Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   284 / 563
(#) berobbantam válasza zbartalos hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Helló
A végfok panelra mért tettél 2 wattos ellenállásokt?Én is épp most építgetek,de amennyire én tudom csak a 200 ohmnak kell ekkorának lenni.A többinek én 0.6 wattost rendeltem.De ha kicsi még tudok módosítani
(#) granpa válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Szia! Arra gondoltunk talán megnézed (megérted) az adatlapján írtakat; ugyanis azzal kezdődik: 0.16us!!! Lentebb pedig írja a különböző kapcsolási időket. (gyakorlatilag azonos/jobb)
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Lehetnek 16V az elkók,ha a tápfeszültség 12V lesz.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Nehogy változtass,nem kellenek 2W ellenállások,kivéve a 200 ohm.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Köszönöm a választ.Már majdnem megijedtem,hogy valami felett már megint elsiklottam.
(#) zbartalos válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Hello! Nos az a helyzet, hogy nekem ezek vannak csak itthon a fiókban. Nyákot eszerint készítettem! Amit talál az ember otthon azt már nem kell megvenni!

Üdv: Zoli
(#) zbartalos válasza erdgab hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Nem értettem félre, azért is építettem be ezeket a panelbe. Hát nekem is volt hasonló gondom a régebbi verziókkal, de ez a mostani szerintem nagyon jól kezelhető. Azért feltettem ide: DipTrace Free a progit ha esetleg érdekel valakit.

Üdv.: Zoli
(#) tursaba hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Szeretném megkérdezni, hogy épített valaki a fórumon,
PC tápegység trafókból inverteres hegesztőt ?
tursaba
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Gondolom te is valami gazdaságos verziót telepítettél. Nálam 2.1.0.7 van nonprofit liszensszel, de az nem nyitja meg a fileokat. Gondolom zbartalos kolléga újabb verziót használ.
Amúgy, hogy ne csak offoljak az én macim sajnos ismét csak toporog. nincs kész még a hővédelem. Több verzió is felmerült bennem. Vannak 85C-s hőkapcsolóim meg vannak 100K-s NTC-im forrfülbe rögzítve. A bordákra anno fúrtam lyukakat, de csak bordánként egyet, így a hőkapcsolókat nem tudom felfogatni korrekten. Az NTC-khez meg kellene egy kis segédáramkör, amit eddig más munkák miatt nem volt időm megcsinálni.
Van egy 3digites hétszegmenses kijelző is az előlapra applikálva, de azt meg még el sem döntöttem, hogy mire is fogom használni. Terv szerint jó lenne egy kontrolleres hőfok és áramfigyelőt kreálni hozzá, de addig még sok víz lefolyik a Tornapatakon...

ottomaci.jpg
    
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Jó, hogy te itt laksz Ajkán mégsem találkoztunk még!
(#) vottokar válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Sajnos a legjobb tudomásom szerint nem volt egymáshoz szerencsénk. :hide:
De lenne hozzád, mint hegesztéshez is profin értő szakihoz egy kérdésem. Szerinted van értelme magát a hegesztőáramot kijeleztetni az inverteren, vagy egy magamfajta hobbistának pont elég az, hogy a potméter állásnak megfelelően "tudja" az értéket? (Természetesen előtte be"kalibrálva" lakatfogóval. ) Én nagy értelmét nem látom, de hallgatok az okosabbra...
(#) berobbantam hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Helló Mindenkinek
Gyüjtögetem össze a kiegészítő panelhoz az alkatrészeket.Nyillal jelöltem egy 20 uh-is induktivitást.Az lenne evvel kapcsolatban a kérdésem,hogy 20-asat nemtalálok.Tehetek helyette 17uh-st vagy inkább 2db 10-es sorbakötve.Meg hágy amper folyik ezen nagyjából?Induktivitással nem nagyon vagyok képben ilyen téren
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Valaha,még az "őskorban" említettem wottokar fórumtársnak,hogy ott vagy közel,de aztán ennyi.Egyébként a gépe kinézete egyszerű,semmi csicsa,de mégis nagyon tetszetős,legalábbis nekem.Az "egérmoziról" is volt szó,de kinek-kinek.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Szinte bármilyet tehetsz,akár 100uH is lehet,de a 17 is elég.Sosem mértem meg mennyi áram folyik ott,de szerintem nem éri el a 100mA sem.
(#) vottokar válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Szerény véleményem szerint a 17uH-is tökéletes oda. Nem emlékezem pontosan a kiegészítő panel kapcsolására (pedig én is néztem anno, csak a fojtó pozitív ágba való áthelyezése esetemben macerás), de gondolom normál zavarszűrő szerepben van bent. A komplett áramkör maximum 100mA-es tartományban fogyaszthat. Ezért szinte bármilyen zavarszűrő tekercs jó bele. pl.18uH
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Halovány bötüs részre igen a válasz.Hát tessen mondani,nem tudnál még egy menetet kanyarintani az bordákba?Hát igen kérem,a "bőség" zavara.
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Sajnos az inverterem felépítése elég érdekes. (ma már nem így tervezném meg.) A szétszedés macerás ezért ódzkodtam még a bontástól. Sajnos ma már csak munkahelyen tudok ráérő időben dolgozgatni, ezért is igen nyögve lelős a tempó.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Köszi,akkor e szerint keresgélek.Akkor ez csak valami folytószerű e szerint
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Én mondjuk az áram mérését egy hall-os áramváltóval meg kontrollerrel gondoltam. (hasonlóan, mint az itt már szerepló komplett pic-es inverternél, de én még sehol nem vagyok az azt építő, leprogramozó szakemberhez képest.) De sanda gyanúm magamat, meg a rendelkezésre álló szabadidő mennyiségét ismerve, akkor még jövőre sem készülök el.
Ez valószinűleg marad a jövőbeli második inverterre...
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Idézet:
„De lenne hozzád, mint hegesztéshez is profin értő szakihoz egy kérdésem”

Nahát még ilyet!
Kijelezni az áram erősséget persze, hogy lehet. Számos gépembe építettem egér mozit már. Ledsor (ledbár)-al a hőfokot jeleztem ki 7 zöld 3 piros leddel 10C'-on ként 100C' ig. Az áram erősséget meg digi kijelzővel. Nagyon jól mutat az előlapon.
alább egy éppen készülő gép frontja, ami azóta már elkészült és itt hever a műhelyemben.

DSC00117.JPG
    
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
így néz ki. A vezérlésbe a 2db 555 helyett 1db 556 lett beépítve
(#) Tubi56 hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Gabikám, ha van még neked sok U magod szívesen vennék tőled egy pár darabot, mert itt a hulladék gyűjtőt már teljesen ki fosztottam.
Köszönettel!
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Helló Mindenkinek.
Nos összeválogattam a kiegészítő panelhoz az alkatrészeket,de lett megint egy kis problem.A bc 212-es tranzisztor kivételével nem találtam csak smd tranyókat találtam.Ezeket beépíthetem úgy,hogy mondjuk ellenállás lábával kitoldom a lábait?
(#) vottokar válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Fizikailag lehet, ha megfelelő a tranzisztor (bár ahogy rápislantottam a rajzra magas követelmények nincsenek)
Viszont én azért cca. 50Ft-on így nem spórolnék az üzembiztonságot kockáztatva... Ha lehet inkább forraszd be közvetlenül fóliaoldalra az SMD-t.
(#) berobbantam válasza vottokar hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
helló
Nem az 50 forinton akarok spórolni.A he storérol rendelem a cuccokat és csak smd kivitelben vannak ezek a tranyók.Egyedül a 212-est találtam normál kivitelben.Annyira meg nem értek hozzá,hogy keressek a hestorén olyat ami nem smd és helyettesíthetőek vele a hiányzó darabok.A fóliaoldal már nekem is eszembe jutott de még nem néztem meg a lábkiosztást.Ezért gondolkoztam a lábtoldáson.Vannak itthon is bontott tranyóim egy pár darab,de azok közül sem szivesen tennék be még ha stimmel is a tipus.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia Sanyi!
Ha fojtónak kell,akkor tudok adni 3 párat,mert az eredetileg összezáró oldaluk kicsit hibás,van némi lepattogzás.Errefelé is lassan hiánycikk lesz,már nem látni régi TV-ket,csak ritkán.Ha így jó akkor magánban egy címet kérek.
(#) vottokar válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Gyorsan kerestem egy rajzot, ezen BC847C-k és BC857 szerepel. Gondolom van áttervezett verzió is, de szerintem szinte biztos jó a BC547C-557 páros is az smd-k helyett. Mindkettő kapható a hestore-n, de szerintem a fagyizók kivételével szinte bárhol. De ha vannak BC182-eseid, (tucat alaptranzisztor az elmúlt évtizedekben) azok is jók lennének a BC212 mellé.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia.Olvasom az oldalt folyamatosan,de kezdek elfáradni.Ennyi idő alatt,már kettőt összeraktam volna,egyéb dolgaim mellett.Egy egyszerű Bd tranyó helyettesítés ki akaszt,hát ne haragudj.Nekem ha vannak bontott tranyóim én kimérem,belerakom jó,vagy nem,.Fetek,vagy IGB-t akár használt,mérés és mehet bele.Én Kb két nap alatt összerakok egy gépet.Olyan egyszerű kérdéseket teszel fel,hogy közöd nincs az elektronikához.Javaslom hogy merűlj bele a kapcsoló űzemű dolgokba,Nem sértés.csak a kérdések,hogy is mondjam nem értése.(Ha meg nem tudod mit csinálsz,az sokba kerül)
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
teljes mértékben igazad van.Nem sok közöm van az elektronikához.De 100%ban ki merem jelenteni,hogy van az életnek olyan területe ahol még csak inas sem lehetnél melettem.És én sem sértésnek szánom.Pont azért kérdezek ennyit,mert sok dolog nem világos.Az én gépemen eddig legalább 2 heti munkám van.Ha ma fognék neki kb 3 napra redukálnám ezt az időt.Ez az oldalnak köszönhető főleg.Ha Téged ez bármiben is zavarna akkor van egy egyszerű megoldás.Kihagyod a kommenteket amniket én írok
(#) berobbantam válasza vottokar hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget.Berendeltem amit javasoltál.Mint írtam vannak bontott tranyóim,de nem szeretném behasználni őket.Egy mezei multim van,azt se tudom hogy kell kimérni egy tranyót.Meg ennyi pénzért nem is nagyon érdemes bajolnom vele.
Következő: »»   284 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem