Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   108 / 563
(#) Tubi56 válasza jati hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Nem megoldható, hogy magyar oldalon adj meg egy címet és csak át kéne menned a cuccért?
Ebben az esetben több bolt közül válogathatnál!
Záhonyhoz laksz közel?
(#) jati válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Nem Záhonyhoz hanem Tiszabecshez lakom közel, de Beregszasz nincs olyan messze. Sajnos nincs utlevelem. Ha lenne akár felmennék Pestre is.
(#) mpisti válasza jati hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Szia!
Szerintem oda is.
Ugyanis amikor regisztráltál,akkor az összes adatodat(név;lakhely stb...)meg kellett adni. Ennek ismeretében a TME - gondolom azt az árat adta meg szállítási költségként,ami az adott célországba érvényes.
A GLS egy nemzetközi szolgáltató, bizonyára Ukrajnában is van kirendeltsége,a kiszállítás logisztikailag valószínűleg ugyanolyan színvonalú,mint Európa bármely másik országában.
(#) jati hozzászólása Márc 25, 2010 /

A vezérlőm már tökéletesen szuperál, mostmár csak a hiányzó félvezetők és egy pár ellenálás és kondi hiányzik, na meg a fő- és fojtótrafó vassa, de valahogyan megoldom. De amig a fiányzó cuccok nincsenek meg addig parkolópályán vagyok, és ez idegesít. Tubi azt amit javasoltál tetszik (HGTG30N60A4) ebből elég 2 pár is nem kell 3 par IRG.
A fótrafót meg a fojtót meg lehet oldani PC táppból kibontot rézlemezből, mert van 5 vagy 6 darab rossz tápom.
(#) jati válasza mpisti hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

http://www.gls-hungary.com/doc2_2_3.html

A TME-nél van Ukraine de ezt csak úgy tudom meg mennyit és mit számolnak fel hogy rendelek tőlük.
(#) guliver83 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Sziasztok!
Mostanában nem nagyon van időm, foglalkozni épitgetéssel.
De most beleolvastam a fórumba és láttam, hogy Ukrajnából-Magyarországra
vagy Magyarországból-Ukrajnába akartok hozni, vagy vinni? Mivel vámköteles a határ ezér elég rossz.
Olvastam, hogy Jati te ukrajnában lakol, Én szoktam oda vinni alatrészeket, ha érdekel megoldható.
Vagy, ha kell valakinek onan is IDE meg lehet oldani.
(#) (Felhasználó 46585) válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Jó ez a topic...
(#) erdgab válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Tibi,Ha ezt Te meg tudod oldani,hogy jati számára tudsz vinni alkatrészeket és segítesz neki,akkor én örök hálával tartozom néked!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Én is csatlakozom! Nekem Záhonyba van ismerősöm ezért kérdeztem jati-tól, hogy ott lakik-e valahol a közelben!
De, ha Tibi ilyen önzetlen, segítő kész, akkor egy igazi f...a gyerek!
és még mondják azt, hogy a magyarból kihunyt az önzetlenség! Hát nem!
(#) jati válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Kösz, hogy segítesz Akkor nemsokára tealálkozumk, írok majd üzit
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Nemsokára nem lesz ilyen gondom mert meg akarom csináltatni az utlevelemet és a vízumot, és akkor már én is nyugodtan mehetek Magyarba, és fogok is menni
(#) Tubi56 válasza jati hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

(#) guliver83 válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Sziasztok
Csak az a gond, hogy Záhony és Ujlak elég messze van, de én meg a kettő között szoktam menni.
De meg tudom oldani.
Az épitgetésnek, nem szabad abba maradni.
Mindent a cél érdekében
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 28, 2010 /

Lassan bekerült a dobozába. Mivel áttekertem a szekundert 60 helyett 80V-ra, úgy gondoltam az IGBT-k kímélése miatt elég lesz a 100A is. Elég is lett. 80-90A felett nem nagyon használom, 100A-nél már elég visító hangja van az ívnek, és egy 6mm-es laposvasat is szét lehet folyatni vele. Így a poti két vége 30 és 100A lett. Az 1mm vastag lemezt is meg lehet vele hegeszteni anélkül hogy átégetné és nekem erre kellett.
Néhány kép
(#) Freedomocska válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Gratula !
(#) asd123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Gratulálok!
Kapcs. rajzot is feltehetnéd.Kösz, üdv.
(#) Ge Lee válasza asd123 hozzászólására (») Márc 28, 2010 / 1

Már fent van, de tessék:

invheg.JPG

(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Szép munka,gartula és köszönöm a képeket!
Használd egészséggel!
(#) asd123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Köszi!!
(#) Iszkakof István hozzászólása Márc 29, 2010 /

Pár hete vásároltam egy használt inverteres hegesztőt. Nagyon tetszik, meg minden, de három fázissal működik. Nekem otthon van három fázisom, de nem vihetem a gépet sehova a faluban, mert nem sok helyen tudnám használni. A kérdésem az lenne, hogy nem lehetne átkötni valahogy 220 V-ra, még az sem lenne baj, ha csak az ereje harmada maradna meg. Még nem bontottam ki a dobozát, nem tudom hogy néz ki belül.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Szia!
Erről csak a pontos típusismeret birtokában lehet nyilatkozni.
A 3 fázisú inverterek a komolyabb kategóriába tartoznak, nem valószínű hogy átalakítható- de nem kizárt.
Az átalakíthatóság attól függ,milyen védelmi funkciók vannak a gépbe beépítve,ezek közül melyik módosítható, a vezérlés milyen mélységig alakítható át , stb.
Egy dolog viszont biztos;ha a gyújtófeszültség nagysága a főtrafótól függ,(nem segédtáp állítja elő)akkor nem alakítható át. Ugyanis a szekunder feszültség a primer /szekunder áttétel függvénye.
3 fázisú táplálás esetén a DC feszültség kb. 560V ,
1 fázisú táplálásnál 320V .Ebből világosan látszik, hogy
1 fázisú táplálásnál a szekunder feszültség is csak 57%-a lesz az eredeti értéknek, ami valószínűleg igen kevés a stabil ívtartáshoz. Szerintem jobban jársz, ha veszel egy 1fázisút is a 3fázisú géped mellé.mellé
(#) Iszkakof István válasza mpisti hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Köszönöm a gyors reagálást. A gépem Caddy professional, pontosan így néz ki mint ezen a linken: Bővebben: Link
Még a színe is ugyanaz. Csak egy falusi mekkmester vagyok, nem olyan fontos hogy minden helyzetben tudjak hegeszteni. Egy ilyen hegesztő ha nem fogyaszt többet, mint 4-5 kW, megpróbálom a csibekeltetőm aggregátoráról. Amúgy van hegesztő trafóm is, de terepen a szemem színéhez jobban menne az inverteres.
(#) Tubi56 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Csak vigyázni azzal az aggregátorral az invertered nem csibekeltető! Nem minden inverteres gép szereti az aggregátort, inkább előbb még nézz utána, hogy használhatod-e róla?!
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Milyen bonyolult minden ! :yes: Én meg éppen ma vettem egy egyfázisú 200A-es inverteres CO2 hegesztőt és azért ezt mivel ez volt "raktár pucolási akció " néven leárazva . Pedig háromfázisú jobb lett volna nekem . Kíváncsi vagyok ,hogy fogja bírni az automata mivel az adatlapra 37A van írva a hegesztő gépen . Egy fázisú inverteres gépet valahogyan nem lehetne használni három fázisról -- gondolok itt egy három diódás előtétre (nem hídra )ami 320 V-os egyent állítana elő .
(#) mpisti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Hány kVA-es az aggregátorod?
Mert ha 10kVA alatt van, akkor csak egyszer fogod megpróbálni-generáljavítás előtt.
Léteznek inverterek, amelyeket aggregátoros üzemre fejlesztettek ki, de a tiéd nem az a kategória. Félre ne érts, nem akarom leszólni, az ESAB CADDY egy nagyon jó konstrukció,-de csak komoly teljesítménytartalékkal rendelkező aggregátorról használható.
Éppen a hét végén javítottam egy GYS invertert,mert aggregátorról gyötörték, amíg a füst meg nem jelent a szellőzőrésen.
Pedig egyfázisú(!) 5,5kVA-es aggregátorról használták kb. 50%-os teljesítményen. A "mezei"aszinkron generátoros aggregátorok sem jelalakban, sem pedig fázisszimmetriában nem hasonlíthatók a hálózati üzemhez. Az inverter által felvett áram jelalakját abszolút rosszul tűrik ezek az aggregátorok, hajlamosak a lengésre,ami az inverter halálához vezet. Ha visszaolvasol kb. 10-12 hónapot, ezen a fórumon az aggregátoros üzem már ki lett tárgyalva. Tehát csak óvatosan azzal az aggregátos üzemmel.
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Szia Lajos!
Rég olvastalak itt a fórumon.
A kérdésedre a válasz: Ha a három fázist egyenirányítod egyutasan(3 dióda), és az egyenirányított pólus ellenpólusa a nulla vezető lesz, akkor az egyenirányított feszültség értéke 1,17U. Az U az egyenirányítani kívánt feszültség effektív értéke.
Könnyen belátható hogy az inverter DC körének feszültsége a 320V helyett valahol 400V környékén lenne, amit szerintem sem a kondik, sem pedig a kapcsoló FET-ek(IGBT-k)nem sokáig tűrnének, nem beszélve arról,hogy nem erre a feszültségre méretezték az 1 fázisú invertereket.
De építeni lehetne ilyen invertert, amelyik alkalmas lehetne mindkét üzemmódra. Pl. úgy, hogy 1 fázison teljes hídban menne, 3 fázison meg félhídban. akkor kb. ugyanazt a teljesítményt kapnád a szekunderen. Ez csak egy feltételezés, érdemes lenne megkérdezni azokat a profikat, akik a tervezés és elméleti kérdések terén jártasabbak nálunk. Én pl. Katt véleményét szívesen olvasnám erről az elképzelésről.

Szia . A baj az ,hogy nincs időm és egy darabig nem lesz időm fojtatni az elkezdett építést (nálam csak kísérletezés ) . A gondom mindig visszatérő és fura is ,hogy így beleszaladok . Nem akarom a három fázist megszüntetni itthon de egy fázisteljesítményének emelésére még nem tudtam pénzt szánni tehát addig is valami barkács megoldás kellene úgy ,hogy az alap készülék ne legyen veszélynek kitéve . Még nem tudom kipróbálni sem a invertert mert nincs a palackban gáz viszont képeket a belsejéről majd teszek fel (hátha valakit érdekel inverteres CO2 látványa ).
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Engem biztosan érdekel. Ha lehet, csinálj közeli képeket a kártyáról.
Egyébként milyen gyártmány, vagy márka a masinád?

Ez egy Rilon 200A -es gép . Jobb lett volna háromfázisú csak nem volt már . Az egy fázisúnak a hatásfoka is jóval kisebb (ezt sem értem miért ). A képeket csak mobillal tudom egyenlőre készíteni .
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Mondjuk így látatlanban is mernék fogadni ,hogy a panel része szinte közel azonos lesz a plazmavágóm inverteres részével (egy gyár -egy az alap ). Gondolom a főtrafó méretezése más meg a fojtóé.
Következő: »»   108 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem