Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   234 / 253
(#) Skip válasza zezoka hozzászólására (») Szept 8, 2008
De durva ledjeid vannak! hány mA-es? mindkét inverter be van kötve? mer azzal lehet megcsinálni h rövidebbeket villanjon.
(#) zezoka válasza Skip hozzászólására (») Szept 8, 2008
Eztnézd! A tied az alapja természetesen! Csak kicsit állítgattam az időkön. De még nem tetszik. Sokkal rövidebb villanásokat szeretnék, nem ilyen hosszan, de ekkora üres szünettel. Tehát az első 555öst kell variálnom a hossz miatt, másodikat meg a hossz alatti villogás sebesség (freki) miatt.

Egyenlőre csak rá van akasztva 4 db 5 magos (250000mCd darabja) led párhuzamosan az inverter után. 5Vra közvetlenül , ell.áll nélkül! Bírja, pedig 3.6-3.8Von kell üzemelnie. Árammal meg hát szerintem a maxot kihasználom, amit a kis ick bírnak. Ha csak kettő van rajta nagyobb kicsivel a fényerő. Ehez kéne egy olyan végfok, hogy 1A-t áteresszen. Mert 8-10led (darabja 100mA) lesz rajta.

(Ja, és a videon az én telefonom merül, nem a tietek! )

Ledes villogó
(#) Pizzus válasza semil hozzászólására (») Szept 7, 2008
Az inverter panelján a kis 8 lábú icknek mi a száma? Ha jól gondolom azok a dual fet-ek. Na nekem az volt amin tojást lehetett volna sütni a magas áramfelvételtől.
(#) Pizzus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2008
Üdv újra.

Még az előző hozzászólásomhoz annyit tennék hozzá, hogy én azt a bizonyos pufferkondit nagyobbra cseréltem, mert nagyon melegedett még ha gyengére vettem a fényerőt akkor is, így kapott egy 16V 22mikros elkot. Amúgy az inverter 5V-ról megy.
A másik, hogy tudtok konkrét bontókat, ahol lehet ilyen alkatrészek után érdeklődni? Ezzel kapcsolatban nincs ismeretem.

bbalazs: neked nincs egy 270-280mm közti cső elfekvőben?
(#) semil válasza Pizzus hozzászólására (») Szept 7, 2008
Érdekes a mit írsz! Szerinted ha a fényerőt és a kontrasztot minimumra állítom akkor lehet hogy nem lőné le magát az inverter?
(#) semil válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2008
Az én monitorom 19"-os. Nem tudjátok hogy van -e olyan üzlet ahol kapható fénycső ill. inverter vagy ahoz alkatrészek?
(#) Pizzus hozzászólása Szept 6, 2008
Üdv

Régóta szívok egy laptop kijelzőjének a világításával.
Próbáltam sokmindent, nekem is első gondolat az volt, hogy az inverternek vége, vettem másikat(nem belevalót), na most azzal működik, de nagyon gyenge a fénye. Fel tudom túrázni, de akkor meg megsülnek az inverter alkatrészei a túláramtól. A lényeg: hosszas külföldioldal olvasgatás után a végső következtetés: inverter ok, cső kampec. Mikor a ccfl csövek elfáradnak nagyobb áramot vesznek fel ugyanakkora fényerőhöz. Ezt az okosabb inverterek figyelik és lekapcsolják magukat mielőtt megsülnének az erőlködéstől.
Kérdés: tud valaki hazai helyet ahol ilyen csöveket forgalmaznak???
(#) semil válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 6, 2008
Levettem a monitor hátlapját és az inverter tápcsatlakozójánál 12.3 V-ot mértem sötét állapotban .
Ha ki be kapcsolom akkor a fénycső felvillanásakor 12,1 re esik vissza a volt. Tehát az inverternél ott van az áram.
Szerinted mit mérjek még amivel közelebb kerülhetnék a probléma megoldásához?
(#) semil hozzászólása Szept 5, 2008
Üdv mindenkinek! Vásároltam egy Acer AL 1951 LCD monitort ami nem üzemképes. A probléma a következő:
Bekapcsolom a számítógépet, betöltéskor valamennyi képváltáskor megvillan 1 mp erejéig, akkor teljesen nomális színekkel és fényerővel. Aműgy sötét. Ha előről megvilágítom látható halványan a képernyőtartalom, menü is egérmozgás stb. csak fény nincs. Ha ki-be kapcsolom a monitort ugyanűgy egyszer felvillan aztán elsötétül. A táp és az inverter panelján nem látható égés ill. barnulás. Eredeti táp hiányában számítógéptáp 12 voltjáról működtetem. 12V 4.1 A tápegység helyett.Lehet hogy ez a probléma?
(#) Holubek válasza (») Szept 5, 2008
Azt hogy drága azt úgy értettem, hogy miért vegyem meg, ha van más megoldás. Pl: nekem itthon vannak fet-ek, TL494, 555 meg hasonló dolgok, olyasmire gondoltam, mint egy 220v-os inverter csak a trafóját kisebbre cserélni. A rajzot a HE-2002/11 számban találtam, nem tudom megoldható-e.
(#) Skuld86 hozzászólása Szept 4, 2008
Sziasztok Láttam foglalkoztak páran inverter készítéssel ezért feldobom 1 komolyabb és összetettebb inverter készítésének az ötletét. Ami most abban merülki ,hogy 3fázisú "VVVF GTO" (Variable Voltage Variable Freqency, Gate Turn Off) inverter. Lényege Pic vezérlő generál 1 3fázisú PWM jelet, amit a tranzisztoros híd erősít és ennek a táplálását és kimeneti fesz szabályozását egy tirisztoros dióda híd végzi a Pic kivezérlése alapján. Szal a Pic vezérli a Dióda hidat is. Később teszek fel egy pontosabb részletesebb leírást egy hasonló működésű inverterről. Sajnos csak angolnyelven talláltam. És ha valaki lát benne fantáziát és készít hozzá kapcsolást megosztaná a többiekkel is . Ehyébként ez egy 3fázisú motor vezérlő inverter.

Thx a hozzászólásokat előreis remélem érdekes témával tudtam szolgáni ezúttal a közösségnek .
(#) Brienter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 3, 2008
Üdv!
A monitor fel se villan semennyi időre és nem világít semennyire ezért gondolom hogy nem az inverter rossz hanem nem kap talán tápot vagy ilyesmi.
És nem minden csőhöz van külön elektronika hanem 2-2höz.
Van két darab ugyanolyan smd alaktrész nagy darab talán tranzisztor talán ezt kéne cserélni.
Most mit tegyek?
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Szept 3, 2008
Este nézegettem a monitort és arra gondoltam hogy lehet nem is az inverter a rossz mert ugyebár külön van bekötve az inverterbe a 2-2 cső és a két pár egymástól tök független. Lehet nem kapja meg a tápot? vagy valami indítóimpulzust? Jobb lenne megjavítani mint kicserélni.
Melyik vezetékekre mérjek rá mert van vagy 6db.
(#) mgabesz hozzászólása Szept 2, 2008
Sziasztok.

Készítettem egy prg-t ami egy ablakvezérlő elektronikában fog működni.

A parsic leszimulálja rendben, az MPLAB lefordítja rendben.

Van nekem egy másik szim. prg-m is.

Ez az Oshon software PIC Simulator Ride nevű prg-je.

Ebben viszont nem működik a szimuláció. A program a kész *.hex file-t várja.

Látom, hogy a szimuláció fut, de a portok és regiszterek változásait nem mutatja.

Próbáltam egyszerűbb prg-t írni ( PL. sima inverter), az sem megy.

Azonban amit pl microcode studioval írok az a fordítás után simán működik a szim-ben és nyomon követhetők a futás közbeni történések.

Örülnék, ha valaki ki tudna okosítani.

Még valami.
Működés:

A fel vagy le gombot folyamatosan nyomva az ablak 0,5s múlva elindul a kiválasztott irányba, a gomb elengedésére, vagy a túláram érzékelő jelére megáll.
Ha csak egy pillanatra nyomjuk meg valamelyik irány gombját akkor az ablak automatikusan elindul a kiválasztott irányba és csak végállásban, vagy bármelyik iránygomb ismételt rövid megnyomására áll meg.

Előre is köszi.

mgabesz
(#) Pék Pál hozzászólása Szept 1, 2008
Itt láttam egy inverter áramkör kapcsolását csak a 10db 2N3055 nekem sok alkatrésznek tűnik.Szerintetek ha csak a CD4047 és két fett pl.IRF 530,vagy 2SK2956 lenne a végén az működnik e?Köszi mindenkinek ha van ötlete!Pali!
(#) 925 válasza peti79 hozzászólására (») Aug 31, 2008
Hello
Én építettem egy napelemes rendszert ami ugyanígy ugyan ezen az elven működik. A lényege ha az akku (egy 12V/250Ah) eléri a 13V-ot akkor egy komparátor átbillen és bekapcsolja az invertert, ha a fesz 10,5V alá esik akkor kikapcsolja az invertert.
A hálózat és a napelem átkapcsolását 2 db mágneskapcsoló csinálja a lényeg hogy a hálózat lekapcsolása után egy 0,5 sec időzítés legyen az inverter bekapcsolásakor, és a visszakapcsoláskor is, nehogy egymásra kapcsolja a két hálózatot mivel az invertert biztos kinyírná.
Ha lesz egy kis időm megkeresem a kapcsolási rajzot is, és feteszem.
(#) lehar válasza csabi1976 hozzászólására (») Aug 30, 2008
Általában egy ,,,kulcsrakész,,, komplekt szélrömü,napelemekkel kombinálva kb 1 euro per wattal kell számolni.Ebben természetesen benne vannak az akkuk,inverter,napelemek,minden.
(#) Ricsi89 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 30, 2008
Helló
A fetek jók. A gép elindul, minden feszültsége meg van, csak ez az egy inverter nem akar menni. Pont ez lenne a legfontosabb, mert ez állítja elő a procinak az 1,7V-ot, és ezért nem csinál semmit a gép. Kiváltani viszont elég nehéz lenne, mert kb 20A kell a procinak. Bár nekem már mindegy lenne, hogy hogyan csak tudnák adni neki 1,7V-ot. Az IC egyébként megkapja a tápot. csak nem tudom hogyan lehetne elindítani.
(#) peti79 hozzászólása Aug 30, 2008
Köszönöm a gyors és sokrétű hozzászólásokat. A generátor az akkuk és az inverter már meg van. Bandras: arra gondoltam amit Te is írtál, hogy építettél.

Nem a frekinek kellene szinkronba lenni, nem visszatáplálni akarok, hanem mikor az akkukban kevés az áram akkor átkapcsoljon a bejövő hálózatra, mikor töltöttek akkor isszakapcsolja a hálózatot az inverterrre.
(#) sjbenedek válasza bandras hozzászólására (») Aug 29, 2008
A stájsz az, hogy ahhoz, hogy visszatáplálj az országos hálózatba energiát, ami 50 Hz és 230 V, ahhoz a invertered kimenete 1-2-3-4-5-6-7....volttal nagyobb kell legyen, hogy az áram ne befelé, hanem kifelé follyon. Persze tudnikell azt is, hogy minden egyes volt különbség, amit beállÍtasz kilowattok már...tehát ezt finoman szabályozni kell. A szabályzás úgy történik, hogy a nagyfrekvenciás porvasmag primer (kevesebb menetszámos) oldalát push-pull üzemben nx10-...100 kHz-en szaggató MOSFET vagy IGBT négyszögjel vezérlésének a kitöltési tényezőjét (PWM) úgy szabályozod, hogy a kimeneten a feszültségtöbblet annyi legyen, mint amennyi az invertered bemenetén a rendelkezésre álló PÓVER. Tehát a vezérlés egyidejűleg figyeli, hogy mennyit termel a turbina, mi áll rendelkezésre (hiába akrsz 1000 kw ot felfolyatni, ha nincs elég power a bal oldalon), ill, egyidejűleg figyeli a kimenet alakulását, szintentartását. Ezt optocsatolókkal pikk-pakk meg lehet oldani. A kimeneten nagy induktivitású folytómagokat a felharomnikusok kiszűrés miatt tenni kell, mert a négyszögjel fel-lefutó élei a spektrumban sok-sok felharmonikust generánlak, ami nem kell. Ill. tilos is.
A másik sarokpontja ennek az egésznek a szinkronizálás. Az inverter figyeli folyamatosan az országos hálózatot, ami több okból is fontos. A legfontosabb ok, hogy fázishelyesen történjen a táplálás. Van egy áramkör, ami minden nullátmenetnél mondjuk ad egy tüskét , ebből a tüskéből ki kell kapuzni egy négyszögjelet és már meg is van a szinkronjel. Na ezt kell figyelgetni egy kicsit, hogy tuti jó legyen, majd az ellenütemű kimenetet erre a szinkron órajelre kell diktálni. A másik ok, hogy ha fenn a Zoszlopon szereli a csávó a karácsonyi díszeket, és éppen a szakaszt lekapcsolták, akkor ne legyen az, hogy lenullázza szerencsétlen embert, mert ő jóhiszeműen saját kezével lekapcsolta a szakaszt, oszt mégis mert fújt a szél, az inerternek meg pont olyanja volt és hello, már nem hozza apu a karácsonyfát . . . . ezért van az, hogy VM csak általa bevizsgált kütyüt enged bekapcsolni.

Ma egyszerre ennyit csak, mert a dinnye nagyon lendületben van a gyomromban.
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 29, 2008
Helló
Elkellene egy kis segítség. van egy laptop, amiben a procit tápláló inverter nem akar beindulni. nem tudom mi lehet a baja. Ezzel az IC-vel van megcsinálva, de nem tudom miért nem indul be. Lehet hogy valami indító jelre vár vagy valami. ha valaki rá tudna nézni az adatlapjára és tudna valami segítséget adni, annak örülnék nagyon. Már második napja bogarászom az adatlapod, de nem jutottam előrébb.
Előre is kösz!
Üdv: Ricsi
(#) spikk válasza peti79 hozzászólására (») Aug 29, 2008
Szia!

Ha készíteni szeretnél ilyen kütyüt, akkor nem annyira tudok segíteni, de amiről szó van, azt úgy hívják, hogy inverter. Pont arra való, hogy ellát egy hálózatot árammal akár hibrid szélgenerátor+napelem rendszerről, akkuról, vagy hálózatról. (Egyesek tudnak hálózatba is termelni, de az nem éri meg, mert gyakorlatilag nem fizet érte senki. (Olyan a szabályrendszer, hogy még nagyobbacska szélgenerátort üzemeltető cégek is problémásan tudnak megfelelni, de ez egy külön fejezet.)

Ha a közös barátunkat megkéred, biztosan mutat egy csomó ilyesmivel foglalkozó oldalt, magyar is van jó pár.
Persze többnyire az értékesítés a céljuk, de van, ahol infó is van, működésről, felhasználásról.

Ha építeni szeretnél ilyesmit (mert nem olcsó megvenni...), akkor majd a többiek tudnak talán válaszolni, én tiszta amatőr vagyok (még).

A legjobbakat!
Spikk
(#) Attila86 válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 28, 2008
Idézet:
„Egyébként ha négyszög helyett eleve szinusszal szaggatom az egyenfeszültséget???”

Ezt gondold át még egyszer!
Szinusszal nem lehet "szaggatni". A négyszög esetén vagy abszolút le van zárva a kapcsoló elem, vagy tövig ki van nyitva. (Ideális esetben.)
Szinusz esetén viszont az áteresztő elem (itt már nem nevezhetjük "kapcsoló elemnek") csak annyira nyílik éppen ki, ahogy a szinusz-görbe adja. Így áram is folyik, és feszültség is mérhető rajta. Ez pedig nem jó dolog.

Egyébként természetesen lehet így is, disszipatív módon előállítani az inverter primer oldali feszültségét. Sőt, igazából így sokkal egyszerűbb is a dolog, csak hát eszméletlen sokat kellene disszipálni...
(#) cimopata hozzászólása Aug 28, 2008
Amúgy javasolnám a topik nevének változtatását, mert színuszosítás ez így elég tág.
Esetleg szinuszos inverter.
(#) Prinner válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 28, 2008
Szűréssel nem lehet négyszögjelet leadó inverter kimenetéről hálózati feszültséghez hasonló szinuszjelet szűrni, mert a négyszögjel csúcsértéke és az effektív értéke is 230V, de a hálózati feszültség csúcsértéke 320V. Ezért a négyszöginverterrel probléma nélkül meg lehet hajtani pl. izzót, fűtőbetétet. Villanymotor csak akkor üzemeltethető, ha az inverter bírja az induktív terhelést. A probléma legtöbbször a kapcsolóüzemű, vagy hálózati trafós egyenirányítós készülékeknél merül fel. Azért mert az egyenirányítóból kijövő pufferelt feszültség majdnem egyenlő a hálózat csúcsfeszültségével (vagy annak letranszformáltjával). És ha ez nincs meg, akkor a kapcsolóüzemű tápegység indulása esetlegessé válhat, vagy nagyobb terhelés esetén leesik a kapcstáp feszültsége. A Power Integrations alkalmazási útmutatóiban 240V-350V közötti ingadozással számolnak egyenirányítás és pufferelés után, tehát még valószínűleg elindulnak, de nagyobb teljesítményűek (PC táp) működtetése nem biztonságos.

Szóval a megoldás az lehet, hogy a már meglévő inverter trafóját áttekercseled, szupresszor diódákkal védett nagyáramú fetekkel (BUZ11) és PWM színusszal meghajtod, és a kimenetet egy közönséges szimmetrikus fojtóval felszerelt hálózati zavarszűrővel jehetne szűrni.
(#) Attila86 válasza Göndör hozzászólására (») Aug 28, 2008
Szerintem ezek úgy működhetnek, hogy egy néhány kHz-es háromszögjelet komparálnak egy 50Hz-es szinusszal. Az így előállított PWM jellel pedig kapcsolgatják a pufferelt egyenfeszültséget, mondjuk az inverter törpefeszültségű primer oldalán.
Kb olyasmi lehet az egész, mint a frekvencia-váltók...
Üdv.!
(#) Sebi válasza mrx23 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Nem biztos, hogy inverter, 50W alatt trafóval szokták megoldani. (a képen nem érezni a súlyát, abból eldönthető). Ennek ellenére nem használható, mert takarék (auto) transzformátort használnak a kisebb súly/méret és a leválasztás szükségtelensége miatt.
(#) mrx23 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 27, 2008
Köszönöm, közben észre vettem hogy bent a nevében hogy inverter.
Túl szép(és olcsó) volt ahhoz, hogy igaz legyen
(#) sjbenedek hozzászólása Aug 25, 2008
Szevasztok,

Tudom, itt mindenki mindent ingyen szeret megépíteni, bontott alkatrészekből lehetőleg, de hadd küldjek egy linket a nyári termésről.
Sikerült megépíteni egy magán megrendelés eredémyeképpen egy visszatápláló üzemű 10 kW-os szélturbinát Tótkomlóson. Jellemzői röviden. 240 V váltóáramú 3 fázisú generátor, automatikus széliránybaforgatás, ill. irányból kiforgatás szervómotorral. 10 kw-os sönt, 3x3kw-os sunny boy inverter. némi vezérlés. évi várható temelés a szélviszonyokat figyelembe véve 10.000 kWh
videók, fotók itt:

http://abwind.hu/10kw/
(#) Brienter hozzászólása Aug 25, 2008
Üdv!
Kaptam egy ADI q17 típusú monitort.
Először pár óráig jól ment aztán elkezdett stand-by-ba állni aztán egy másodperc múlva visszakapcsolt de nem csinálta sokszor így nem igazán érdekelt.
De most kikapcsoltam és mikor visszakapcsoltam nem volt kép erős fényben látszik hogy van kép vlaszeg ennek is az invertere a hibás.
Az inverter típusa :GA092A
Nem látok semmi megégett alkatrészt benne sajnos.
És még ami érdekes hogy minden fénycsőhöz mert gondolom oda mennek a kábelek, 3 erő kábel megy .
Mit kéne mérnem rajta és cserélnem? Nem szeretném kidobni szervizelést nem tudom hol vállalnának mert eléggé márkátalna dolog meg sokat úgyse szeretnék rá költeni.

Segítséget előre is kösz.
Következő: »»   234 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem