Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   34 / 507
(#) mex válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Hello. A generátornak mindegy merre forog,az irányt a lapátok határozzák meg.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 5, 2008 /

Sziasztok, köszönöm válaszaitok. Még lenne 1 kérdésem(mindig csak 1) Ha az aszinkron motort akarja valaki generátornak használni akkor kondenzátorral lehet az öngerjesztést elérni külső akkumulátor nélkül, akkor az autogenerátorhoz mért nem kell kondenzátor?- vissza van vezetve a csúszógyűrűkre az akkumulátor vagy hogy?
(#) fongab válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Idézet:
„vissza van vezetve a csúszógyűrűkre az akkumulátor vagy hogy?”

Mikor indukálódik feszültség?
Ha egy tekercs előtt mágnest mozgatok.
Indukált feszültség mitől függ?
A mágnes erejétől. A mozgás sebességétől. A mágnes, és a tekercs, távolságától. A tekercs menet számától.

Gépkocsinál a sebesség váltózó. A motor fordulata 1000 1/min vagy akár 10000 1/min lehet. nem az akkumulátor töltési állapota határozza meg a fordulatszámot.

Lehet változtatni a tekercs menet számán, vagy a álló, és a forgórész, távolságán. gondolom menet közbe ez se járható út.

Marad a mágnes erejének változtatása, amit egy egyszerű áram szabályzással meg lehet oldani. Akár menet közbe is, csúszó gyűrűkkel.
(#) tomics76 válasza fongab hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

közben magam is rájöttem felére, de arra nem hogy miért használnak diódát az autó generátornál az öngerjesztésre, és miért kondenzátort az aszinkron motornál.Vagy mindkettő jó, (kétféle megoldás van)? (az internetről leszedett féligazságokból már az ember nem tudja kiszűrni a helyeset) .Köszönöm különben a válaszod
(#) lehar válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Mivel MINDEN FÉLE generátor váltó áramot termel,egyenáram elő álitására diodákra van szükség.Ha az x generátort változó sebességű hajtómüvel forgatjuk,akkor a nyert feszültséget stabilizálni kell valamilyen modon.Persze ez csak dió héjban.Mivel nagyon sok féle generátor létezik,ezek mükődési elvét csak sok,sok, ezekre vonatkozó SZAKKÖNYV alapos áttanulmányozása után lehet megérteni.
(#) fongab válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Aszinkronmotornál a forgórész rövidre van zárva. 1 menetű, tekercs van benne. Nincs kivezetése.
Ebbe a tekercsbe kell, áramot folyatni. Erre kell a kondenzátor. És ami még kell. A forgórészbe legyen visszamaradó mágnesesség, aszinkron fordulattal kell forgatni, nem lehet terhelni, a felgerjesztés alatt. Nem terhelhető, túl.
A generátorba a segéd diódák táplálják a szabályzót. És biztosítják a forgórészbe a állandó É-D pólust.
Tehát ha megnézed a forgórészt a két agymásba nyúló lemezek. Egyik fele mindig Északi, a másik a Déli pólus. Ha a nagy diódákat kiveszed, akkor váltó feszültséget, állítasz elő. Aminek frekvenciája függ a fordulattól, a feszültsége a gerjesztéstől.
Ha a fogórészre is ez kerül akkor az állórészen a lejövő feszültség nem szinusz lesz, hanem, egy szinusz jelre, ráültetett szinusz.

Ha van két generátorod, akkor kösd össze az állórész tekercseit ( dióda nem kell bele. Mindegyiket ki kell hagyni )
(Első generátor R tekercs összekötve a második generátor R tekercsével. Majd S és a T tekercsek. )
Ha a forgórészre váltó feszültséget adsz (kb 6-8V esetleg 10V) akkor az egyik generátort forgatod, a másik is úgy fog forogni. Ha ellentétesen forog, cseréld meg az egyik, a forgórész bekötését.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 13, 2008 /

Üdv.
azt szeretném kérdezni, hogy ha valaki (pl aszinkron motort) a forgórészt akarja átépíteni mágnesekkel akkor milyen legyen az elrendezés? minnél tőbb, vagy a tekercselésnek megfelelően? (mert olvastam ilyet is olyat is) és kb mennyinek kell lennie a póluskerék pólusszámának általában, ha nem szeretnék váltót építeni . Ha valaki tudná a választ nagyon örülnék.Köszönettel
(#) kurtyka hozzászólása Aug 14, 2008 /

Üdv! Van egy jó állapotú Trabant generátorom és jó szeles környéken lakunk szóval ki mit tudna ajánlani, lehet vele valamit kezdeni vagy felejtsem el? Én egy 12V/230V-os pc szünetmentes tápra gondoltam, az akksit töltené a generátor és a többi már menne habár nem sok max 2-300W de az is valami és arra lennék kíváncsi hogy a veszteségekkel számolva mekkora lapátok és hány kellene és milyen áttét? Előre is köszönöm: Kurty
(#) kurtyka hozzászólása Aug 15, 2008 /

Bele olvasgatva a fórum látom nem egy egyszerű dologról van szó. Amúgy nekem csak a műhelyembe kéne áram lámpának, 1-2 kisebb fogyasztónak. De nem tudom hogy a trabi generátort akkor gerjeszteni kell?
(#) mex válasza kurtyka hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

[/quote]De nem tudom hogy a trabi generátort akkor gerjeszteni kell?

[/quote] Sajnos igen.
(#) Riggs hozzászólása Aug 17, 2008 /

A Hugh Pigott féle tervekben az egész generátor forgásközéppontja nem esik egybe a torony tengelyével. Ennek van valami működésbeli jelentősége, vagy igy kevesebb a vasmunka vele.
Esetleg ott kevésbé örvénylik a levegő?
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

Ezzel a tengely elrendezéssel,és a farok rész egy kicsit elferditésével érhető el a generátor,nagyon erös szélben való elforditása.Igy tulajdonképpen egyfajta,,,természetes,,, fordulat szabályozást érünk el.Minnél nagyobb a szél,annál jobban kifordul a generátor a szélböl.
(#) Riggs válasza lehar hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

A "gyári" generátoroknál középen van a forgáspont és a farok is. Pedig azokra is azt írják, hogy nagy szélben automatikusan becsukódik.
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

A gyári generátoroknál részben hátra döl a generátor lapátokkal eggyütt,részben pedig másképp oldják meg a szélböl való kiforditást.
(#) csabi1976 hozzászólása Aug 24, 2008 /

Sziasztok. Komolyan mondom, profik vagytok. Lenne nekem is egypár kérdésem, mivel én is nekifogtam egy szélgenerátornak. Az enyémet egy nagy Savonius turbina fogja majd hajtani. Elmondanám elöbb a konfigurációt: 12 tekercs, 30-35 menetszám (duplán), 1,5 mm-es rézdrót, 2x16 neodynium mágnes 50x20x10 mm N40. Elég egészséges mifelénk a szél, tehát 500-600 fordulat/perc meglessz. Na most, kérdésem a következő lenne: 12 volton megtermeli ez a generátor az 1000 Watt-ot, vagy modósitsam? A fordulatszám maximum 800-ig mehet föl. Megkérném, aki tud válaszoljon. Már készen állok az összerakáshoz, de nincs merszem. Előre is köszönom.
(#) lehar válasza csabi1976 hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

A 12 db tekrcsel alig 15O-2OO Wattot ha elérsz,1OOOwatt körüli értékre már a min,de legalább a 48 volt szükséges.A 2x16 db neodinium mágneshey pedig legalább 16 db tekercs szükséges,és ajánlanám a 24 voltr tervezést,igy már elérheted a kb 4OO , 5OO Wattot.
(#) csabi1976 válasza lehar hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Lehar. Ezt a konfigurációt valaki közölte velem és állitolag termel is 1000 Watt-ot. Na, most én nem akarok okoskodni, mivel nem vagyok ebben profi, de lehetetlen 12 tekercsel 1000 Watt-ot produkálni? Esetleg vastagabb rézdrótot használnék, vagy több menetszámot. Az sem baj, ha több tekercset készitek. Segits, megkérlek, feltétlenül kellene 1000W-ot produkálnom. Te mit mondassz, hogyan csináljam? Köszi előre is!!!
(#) csabi1976 hozzászólása Aug 24, 2008 /

(#) sjbenedek hozzászólása Aug 25, 2008 /

Szevasztok,

Tudom, itt mindenki mindent ingyen szeret megépíteni, bontott alkatrészekből lehetőleg, de hadd küldjek egy linket a nyári termésről.
Sikerült megépíteni egy magán megrendelés eredémyeképpen egy visszatápláló üzemű 10 kW-os szélturbinát Tótkomlóson. Jellemzői röviden. 240 V váltóáramú 3 fázisú generátor, automatikus széliránybaforgatás, ill. irányból kiforgatás szervómotorral. 10 kw-os sönt, 3x3kw-os sunny boy inverter. némi vezérlés. évi várható temelés a szélviszonyokat figyelembe véve 10.000 kWh
videók, fotók itt:

http://abwind.hu/10kw/
(#) Dee Evil hozzászólása Aug 26, 2008 /

Hali. Nekem olyan kérdésem lenne h hogy tuzdnék megvalósítani 230V 750VA-t... egy szivattyút szeretnék hajtani vele... AHogy olvastam minden generőátornak kell olyan 3000-es fordulat, nem lehet olyat tekerteni aminek elég a kisebb? És az általam kivánt teljesítményűt valaki épített már vagy valami segítséget tud adni milyen generátort szerezzek be.... előre is köszi a válaszotokat...
(#) csabi1976 válasza sjbenedek hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Nagyon klassz!!! Bravó!!! Bárcsak én is befejezhetném már az enyémet. Gratula mégegyszer sjbenedek
(#) lehar válasza csabi1976 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Mivel a neodim mágnesek ,,,ereje,,, véges,pontosabban fix beállitású,ezért a kivehető teljesitmény is eléggé behatárolt : kb 2O-25watt átlagos szélben,nagyon erösben pedig nagyon szerencsés esetben ha eléri a 35_4O wattot,tekercsenként.De amatör,kezdő szinten ennek a fele is már viszonylag jó eredménynek számit.Ezért a kivehető teljesitmény szoros kapcsolatban áll a tekercsek számával,és a neodim mágnesek számával,nem függ a huzal vastagságátol.A huzal vastagságát altalában max 1 amperre kell számolni 12 volton,O,5A 24 volton ,és O,25A 48 volton.Ennél vastagabb huzal használata felesleges anyag pazarlás.A kb.ezer watthoz legalább 34_36 pár neodim mágnes párra,és 34_36 tekercsre van szükség.
(#) csabi1976 válasza lehar hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Ok. Akkor készitek 15 tekercset és 2x18 mágnest fogok használni. Persze, két generátor lessz akkor csinálva amit egy bazi nagy Savonius fog hajtani. Mit szolsz?
(#) totoka hozzászólása Aug 27, 2008 /

Sziasztok!
a villámvédelmet hogy a legegyszerűbb megoldani?
ha valaki tudja pls írja meg
(#) lehar válasza csabi1976 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

A 2x18 mágneshez 18 tekercs ,,,dukál,,,.Ami a meghajtást illeti,szerintem elegendő egy kb 2,6 méter átméröjű,3 lapátos rotor,messze nem fog annyi helyet elfoglalni.Persze a szavoniusz se rossz de nagyon anyag igényes,és a hatásfoka se a legjobb.
(#) lehar válasza totoka hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

A tartó oszlopot alaposan leföldelni.
(#) lverhas válasza sjbenedek hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Szia sjbenedek,

Gratulálok, szép munka ! Mennyire volt egyszerű az áramszolgáltatóval megállapodni ? Elfogadták az eszközöket, vagy csak a "sajátjukat" lehetett beépíteni ? Ha nem titok, érdekelnének a pénzügyi paraméterek is.
Köszönettel: l.verhas
(#) totoka válasza lehar hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

viszont a generátor is össze van kötve az oszloppal, és ha az kap egy kis villámot az nem árt neki?
vagy a falapát nem tud kigyulladni attól, ha az oszlop viszi le a villámot?
(#) lehar válasza totoka hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Az én szgenerátorm már nagyon rég ,,,,tetön,,,,van,nagyon sok vihart átélt,valószinű kapott jó néhány villám csapást is.Eddig semmi jelét nem láttam hogy ennek valamilyen következménye lett volna.
(#) totoka válasza lehar hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

akkor elég egy magasabb rúd az oszlop tetejére és kész
köszi a válaszod
Következő: »»   34 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem