Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   394 / 563
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2014 /
 
Megérkezet az új pwm ic-m
Beleraktam és elkezdtem méregetni.
Az ic közvetlen kimenetét ha mérem akkor mindaddig van pwm jel míg a gatetraffó egyik kivezetését be nem forrasztom.
probáltam ha a trafó végére egy 10n -os kondit forrasztok akkor szintén eltünik a jel.
most akkor a tarfom nem jó vagy a meghajtás?
ja és a trafó primer lábán is szintén ugyan ez a jelenség.
(#) Ge Lee válasza Dozis hozzászólására (») Márc 18, 2014 /
 
Kösd ki a gate trafót és nézd meg a tranyók kimenetén a jelet, ilyennek kell lennie (ez most 35kHz körül van), ki is nyújtottam hogy a holtidő is látszódjon. A földhöz képest a kimeneteken nyilván ennek a fele, azaz csak az egyik félperiódus van. Az amplitúdó csúcsa a tápfesz mínusz a tranyókon eső fesz.
Ez a jel nem tűnhet el, csak az alakja módosulhat a gate trafó bekötésekor. Ha nem így van, akkor valami gond van a trafóval, vagy utána.
Azt el is felejtettem, hogy érdemesebb vagy kisebb zénert használni vagy nagyobb soros ellenállást az IC betápjánál, hogy a tokban lévő belső 14V-os zéner ne fűtse feleslegesen a tokot.

gate_ki.jpg
    
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2014 /
 
A trafó kikötésekor a jel szintén megvan a táranyókon ill ha bekötöm a trafót akkor is csak a szekunderre ne legyen semmi kötve. ja az ic vel sorba kötött ellenállást 10 ohm-ról 12 re cseréltem . mivel gondoltam hogy a trafó lesz a ludas kerítettem egy ferrit gyűrűt holnap azt fogom megtekerni és kipróbálni.
köszönnöm a rengeteg segítséget a fejleményről írok.
(#) Dozis válasza Dozis hozzászólására (») Márc 19, 2014 /
 
Na megcsináltam az új gate trafót .
És a szituácíó ugyan az volt így a gate trfót egyböl az ic kimenetével meghajtottam.
így a pvm jel megmaradt még a 4 db 10 n kondi beforrasztása után is (kipróbáltam a régi és az új trafóval is ugyan ez a helyzet.) így ráraktam az igbt hidam és meghajtottam. rákötöttem a kimenő trafóm ill 5 menet vezetéket rátekerve 32 v ról210ma vett fel
(#) mpisti válasza Dozis hozzászólására (») Márc 19, 2014 /
 
Az IC-ről direktben semmiképpen ne hajtsd a trafót, mindenképpen kell elé egy erősítőfokozat.
(#) Dozis válasza mpisti hozzászólására (») Márc 19, 2014 /
 
Raknák én csak nem értem miért nem működik akkor amikor benne van a 4 tranzisztor.
ha meg kikerülöm akkor meg megy. valószínű a gate trafóm még most sem jó peddig már a második. amikor ráforrasztom a 4 10N kondit akkor nem elég hogy tranyókkal nem megy még ráadásul a kondikon nézve a szkop jelét elég siralmas.
(#) Madand51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Úgy néz ki, hogy megtaláltam a hibát. Az egyik forrasztás elengedett - pont az áramváltón átmenő szál. Most már jónak néz ki a feszültség is. Terheléssel is próbáltam, úgy néz ki, hogy jól működik és a feszültség is rendben van. Próbáltam a meghajtást a Te általad alkalmazott BD139-140 párral is az IC helyett (az melegszik), de a jelalakok a gate trafó kimenő oldalán az IC-nél sokkal szebbek, úgyhogy visszatértem arra.
Egy kérdés: Az eredeti Cseh rajzon a védelmet úgy oldotta meg, hogy egyrészt a vezérlést leállítja ha az áramváltótól túl nagy jel érkezik, másrészt hőbiztosítékkal az egész vezérlés 230 V betápját kikapcsolja. Érdemes ezt (mármint a kikapcsolást) megcsinálni, vagy okozhat gondot?
Képek:
A vezérlőpanel kimenete ami az IGBT-re megy
Nagyfeszrész módosított rejza
SG3525 kimenetein lévő jel
Az eredeti védelem megoldása
A vezérlés rajzai
A megvalósult panel
(#) mpisti válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Valamit elrontottál a tranzisztorok bekötésénél. Az IC kimeneti terhelhetősége túl kevés ahhoz, hogy egy végfokot meghajtson, ebből előbb-utóbb durr lesz.
(#) Dozis hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
Hurrá végre az igbt-ken mért szkóp jel is megfelelő
(kicseréltem a 4 bd tranyót újakra és a gate trafót torroidra így rendben üzemel.)
A kimenő trafóm 3 pár u57 lesz a próba mérésnél 7 menetnél és 30 v-nál 160 ma folyik.
ÉS most kérnék ismét segítséget .primmer és szekunder menetek mekkorák legyenek?
én ugy gondoltam primer lehete70-75 szekunder 2 x18 menet.
ill keresztmetszetet mekkorát ajánlotok?
(#) Ge Lee válasza Madand51 hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Nem tudom pontosan milyen védelemre gondolsz. Az árammódú szabályozás (tehát maga a hegesztő) már egyfajta védelem. Ha minden jól van méretezve akkor sokáig működik hiba nélkül.
Ha a kiegészítő védelmekre gondolsz mint pl. túlmelegedés elleni védelem stb., az elég ha a vezérlést állítja le, a betápot nem kell megszakítani.
(#) GyurikaBx válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
A menetszámokat számoltad vagy csak a hasadra ütöttél és ez jött ki? Kicsit sok lesz a menet a primeren is és a szekunderen is!
(#) Ge Lee válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Járasd üresen ezt a 7 menetet 30V-on kb. 20 percig, és nézd meg hogy 20 perc elteltével milyen meleg a mag. Ha hideg, akkor csökkentheted a menetszámot egészen addig, amíg 20 perc után 50 fok köré nem melegszik a mag. Ehhez a menetszámhoz még mindig soknak tűnik a 160mA, de lehet hogy csak ennyire gagyi ez az U57.
(#) GyurikaBx válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Nem tudom, hogy ezt megtaláltad e, volt már itt szó U57 toroid formámban való tekeréséről. Igaz ott 4 pár volt, de 19-20 menetre jött ki a primer.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Amit a Tali-tól vettem U57 magot azon a számlán M2TNC anyag volt feltüntetve ami Magyar ferrit gyártás csúcsterméke volt, bár a régebbi bontott ferritek biztos nem ebből az anyagból vannak.
(#) Bassmester válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Az Alfaweld gépemen 22 menet primer és 7 menet szekunder van a gyűrűre tekerve. Frekijét még nem mértem, de gondolom nem túl magas. A primer 0,4-es szálakból álló, kb 4,5mm átmérőjű köteg, saccra 30 szál körül lehet. A szekunder jóval vastagabb. Szerintem 5-6A/mm2 áramsűrűségre nyugodtan tervezheted.
(#) Madand51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Az eredeti terven 3 db hőbiztosítékot tesz fel (a védelem.jpg képen kimásolva ez a részlet) a trafóra, az IGBT és a Dióda panelokra. Ezek a biztosítékok sorba vannak kötve és a vezérlés 230 V-os betápját szakítják meg (a teljesítmény panel betápja változatlanul megmarad). Erre voltam kíváncsi, hogy ez okozhat-e gondot, hogy az egész vezérlés feszültség nélkül marad. Arra gondoltam, hogy ha nem gond, akkor kiegészítő védelemnek a L..mex-es hőkapcsolót tennék fel az IGBT és a dióda panelre és ez az eredeti szerint a vezérlés feszültségét kapcsolná ki.
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
lementem 3 menetig de az kevésnek bizonyult 4 menetnél 20 perc után olyan 30 fokos lehetett.
de ott már 460ma volt a felvett áram
(#) Dozis válasza GyurikaBx hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Igen láttam ez is úgy van összerakva.
(#) Dozis hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
ha már tekercselek egy úttal a fojtót is szeretném megtekerni az egy pár u57 lesz mint ahogy sokaknak van . de menetszámot nem tudok.
ja a főtrafónál kb 20mm2 szekundert 5 mm2 primert akarok rátekerni ez így jó lesz?
a vasmagokat kábelkötegelővel húzattam össze remélem az idő nem eszi meg és idővel nem fog rezegni ettől a mag.
(#) nyt válasza Dozis hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Nekem 3pár u57-re 27 menettel 1 óra járatás után kb 45-50 fok. Ez 41khz-en 310v ról 80ma
áramfelvétel. A vezérlésé nincs belemérve. A mag tipusa m2tn-h. Az m2tn-o is szinte ugyan az.
u57/81 m2t már nagyon melegedett és az áram is sokvolt ennyi menettel.
Mérd le páronként és az egyformákkal próbáld mert nagyon nagy külömbségek vannak köztük.
(#) Dozis válasza nyt hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
rendben megpróbálom kiválogatni.
az enyém 33khz-en jár
lehet fel kellene tolnom 40khz közelébe úgy még jobban csökkenhet a menetszám.
(#) Lali24 hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Inverteres hegesztőmbe régebben kiégtek a fettek (FGH60n60SFD) már sikerült ujakat szereznem. Ma kicseréltem őket, és inditáskor sorba kötöttem egy 75 wattos izzót, ahogy kell felvillant de nem teljesen aludt ki, halványan világít. a kimeneten megjelent 48 volt, nem tudom hogy régebben mennyi volt rajta. Szerintetek ez normális hogy halványan világít az izzó, vagy teljesen el kellene aludnia? Vagy esetleg mit kellene még ellenőrizni benne?
(#) Ge Lee válasza Lali24 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szegény tranyót hívjuk már a nevén: Field Effect Transistor -> FET. A "fett"-ről nekem mindig Boba Fett ugrik be a Star Wars-ból.
Ezek tönkremenetelének a hátterében az esetek zömében más is megbújik, tehát a kicserélem őket és elindítom a gépet dologgal óvatosan kell bánni. Van hogy "maguktól" mennek tönkre, de általában valamilyen konkrét oknál fogva, ami ha nincs kiderítve akkor a beépített garnitúra is követi majd a régieket.
A halványan világító izzó nem konkrét mérési eredmény, mert nem derül ki belőle hogy mennyi a felvett áram, és mennyinek kellene lenni, vagyis mennyi volt előtte. Nyilván van egy üresjárati áram, ennek értéke sok mindentől függ, amire vagy világítani kell az adott izzónak vagy nem.
A hibák leggyakoribb oka a túlfesz (snubber kör hibája), a túláram (a szabályozás hibája), és a túl nagy disszipáció (vezérlés hibája).
(#) Lali24 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia!
Így égett ki: A tekerője fél állásban volt(100A) és csak picektetve hegesztettem egy csövet kb olyan 10-15 percet dolgoztam vele mielőtt tönkre ment.
(#) Tubi56 válasza Lali24 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Idézet:
„A tekerője fél állásban volt(100A) és csak picektetve hegesztettem”
A tekerője gondolom a potenciométer lehet, a picektetve meg egy új szó, aminek a jelentése talán szakaszos hegesztést takar, persze nem biztos? A lényeg, hogy 10-15p picektetés után már gallyra is ment. Piszok mázlista, pedig mit össze nem picektetett.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) kissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Amit Lali24 belerakott az meg IGBT volt.
Bővebben: Link
(#) ati790731 válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Sándor hol tartasz a mig géppel?
(#) GPeti1977 válasza ati790731 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Közben elkezdtem én is, mivel a doboz nem lett kész így nekifogtam egy másiknak, már minden megvan hozzá csak a 4 igbt meg a 6 dióda hiányzik, megtekertem a trafót is, lásd kép, a primert szendvics szerűen (alul-felül) akartam tekerni de nem sikerült, most így a trafó ránézésre olyan mintha egy szóró trafó lenne, kis feszültségen már próbáltam a híddal minden rendben van, sajnos a fesz szabályozás nyitott kérdés mindig, az optóst építettem meg mint ahogyan az UCC 2808 leírásában van de ahhoz meg kell kondenzátorbank hogy tudjon szabályozni, a kimenetet így tervezem ez alapján, drága bonyolult de ez biztos jó.
Honnan lehet olcsón hűtőbordát szerezni?
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Próbálj ki egy nagyobb méretű procihűtőt ha hozzáférsz, azon elfér bőven 4db IGBT, és a venti a nagy lamellákról a hőt is lenyomja rendesen. Mondjuk az új ára egy ilyennek sem lehet kevés.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Már nézegettem ilyeneket, a hűtő folyadékos amiben elpárolog a gáz még jobb lenne, a panel már kész így ez kicsi lesz , a diódákra már megvan a hűtőborda. Hála a technikai fejlődésnek a egy inverteres hegesztő egyik legdrágább alkatrésze a hűtőborda meg a doboz.
Következő: »»   394 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem