Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Tubi56 és mpisti
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm, hogy megmentettétek a hegesztőmet. Meg sem fordult a fejemben, hogy a hegesztő és az aggregátor nem mindig barátok. Már ki is próbáltam volna, de az aggregátor kicsit széjjel van szedve, karbantartás végett. Amúgy egy barkácsolt gépezet, semmilyen gerjesztésszabályzóval. Nem is jó belegondolni, mi lett volna az eredménye a próbának.
" Egy fázisú inverteres gépet valahogyan nem lehetne használni három fázisról -- gondolok itt egy három diódás előtétre (nem hídra )ami 320 V-os egyent állítana elő ."
De lehet, kicsit bele kell piszkálni a bemenetre, vagyis, kicseréled a bemeneti csatlakozót 3 fázisúra és ahogy irtad, három diódával egyenirányítasz. ( fázisonként egyel. ) A 3 f-ú hálózat nullavezetője, vagyis a csillagpont lesz a másik bemenete a gépnek, vagyis így jön össze a 4 db bemeneti drót. ( plusz a földelés ) Ekkor, ugyanúgy, mint az egyfázis esetén 320 V körüli pufferfeszültségre számíthatsz, tehát, menni fog. A dolog szépséghibája, hogy egyrészt nem illik aszimetrikusan terhelni, - vagyis egyenárammal terhelni, - a háromfázisú hálózatot, ez az utca végén levő trafónak okoz nem is kicsi egyenáramú gerjesztést, másrészt csillagponteltolódást okoz. ( a nullavezető és a föld között elvileg potenciálkülönbség lesz. Miután ez nem megy, mivel össze vannak valahol kötve, áram fog folyni a két drót között ) Elvileg, a háromfázisú feszültségrendszer nullavezetőjét nem szabad terhelni, mert csillagponteltolódást ( aszimetriát ) okoz. Ezt nem szeretik az erőművek generátorai. Más kérdés, hogy ugyanazok az erőművek, ugyanazzal a 3f-ú rendszerrel szolgálják ki az egyfázisú fogyasztókat is, de azok fázisokra szét vannak osztva, úgyhogy nem olyan nagy az aszimetria. És van egy nagyon lényeges dolog: az így, vagy akárhogy szétosztott hálózatot nem terheli senki egyenárammal! legalábbis, nem ekkora teljesítménnyel, mint amit egy hegesztőgép jelent. Tehát, inkább ne csinálj ilyet... Ha mindenképpen így akarod használni, akkor csinálj egy trafót, amit a vonali feszültségre kell kapcsolni és a szekunderen megkapod a 230 V-ot. Persze, ez drága, nagy, meg nehéz. De ez okozza a legkisebb problémát.
" Ha a három fázist egyenirányítod egyutasan(3 dióda), és az egyenirányított pólus ellenpólusa a nulla vezető lesz, akkor az egyenirányított feszültség értéke 1,17U. Az U az egyenirányítani kívánt feszültség effektív értéke."
Miért? Az 1,414-szerese lesz. Nem lehet, hogy összetéveszted a 2,34-gyel, ami a teljeshullámú egyenirányítás KÖZÉPÉRTÉKÉT adja? Valamit nagyon elírtál, mert ha 1,17, akkor hogy jön ki a 400 V? Biztos lehetne ilyet csinálni, mondjuk egy PFC-vel kezdődne, 3 fázisra. Aminek mindegy lenne, hogy 1, vagy 3 fázisról megy. A kimenetén csinálna mondjuk 600 V körül, erről menne a tulajdonképpeni hegesztőinverter. De nem hiszem, hogy bárki is ilyesmire vetemedne... ( drága )
Holnap ha lesz időm este méricskélek egy cseppet : három diódával és három graetz-el is . Kíváncsi vagyok milyen feszültségeket mérek majd egy pufferrel és egy kis műterheléssel .
Szia!
Én is "kacérkodok", a három graetz-es verzióval, mint lehetőséggel...
"Erbe " azt írta nem lesz így jó (már mint a három graetz )-- de azért egy mérés nem nagy " befektetés " és meg próbálom .
Szia Freed. Akassz a készülék elé egy 400/230-as megfelelő teljesítményű trafot és mári "felezed"a fázisonkénti terhelést.
Szia . Ez így nekem nem jó . Nekem egyszerűen kellene három fázisból egyfázisú 320V egyenáram .
Bár méretben és súlyban biztos nem a trafós megoldás nyerne, de szerintem "korrektségben" biztos. Ha megvan a 230V egyfázisú váltó, meg már jó vagy!
Beszerzési forrásként meg ipari gépek bontásakor "felszabaduló" 400/230V-os transzformátort javasolnék. Csak arra érdemes figyelni, hogy 3 fázisú primer oldali példányt szerezz, mert, ha jól emlékszem nem elég "acélos" a 3 fázisod, és így biztosan elbírná. de nem akarok okoskodni
katt!
Ezt írtad: "Elvileg, a háromfázisú feszültségrendszer nullavezetőjét nem szabad terhelni, mert csillagponteltolódást ( aszimetriát ) okoz. Ezt nem szeretik az erőművek generátorai." Nem szabad terhelni a nullavezetőt? Akkor egy fázis használatánál mi van?
Az, hogy miután a 3f-ú feszültségrendszer egyes fázisai között 120 fok fáziseltolás van, ha minden egyes fázist úgy terhelünk, hogy szimetrikusan, a fázis és a nulla között, akkor a nullavezetőn nem fog áram folyni. A valóságban ez úgy van megcsinálva, hogy mondjuk utcánként szét van osztva a 3 fázis, tehát, elvileg minden fázis van terhelve, - nagyjából szimetrikusan a nullavezetőhöz képest. Így, ha ez a szimetria teljesül, akkor a nullavezetőn nem folyik áram. Persze, ez nem teljesül, ezért van egy kis csillagponteltolódás, de ez nem annyira veszélyes.
A hatvanas égőm egyik kivezetése a nullára van kötve. Akkor most a nullán nem folyik áram?
De. Olvasd el az előző hozzászólásomat.
Elvileg, az erőművekben nem folyik áram a nullavezetőkön. A gyakorlatban valamennyi mégis.
Erőműben szerintem nincs nullavezető. A kisfeszültségű trafónál alakítják ki, sőt le is földelik.
Szia Katt!
Részben igazad van. De csak részben. Az 1,17-et egy egyetemi jegyzetben olvastam, és ez bizony valós érték, ugyanis a háromfázisú egyutas háromütemű egyenirányításnak a szűretlen egyenfeszültsége 265-270V a hálózat fázisszimmetriájától függően. Amiben igazad van, ez szűrve 320V lesz, tehát elvileg alkalmas is lehetne inverter táplálásra a nullavezető felhasználásával. Én ott baltáztam el a számtant,hogy az 1,414-el nem a hálózati fázisfeszültség effektív értékét szoroztam,hanem az egyenirányított feszültség középértékét, ezért adódott a 400V körüli érték.
"Az 1,17-et egy egyetemi jegyzetben olvastam, és ez bizony valós érték, ugyanis a háromfázisú egyutas háromütemű egyenirányításnak a szűretlen egyenfeszültsége 265-270V a hálózat fázisszimmetriájától függően."
Igen. De ez az egyenfeszültségnek a KÖZÉPÉRTÉKE! Ha meg 6 ütemű az egyenirányítás, akkor ez az érték 2,34, de az is az egyenirányított feszültség KÖZÉPÉRTÉKÉT adja meg. És ez szűrve, vagy szűrés nélkül is ugyanannyi. Ha te azt akarod, hogy a feszültség középértéke jöjjön ki a kimeneten egy sima egyenfeszültség formájában, akkor egy LC szűrőt kell oda tenni, méghozzá akkorát, hogy folyamatos áramvezetés legyen és nagyon kicsi legyen a feszültség hullámossága. Az áram ilyenkor ugye négyszög lesz, ami a fázisokból folyik ki. Tehát, az a kifejezés, hogy " szűretlen egyenfeszültsége" meglehetősen kétértelmű. Az egyenfeszültségnek a mije? A középértéke, az effektív értéke? Vagy a csúcsértéke? Amit olvastál 1,17 az a középértéket jelenti. Ezért írtam az előző hozzászólásomban, hogy valószínű a középértékre gondolsz. "Amiben igazad van, ez szűrve 320V lesz, tehát elvileg alkalmas is lehetne inverter táplálásra a nullavezető felhasználásával." Mit jelent a "szűrve"? Hát ez is nagyon kétértelmű, mert lehet alulátersztő szűrő is, - ami középértéket képez, vagy hogy nem teszünk bele fojtót, csak egy jó nagy pufferkondit, miután ez egy hegesztőt táplál. Akkor viszont csúcsértéket kapunk. ( Egész addíg, míg meg nem terheljük... ) Szóval, a szűrés és szűrés között nagy a különbség...
Az általam leírt működés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a generátornak van e nullavezetője, vagy valamelyik közbenső trafónak. Meg az is lényegtelen, hogy leföldelik vagy nem.
Kérlek ne haragudj,de ez szőrszálhasogatás.
Aki egy keveset foglalkozott egyanirányítással az tudja hogy mire gondoltam, mivel az inverterekben a hálózati feszültségből előállított egyenfeszültség simítására kondenzátorokat alkalmaznak nem pedig soros fojtót, azt hiszem ezt nem kellene külön magyarázattal ellátni. Mint ahogy azt sem kell magyarázni,hogy az egyenirányító után elhelyezett pufferkondenzátor kapcsain(szándékosan nem írtam szűrőkondenzátort)a tápláló váltófeszülség csúcstól csúcsig mért értékének a fele(azaz 320V) mérhető. Egyébként ha végigolvastad a hozzászólásomat, az utolsó mondatban ott van az általad hiányolt "középérték" kifejezés. Pont ez volt az ami megvezetett a kondenzátor kapcsain mérhető feszültségérték kiszámításánál.
Szőrszálhasogatás? Hát ha neked szörszálhasogatás a középérték, csúcsérték, effektív érték közötti külömbségek helyretétele, akkor legyen az.
katt!
Szerintem ezt a 3 fázisos nullavezetőn nem folyó áramot ne feszegesd. Csak a fél igazságot írod és ez elég jól meg tudja kavarni a tájékozatlanabb olvasót. Maradjunk annyiban, hogy lehet terhelni a nullavezetőt, akár a teljes fázisárammal is.
Itt egy olyan gép ami 1 és 3 fázisról is megy.
Bocs nem vottokarnak szántam - Frednek.
UTP TYP:G 180P annó nyugott német.-nézz utána hátha rátalálsz.
Szerinted, féligazság. Tartok tőle, hogy te még azt sem értetted meg...
Freeddomocska- bocsi- ostobaságot irtam az egyenirányítóba bemegy a 3 fázis 0 nem! +- jön ki - a régi tulaj adott hozzá egy átalakítót egyikfelébe a 3 fázisú dugó megy be a másikfele sima 230-as villásdugó-jobban szétkéne szedni - időhiány!
Sziasztok! Tudna valaki közületek EINHELL I.S.G. 1000/1-es inverterről kapcsolási rajzot küldeni...!? Előre is köszi.
Ne nézz utána. Nem találsz róla semmit.Az UTP-ről elektróda információkat találtam a neten akkor,amikor egy labancnak ilyen gépet javítottam. Az a darab ami nálam volt, -ugyanezzel a típus jelzéssel- csak 3 fázisról működött, a gyári gépkönyve szerint is csak 3 fázisról ment. Ez a gép, aminek a képeit feltetted, valami átalakított példány lehet. Az eredeti -általam javított gép főtrafójának a kialakítása is más volt mint az általad felrakott képen szereplő gépé.
Itt csak egyik oszlop van megtekerve, a tekercs szigeteletlen(látszik a zománchuzal) az eredetiben mindkét oszlop tekercsei kívülről szigetelve voltak üvegselyemmel. Egyébként valóban West Germany az eredeti gyártmány. És a 180A-t 100% Bi-vel tudta!
katt!
Ne sértődj meg, de helytelen ismeretet osztottál meg itt a fórumon és ezt nem hagyhattam szó nélkül. Sokan járnak ide tanulni, ne ez rögzüljön bennük. Nagyon szerteágazó a villamosságtan az elektronika, emiatt nagyon kevés ember van aki minden területen profi. Biztosan Te is szakosodtál, azon a területen valószínűleg minden tudsz. A kevésbé ismert területet hagyd meg azoknak, akik jártasabbak benne.
Nem tudhatom az előéletét a gépnek-hozzám így került -Hagy kérdezzelek- érdemes vele érdemben foglalkozni- az öszes teljesítmény félvezetője tönkre van menve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |