Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nem! a kapcsolási rajzon úgy van, hogy a klixon nyitott állapotban van és így működik a gép!
Helló
Én ezt a rajzot nézegetem.És nem akarnék elméleti vitába bonyolódni veled,mivel közel sem vagyok azon a szinten.De:A nagy relé a tápnál nyitott állapotban van a rajzon.És a hőfokvédelemé is.Ebből én úgy gondoltam,hogy ez a kikapcsolt állapot.Inkább csak egy megjegyzés ez részemről.Végül is én is rájöttem a hibára.Márpedig ha én rájöttem akkor gyakorlatilag bárkinek rá kell jönniAzt már csak tényleg nagyon halkan írom,hogy a főkapcsoló is nyitott állapotban van a rajzon.
Sanyi,igazad van,de még sincs.Az első rajzokon nyitott hőkapcsoló van és így működik a gép,ebben van igazad,de tudod,emlékszel,nem kaptunk alapban nyitott kapcsolót,ezért lett a relé,hogy az alapban zárt hőkapcsolót a relével nyitottá konvertáljuk,így már ok?
Szia.
IRFP460 kat használok,de ha tudsz nagyobbat szerezni,az még jobb lenne.A 180A hoz 4-4 oldalanként elég. Gábor.A hővédelemmel kapcsolatban,mint régebben írtam énKb70 fok körülire állogatom a hővédelmet.Az egyik gépemet kisebb műhelykocsiban használják,és panaszkodtak hogy a hővédelem korán lekapcsol.Kinti hőmérséklet napon 50fok,a kocsiban Kb 65 fok,marad 5-10 fok a működésre.Aki ilyen körülmények között is intenziven használni akarja a lehető legnagyobb légszállítású ventit rakja bele,vagy akár 2-3 is.Igen,nem gondoltam én sem hogy ilyen melegek lesznek,erre figyeljetek.
Így van igazad van! Pontosan ezt írtam, hogy kell egy fordító relé, csak nem biztos, hogy értette az illető!
Én tisztába vagyok ezzel, hiszen már számtalanszor ki tárgyaltuk!
Helló
Ma kicsit átalakítottam a hőkapcsolók vezetékelését,mivel a multkor elfogyott a zsugorcsövem.Utána kb negyed órát járt a gép kimondottan csak a 200 ohmok miatt.A ventit nem járattam.Így kb 40 fokosak voltak a 200 ohmok.Meg tudtam még fogni de érződött hogy meleg valamennyire.
Annak így is kell működnie!
Akkor eddig minden hepiNézgelődök nagyáramú félvezetők után.A hfa dióda az stimm,a többit még válogatom.Esetleg annyit tudnál segíteni,hogy az igbt-k és egyenirányító diódákat kb hány amperre kalkuláljam blokkonként?A gépet 130 amperre akarom belőni és nem tudom mennyivel illik túlméretezni ezeket.De azt sem szeretném,hogy potyára kidobjak pár ezer forintot.
Hello ismét mindenkinek
Tényleg úgy tűnik ha én nem kérdezek csend honol erreSzerintetek érdemes hirdetési oldalakról venni igbt-t?Találtam irgp50b60pd-t 4 darabot ami állítólag új.Amennyire néztem ez jó a maciba,de kéne egy kis megerősítés.Ha minden igaz ez 150 khz-en megy.Az nem probléma ha én csak 35 körül járatom?Vagy valamit megint benéztem?
Én annó az E-bay-ről vettem az igbt-ket és semmi gond velük. Kb 3000Ft volt a postával együtt 4db vadi új, ami amerikából jött.
Hát én külhonból nem nagyon vásárolok mert nem erősségem az angol.De pl van vaterán is egész jó áron,csak nem tudom az jó-e nekem.A hgtg-ket ott találtam és ha jól értelmeztem 1700+posta 4 darab
Jó ajánlatnak tűnik, ránéztem én is a vaterán és van neki készleten egész jó kis mennyiség. Már csak az a kérdés, hogy párhuzamosítható-e. Mert úgy tudom nem mindegyiket lehet, de ezt majd a hozzáértők megmondják. Ezt a HGTG12N60A4D típust találtad te is?
Finom kis jószágok, használható párhuzamosan kötve is. ( pozitív hőfoktényezője van és még egy rakás jó tulajdonsága )
A frekvenciában való használhatóságot nem lehet ilyen egyszerűen meghatározni, de amire te fogod használni, arra nagyon jó lesz.
Nem nagyon figyelem az árakat, de ha 1700-ért adnak 4 darabot, az nagyon olcsó. Persze, lehet, hogy lementek az árak. 2...3 éve darabja volt ennyi. Lomexben, Konthánál nincsen? A Kontától érdemes árajánlatot kérni akkor is, ha nincs az adott alkatrész a honlapjukon.
Igen azt néztemTényleg jó áron adja.Erdgab kolléga már épített 30-as és 20-as tipussal gépet és neki bevált ez a tipus.csak nem tudtam,hogy a 12-es is jó e.Már csak azt kéne tudnom hány darab kell ebből a maciba.Nekem max 6 darab fér a hútőbordán.
A lomexes árak kicsit borsosnak tüntek nekem.A legnagyobb bajom a kevéske hozzáértésem.Nem nagyon tudom milyen paraméterek alapján kéne keresnem,így csak az oldalon fellelhető tipusokra kerestem rá.Azok pedig nem éppen mondhatóak olcsónak.Ez a párhuzamosíthatóság pl eszembe sem jutott eddig.Pedig ezt is olvastam már itt.Valakinek volt problémája ebből ha jól rémlik.A konthát átnyálazom még.Letöltöttem az árlistájukat.
Csak igyekezz, mert erősen fogyóban van a készlet.
Mivel a 12-es nagyjából fele akkora áramot bír mint a 20-as ezért 2x, de legalább 1,5x annyi kell belőle. Ebbe az alkalmazásba egyébként a HGTG az egyik legjobb, de ha találsz olcsón izmos bontott feteket azok is jók.
Köszi a választ.Akkor inkább nézek 20-ast vagy 30-ast.Ha lehet inkább túlméretezném az igbt-ket,mintsem nagyon kihegyezzem a teljesítményt.8 darab nem fér el a bordán sem mivel elég nagy a bimetálom is,meg a panelon is 6 hely van csak.
Csak óvatosan azzal a túlméretezéssel. Nem biztos hogy az lesz az eredmény amit vársz. A több kapcsolóeszköz több bekapcsolási és kikapcsolási veszteséget termel,amit ugyanúgy el kell disszipálni a hűtőbordán mint a vezetési veszteséget. Ha nem elég jó a meghajtó az adott félvezető készlethez, lehet hogy az 1 párral több kapcsolótranzisztor csak többletveszteséget(hőt)generál. Én már jártam így gyári 90A-es géppel.Az 1 pár 30A-es IGBT sokkal kevesebb hőt termelt mint a 2 pár 20A-es. Eredetileg 2 pár 20A-es volt a gépben mielőtt tönkrement. A javítás után kísérlet képpen raktam bele 30A-es IGBT-ket(akkor az volt itthon)azzal próbáltam ki. Majd amikor megérkezett az edetetivel egyező 4db 20A-es IGBT azokat forrasztottam be. A próba során azt tapasztaltam,hogy a kapcsolótranyók hűtőbordái sokkal melegebbek, mint az egy pár 30A-es esetében, ezért a 30A-es tranyókat forrasztottam vissza. A gép azóta is megy, immár 2 éve.
Az én tapasztalataim is hasonlóak, egyet értek a véleményeddel!
Megint tanultam valamitVégül is van logika abban amit mondasz.Ha 2 helyett 3 igbt-t teszek akkor 50%-al nő a kapcsolási veszteség.Végül is tartaléknak sem árt 2 darab
A javitottba nekem 30A volt raktam bele 50A ,azota jól működik.A tulajnak az volt a heppje,hogy maxra tekerte az áramot és úgy kezdett heggelni,és utána kezdte visszatakerni a potit.Máig nem értem hogy ez miért jó?Azt mondja ő mindig így csinálja.!!!
Mert nem tud heggeszteni ,még taknyolni sem.Nálunk is van egy srác 2.5-es elektroda 3 milis szögvas, a gép 130 amperen volt.
Vannak, akik fordítva csinálják... A múltkor láttam egy fazont, egy tele ajtót úgy festett le Trináttal, hogy az ajtó közepére kiöntött egy fél bödön festéket, aztán a szélek felé széthúzta ecsettel. Érdekes...
Múlt héten kellett csinálnom egy távcső állványt 25-ös szögvasból, vigyázva hogy lehetőleg ne tekeredjen semerre hegesztés közben. 1,6-os pálca, 45A, 6db szorító, rövid varratok, és még így is lett benne egy pici kifli. Az ilyet 130A-el csak vágni lehet, hegeszteni nem. :no:
Én a legutóbbi gépemben SWG30N60 típusú IGBT-ket használtam 2-2 oldalanként a 130A gépben.Lentebb mpisti is erre a típusra hivatkozik úgy emlékszem,anno beszéltünk is róla,hogy a 100A gépbe ilyet tett javításkor.Akkor ezer volt darabja.Természetesen vannak ennél jobbak is.
Kikapcsolódásnak egy orosz filling,hát van mit tanulnunk. :wow1:
Hát az a fa kasztnis gép,vastagabb a faboritás mind a kész gép.Eddig miniatürizáltak,most fordult velük a világ.
Én is javítottam gyári gépet amiben 1-1 SGw30 volt,130A tudott.ezek után átmentem spórolosba,azota nem rakom bele csak a szükségest.Kevesebb veszteség,ha valami gond van.
Helló
Hát ezt a tipust most nem Találtam.A neten volna hgtg30n60a4 ezresért darabja de óckodok megvenni.Egyszer már megszívtam apróhirdetős oldalt.Ráadásul 10-et árul a gyerek és valszeg egyben.Meg 2 helyre kéne postát fizetnem,szóval maradtam a lomexnél.Ott van minden nagyáramú félvezető.2 maradt az igbt-k közül a befutó.Az egyik az irg4pc50udpbf a másik hgtg20n60a4d.Mindkettőből 4-4 kell a gépbe ha jól tudom.Árban egy ezres van a kettő közt szóval az sem számottevő.Ti melyiket ajánlanátok a kettő közül inkább? |
Bejelentkezés
Hirdetés |