Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Helló Mindenkinek!
Még a télen eldöntöttem, hogy szeretnék építeni egy digitális forrasztóállomást, amelynek a tápja egy átalakított PC táp lenne, mint ahogy azt szilva készítette, és írta le ezen az oldalon: http://szilva.info/pic-sold/V3/ . Azóta eltelt fél évben az egyetem mellett nem nagyon volt időm vele foglalkozni, de most újra feljött nálam a téma, és elkeseredetten vettem tudomásul, hogy azóta az oldal nem üzemel, én pedig nem mentettem el magamnak az ott megtalálható kapcsolási rajzokat. Ezért szeretném kérni a segítségetek, hogy valakinek meg vannak-e az ott valamikor szereplő kapcsolási rajzok? A válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Egon A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Sziasztok!
Jó szokásom szerint végigolvastam a topikot mielőtt kérdeznék. Előzményként megjegyezném, hogy két gyári "forrasztóállomásom" van. (A forrasztóállomást azért tettem idézőjelbe, mert igazából egyik sem az.) 1.-Weller kattogós (kb. ezer éves), tökéletesen megy. 2.-Fahrenheit 28020 (Ez meg egy vicc. Átvertek vele, de működik, bár komolyabb áramkör forrasztására nem merném használni.) Amit kérdeznék: Láttam, hogy némely megvalósításban, átalakított kapcsolóüzemű tápról hajtjátok a pákát. Nem okoz ez gondot a mikrokontrolleres vezérlésnél? Már csak azért merült fel bennem a kérdés, mert van itthon 3db kapcsi. üzemű halogén inverterem, igaz alapból csak 11,5V kimenő feszültséggel, de 105W terhelhetőséggel. Ezek kimenete tisztán a trafó tekercs, tehát áttekerhetőek, viszont terhelés nélkül nem indulnak (de ez megoldható).
Szétszedtem, nem fér bele a nagyobb tekercs.
Mivan, ha kettőt sorbakötök? Megpróbálom és visszajelzek.
"Mivan, ha kettőt sorbakötök?" A váltófeszültség nem lapos elem. Van frekvencia fázis.. üdv!
Próbáld meg a feszültség kétszerező egyenirányítót. Schottky diódákkal és nagy kapacitású kondikkal ...
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Szia!
A sorbakötést egyenirányítás után gondoltam, egyébként a feszültség kétszerezésben igazad van, egyszerűbb és méretben kisebb megoldás. Annyira triviális, hogy eszembe sem jutott, köszönöm.
De a diódákra figyelj! A normál dióda-diódahíd izzik ezen a frekvencián!Én pc tápból bontott kettős diódákat használnék hozzá
Én is Schottky diódákra gondoltam, de azért köszönöm.
Szia!
Hát ez az elektronikus halogéntrafós dolog nem jön össze. Egyszerűen képtelen vagyok terhelés nélkül indítani a tápot. Ha 20W alá csökken a terhelés megáll. Feszültség kétszerezővel (2db 35A Schottky + 2db 2200µF + 15 OHM terhelés) a kimenő feszültség 27,7V, ha a táp váltófesz. kimenetét még megterhelem egy 20W-os halogén izzóval. Hiába hagyom rajta a 15 OHM-ot, ha leveszem az izzót leáll. 15 OHM nélkül, 20W halogénnel terhelve (táp váltófesz. kimenet), 34,5V a feszültség. Há erről ennyit. Azért érdekességképpen mellékletben a táp fotója.
A tápra köss fixen egy 10w os szofitta égőt , nálam elég volt az induláshoz.
Megpróbálom, bár én valami elektronikus átverésre gondoltam.
Legfejebb az lesz a pákavilágítás.
Először nézd meg, mi a táp vezérlője. A kép alapján talán ez:
Bővebben: Link Ha tényleg az IR2153, vagy hasonló, akkor meg kéne nézni, hogy mitől áll le. Az adatlap szerint leáll, ha nincs meg a táp az 1. lábon, vagy ha kicsi a feszültség a 2. lábon. Mindenesetre át kellene tanulmányozni az adatlapot. A másik dolog a rezonancia frekvencia. Ezt a soros 1u kondenzátorok és a trafó határozza meg. A vezérlőnél az RC tagok változtatásával be lehetne lőni, és akkor talán nem áll le.
Sajnos az enyém primitívebb, semmi IC nincs benne, csak elég nehéz lenne visszafejteni a kapcsolást, mert nagyon össze van zsúfolva, ráadásul alul SMD, felül furatszerelt.
De azért majd lehet hogy megpróbálom (mármint a kapcsolás visszafejtését).
Helló Mindenkinek!
A következő problémával fordulnék hozzátok. Egy forrasztóállomást készítek, hasonlót, mint anno szilva, egy PC táp felhasználásával. Szép lassan tesztelem a különböző részeit (encoder, külső hőmérő, stb), viszont amikor a pákát kapcsoló fethez értem, problémába ütköztem. A fet állandóan kinyit a -12V és + 12V között, fűti a pákát, mindegy, hogy alacsony vagy magas jelet kap a PIC16F886-tól. Életemben most használok először fet-et, mellékletben látható, milyen módon próbálkoztam. Számomra gyanúsan egyszerű, ezért is szeretném megkérdezni, mit gondoltok, hol kéne változtatni a kapcsoláson, hogy megfelelően működjön. A FET tipusa: IRFZ44N. A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Egon
Helló!
Az előző hozzászólásomban feltöltött ábrán az 1-es pin-en jön a tápból a -12 V, és a 4-es pin-en megy a páka felé. A 2,3-as pinek csak jelképesek, a +12V egyből megy a pákára. A PIC és a páka közötti kapcsolat csupán a képen is látható 20 Ohmos ellenállás, és a FET. Miben különbözik az általad ajánlott FET az általam használttól? ÜDv: EGon
Hello! Azért kell a teljes rajz, mert ha Te valamit a +-12V-ról járatsz, és a Fet forrása a -12V-on van, akkor nem csoda ha nem kapcsol ki. Hiszen a -12V-hoz képest a GND már +12V-on van, Ha meg a PIC magas jelet ad ki, akkor meg már +17V a GS feszültség. Vagy is itt valami nem stimmel..
Az FZ és az LZ között annyi a különbség, hogy az LZ "logikai" Fet. Vagy is alacsonyabb Gate feszültségen kapcsol. Mert lehet az FZ-nek nem elég a PIC felől érkező 5V. üdv!
Helló!
Íme a teljes kapcsolás. Akkor jól gondoltam, gyanusan egyszerű, most bebizonyosodott. Ha jól értem, akkor kapcsolna ki teljesen a FET, ha a Gate -12V-ra kerül. Ezek szerint építenem kéne valami szintíllesztőt, ami az alacsony jelet -12V-ra alakítja? Vagy tudtok adni valami tippet ezügyben? Üdv: Egon
Minek neked a +-12V?
Ha +24V-ról járatod, teljesen jó lesz. Rajzold már be ehhez képest hogyan kötötted be most a pákát? Persze a PIC-nek 5V! A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
PC tápra van az egész ráépítve, azon pedig nincs +24 V. szilva is anno így oldotta meg, hogy a +24V-os fűtést -12V és +12V között hozta létre. A páka az SV6 csatlakozó 4 es és 3 as pinjére van kötve, illetve a tápból +12V érkezik a 2-es pinre, és -12V az 1-es pinre. A PIC a PC táp 5V-os VSB-jét kapja, maga a PIC kapcsolja be a tápot is a PS_ON földre húzásával. Minden működik, a 24 volt is megvan a páka fűtőszálán, mivel melegszik rendesen.
Üdv!
A legegyszerűbb az lenne, ha a -12V-t választanád a PIC földjének, és egy 78L05-el állítanád elő az 5 Voltját a GNDből.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Közben kigondoltam egy ilyen megoldást, mi a véleményetek róla?
Üdv!
Helló!
Egyenlőre nem szeretném ennyire átvariálni a már összerakott kapcsolást. Ha nem találunk semmi más megoldást, akkor szerintem ez lesz, amit ajánlottál. Üdv: Egon
Elmagyaráznád hogyan is működik, mert valamit nagyon nem értek rajta.
Helló!
Az előbbiből lemaradt egy ellenállás, most pótoltam. Az ötlet, amiből kiindultam, hogy le kellene választani a 0-5V -os részt a +-12 voltos résztől. Erre jó egy optocsatoló. Ha jól értelmezem a FET-ek működését (ami nem teljesen biztos), akkor ha a Gate a Source szintjére húzva egy ellenállásal zárva tartja a FET-et. Ha az optocsatoló jelet kap, akkor a fototranzisztor nyít, és egy feszültségosztó alakul ki, amely kb +5 V körülre emeli a Gate feszültségét, így az kinyit. Teszem hozzá, először dolgozok FET-tel, kb csak annyit tudok róla, hogy a tranzisztorokhoz hasonlóan lehetnek erősítők és kapcsolók is. Anno szilva megoldásában ha jól emlékszem, két fetes vezérlés volt, de a pontos felépítésére nem emlékszem, a szerző pedig már egy hónapja nem elérhető itt, illetve e-mailon sem. A lent vázolt "megoldás" egy ötlet, mivel már 2 óra hosszája máson sem járatom a fejem. Azt tudom, hogy valami szintillesztőt kekllene kreálni, de pont a FET-ek nemismerése miatt nem merek találomra próbálgatni. Ezért is kérdezgetek itt, azoktól, akik jobban értenek hozzá. Üdv: Egon
Hello! Jó amit rajzoltál, csak az opto 5-ös lábát, nem a +12V-ra, hanem a GND-re kel kötni. Mert nincs itt semmilyen osztó, a Gate 0/24V-ot kap. Csak éppen nem kaphat 20V-nál magasabbat. Ha a GND-re kötöd a tranyó kollektorát, akkor 0/12V lesz. üdv!
Íme amit kértél.
Üdv!
Helló!
Ennek örülök . Szerintem elkészítem, ahogy javasoltad. Köszi szépen! Üdv: Egon |
Bejelentkezés
Hirdetés |