Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem ez a varázslat, hanem amilyen hibajelenségeket írtál eddig, ilyen-olyan változtatásnál.
De ha nagyobb áramot adsz a hőérzékelőre, akkor azon nagyobb feszültségesésé is van. Az erősítést ekkor nem csökkentetted? Mert mindjárt kisebb a jelenet hatása. Amit írsz, abból meg úgy látszik, mintha a fűtőtest árama befolyásolná azt amit mérsz. Lehet hogy a fűtőáramnak és az érzékelőnek közös vezetéke, vagy áramút szakasza van? Azt meg kellene mérni. De mérni mindenképpen ésszerűbb, mint találgatni. Meg lehet próbálni azt is, hogy ha a fűtést kapcsoló elemet rövidrezárod kézzel, akkor is elmászik-e a mért érték. Valamint ha megszakítod a fűtéskört, és a PIC kapcsolja be, akkor is van-e változás. Persze közben mindig mérni, mérni.. üdv!
Azt nem tudom, de én ahány Weller rajzot láttam ott mindig 10mA volt az átfolyó áram.
Én is erre gondoltam még, lehetséges, hogy kicsi áramnál (pl.5mA) bizonytalanul működik a Weller termisztora, vagy túl lomha?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Nálam a Wellerekben (LR-21) (PIC-es és az analógban állomáson is) 10mA folyik át a termisztoron.
Helló! Ez nem varázslat.
![]()
Hello! Nem azért mondom, de kissé gyanúsan túl sok a "varázslat" azokban amit írsz. Szerintem ebből senki nem tudja megmondani hogy mi a hiba, de még csak azt sem mikor mit teszel.. üdv!
Üdv! Előbbiekben leírt problémámmal kapcsolatban kérdezősködnék, hátha valaki tud válaszolni: az a helyzet, hogy adva van a digitális forrasztó II. Ezt átalakítottam Weller pákához, OPA-t is cseréltem, meg áramgenerátort tettem bele, nem ez a lényeg, hanem, hogy ha a termisztoron átfolyó áramot 5mA vagy még kisebbre állítom, akkor fűtésnél ugrál a kijelzett érték, mintha nem tudná mekkora a hőmérséklet, az OPA kimenetén mérve is, 8-10mA-es áramnál jól működik. Ezt mi okozhatja? Hőelemes pákánál nincs ilyen jelenség, pedig jóval kisebb feszültség értékeket erősítek mégis jól működik.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Üdv! Nem jöttem rá miért ugrál fűtésnél az érték a PIC bemenetén Weller pákával, Solomonnal jó, kidobtam az OPA-t, csináltam egy alacsony referencia feszültséget, és megemeltem a termisztor áramát 10mA-re, így már szuper.
Igen így amikor jól működik, de hurok nélkül nem megy jól! A körbe kap GND-t arra értettem, hogy ha megnézed a nyákon az OPA GND-je körbe megy a nyákon. Biztos a nyákomon van valami probléma.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Mert pont ezt hívják földhuroknak..
Nos sikerült, a müv. erősítőnek adtam külön GND-t, de megkapja körbe a panelon ahogy eddig is jól működött, így fogalmam sincs miért nem működik úgy, így pedig tökéletes. Egyből más az ADC értékei is. Pedig átforrasztottam az egész nyákot, átnéztem az átkötéseket, de csak így jó, ha külön adok még egy GND-t az opának, nem tudom úgy miért nem jó, ha körbe kap GND-t.
Szia! Köszi a választ, mindjárt kipróbálom, nekem is most ugrott be hasonló, mert észrevettem, ha rámérek az ICSP-re akkor megváltozik szintén a mért hőfok, vagy ha rádugva marad a pickit. (Tényleg jut eszembe az enkóder is testet kapcsolgat, ezért rángatja gondolom.)
Valószínű van egy kis földhurok a rendszerben, köss minden vezetéken jövő-menő testelést egy pontra. Nálam is volt ilyen gond.
Nos továbbra sem jövök rá a problémámra. Mióta visszaalakítottam AC-ra a forrasztómat, azóta megfigyeltem, hogy amikor a fűtés bekapcsol akkor a mért érték 2-3 fokkal feljebb ugrik, ezért amikor ki- vagy bekapcsolna az állomás elkezd ugye ugrálni a hőfok ezért gyorsan túl lép meg vissza, így a program azt érzi hogy hol több az érték hol kevesebb ezért ki-be kapcsol folyamatosan amíg túl nem fűt a páka vagy 5-10 fokot, na ekkor végre lekapcsol. Páka nélkül folymatos az ugrálás abba sem hagyja a ki-be kapcsolgatást. Azóta kipróbáltam egyenfesz.-gel, amikor is FET kapcsolgat, ugyanezt produkálja, és egyszerűen nem jövök rá miért. Megmértem a műveleti erősítő bemenetén nem ugrál a hőelem jele, viszont a pic bemenetén igen, és ez okozza hogy a pic ki-be kapcsolgat. Előszőr azt gondoltam a kimenetnél van gond, de ha lekötök mindent a pic-ről akkor is ugrál a bemenetén a feszültség, amikor kapcsolja a kimenetén a magas, illetve alacsony szintet. Próbálkoztam szűrő kondikkal is, tettem a műverősítőre közvetlen, meg a pic bemenetére is, de ugyanaz a jelenség. Próbáltam több müv. erősítővel is. Egyedűl még pic-et nem cseréltem. Amúgy a digitális forrsztóállomás II.-ről van szó.
Szerk.: amikor az enkódert léptetem akkor is mindig megugrik 4-5 fokot a mért hőfok. Tápot mérve nincs változás, stabil 5V. Van ötlete még valakinek? A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Nincs ötlet?
![]()
Szia.
Beleépítettem, és egyáltalán nem melegedett. 2 napig úgy volt, aztán harmadnap építettem bele a vásárolt dolgot. Hiába kotorászok a szekrény aljába sajnos sok mindenem nincs otthon tényleg csak nagyon nagyon hobbi szinten vagyok, de azért igyekezek, és már a dobozolás is lassan kész.De sajnos most megint 1 hónapot kell várnom hogy folytathasam ![]() Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Na ez érdekes, visszaalakítottam AC-re a forrasztómat, erre mikor a fűtés kikapcsolna elkezd ugrálni a mért érték le-fel, majd mikor elér egy értéket végre kikapcsol, ekkor megint beáll a mért hő. Mértem a műv. erősítőn ott is ugrál, ezért a pic ki-be kapcsolgat. Pedig semmin nem változtattam ugyanígy volt régen is. Aztán most tettem egy ellenállást meg egy kondit szűrésnek a pic bemenetére, úgy mint vzoole, na így már jó lett. Ez mitől lehet?
A kísérletező kedv hova lett? Be kellett volna tenni az 530-ast és óvatosan kipróbálni mennyire melegszik. Kotorászni kell a fiók alján, nagyobb mosfetet találva, gyors keresés a neten (Volt-amper...) és próba. Többet lehet így tanulni, mint mikor valaki megmondja melyik üzletből melyik alkatrészt vedd meg... és valószínűleg már régen működne is...
Szia.
Rendben van IRL540 veszek, még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet. Átalakítottam és nagyon jól működik. ![]() Üdv.
Inkább IRL540-et szerezzél bele, ha már veszed, mert az a "Logic-Level Gate Drive" Fet.
Szia.
Nagyon szépen köszönöm, így már teljesen világossá vált a MOSFET- ek működése,(épp amikor írtad a választ akkor olvasgattam róluk többet még nem használtam őket így hogy átalakítást kellet végezni) tudom nem szép dolog ilyet kérni, rögtön neki is állok az átalakításnak, és holnapi napon beszerzem az általad említett IRF540N típusút(természetesen bordahűtést is teszek rá). Hálásan Köszönöm a segítségedet! UI: Ha Győr környékén járnál, vendégem vagy egy nagy korsó hideg sörre.
Hello! Igazából nem szép dolog tőlem olyant kérni, hogy más munkáját változtassam meg..
De a nyákot nem kell újratervezni. A MOC IC-t és a Triac-ot k kell venni. Néhány átkötést kell végezni, (amit sárgával jelöltem). A tápot polaritás helyesen a 6-7 csatlakozópontra kell adni, és a jelölt helyen egy 10kohm-os ellenállást beforrasztani. - A Fet-et a Triac helyére kel betenni (hűtőfelülete fordítva mint a Triac volt), de valami hűtőborda igénye is lesz, főleg ha az Rds(on) ellenállása nem kicsi. A Fet típusával viszont gond van, mert a PIC fogja hajtani 5V-ról vagy is valami logikai gate meghajtású fet kellene pld. IRLR024N. Mert az IRF530-nak a GS küszöbfeszültsége 2..4V, nem biztos hogy a PIC 5V-ja kellően ki fogja nyitni a 2A fűtőáram hoz. Vagy is jelentősen melegedni fog. üdv!
Szia.
Az IRF540N helyett lehetne SEC típusú IRF530 használni(ijenem van itthon bontott pc tápból)? És ha igen, hogyan kellene módosítani a moc3021 nél a panelt hogy működő képes legyen? 24V 65W os trafóm van itthon, de épp az a problémám vele hogy hatalmas helyet foglal, és a dobozba nem fér bele sajnos,eddig darabjaiban használtam a forrasztó állomást. Köszönöm a szakmai felvilágosítást az Amper kihasználásáról. ![]() Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Hello! A MOC és a triac helyett egy Fet-et kell alkalmazni (Pld. IRF540N). Egyébként nem az a lényeg, hány ampert tud egy táp, hanem az, mekkora terhelést kapcsolsz rá. Vagy is a kapcsolóeszközt ez szerint kell megválasztani. Egy trafó azért egyszerűbb választás, ha kezdő vagy. A drága táp meg felesleges is bele. üdv!
Szia.
Köszönöm,a gyors választ sejtettem hogy valami ilyen van a dologban. Esetleg átalakítani hogy DC -ről is menjen? Eléggé kezdő vagyok az elektronikában,és az alkatrészeket sem teljesen ismerem. Köszönöm.
Ezzel nem is fog menni, mert az állomásnak 24V AC kell.
Sziasztok.
Van nekem itthon elfekvőben egy DR 100-240V 3,0A /24V 4,2A tápom (kép mellékelve,elnézést telefonnal fotóztam), de valami oknál fogva a Digitális forrasztó állomás 2 triak-ja folyamatosan átenged vagyis folyamatosan fűt a páka. Lehetséges az a hiba oka hogy a BT136/800 4A es, és nekem 4,2A tud a trafóm?Néztem másik fajtát a BT139/800 16A tud. Vagy egyáltalán nem tudom használni hozzá? Esetleg némi átalakítással jó lenne? Őszintén megvallva, helytakarékosság miatt szeretném ezt a trafót használni.1 éve megépítettem a forrasztó állomást és elszeretnék jutni a dobozolásig. Segítségeteket előre is nagyon köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ne ellenállást tegyél be, hanem csökkentsd a feszültséget diódával, esetleg szabályozható feszültségstabilizátorral.
Sziasztok!
Kérni szeretnék egy kis segítséget. Építettem egy forrasztóállomást aminek a kijelző fényerejét szeretném csökkenteni. Csatoltam egy kapcsolási rajzot amin feltüntettem kékkel, hogy ezt miként oldottam meg. Az egyik szegmens tizedespontja jelzi, hogy épp a pillanatnyi vagy a beállított hőmérsékletet mutatja a kijelző. A baj csak az hogy ez miután beiktattam a 91 Ohm-os ellenállást alig látni... Sötétben is alig észrevehetően világít. Az R32 ellenállást rövidre zárva sem lett nagyobb a tizedespont fényereje. R24-et kellene növelnem? Mivel tudnám egyenletesen levenni a fényerőt? Előre is köszönöm a segítséget |
Bejelentkezés
Hirdetés |