Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   67 / 96
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 15, 2013
Hello!
Megméred a kijelző tápfeszültségeit, GND-t is nem-e szakadt. Majd a referencia feszültséget, és a bejövő feszültséget. Lehet, hogy az órajel nem működik. Bár akkor valami 1666-ot ír ki vagy mit. De ott a 7107-es topik, abban körülnézel, szerintem ki van már tárgyalva minden lehetőség.
üdv!
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2013
Mond hol és én megteszem mestör! Most egyáltalán nem tudom, hogy hol a hiba, abban viszont biztos vagyok, hogy a kijelzőpanelen valahol.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 15, 2013
Hello!
Inkább méregessél feszültségeket, az célravezetőbb szokott lenni, mint vakon megmondani hol van rossz forrasztás..
üdv!
(#) Spyro1411 hozzászólása Feb 15, 2013
Hello!
Újraépítettem a kijelzőpanelt a forrasztóállomásomon, de most az a helyzet vele, hogy bekapcsolom villan egyet a kijelző (véletlenszerű számok) majd elalszik és nem jelez ki semmit. A gomb lenyomásával világít a pont, szóval arra reagál. A hőelem rövidre zárásával pedig világít a diódám.
Hol ellenőrizzem le a forrasztást?
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 15, 2013
Hello! Cseppet a villamosságtan alapjait illik átnézni, ha már ezzel szeretnél foglalkozni.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 15, 2013
Köszönöm. Bevallom (proli007-nek is), hoyg eddig azt gondoltam, hogy a feszültségosztó kapcsolás kivezetésén átfolyó áram erősségét nem a két osztó ellenállás eredője (sorosnál összeg) határozza meg, hanem csak az egyik. De akkor ezek szerint rosszul gondoltam....
Köszönöm, sztem így boldogulni fogok.
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013
Hello!
Miért menne több áram át az érzékelőn? Ott van az 5,1kohm az határozza meg az áramot. (Ha ezt sem látod, akkor hogy érted a rajzot?) Egyébként ha 300ohm-ig megy, csak az R6-ot kell 51ohm-ra növelni és már kész is vagy.
üdv!
(#) vzoole válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013
Ha jó az ellenállás érték amit írtál, akkor köss vele sorba egy 4,7k ellenállást.

A test felé legyen a páka hőérzékelője.
Ekkor hidegen 53mV jön ki a feszültség osztón, 450°C-on pedig 300mV.
Ezt erősítsd 10x-es értékre és akkor kb. 0,53V és 3V közötti értéket kell az ADC-vel vizsgálni.

Ekkor 10 bites ADC-vel hidegen 108, 450°C-on 614 értéket kapsz.
Ezzel már lényegében fokonként tudod mérni a hőmérsékletet.
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2013
Hello!
Bocs, csak belejavítottam és utána nem javítottam át végig a szöveget. Az elenállás ha jól emlékszem 50ohm - 300 ohmig megy (talán. megvan a táblázat, csak még nem tartok ott, ezért kb értékeket írtam, bocs)
Köszönöm a rajzot, erre gondoltam én is, hogy a fesz osztót megfordítom és nem 4-5 között kapom az értéket, hanem 0-1V között és azt már lehet erősíteni. Csak az a baj, hogy a Páka érzékelőjén nem mehet át, csak 1 mA, ha jól emlékszem. Ezen a rajzon (ha jól értem) a pákán több fog átmenni. Nem? Vagy az a R2 - 10K korlátozza le az áramerősséget? Ha igen, akkor meg is van oldva a kérdés, és köszönöm!
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 14, 2013
Hello!
Na, vágjuk a répát! De felénk 4,5V..5V között, csak 0,5V van. De azt sem tudom, a 4,6V hogy jött ki, mert 50ohm-on az majd 100mA-t jelent..
üdv!
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 14, 2013
A helyzet a következő lenne:
Ha úgy csinálom meg ahogy korábban rajzoltam, akkor a PIC kap egy feszültésget 4,6 és 5 V között, ami reprezentálja a hőfokot 0 és 450 között (kb).
Az szeretném, hogy jobban szét legyen húzva ez a tartomány, hogy érzékenyebb legyen.
Mondjuk levágni az alsó 4,5V-ot (NA EZ NEM TUDOM HOGY KELLENE CSINÁLNI), és maradék 0,1-1V-ot lehetne 5szörösére erősíteni.
Ezt a levágás dolgot nem tudom elkézelni, megoldani...
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 13, 2013
Diódát tehetsz sorba párat, ellenállást nem, mert kijelzéstől függően változik majd a fényerő.
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2013
Arra is gondoltam, hogy a kijelző elé tennék előtét ellenállást, mert túl nagy a fénye és zavarja a szemet.
A kondira tudsz ideiglenesen hátulról pótlást tenni és kipróbálni jobb lesz-e. A trimer nem gond, R16-ot kicseréled 2,2kohm-ra és "visszaáll a rend."
A 100nF es kondik mérete megmaradt. Viszont a 220µF helyett 100µF lett és a 2200µF helyett 1000uF. Nem gondolom, hogy ez problémát okozna. A többi kondi megmaradt az eredeti méretben. Annyit viszotn változtatnom kelett még, hogy a két trimer nem 3,3K hanem 5K-mivel nem kaptam 3,3K-t.
Nem a kupi zavar engemet, hanem ha ennyi cint kellet "lecsapkodni" a pákáról, akkor a forrasztásokkal is gond van.. Egyébként a lábak köze tele van gyantával, úgy látom, ami nem egészséges, a nagy impedanciás IC-nél. Ha kisebb méretű kondinak kisebb a kapacitása is akkor ne csodálkozz, lehet brummos a táp..
Úgy próbáltam, hogy rátettem egy kis papírdobozra, szóval az nem okozhaz problémát. Hetente szoktam takarítani, de bevallom, most tényleg nagy a kupi. A tápban kisebb kondikat használtam, mert nem fértek be a kapcsolásban szereplő kondik. (elektrolit) A forrasztás tényleg elég gyatra, mert most nincs normális forrasztóm.
Azt a kijelző panelt újragyártom, csak már jó méretben. Ha akkor is fogja csinálni, amit nem kéne akkor majd cserélem a ICL7107-et.
Majd holnap megmondom, hogy mi volt a jelmérés eredménye.
Hello!
- Pucold meg a nyákot, főleg a 7107 környezetében. Elég gyatra forrasztásokat látok néhol. Az asztalon lévő cinpacnik sem biztatóak. Nekem egy év alatt sem jönne össze ennyi felesleg.
- Mérj rá kézi-műszerrel, hogy amikor ugrál a kijelző, a bemenetén is ugrál a jel, vagy csak a 7107 méri úgy.
- Tápfesz a stabik előtt megvan? Nem szűretlen a táp?
üdv!
(#) Spyro1411 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 13, 2013
Találtam két rövidzárlatot is, amik kijavítása után már mutat valamit a kijelző. Méri a hőmérsékletet, de amikor a gombot lenyomom, akkor minden féle számokat dobál ki. Elsőre ilyen random számoknak tűntek, de már rájöttem, hogy a 900mV amit be kellett állítani, azt írja ki.(persze van kisebb nagyobb eltérés 879;913... stb) Amikor a potit tekergetem akkor is ilyen random számokat dobál ki. ( ez viszont tényleg véletlenszerűnek tűnik)
A páka forrósodik, a LED világít, csak éppen ez a beállított érték kijelzése problémás. Valakinek valami tipp?
Az ICL7107 tartójának a lábait eléggé meg kelett hajligatnom, mert sajna valmiért nem lett méretarányos a nyák. Így lehet, hogy forrasztási hiba. Úgy gondoltam, hogy azt a panelt újra megcsinálom, csak már méretarányosan. 2,5mm el kisebb a nyák a kelleténél.
(#) vzoole válasza djadji hozzászólására (») Feb 13, 2013
És az miért baj?
(#) djadji válasza vzoole hozzászólására (») Feb 13, 2013
Hát ezt szeretném elérni, csak nem tudom hogyan. Műveleti erősítő, nem csak a különbséget/változást erősíti fel, hanem az egész jelet. Legalábbis nem tudom, hogyan lehetne csak a különbséget erősteni.
(#) Spyro1411 válasza kila hozzászólására (») Feb 13, 2013
A képekről el is feledkeztem!
Telefonos képek...
(#) vzoole válasza djadji hozzászólására (») Feb 13, 2013
Erősítsd fel a jelet.
(#) kila válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 13, 2013
Szia!Két-három jó képet feldobhatnál a könnyebbség kedvéért, sok jó szemű segítőkész kolléga van a fórumon,tudod- több szem többet lát.
Üdv!
Zárlatot nem találtam, de a kimeneten nincs semekkora feszültség sem. Ez mitől lehet?
(#) djadji hozzászólása Feb 13, 2013
Hello!
A hakkó páka vezérlőjén agyalok. Eredetileg arra gondoltam, hogy egy 5Kohm-os ellenállással kötöm össze a páka hőmérséklet visszajelzőjét. Így kapok egy feszültség osztót, amit a PIC már tud értelmezni. De az 5Kohm mellett a 50-200 ohm-os ellenállás század voltos változásokat okoz csak, amiket a PIC elvileg tud érzékelni (10bites ADC-je van, akkor elvileg 0,005 voltot tud mérni), de azért mégiscsak jobb lenne ha ez a 50-100 ohm-os változás nagyobb feszültség változás okozna. Viszont az 5kohm ellenállás meg kell, hogy ne menjen nagy áram a hőérzékelőre (valahonnan az rémlik, hogy 1 mA-t visel el, vagy e körüli értéket. Az 5K az pont ennyi).
Hogy lehetne ezt megoldani, hogy 1 mA körüli áramot kapjon, az fesz igadozás viszont nagyobb legyen?
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Feb 12, 2013
Hello!
A 7805 jogosan melegszik, mert arról megy a kijelző. D a 7808 már nem . Mérd meg, van-e 8V kimenő feszültsége (IC-knek tápfeszültsége), nincs-e zárlat.
üdv!
(#) Spyro1411 hozzászólása Feb 12, 2013
Sziasztok!
(Remélem jó helyre írok, ha mégse akkor bocsánat!)
Megépítettem az Attila86 féle forrasztóállomás 2-t, csak sajna valamit elbaltáztam, mert nem működik úgy ahogy kéne...
Az a probléma, hogy amikor bekapcsolom akkor világít a kijelző, de ezen kívül nem nagyon csinál semmit. 002. <= ez látható a kijelzőn. A hőelem részt rövidre zártam, de a led diódám nem világít. A gomb lenyomásával és a poti tekergetésével nem változik a kijelzőn az érték.

Amit viszont észrevettem és lehet, hogy rávezet a hibára az az, hogy a
7805 és a 78L08 nagyon melegszik stabilizátor nagyon melegszik 1-2 perc bekapcsolás után már annyira forró, hogy hozzájuk se lehet érni. (igaz, hogy borda még nincs rajta)

Ezek alapján valaki tudna halovány tippet adni hogy kb. mi lehet a gond?>
(#) frigo833 válasza Gabó hozzászólására (») Feb 11, 2013
Sziasztok!!!
Akkor amit én linkeltem az nem jó Wellerhez? Ha jól tudtam értelmezni?
De szerintem a kijelző részt át lehet ültetni.

Köszönöm a válaszokat!!!
(#) Gabó válasza vzoole hozzászólására (») Feb 11, 2013
Köszi! Mindig összetévesztem a kettő nevét.
Akkor kieg a fentihez. A weller termistoros, tehát olyan vezérlés kell, és amit linkeltél thermoelemespákához való.
Következő: »»   67 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem