségével működtetem a szivattyút,hogy áthidaljam az áramkimaradás idejét(10-15perc).A kérdés az hogy hogyan kössem össze az aksit,az invertert,és a relét,hogy áramkimaradáskor kapcsolja az invertert,aztán meg kikapcsolja ha vissza jön az áram.Előre is köszönöm.
Következő: »»   228 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem