Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   288 / 563
(#) subway hozzászólása Jún 25, 2012 /
 
Szép estét mindenkinek. Szeretném a segítségeteket kérni. Van itt nálam egy gysmi 161 es inverteres heftölő, csak van egy kisebb baja. Mivel nagy közelharcok árán szétbontottam, kiderült, hogy az alsó nyáklemezénél, ami egybe van egy hűtőbordával, elégett a testelésnél a rézfólia. Ez idáig oké. Gondoltam rávarázsolok rézhuzalokat, mert hely van aztán kész és már lehet is tesztelni. Na itt a kövi probléma, hogy nem tudok a borda miatt pákával forrasztani, mert nem bírom felmelegíteni az alkatrészt/csatlakozási pontot. Valaki tud segíteni, hogy próbáljam megforrasztani?
(#) staci123 válasza subway hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Szép estét, a hűtőbordát óvatossan felmelegíteni 150 Celsiusra, és 100Wos pákával forrasztani....
(#) subway válasza staci123 hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
reménykedtem valami jó megoldásban, de ez így necces lesz akkor. De azért kössz. Asszem legnagyobb pákám 35W-os
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Nos ezt a tápot egyenlőre pihenő pályára teszem.Csináltam másik ellenállatot de az is elpukkant.Az elkötéseket természetesen javítottam mindkettőt.Valószínű a trafó lett menetzárlatos a próbák alatt.Tekerni fogok egy másikat meg szerzek be ellenállatot.Addig is hagyományos 50hz-es trafós táppal fogok tesztelni.Most azért örülök,hogy nem egy panelon van az egész gép
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Nem biztos,hogy a trafó a ludas.Én megsasolnám azt a BU508 tranyót,szerintem zárlatos és mellette az a BC546 is gyanús lehet.Egyszerű miltiméterrel is mérni tudod a tranzisztor zárlatát dióda vizsgáló állásban,minden irányban át fog vezetni.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Helló
Meg fogom nézni.Ellenállást ugyis vennem kell majd akkor veszek egy bu-t is.A tranyót meg kicserélem újra.Abból van tartalék bőven.
üdv
(#) granpa hozzászólása Jún 26, 2012 /
 
Szervusztok! Aki érdekelt a dologban jelentkezzen: Megtaláltam 3 db. TCA965-öt. Kellene a megoldás a túl,- és alacsony feszültség védelemre (ha van valami jó megoldás). Ingyen adom.
(#) Freedomocska válasza granpa hozzászólására (») Jún 26, 2012 /
 
Szia . Pü. ment a TCA965 ügyében .
(#) subway válasza staci123 hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Kösziii! Bevált a technika. Igaz hogy csak egy 50Wos pákát találtam lent a garázsban(azt használtam a kocsinál) de van egy villanyrezsónk, ilyen két platnis utazós szoc reálos, annak a kicsi lapját előmelegítettem max teljesítménnyel, rádobtam a cuccost, aztán szépen amikor eléggé felmelegedett, hogy éppen hogy csak meg tudtam fogni, nekiláttam a forrasztásnak, és bevált. Persze akkor már a teljesítményt is visszavettem min-re a rezsón. Még egyszer köszi a tippet.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Helló
Továbbra is készülődök a vezérlés élesztésére.Itthon viszont elég foghíjas a kondi készlet.Találtam 3 db 10 nanosat 1 db 20 nanosat és van 47 nanos 2 egyforma.Ezek közül valamelyiket betehetem az igbt-k helyére,vagy keressek inkább tovább 20 nanos után?
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Ha nem teszel oda semmit, akkor is megtudod mérni a frekit és a feszt is! csak ne kapcsold rá a +300 voltot
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Köszöntem
A 300 voltot mindenféleképp hanyagolom.Meg sajna a freki mérést is oszcilloszkóp hílyán.Elvileg 30 khz körül kéne legyen,hacsak nem néztem be valamit nagyon
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Jún 30, 2012 1 /
 
A héten kettő is kész van,dobozolva.Colt,fetes,130A.Mármint egy hét alatt,a meló mellett.Várom a fejleményt.
(#) ati790731 válasza dara hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Üdv! Esetleg képeket, rakhatnál fel róla! Nem tudom a többiek, hogy vannak vele, de engem érdekelne!!!
(#) BODHEAD hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
sziasztok. én is el szeretnék kezdeni egyet épiteni valaki tudna segiteni,hogy is kezdjek hozzá. elöre is köszi.
(#) erdgab hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Csak egy apró ötlet a megépített és a megépítendő készülékekhez.Sajátomon tapasztaltam,hogy téli viszonylatban,0*C alatt a gép nem indul,nem kapcsol be,nem lehet hegeszteni,-5*C már erőteljesen jelentkezik ez a kellemetlenség.Nem is csoda,hiszen a használt IC-k itt már nem működnek,bár nem mindenki akar ilyen körülmények között is munkát végezni a szabadban,de esetleg szükség lehet rá.Akit mégis érdekel annak javaslom az NE555 IC-t SE vagy NA555-re az UC3845 IC-t pedig UC2845-re cserélni,nem nagy ráfordítás,de megéri.Stabilizátornak a segédtáphoz az LM7812CT javasolnám,ez a katalógus szerint bírja a hideget (-40*C - +125*C).
(#) erdgab válasza BODHEAD hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A sorrendi javaslatom:elmélet,alkatrészek beszerzése,építés,öröm.
(#) erdgab válasza dara hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Látom megy a megvalósítás,örülök neki,de egy-két képnek is nagyon örülnék,köszönöm Barátom.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Csak nyugalom,lassú víz partot mos!A frekvenciával nem nagyon lesz gond,ha a kondi és az ellenállás aránylag jó minőségű és pontos.Általában kicsit magasabb freki (+1-2kHz) érték szokott a valóságban lenni mint a számított az alkatrészek eltérése miatt
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Én a hidegben csak annyit vettem észre, hogy lassabban forog a ventilátor és szép lassan éri el az üzemi fordulatát. De lehet, hogy a hideg miatt viselkedett furcsán a gép is. Olyankor nehezebben fogott ívet és az ív hangja is másabb volt.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Hello
Nos a mellékelt két panel már a végleges variáció.Kondikat igyekeztem 105fokosokat venni.Már amit vettemAz ellenállások mind 0.6 wattosak 1 %-osak.Az áramszabályzó ellenállás 1 darab 1.6 ohmos szintén a fenti falytából,de ebből vettem egy sorozatot 1.5-1.8 ohmig.Potit nem kaptam csak 5 kilos sztereót,ennek a két oldala van bekötve párhuzamosan és lineáris.BZX diódát nem kaptam,helyette van ZPY13.Az igbt-k hfa diódák és a kimenő egyenirányító még nincs meg.A kimeneten lévő 3.3 kiló még nincs beforrasztva.A vezérlő panelon lévő anti stickbe nincs egy alkatrész sem.Megcsináltam a kiegészítő panelt de egyenlőre nincs rákötve a gépre.A venti 220 voltos egy mikróbol való és kapcsolható készülve a téli üzemre.A benetenen lévő graetzet egyenlőre nem kötöttem be.A segédtáp egyenlőre hagyományos trafós,a fesz 12.1 volt.A hűtőbordákon 80 fokos a főtrafón 70 fokos bimetál van mivel ezt csak a trafó külsejére tudtam felfogatni.Megvolt az első kisérlet az élesztésre.A hőfokvédelem ledje nem aludt el.A relé kapcsol rendesen.Kivettem,hogy kimérjem az érintkezőit.A kisérlethez a segédtápot használtam de a gép is rajta volt.A relé jó és ekkor a vezérlés is elindult.A lágyindítás is működött.Ha a relét viszateszem a helyére akkor viszont ismét tilt a hőfokvédelem.Rövidre zártem a hv relé két munkaérintkezőjét a helyzet változatlan.A zénereken megmértem a feszt mikor elindult a gép a hővédelem nélkül.5.64 volt van mindkét zéneren.Ez megfelelő érték vagy valamit változtatnom kell?Ha igen akkor mit?Valamint kellene egy tipp merre keresgéljek a hőfokvédelem ügyében?Valamint jól jönne pár tipp a nagyáramú félvezetőkkel kapcsolatban.Beszerzési hely érdekelne és pár tipus ami ár érték arányban elfogadható.Gondolom ha olyan igbt-t kapok amiből kettő is elég és így olcsóbban jövök ki akkor nem gond ha marad egy üres hely a panelon.Segítséget előre is köszönöm.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Vagy az IC vagy a 22µF kondi nem jó szerintem,esetleg a 100k ellenállás a kondi alatt.
(#) dara válasza ati790731 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A francba,mikor küldeni akartam a választ ,minden eltünt.Na akkor elölről.Nem szoktam fotózni a sokadik gépet, de van néhány régebbi képem.Na ezeket megmutatom.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Hőfokvédelem kipipálva.A relé volt a hunyó.No nem azért mert hibás,hanem mert a hőfokvédelemhez alaphelyzetben zárt relé kell.A maci rajzán viszont nyitott van.Nem a leg elegánsabb megoldás de idéglenesen a fólia oldalra tettem egy megfelelőt és már működik is tökéletesen. A többi kérdésre azért még várom a válaszokat
(#) dara válasza BODHEAD hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia.
Valamennyi elektronikai ismeret,+ a fórum átrágása.Na meg ha szépen kéred segítünk.+ ha a jobb felső sarokban a fényképező ikonra kattintasz,rengeteg infót találsz.Ha valami nem tiszta,kérdezz.Valaki mindig válaszol.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Rossz a relé értelmezése.Alaphelyzetben zárt a relé,ekkor még nincs rajt feszültség,összeköti a 390 ohmos ellenállásokat.Amikor bekapcsoljuk a gépet,megjelenik a segédtáp,ennek felfutása után vált a lágy indító s utána a hővédelem,vagyis meghúz a kis relé,mert feszültséget kap az ALAPBAN ZÁRT hőkapcsolókon keresztül és bontja a 390 ohmokat,elalszik a led,megszűnik a tiltás az UC3845 1. lábán,elindul a gép.Tehát a kis relé mindig meghúzott állapotban van a gép működése közben s csak akkor enged el,ha valamelyik hőérzékelő is bont vagy nincs segédtáp vagy kikapcsoljuk a gépet.Nem tudom érthető e,a lényeg,hogy neked is működik.
(#) ati790731 válasza dara hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Üdv! Gratula a gép (ek) hez! Jó annak akinek ez már sorozatgyártásban is megy! Írtad a multkor, hogy fetekkel készíted őket, milyen feteket használsz? Én is akarok egyet készíteni, és összer akarom házasítani a "180A tig home built" néven szerereplő awis szerkezettel! Legalábbis ez a távoli cél.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Helló
Igen érthető.Én is erre a következtetésre jutottam tegnap esteCsak a kapcs rajzon úgy van,hogy a relé nyitott állapotban van.Ezkavart össze kicsit.Na de némi fejtörés után meg lett a bibi.Most tutin működik ahogy kell.Végigtekergettem az áramszabályzó potit is a sikeren felbuzdulva.Mindkét zéneren 5.65 voltot mértem ingadozás nélkül.Ez az érték sok kicsit vagy még belefér?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Idézet:
„Mindkét zéneren 5.65 voltot mértem ingadozás nélkül.Ez az érték sok kicsit vagy még belefér?”

Jó ez az érték,nem kell bántani.Mennyire melegszenek a 200 ohmos ellenállások?
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Egyenlőre semennyire.Kb 5 percet ment a gép a mérés alatt.Nem volt kondi sem az igbt helyén és a hfa diódák sincsenek még meg
Következő: »»   288 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem