Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nem megoldható, hogy magyar oldalon adj meg egy címet és csak át kéne menned a cuccért?
Ebben az esetben több bolt közül válogathatnál! Záhonyhoz laksz közel?
Nem Záhonyhoz hanem Tiszabecshez lakom közel, de Beregszasz nincs olyan messze. Sajnos nincs utlevelem. Ha lenne akár felmennék Pestre is.
Szia!
Szerintem oda is. Ugyanis amikor regisztráltál,akkor az összes adatodat(név;lakhely stb...)meg kellett adni. Ennek ismeretében a TME - gondolom azt az árat adta meg szállítási költségként,ami az adott célországba érvényes. A GLS egy nemzetközi szolgáltató, bizonyára Ukrajnában is van kirendeltsége,a kiszállítás logisztikailag valószínűleg ugyanolyan színvonalú,mint Európa bármely másik országában.
A vezérlőm már tökéletesen szuperál, mostmár csak a hiányzó félvezetők és egy pár ellenálás és kondi hiányzik, na meg a fő- és fojtótrafó vassa, de valahogyan megoldom. De amig a fiányzó cuccok nincsenek meg addig parkolópályán vagyok, és ez idegesít. Tubi azt amit javasoltál tetszik (HGTG30N60A4) ebből elég 2 pár is nem kell 3 par IRG.
A fótrafót meg a fojtót meg lehet oldani PC táppból kibontot rézlemezből, mert van 5 vagy 6 darab rossz tápom.
http://www.gls-hungary.com/doc2_2_3.html
A TME-nél van Ukraine de ezt csak úgy tudom meg mennyit és mit számolnak fel hogy rendelek tőlük.
Sziasztok!
Mostanában nem nagyon van időm, foglalkozni épitgetéssel. De most beleolvastam a fórumba és láttam, hogy Ukrajnából-Magyarországra vagy Magyarországból-Ukrajnába akartok hozni, vagy vinni? Mivel vámköteles a határ ezér elég rossz. Olvastam, hogy Jati te ukrajnában lakol, Én szoktam oda vinni alatrészeket, ha érdekel megoldható. Vagy, ha kell valakinek onan is IDE meg lehet oldani.
Tibi,Ha ezt Te meg tudod oldani,hogy jati számára tudsz vinni alkatrészeket és segítesz neki,akkor én örök hálával tartozom néked!
Én is csatlakozom! Nekem Záhonyba van ismerősöm ezért kérdeztem jati-tól, hogy ott lakik-e valahol a közelben!
De, ha Tibi ilyen önzetlen, segítő kész, akkor egy igazi f...a gyerek! és még mondják azt, hogy a magyarból kihunyt az önzetlenség! Hát nem!
Kösz, hogy segítesz Akkor nemsokára tealálkozumk, írok majd üzit
Nemsokára nem lesz ilyen gondom mert meg akarom csináltatni az utlevelemet és a vízumot, és akkor már én is nyugodtan mehetek Magyarba, és fogok is menni
Sziasztok
Csak az a gond, hogy Záhony és Ujlak elég messze van, de én meg a kettő között szoktam menni. De meg tudom oldani. Az épitgetésnek, nem szabad abba maradni. Mindent a cél érdekében
Lassan bekerült a dobozába. Mivel áttekertem a szekundert 60 helyett 80V-ra, úgy gondoltam az IGBT-k kímélése miatt elég lesz a 100A is. Elég is lett. 80-90A felett nem nagyon használom, 100A-nél már elég visító hangja van az ívnek, és egy 6mm-es laposvasat is szét lehet folyatni vele. Így a poti két vége 30 és 100A lett. Az 1mm vastag lemezt is meg lehet vele hegeszteni anélkül hogy átégetné és nekem erre kellett.
Néhány kép
Gratula !
Gratulálok!
Kapcs. rajzot is feltehetnéd.Kösz, üdv.
Szép munka,gartula és köszönöm a képeket!
Használd egészséggel!
Pár hete vásároltam egy használt inverteres hegesztőt. Nagyon tetszik, meg minden, de három fázissal működik. Nekem otthon van három fázisom, de nem vihetem a gépet sehova a faluban, mert nem sok helyen tudnám használni. A kérdésem az lenne, hogy nem lehetne átkötni valahogy 220 V-ra, még az sem lenne baj, ha csak az ereje harmada maradna meg. Még nem bontottam ki a dobozát, nem tudom hogy néz ki belül.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia!
Erről csak a pontos típusismeret birtokában lehet nyilatkozni. A 3 fázisú inverterek a komolyabb kategóriába tartoznak, nem valószínű hogy átalakítható- de nem kizárt. Az átalakíthatóság attól függ,milyen védelmi funkciók vannak a gépbe beépítve,ezek közül melyik módosítható, a vezérlés milyen mélységig alakítható át , stb. Egy dolog viszont biztos;ha a gyújtófeszültség nagysága a főtrafótól függ,(nem segédtáp állítja elő)akkor nem alakítható át. Ugyanis a szekunder feszültség a primer /szekunder áttétel függvénye. 3 fázisú táplálás esetén a DC feszültség kb. 560V , 1 fázisú táplálásnál 320V .Ebből világosan látszik, hogy 1 fázisú táplálásnál a szekunder feszültség is csak 57%-a lesz az eredeti értéknek, ami valószínűleg igen kevés a stabil ívtartáshoz. Szerintem jobban jársz, ha veszel egy 1fázisút is a 3fázisú géped mellé.mellé
Köszönöm a gyors reagálást. A gépem Caddy professional, pontosan így néz ki mint ezen a linken: Bővebben: Link
Még a színe is ugyanaz. Csak egy falusi mekkmester vagyok, nem olyan fontos hogy minden helyzetben tudjak hegeszteni. Egy ilyen hegesztő ha nem fogyaszt többet, mint 4-5 kW, megpróbálom a csibekeltetőm aggregátoráról. Amúgy van hegesztő trafóm is, de terepen a szemem színéhez jobban menne az inverteres.
Csak vigyázni azzal az aggregátorral az invertered nem csibekeltető! Nem minden inverteres gép szereti az aggregátort, inkább előbb még nézz utána, hogy használhatod-e róla?!
Milyen bonyolult minden ! :yes: Én meg éppen ma vettem egy egyfázisú 200A-es inverteres CO2 hegesztőt és azért ezt mivel ez volt "raktár pucolási akció " néven leárazva . Pedig háromfázisú jobb lett volna nekem . Kíváncsi vagyok ,hogy fogja bírni az automata mivel az adatlapra 37A van írva a hegesztő gépen . Egy fázisú inverteres gépet valahogyan nem lehetne használni három fázisról -- gondolok itt egy három diódás előtétre (nem hídra )ami 320 V-os egyent állítana elő .
Hány kVA-es az aggregátorod?
Mert ha 10kVA alatt van, akkor csak egyszer fogod megpróbálni-generáljavítás előtt. Léteznek inverterek, amelyeket aggregátoros üzemre fejlesztettek ki, de a tiéd nem az a kategória. Félre ne érts, nem akarom leszólni, az ESAB CADDY egy nagyon jó konstrukció,-de csak komoly teljesítménytartalékkal rendelkező aggregátorról használható. Éppen a hét végén javítottam egy GYS invertert,mert aggregátorról gyötörték, amíg a füst meg nem jelent a szellőzőrésen. Pedig egyfázisú(!) 5,5kVA-es aggregátorról használták kb. 50%-os teljesítményen. A "mezei"aszinkron generátoros aggregátorok sem jelalakban, sem pedig fázisszimmetriában nem hasonlíthatók a hálózati üzemhez. Az inverter által felvett áram jelalakját abszolút rosszul tűrik ezek az aggregátorok, hajlamosak a lengésre,ami az inverter halálához vezet. Ha visszaolvasol kb. 10-12 hónapot, ezen a fórumon az aggregátoros üzem már ki lett tárgyalva. Tehát csak óvatosan azzal az aggregátos üzemmel.
Szia Lajos!
Rég olvastalak itt a fórumon. A kérdésedre a válasz: Ha a három fázist egyenirányítod egyutasan(3 dióda), és az egyenirányított pólus ellenpólusa a nulla vezető lesz, akkor az egyenirányított feszültség értéke 1,17U. Az U az egyenirányítani kívánt feszültség effektív értéke. Könnyen belátható hogy az inverter DC körének feszültsége a 320V helyett valahol 400V környékén lenne, amit szerintem sem a kondik, sem pedig a kapcsoló FET-ek(IGBT-k)nem sokáig tűrnének, nem beszélve arról,hogy nem erre a feszültségre méretezték az 1 fázisú invertereket. De építeni lehetne ilyen invertert, amelyik alkalmas lehetne mindkét üzemmódra. Pl. úgy, hogy 1 fázison teljes hídban menne, 3 fázison meg félhídban. akkor kb. ugyanazt a teljesítményt kapnád a szekunderen. Ez csak egy feltételezés, érdemes lenne megkérdezni azokat a profikat, akik a tervezés és elméleti kérdések terén jártasabbak nálunk. Én pl. Katt véleményét szívesen olvasnám erről az elképzelésről.
Szia . A baj az ,hogy nincs időm és egy darabig nem lesz időm fojtatni az elkezdett építést (nálam csak kísérletezés ) . A gondom mindig visszatérő és fura is ,hogy így beleszaladok . Nem akarom a három fázist megszüntetni itthon de egy fázisteljesítményének emelésére még nem tudtam pénzt szánni tehát addig is valami barkács megoldás kellene úgy ,hogy az alap készülék ne legyen veszélynek kitéve . Még nem tudom kipróbálni sem a invertert mert nincs a palackban gáz viszont képeket a belsejéről majd teszek fel (hátha valakit érdekel inverteres CO2 látványa ).
Engem biztosan érdekel. Ha lehet, csinálj közeli képeket a kártyáról.
Egyébként milyen gyártmány, vagy márka a masinád?
Ez egy Rilon 200A -es gép . Jobb lett volna háromfázisú csak nem volt már . Az egy fázisúnak a hatásfoka is jóval kisebb (ezt sem értem miért ). A képeket csak mobillal tudom egyenlőre készíteni .
Mondjuk így látatlanban is mernék fogadni ,hogy a panel része szinte közel azonos lesz a plazmavágóm inverteres részével (egy gyár -egy az alap ). Gondolom a főtrafó méretezése más meg a fojtóé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |