Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   23 / 96
(#) proli007 válasza shield hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Hello!
Tápfeszültség rendben van? Nem lóg a levegőben valami? Lassú változást/tönkremenetelt, áramkörben kizárólag a hőterhelés tud produkálni. Mert itt valami árulás van a dologban.
Olyan nincs, hogy idővel tönkremegy egy IC, ha a paramétereinek határa be van tartva. Egy IC az esetek 99,99%-ban nem hibásodik meg és nem is az szokott a hiba oka lenni..
üdv! proli007
(#) shield hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
Holnap tüzetesebben átnézem, ilyennel még nem találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy valami piti kis dolog kever be. Engem is meglepett, de azért már megtanultam ennyi idő alatt, hogy az elektronikában minden képtelenség is megtörténhet. Sajnos. Bele gondolva, én is gyanakszom a tápfeszre. Köszi a segítséget.
Ha meg lesz a bibi azért beszámolok róla.
(#) sector99 hozzászólása Okt 17, 2012 /
 
Sziasztok !

EZ a kapcsolás működne-e 2x16 karakteres kijelzővel a program átírása nélkül ?
Köszi !
Üdv: sector99

(#) viaplan hozzászólása Okt 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Elkészítettem ezt a hőkapcsolót. Működik remekül, kapcsolgat is, de a kijelzőt nem tudom működésre bírni. A ki és a GND között 0,5-1,2 V-ot sikerül mérnem, ez jó lehet? Többször végigmértem az áramkört, hogy nem zárlatos, érintkezési hibás-e, de nem találtam hibát. Van valami tesztelési mód mielőtt másik IC-vel próbálkozom, mert nem olcsó?

Köszönöm
(#) mate_x hozzászólása Okt 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Találtam egy ilyen pákaállomás leírást: Bővebben: Link
Ebben írnak a páka potenciálkiegyenlítéséről. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem elég az egyszerű kemény földelés. Ha le van földelve a páka hegye, akkor nem tud feltöltődni statikusan és ennyi. De akkor mi szükség van még három másik lehetséges módra?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Okt 20, 2012 / 1
 
Hello!
Gondolom mert..
- Az érintésvédelmi földelés és a forrasztott készülék között, esetleg potenciál különbség van. Így adott esetben jobb, ha annak GND-pontjával van összekötve a páka hegye.
- Ha galvanikusan össze van kötve egy fix potenciállal a páka hegye, akkor feszültség alatti munkavégzésnél, a pákával esetleg zárlatot lehet csinálni. Így lehet jobb, ha csak egy ellenálláson keresztül földelt a páka, ami megakadályozza a feltöltődést.
- Az egész csak egy dugó, csatlakozó, és egy ellenállás. Nem egy nagy költség egy ilyen páka esetén, ami esetleg korlátozná az alkalmazhatóságot. Amúgy a magukra adó gyártók, a vevők kérései alapján fejlesztik a készüléküket és beépítik egyedi kívánságaikat a széria készülékekbe is..
üdv! proli007
(#) mate_x válasza proli007 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Nagyon köszi a választ, ezekre én nem gondoltam, nálam eddig az volt a szabály, hogy feszültség alatt lévő áramkört nem forrasztgatunk
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Hello!
A "feszültség alatt" nem kimondottan azt kell csak érteni, hogy tápfeszültség alatt áll a "forrasztott valami", hanem összeköttetésben áll a javított szerkezet, más berendezéssel-készülékkel. Ez néha meg sem szüntethető, sőt ki sem kapcsolhatók a másik készülékek a javítás ideje alatt..
üdv! proli007
(#) janikukac hozzászólása Okt 22, 2012 /
 
Sziasztok!
"Gőzerővel" már lassan 2 hónapja építem Vicsys forrasztó állomását .
Lenne 1-2 kérdésem. Van egy kapcsolós potméterem. Hogyan tudom megoldani azt, hogy csak akkor kezdjen fűteni a páka, ha a potit bekapcsolom? Szóval kikapcsolt állapotban 0 fok legyen beállítva, ha átkapcsolom, és tekerem, csak akkor melegítsen?
Meg van még 2 nem pont ide való kérdésem. 0,35mm-es rézsodrat hány A áramot bír el? A zsugorcsővet úgy kell használni, hogy ráhúzom oda, ahova akarom, és a pákával rámelegítem??
Előre is köszi, üdv!
(#) emmzolee válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Ha a PIC 12-es lábát lehúzod a negatívra a potid kapcsolójával, vagy ha megszakítod a PIC tápját vele.
"0,35mm-es rézsodrat hány A áramot bír el?" Mit akarsz így megoldani? Bizti lenne? Vagy csak ezen menne a nagy áram valahol? Ha nem hosszú (2-3 cm) akkor bírnia kell 5A-t.
Zsugorcső igen, bár az öngyújtó jobb megoldás, ha hőlégfúvó nincsen.
(#) janikukac válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat, de ha a PIC 5V-ot kapcsolgatom, akkor a kijelző is elkapcsolódik. Én azt szeretném, hogy a kijelző működjön, csak 0Fokot mutasson.
Azért kérdeztem az áramot, mert a DIN aljzatot olyan vastag dróttal kötöttem be. Ezek szerint a 2A meg se kottyan neki.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Kukac!
"Én azt szeretném, hogy a kijelző működjön, csak 0Fokot mutasson. "
Akkor be kell ülni a hűtőszekrénybe..
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Ekkora butaságot beszélhetek?!... Na mindegy, akkor semmi.
(#) emmzolee válasza janikukac hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Szerintem nem lesz semmi baja a huzalnak, csak ne legyen hosszú, mert akkor már ekkora áramnál ő is beszállhat a fűtésbe.

Mondom akkor a PIC 12-es lábát húzd le a negatívra a potid kapcsolójával. Akkor olyan mint ha nem kellene fűtenie. Azt nem tudom, hogy mennyi a potival beállítható legkisebb hőfok.
Lehet inkább a hőelem feszültségét kellene manipulálni, hogy az elektronika azt higgye, hogy nem kell fűtenie.
(#) janikukac válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Rendben, ki fogom próbálni valamikor, köszi!
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Csak ezzel tudok szolgálni, nekem sincs kapcsolási rajzom. Íme
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Köszi. Ha már ott tartok, hogy csak a kapcsolót kell csak bekötni, megpróbálom. Most nincs időm forrasztani, majd csak a hét végén. Üdv!
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Na most annak mi értelme, hogy tekergeted a potit? Ha ki akarod kapcsolni (mert éppen nem forrasztasz), akkor úgy is a főkapcsolót nyomod le.
Én a bekötéshez a PC tápból szabdaltam vezetékeket, hiszen úgy is szétszedtem egy rossz tápot. Abból van a traffancs, a diódák, a vezetékek, és még ki tudja mi?
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Hát, mit tudom én, gondoltam így praktikusabb lenne, meg jobban nézne ki. Nekem nincs rossz PC tápom. Van vastagabb vezetékem, de azt túl vastagnak tartom. Szerintem ez jó lesz, nem hosszú, átónoztam, és csak kibír 2A-t. Ha meg nem, akkor kicserélem.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Azt mondta a Vicsis félét csinálta.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Helyesen, vicsys. (Magyarázat az adatlapomon.)
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Jaj Bocsánat. Nem figyeltem.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Semmi gond! Jókat röhögtem, amikor a talin azt mondta valaki: Kérdezd vics-ist, lehet hogy tudja... (igen így csével mondta) . A panelterv sarkaiban lévő furatok, pont az LCD-hez passzoltak.
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Mint Vicsorgó István?

Nekem is volt már ilyesmi. Évek óta minden pénteken kijárok autóhifis találkozóra. Ismernek mint a rossz pénzt. Rengeteget versenyeztem is...
Szóval az egyik fórumon ahol minden este rizsázgatunk a hifiről, megjelent egy új ember, akinek idővel sok infót mondtam. Személyesen nem ismert, de egyszer kijött a pénteki talira és beszéltünk is egy pár szót, de neki nem esett le, hogy mi már mennyit dumáltunk előtte a neten. Aztán mondtam neki egy ötletet, hogy milyen szubot és ládát kellene alkalmaznia, erre azt mondta, hogy majd megkérdezem emmzoleetől. Volt nagy röhögés. Aztán mondták neki a többiek, hogy pont most mondta meg emmzolee.
Ezért is írtam az adatlapomra, hogy emmzolee néven rengetegen ismernek.

Lennének még sztorik, de ez off
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Bocs az offért, de ez a legszebb: A főiskolán feladatot mutattam be drága tanáromnak akit nagyon tisztelek. Nézegette a panelomat, kérdezgetett. Meglátta a "vicsys" logót és azt kérdezte: Mi ez itt? Viszkis? Nagyon röhögtünk...
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Most már viszont igen.
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
(#) sector99 hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Sziasztok !
Nekem termisztoros hőérzékelővel szerelt pákám van (Hakko klón) Ezt a kapcsolást néztem ki magamnak. Szerintetek jó lesz-e ? És esetleg használható lenne (csak a hex van meg !) kétsoros kijelzővel is a progi átírása nélkül ?
De más javaslatokat is szívesen fogadok ! Például, hogy az itt publikáló fórumtársak SL sorozathoz tervezett készülékei átalakíthatók-e ? (nem túl nagy munkával !... )

Köszi előre is !
Üdv: sector99
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) tothbela válasza shield hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Üdv!
A din csatlakozó is csinálhat huncutságokat, hiszen ha piszkos, oxidos, akkor megnőhet az átmeneti ellenállása. A fűtőkör 2 ampere úgymond öntisztító. de a termoelemen nem folyik akkora áram, hogy kontakt mindig tiszta legyen. Pedig ha akár 1 ohm plusz is van ebben a kapcsolásban, az 730 mikrovoltot jelent, ami közel 18 celziuszfokkal hidegebb pákahőmérsékletet eredményez. Van egy 10K ohmos ellenállás a kapcsolásban (Attila86 kapcsolásában ez R2 poziciószámú), Ez hajtja át a 0,73 mA-t a termoelem + kontakt ellenállás-on. Erre viszont szükség van, mert termoelem szakadáskor orrba-szájba fűtene a páka.
Az én állomásom is generál hasonló hibát. Nálam az IC1a erősítése 240 szeresre van beállítva, hogy külső multival tudjam figyelni a hőfokot, mivel nincs belső műszer (100 fok / Volt). A műhelybenfúrokmaratokmegflexelekisésnincsklíma , ez pedig melegágya a kontakthibának. 5-10 fokot ugrálni szokott a multiméterem, de ha megmozgatom a din csatlakozót, utána pár napig stabil újra.
Lehet hogy szimmetrikus váltófesszel kellene figyelni a termoelem szakadását?
Következő: »»   23 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem