Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   74 / 96
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012
Jaj Bocsánat. Nem figyeltem.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012
Helyesen, vicsys. (Magyarázat az adatlapomon.)
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012
Azt mondta a Vicsis félét csinálta.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012
Hát, mit tudom én, gondoltam így praktikusabb lenne, meg jobban nézne ki. Nekem nincs rossz PC tápom. Van vastagabb vezetékem, de azt túl vastagnak tartom. Szerintem ez jó lesz, nem hosszú, átónoztam, és csak kibír 2A-t. Ha meg nem, akkor kicserélem.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2012
Na most annak mi értelme, hogy tekergeted a potit? Ha ki akarod kapcsolni (mert éppen nem forrasztasz), akkor úgy is a főkapcsolót nyomod le.
Én a bekötéshez a PC tápból szabdaltam vezetékeket, hiszen úgy is szétszedtem egy rossz tápot. Abból van a traffancs, a diódák, a vezetékek, és még ki tudja mi?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012
Köszi. Ha már ott tartok, hogy csak a kapcsolót kell csak bekötni, megpróbálom. Most nincs időm forrasztani, majd csak a hét végén. Üdv!
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012
Csak ezzel tudok szolgálni, nekem sincs kapcsolási rajzom. Íme
(#) janikukac válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012
Rendben, ki fogom próbálni valamikor, köszi!
(#) emmzolee válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012
Szerintem nem lesz semmi baja a huzalnak, csak ne legyen hosszú, mert akkor már ekkora áramnál ő is beszállhat a fűtésbe.

Mondom akkor a PIC 12-es lábát húzd le a negatívra a potid kapcsolójával. Akkor olyan mint ha nem kellene fűtenie. Azt nem tudom, hogy mennyi a potival beállítható legkisebb hőfok.
Lehet inkább a hőelem feszültségét kellene manipulálni, hogy az elektronika azt higgye, hogy nem kell fűtenie.
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2012
Ekkora butaságot beszélhetek?!... Na mindegy, akkor semmi.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012
Kukac!
"Én azt szeretném, hogy a kijelző működjön, csak 0Fokot mutasson. "
Akkor be kell ülni a hűtőszekrénybe..
üdv! proli007
(#) janikukac válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012
Köszönöm a válaszokat, de ha a PIC 5V-ot kapcsolgatom, akkor a kijelző is elkapcsolódik. Én azt szeretném, hogy a kijelző működjön, csak 0Fokot mutasson.
Azért kérdeztem az áramot, mert a DIN aljzatot olyan vastag dróttal kötöttem be. Ezek szerint a 2A meg se kottyan neki.
(#) emmzolee válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012
Ha a PIC 12-es lábát lehúzod a negatívra a potid kapcsolójával, vagy ha megszakítod a PIC tápját vele.
"0,35mm-es rézsodrat hány A áramot bír el?" Mit akarsz így megoldani? Bizti lenne? Vagy csak ezen menne a nagy áram valahol? Ha nem hosszú (2-3 cm) akkor bírnia kell 5A-t.
Zsugorcső igen, bár az öngyújtó jobb megoldás, ha hőlégfúvó nincsen.
(#) janikukac hozzászólása Okt 22, 2012
Sziasztok!
"Gőzerővel" már lassan 2 hónapja építem Vicsys forrasztó állomását .
Lenne 1-2 kérdésem. Van egy kapcsolós potméterem. Hogyan tudom megoldani azt, hogy csak akkor kezdjen fűteni a páka, ha a potit bekapcsolom? Szóval kikapcsolt állapotban 0 fok legyen beállítva, ha átkapcsolom, és tekerem, csak akkor melegítsen?
Meg van még 2 nem pont ide való kérdésem. 0,35mm-es rézsodrat hány A áramot bír el? A zsugorcsővet úgy kell használni, hogy ráhúzom oda, ahova akarom, és a pákával rámelegítem??
Előre is köszi, üdv!
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Okt 20, 2012
Hello!
A "feszültség alatt" nem kimondottan azt kell csak érteni, hogy tápfeszültség alatt áll a "forrasztott valami", hanem összeköttetésben áll a javított szerkezet, más berendezéssel-készülékkel. Ez néha meg sem szüntethető, sőt ki sem kapcsolhatók a másik készülékek a javítás ideje alatt..
üdv! proli007
(#) mate_x válasza proli007 hozzászólására (») Okt 20, 2012
Nagyon köszi a választ, ezekre én nem gondoltam, nálam eddig az volt a szabály, hogy feszültség alatt lévő áramkört nem forrasztgatunk
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Okt 20, 2012
Hello!
Gondolom mert..
- Az érintésvédelmi földelés és a forrasztott készülék között, esetleg potenciál különbség van. Így adott esetben jobb, ha annak GND-pontjával van összekötve a páka hegye.
- Ha galvanikusan össze van kötve egy fix potenciállal a páka hegye, akkor feszültség alatti munkavégzésnél, a pákával esetleg zárlatot lehet csinálni. Így lehet jobb, ha csak egy ellenálláson keresztül földelt a páka, ami megakadályozza a feltöltődést.
- Az egész csak egy dugó, csatlakozó, és egy ellenállás. Nem egy nagy költség egy ilyen páka esetén, ami esetleg korlátozná az alkalmazhatóságot. Amúgy a magukra adó gyártók, a vevők kérései alapján fejlesztik a készüléküket és beépítik egyedi kívánságaikat a széria készülékekbe is..
üdv! proli007
(#) mate_x hozzászólása Okt 20, 2012
Sziasztok!
Találtam egy ilyen pákaállomás leírást: Bővebben: Link
Ebben írnak a páka potenciálkiegyenlítéséről. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem elég az egyszerű kemény földelés. Ha le van földelve a páka hegye, akkor nem tud feltöltődni statikusan és ennyi. De akkor mi szükség van még három másik lehetséges módra?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) viaplan hozzászólása Okt 19, 2012
Sziasztok!

Elkészítettem ezt a hőkapcsolót. Működik remekül, kapcsolgat is, de a kijelzőt nem tudom működésre bírni. A ki és a GND között 0,5-1,2 V-ot sikerül mérnem, ez jó lehet? Többször végigmértem az áramkört, hogy nem zárlatos, érintkezési hibás-e, de nem találtam hibát. Van valami tesztelési mód mielőtt másik IC-vel próbálkozom, mert nem olcsó?

Köszönöm
(#) sector99 hozzászólása Okt 17, 2012
Sziasztok !

EZ a kapcsolás működne-e 2x16 karakteres kijelzővel a program átírása nélkül ?
Köszi !
Üdv: sector99

(#) shield hozzászólása Okt 10, 2012
Holnap tüzetesebben átnézem, ilyennel még nem találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy valami piti kis dolog kever be. Engem is meglepett, de azért már megtanultam ennyi idő alatt, hogy az elektronikában minden képtelenség is megtörténhet. Sajnos. Bele gondolva, én is gyanakszom a tápfeszre. Köszi a segítséget.
Ha meg lesz a bibi azért beszámolok róla.
(#) proli007 válasza shield hozzászólására (») Okt 10, 2012
Hello!
Tápfeszültség rendben van? Nem lóg a levegőben valami? Lassú változást/tönkremenetelt, áramkörben kizárólag a hőterhelés tud produkálni. Mert itt valami árulás van a dologban.
Olyan nincs, hogy idővel tönkremegy egy IC, ha a paramétereinek határa be van tartva. Egy IC az esetek 99,99%-ban nem hibásodik meg és nem is az szokott a hiba oka lenni..
üdv! proli007
(#) Attila86 válasza shield hozzászólására (») Okt 10, 2012
Szia!

Hát nagyjából fogalmam sincs. Az hogy az IC-k elromlanak az előfordulhat, na de hogy csak egy idő után és ez reprodukálhatóan, erre még csak elképzelésem sincs.
Az elmászást sem értem, az alkatrészek értékei nem mászhatnak el ilyen mértékben.
(#) Attila86 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Okt 10, 2012
Köszönöm!
(#) shield válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 10, 2012
Szia!

A Forrasztóállomás II.-höz szeretnék segítséget kérni. A fiam is megépítette, simán indult, de rövid használat után nem volt fűtés. Végül is kicserélgettem az IC-ket, megint működött egy ideig, de megint ugyan az a hiba jelenség. Mi lehet a gond? Miért megy tönkre mindkét LM324 és a 4466?

Az én állomásomnál pedig olyan jelenség volt, hogy tudjak forrasztani, mindig feljebb kellett tekerni a hőfokot. Napról napra egyre feljebb kellett állítani. Végül már 400 fok fölé kellett tekerni. Ma beállítottam újból, rendesen már hőfokmérős multiméterrel, most megint jó. Nem tudom miért mászott el ennyire.

Segítségedet előre is köszönöm.
(#) krajnyak_dani válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2012
Ami neked kijöttek Ti és Td idők, azok azt jelentik hogy maximális hibajel esetén az egyes tagok kimenetén a jel ennyi idő alatt változik 0 és 100% között, a szélsőértékeket célszerűen egy egyenes köti össze.
A maximális hibajelet a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet(szoba hőmérséklet) különbsége adja meg.
A fűtőszálra jutó teljesítményt pedig a három tag hatásának ősszege adja.
A képen a P tagot nem tüntettem fel, mert az az időtől nem függ.

PID.png

(#) tothbela hozzászólása Okt 4, 2012
Még a hidegpont kompenzáláshoz szeretnék hozzászólni egy picit.
Bár nekem analóg állomásom van, a páka ugyanaz a hőelemes. Mivel csak négy vezeték csatlakozik a forrasztópákához, a rajzon látható módon lett kialakítva a kompenzálás. 10kohm/25 fokos termisztor higegponthoz termikusan csatlakozik, tehát csak ez az egy alkatrész kerül be a páka nyelébe. Ezenkívül két ellenállás lett utólag beszerelve a forrasztóállomásba. Mivel a DIN csatlakozó amúgy is vezetékekkel volt bekötve, valamint a fűtőkör és a szabályzókőr egyméstól galvanikusan független, nem is kellett szétbarmolni a nyákot.
A kapcsolás részlete ismerős lehet, nem saját ötlet, csak át lett alakítva itt-ott.
A fűtőkör egyik pontját, azt amelyikhez a termisztor csatlakozik, 10kohmon keresztül 12v-ra kötöttem (ennyiről megy a szabályzás), így a termisztorral sorosan közelítőleg 0-50 fokos tartományban a hidegpont hőmérsékletével arányos áramot hajt át a hőelemen. A hőelem és a hozzá csatlakozó vezetékek együttesen 0,75 ohm értékű. Ezt kellett megnövelni a soros 3,3 (2,7) ohmmal.
Ez azért kellett, mert így fokonként kb 40-45 mikrovoltot emelkedik a feszültség a mérőerősítő bemenetén, ami hozzáadódik a hőelem feszültségéhez. Így tulajdonképpen összeadódik a melegpont - hidegpont relatív, és a hidegpont abszolút hőmérséklete. Persze a termisztoros kompenzálás 0 fok alatt, illetve 50 fok felett már erősen nemlineáris, de ezt nem is kell tudnia.
Ha a mérőkör alacsonyabb tápról megy, természetesen meg kell növelni a soros 3,3 ohmot. Részletes számításokra most nem térnék ki, de ha van rá igény szívesen.

Még valami! Nálam a fűtést nem triak, hanem két szembekapcsolt mosfet kapcsolja a pákára. Nem a nullaátmenetnél teszi, de tervbe van véve az is. Nincs graetz, direktben kapcsol 2x 35mohmmal váltót, tehát nem sokat disszipál.
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 3, 2012
Németet tanultam.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 3, 2012
Ezt is érdemes lenne átfutnod: Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 2, 2012
Nem találtam jobb topikot, úgyhogy itt kérdezek a PID-el kapcsolatban:
Az általad linkelt leírást elolvasva már értem a dolgot és hogy mennyire jó a PID szabályozás, de ezt be is kell valahogy hangolni. Utánaolvastam ennek is. A Ziegler-Nichols módszert néztem ki magamnak. Eszerint egyszerű kapcsolgatós módszerrel 'belengetem' a pákát és megmérem hogy mekkora az állandósult állapotbeli lengések amplitúdója (a). A pákafűtés teljesítménye legyen B. Az ITT írtak szerint a kritikus erősítés: KPkrit=(2*B)/(a*pi). Az állandósult állapotbeli lengések periódusideje pedig a Tkrit lesz.
Ezekből már az előbb is linkelt PDF és az itt írtak alapján, PID szabályozás esetén:
Kp=0,6KPkrit
Ti=0,5Tkrit
Td=0,12Tkrit

Tegyük fel hogy belengetem a pákát egyszerű komparátoros kapcsolgatással. Ha a páka hőfoka kisebb mint a beállított akkor 150W-al fűtöm a pákát, ha melegebb mint kellene akkor pedig 0W-al. Ennek eredményeként néhány perc múlva stabilan beáll a páka úgy, hogy a hőmérséklete 40 fokos tartományban hullámzik. A hullámzás periódusideje mondjuk 14s. Eszerint a KPkrit=(2*150W)/(40°C*3,14). Ennek eredménye kb 2,388W/°C.
A Kp=0,6KPkrit, tehát 1,433W/°C.
A Ti=0,5Tkrit, tehát 7s.
A Td=0,12Tkrit, tehát 1,68s.
Ha jól számoltam (nagyon szeretném!), akkor most megvan a PID szabályozáshoz szükséges P, I és D érték. De mi a bánatot kezdjek én ezzel a hárommal? Van egy W/°C-om meg két időm. Hogyan tudom én meg ezekből hogy mekkora teljesítményt kell adott időpillanatban a pákára kapcsolnom?
Következő: »»   74 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem