Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   63 / 96
(#) nedudgi válasza egonka92 hozzászólására (») Jún 28, 2013
A legegyszerűbb az lenne, ha a -12V-t választanád a PIC földjének, és egy 78L05-el állítanád elő az 5 Voltját a GNDből.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) egonka92 válasza Szammer hozzászólására (») Jún 28, 2013
PC tápra van az egész ráépítve, azon pedig nincs +24 V. szilva is anno így oldotta meg, hogy a +24V-os fűtést -12V és +12V között hozta létre. A páka az SV6 csatlakozó 4 es és 3 as pinjére van kötve, illetve a tápból +12V érkezik a 2-es pinre, és -12V az 1-es pinre. A PIC a PC táp 5V-os VSB-jét kapja, maga a PIC kapcsolja be a tápot is a PS_ON földre húzásával. Minden működik, a 24 volt is megvan a páka fűtőszálán, mivel melegszik rendesen.

Üdv!
(#) Szammer válasza egonka92 hozzászólására (») Jún 28, 2013
Minek neked a +-12V?
Ha +24V-ról járatod, teljesen jó lesz.
Rajzold már be ehhez képest hogyan kötötted be most a pákát?
Persze a PIC-nek 5V!
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) egonka92 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2013
Helló!

Íme a teljes kapcsolás. Akkor jól gondoltam, gyanusan egyszerű, most bebizonyosodott. Ha jól értem, akkor kapcsolna ki teljesen a FET, ha a Gate -12V-ra kerül. Ezek szerint építenem kéne valami szintíllesztőt, ami az alacsony jelet -12V-ra alakítja? Vagy tudtok adni valami tippet ezügyben?

Üdv: Egon
(#) Szammer válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2013
Szia!
Gyorsabb voltál nálam.
Üdv:
(#) proli007 válasza egonka92 hozzászólására (») Jún 28, 2013
Hello! Azért kell a teljes rajz, mert ha Te valamit a +-12V-ról járatsz, és a Fet forrása a -12V-on van, akkor nem csoda ha nem kapcsol ki. Hiszen a -12V-hoz képest a GND már +12V-on van, Ha meg a PIC magas jelet ad ki, akkor meg már +17V a GS feszültség. Vagy is itt valami nem stimmel..
Az FZ és az LZ között annyi a különbség, hogy az LZ "logikai" Fet. Vagy is alacsonyabb Gate feszültségen kapcsol. Mert lehet az FZ-nek nem elég a PIC felől érkező 5V. üdv!

Páka-PIC.png

(#) egonka92 válasza Szammer hozzászólására (») Jún 28, 2013
Helló!

Az előző hozzászólásomban feltöltött ábrán az 1-es pin-en jön a tápból a -12 V, és a 4-es pin-en megy a páka felé. A 2,3-as pinek csak jelképesek, a +12V egyből megy a pákára. A PIC és a páka közötti kapcsolat csupán a képen is látható 20 Ohmos ellenállás, és a FET.
Miben különbözik az általad ajánlott FET az általam használttól?

ÜDv: EGon
(#) Szammer válasza egonka92 hozzászólására (») Jún 28, 2013
Kéne látni, hogyan kötöd be a pákát a PIC-es részhez képest.
Másrészt IRFZ44 helyett én HEXFET-et használnék (IRLZ44).
(#) egonka92 hozzászólása Jún 28, 2013
Helló Mindenkinek!

A következő problémával fordulnék hozzátok. Egy forrasztóállomást készítek, hasonlót, mint anno szilva, egy PC táp felhasználásával. Szép lassan tesztelem a különböző részeit (encoder, külső hőmérő, stb), viszont amikor a pákát kapcsoló fethez értem, problémába ütköztem. A fet állandóan kinyit a -12V és + 12V között, fűti a pákát, mindegy, hogy alacsony vagy magas jelet kap a PIC16F886-tól. Életemben most használok először fet-et, mellékletben látható, milyen módon próbálkoztam. Számomra gyanúsan egyszerű, ezért is szeretném megkérdezni, mit gondoltok, hol kéne változtatni a kapcsoláson, hogy megfelelően működjön. A FET tipusa: IRFZ44N.
A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Egon
(#) Szammer válasza t0bi hozzászólására (») Jún 13, 2013
Sajnos az enyém primitívebb, semmi IC nincs benne, csak elég nehéz lenne visszafejteni a kapcsolást, mert nagyon össze van zsúfolva, ráadásul alul SMD, felül furatszerelt.
De azért majd lehet hogy megpróbálom (mármint a kapcsolás visszafejtését).
(#) t0bi válasza Szammer hozzászólására (») Jún 12, 2013
Először nézd meg, mi a táp vezérlője. A kép alapján talán ez:
Bővebben: Link
Ha tényleg az IR2153, vagy hasonló, akkor meg kéne nézni, hogy mitől áll le. Az adatlap szerint leáll, ha nincs meg a táp az 1. lábon, vagy ha kicsi a feszültség a 2. lábon. Mindenesetre át kellene tanulmányozni az adatlapot.
A másik dolog a rezonancia frekvencia. Ezt a soros 1u kondenzátorok és a trafó határozza meg. A vezérlőnél az RC tagok változtatásával be lehetne lőni, és akkor talán nem áll le.
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 12, 2013
Megpróbálom, bár én valami elektronikus átverésre gondoltam.
Legfejebb az lesz a pákavilágítás.
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Jún 12, 2013
A tápra köss fixen egy 10w os szofitta égőt , nálam elég volt az induláshoz.
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 12, 2013
Szia!
Hát ez az elektronikus halogéntrafós dolog nem jön össze. Egyszerűen képtelen vagyok terhelés nélkül indítani a tápot. Ha 20W alá csökken a terhelés megáll.
Feszültség kétszerezővel (2db 35A Schottky + 2db 2200µF + 15 OHM terhelés) a kimenő feszültség 27,7V, ha a táp váltófesz. kimenetét még megterhelem egy 20W-os halogén izzóval.
Hiába hagyom rajta a 15 OHM-ot, ha leveszem az izzót leáll.
15 OHM nélkül, 20W halogénnel terhelve (táp váltófesz. kimenet), 34,5V a feszültség.
Há erről ennyit.
Azért érdekességképpen mellékletben a táp fotója.

e_tr.jpg

(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2013
Én is Schottky diódákra gondoltam, de azért köszönöm.
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Jún 11, 2013
De a diódákra figyelj! A normál dióda-diódahíd izzik ezen a frekvencián!Én pc tápból bontott kettős diódákat használnék hozzá
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2013
Szia!
A sorbakötést egyenirányítás után gondoltam, egyébként a feszültség kétszerezésben igazad van, egyszerűbb és méretben kisebb megoldás.
Annyira triviális, hogy eszembe sem jutott, köszönöm.
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Jún 10, 2013
Próbáld meg a feszültség kétszerező egyenirányítót. Schottky diódákkal és nagy kapacitású kondikkal ...
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
(#) proli007 válasza Szammer hozzászólására (») Jún 10, 2013
"Mivan, ha kettőt sorbakötök?" A váltófeszültség nem lapos elem. Van frekvencia fázis.. üdv!
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Jún 10, 2013
Szétszedtem, nem fér bele a nagyobb tekercs.
Mivan, ha kettőt sorbakötök?
Megpróbálom és visszajelzek.
(#) Szammer hozzászólása Jún 10, 2013
Sziasztok!
Jó szokásom szerint végigolvastam a topikot mielőtt kérdeznék.
Előzményként megjegyezném, hogy két gyári "forrasztóállomásom" van. (A forrasztóállomást azért tettem idézőjelbe, mert igazából egyik sem az.)
1.-Weller kattogós (kb. ezer éves), tökéletesen megy.
2.-Fahrenheit 28020 (Ez meg egy vicc. Átvertek vele, de működik, bár komolyabb áramkör forrasztására nem merném használni.)
Amit kérdeznék: Láttam, hogy némely megvalósításban, átalakított kapcsolóüzemű tápról hajtjátok a pákát. Nem okoz ez gondot a mikrokontrolleres vezérlésnél?
Már csak azért merült fel bennem a kérdés, mert van itthon 3db kapcsi. üzemű halogén inverterem, igaz alapból csak 11,5V kimenő feszültséggel, de 105W terhelhetőséggel.
Ezek kimenete tisztán a trafó tekercs, tehát áttekerhetőek, viszont terhelés nélkül nem indulnak (de ez megoldható).
(#) egonka92 hozzászólása Jún 9, 2013
Helló Mindenkinek!

Még a télen eldöntöttem, hogy szeretnék építeni egy digitális forrasztóállomást, amelynek a tápja egy átalakított PC táp lenne, mint ahogy azt szilva készítette, és írta le ezen az oldalon: http://szilva.info/pic-sold/V3/ . Azóta eltelt fél évben az egyetem mellett nem nagyon volt időm vele foglalkozni, de most újra feljött nálam a téma, és elkeseredetten vettem tudomásul, hogy azóta az oldal nem üzemel, én pedig nem mentettem el magamnak az ott megtalálható kapcsolási rajzokat. Ezért szeretném kérni a segítségetek, hogy valakinek meg vannak-e az ott valamikor szereplő kapcsolási rajzok? A válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Egon
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) PIC válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2013
A vezetősávok nagyon közel vannak egymáshoz néhol. Átnézem! Köszönöm az infót, majd jelentkezek megoldódott e a probléma.
(#) proli007 válasza PIC hozzászólására (») Jún 4, 2013
Hello! Nézd át a forrasztásokat, hátha valami oxidációs hiba van. Vagy a panel "szitaszövet". Amikor tapizod átüt az oxid, és működik. Hiba lehetne még a műveleti erősítő reteszelődése. De LM324-nél ez nem jellemző. Viszont néhány méréssel el lehetne dönteni mi van. Persze ha a műszerzsinór érintésére el nem indul. üdv!
(#) PIC hozzászólása Jún 4, 2013
Sziasztok!
Kérni szeretnék egy kis segítséget. Megépítettem a "Forrasztó állomás II"-t (kapcsrajz mellékelve). Saját nyáktervet készítettem. Egy apró hibától eltekintve tökéletesen működik, de azért szeretnék rá megoldást találni. A problémám a következő:
Bekapcsolás után 1-2 perc elteltével kezdi el fűteni a pákát. Addig a szobahőmérsékleten mért hőmérsékletét mutatja (kb. 19-20°C). Ha tapizom a műveleti erősítőket, optocsatolót, vagy néha a potit is elég, máris elindul magától a fűtés és szépen jelzi, hogy melegszik a páka. Nyilván amikor valamihez hozzáérek az előbb említettek közül, akkor átvált a beállított hőmérséklet kijelzésre és amikor visszavált a jelenlegire akkor látom, hogy már 25-35-45 stb... tehát melegszik. Az az érdekes, hogy ha nem nyúlok hozzá bekapcsolás után, akkor is egy pár perc után elkezd fűteni. Addig amíg ez nem következik be, pl. 18°C és 19°C között ugrál a kijelző. Ha kikapcsolom majd visszakapcsolom az áramkört, akkor tökéletesen működik, abban az esetben ha nem hűlt le teljesen a páka. Ha lehűlt akkor ugyan ez a helyzet, úgy vettem észre.
Tud valaki segíteni ebben, hogy mitől lehet?
(#) every hozzászólása Máj 30, 2013
(#) every hozzászólása Máj 30, 2013
(#) PetAd válasza orcika70 hozzászólására (») Máj 20, 2013
Én is majdnem teljesen ugyanilyent tervezek, viszont szeretnék rakni a hőelem pozitív kimenetére tehát a műveleti erősítő nem invertáló bemenetére egy felhúzó ellenállást, hogy ha megszakadna az összeköttetés akkor +5V kerüljön rá és ne kezdjen el fűteni, mert 0-t érzékel. Persze a műveleti erősítő után lesz egy Zener dióda és egy ellenállás az ADC bemenetének védelme miatt. 2,2kOhm-ra gondoltam, mert másra is szeretném használni azt a vonalat, nem lenne túl kevés neki? Az oldalon lévő kapcs. rajzokban mindenhol 10k-t látok. Nem lenne jó ha a rajta átfolyó áram meghamisítaná a mérést.
(#) orcika70 válasza PetAd hozzászólására (») Máj 15, 2013
A kapcsolási rajz megalkotója pont ezzel az erősítővel valósította meg a forrasztóállomását.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 15, 2013
Nézegettem ezeket az adatokat az OP07 adatlapján, a drift kb 2-3 °C-nyi eltérést okozhat, az offszetet a kompenzálni fogom, a zaj ellen pedig a műv. erősítő előtt és után is aluláteresztő szűrőt rakok. 5°C-nyi hiba körül jó lenne maradni.
Következő: »»   63 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem