Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   113 / 240
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Elnézést, kicsit fáradt voltam már az este
De látom másokkal is előfordul, hogy nem értenek semmihez és ez így van rendjén.
Én sem fogok már megtanulni sok mindent (de ezt már kiragoztuk párszor.)

Ha mikroteljesítményű lesz, abban már lesz valami csalafintaság úgy érzem!
Jó lenne egy földelt hidat csinálni. Törpölök rajta, de teljesen belezavarodtam.
Az is mikroteljesítményű lesz
(#) lorylaci válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Na időközben tanulmányoztam a kapcsolásodat és lenne pár kérdésem:
- Három helyen is előállítasz a földhöz (negatív táp) képest 12-15V-os feszt. Erre feltétlen szükség van. Az érthető, hogy a gate meghajtó IC-t külön akarod táplálni a komparátortól (bár mondjuk 20V-ra az ejtő ellenállás közös is lehetne, és után megy külön), de a koppanásgátlónak minek. Tudom ez nem túl lényges, de egyszerűsítene egy kicsit.
- Mekkora most az áramköröd üresjárati áramfelvétele? (vagyis, hogy mennyire jó -e mot a holtidő)

- Amúgy a jel beütése asszimetrikus. Alul rondább a túlvezérlés. Ez gondolom annak tudható be, hogy a viszacsatolás nem pont tápközépre osztja le a jelet.

Mennyire akarod növelni a tápfeszt? Mert ha 100V-os FETeket akarsz használni akkor vannnak jobb integrált FETmeghajtók. (IR2010 200V, HIP4080 80V teljeshíd, HIP2100, na meg a Ti kiadott egy rakat nagyáramú 120V-ost)
(#) lorylaci hozzászólása Aug 26, 2013 /

Nem tudom ti láttátok -e már ezt a Bruno doksit, ez az új nCore-ról szól, én most szedtem le, és most fogom elolvasni, valamint értelmezni.
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Nézegetem a kínálatot, most LOMEXnél láttam az LM318-at, de úgyis az lesz, hogy szabvány DIP8 tokra tervezek valószínűleg, aztán cserélgetek.
Már csak egy jó mérőösszeállítást kellen kidolgozni THD vs Output mérésére, és akkor egy opamp, egy mérés...
(#) Karesz 50 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Az IR IC két részre van van bontva (Vcc - COM) és (Vdd - Vss). Külön stabilizáltam. A BD csak az IR meghajtófokozatát táplálja. A logikai részt és a komparátort külön stabilizáltam 7815-el.
Ettől lett szép a 200 kHz. Nálam a IRF gate ellenállásai is különböznek, mert így lett szebb a 200kHz.

A koppanásgátlónak azért kellett egy külön táp, mert kikapcsoláskor nem húzta fel az SD-t.
Ezt utólag tettem bele, mert csak így némít.

A teljes áram felvétel 70V-on 90 mA. Ebből 34 mA az IR meghajtása, 24 mA a 7815 -
tehát 32 mA a FET-ek áramfelvétele.

Látom, hogy asszimetrikus és látom, hogy ronda

Nagyon ritkán gyártok két egyforma erősítőt, tehát nem fogom a tápfeszt semekkorára felvinni. Találtam itthon két nagyjából azonos trafót, ezzel hallgatom. Most ez az "etalon",
ennél kell jobbat "csinálni".
Szerettem volna megérteni az elvet. Ez a sokadik kísérlet volt (a többit elhallgattam)
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Nekem van hozzá egy elég komoly mérőhardverem, csak az AD részét kéne megoldjam /konkrétan megtervezni/, mert az eredeti kb. 2M Ft az ebayon. (PrismSound DAS-90 + Prism DA2 + Prism AD-2, az egész szett kb. 7 M)

(Az audio precision-t meg eladtam, mert az nem tudott ennyit...)

De dolgozom rajta... Így lehetőség lesz kb. -110 dB-ig mérni mindenfélét.
Jobb AD-val (pl. pcm 4220) pedig -140 -150dB-ig.

Lehetőséget tudok majd nyújtani jónéhány hobbistának, hogy pesten lemérhesse az erősítőjét.
(#) lorylaci válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Idézet:
„Az IR IC két részre van van bontva (Vcc - COM) és (Vdd - Vss). Külön stabilizáltam”

Ez nem is olyan rossz ötlet... Már csak azért mert az IR bemenet referenciája a Vcc. Habár schmitt triggeres a bement, hiszterézissel, így a hatásra kicsi. Mindenesetre a TAS5630-nál javasolt RC szűrős tápelválasztás lehet érdemes lenne.

A különböző gate ellenállás nekem is feltűnt. Előfordul ilyen. Azt is érdemes megnézni,hogy az LC szűrő kondija így asszimetrikus (úgy lenne szimettrikus,ha két részre lenne osztva, és a másik a pozitív tápra megy).

Az SD dolog meg érthető.

Idézet:
„Látom, hogy asszimetrikus és látom, hogy ronda”

Lesz szebb is, nyugi.
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Nekem van egy MOTU 2408 külső hangkártyám, lehet ezt fogom bevonni a tesztelesébe, ez még az MK1, 20 bit AD és 24 bit DA, 24 bit belső jelutatkkal, és 48kHz (jelenleg most zenekarnál felvétel célokat szolgál)
Persze kellene gy ilyen célszoftver is, nem tudom milyen ingyenes és jó ilyen van.
Persze kell majd hozzá egy "interface",, vagyis kábelek, hogy csak dugdosni kelljen.
(#) elektrorudi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Szíves engedelmeddel...
Szépen megrajzoltad.
(PDFcreator ingyenes)
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013

UcD rajz.pdf

(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

A napokban vettem egy Sennheiser HD 520-as fejhallgatót. Nagyon olcsó volt és mintha új lenne. Meghallgattam, baromi szépen szól. Mindjárt jött az ötlet, hogy kellene hozzá egy rendes erősítő, PWM lesz, teljes híd, BD modulációval. Egyáltalán nem lesz benne tranzisztor, csak ic. Ha eljutok oda, akkor felteszem ide a szimulációkat, meg a kapcsolást. Aztán meg is csinálom a valóságban. Utánna meg hátha valakinek megtetszik és csinál hozzá egy nyákot... esetleg, nekem is küld egyet...
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Ha már fejhallgató, akkor lehet, hogy msot a D-osztály ellen szólnék, de nézd meg azért a TPA6120A2 IC-t, a Texastól. A THD adatoknál csak néztem a 0-k számát.

Persze van ilyen célra "filterless" (azaz BD modulációs) D-osztály, Texastól sok IC.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Igen, ismerem ezeket, de az nem az "enyém". Akkor már nem is érdekel annyira. Amennyit én hifizek... majd talán egyszer, ha nyögdíjjas leszek.
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Jó kis cucc, simán össze lehet drótozni az én cuccommal is...

Ingyenes, jól használható szoftver pl.:
http://www.audiotester.de/
(#) Karesz 50 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Ez a két részre osztás jó gondolat, megfogadom a tanácsod.
(#) Karesz 50 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Köszönöm szépen
Letöltöttem, remélem használni is tudom.
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Talán akad valaki, aki küld Neked egy nyákot
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 27, 2013 /

Megmértem ma ezt az optocsatolót. Ez is lassú, de gyorsabb mint a 393-as.
A kimeneti jel az IRF540 drainjén mérve 15V-on, 150 Ohm terheléssel. Az összes többi fokozat villámgyors lehetne - bármit elé lehet akasztani.
Hülyeség?
(#) killbill válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Szia!

Megmondanad a FET meghajto IC tipusat, ugyanis valamit nem ertek. Hogy van az, hogy a VS lab nem a FET-ek kozos pontjara megy, hanem egy 1µF kondin keresztul a foldre?

Udv,
Andor
(#) killbill válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Hmm, hogy mik vannak manapsag. Annakidejen en HCPL0630 + MAX626-bol csinaltam meg ugyanezt. Meg persze kellett egy 78L05 a HCPL tapjanak. De kapcsolt is gyorsan, tul gyorsan is...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Köszönöm.

Van idevaló optocsatoló, de drágák. A legolcsóbb a 6N137. Ebből csak a Fairchild gyártmány jó, mert a többi gyártó vagy nem specifikálja, vagy nagyon kis értéket ad meg a du/dt tűrőképességre. A Toshibának van egy cikke is erről, hogy nehogy azt higyjük, hogy ez az ic kibír 10 kV/us-ot... Pedig működik a dolog, 40...60 ns késleltetéssel rendelkezik, egy baja van, hogy a kimenete csak 5 V-os. Persze, ez nem gátolt meg abban, hogy ki ne próbálam nagyobb feszültségen. Tehát, az utolsó tranzisztorról van szó, az eleje 5 V-os. Nyugodtan rá lehet kötni a 15 V-ot is, én még 30 V-on is kipróbáltam, semmi probléma vele. Elvileg, nagyon jó lehet egy optocsatolós meghajtás, hiszen, nagyon kicsiny a bemeneti- és kimeneti oldal közötti kapacitás. És ez azt jelenti, hogy nagyon kicsi kapacitív áram szivárog át a főkörből a vezérlés felé, vagyis nagyon kicsi zavar jut át.

Amit kipróbáltál, az tényleg nagyon lassú, IGBT-hez való, mondjuk motorhajtányhoz. Persze vannak egyéb, nagyon jó optocsatolók, csak elég drágák. Van a HP-nek, meg újabban a Silicon Labs-nak.

Szerintem, nem nagyon érdemes ezzel foglalkozni, diszkrét alkatrészekkel is el lehet érni ezt a sebességet, mindenféle ic nélkül.

Az igaz, hogy elé lehet kötni mindenfélét, de egy jobb végfokban ha a komparátor bemenetén mégváltozott a jel ( mondjuk legyen négyszög ) akkor a félhíd kimenetén 100 ns-on belül megváltozik a kimenet. Tehát, 100 ns körüli a holtidő, ami a komparátor bemenetétől a félhíd kimenetéig értendő és ezt még nem olyan nehéz megcsinálni. Nyilván, nem kilowattokra, de 100...300W-ig elmegy. Kisebb teljesítményekre ( kisebb tápfesszel ) lehet ennél jóval gyorsabbat is csinálni.

Egyébként, nagyon sokféle gatemeghajtót terveztem. Még trafósat is, két trafó volt benne. 4 mm-es ferritgyűrúk, 1 MHz körül ment. Nem jó, jitteres. És még bonyolult is. Annakidején volt egy kényszerképzetem, hogy csinálok egy olyan gatemeghajtót, ami mindenhova jó... táphoz is. Meg befér mondjuk 4 db a tenyerembe...Szóval, ilyen nincs... Mindent a megfelelő helyre.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) Karesz 50 válasza killbill hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Bocsánat, azt elnéztem. Oda megy, valóban. De ezidáig még senkinek nem tűnt fel
A másik kondi a Vcc-re megy.
Az IC IRF 2110.
Kijavítom.
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Akkor ezt elfelejtem. Pedig olyan szépnek tűnt.

Túl nagy nagy hatással vagy rám - a diszkrét alkatrészeket illetően.
De itt csak az alapkapcsolásokat lehet variálgatni. Összerakosgatni rég kitalált dolgokat.
Egy "lopás sorozat". Igaz, a variációk száma végtelen.

Kapkodok össze-vissza.

(A földelt híd a szimulátorban is iszonyatosan belengett.)

mégegykisidőésegykisenergia

Egyszer-kétszer nagyon ráfaragtam, hogy használtam pl. tápegység ic-t. Aztán amikor 5 év múlva ugyaolyan tápot kellett csinálni, akkor már nem gyártották és méregdrágán lehetett csak beszerezni... akkor rászoktam, a diszkrét alaktrészekre. BC182/212, meg a közönséges CMOS-ok mindíg lesznek. Lehet, hogy nagyobb lesz a nyák a diszkrét alkatrészek miatt, de ez elenyésző költség ahhoz képest, hogy mennyi munka egy doboz, az egyéb kiegészítők, stb. Szóval én nem nagyon szoktam használni cél ic-ket. De azt hozzá kell tennem, hogy nekem ez nem a hobbiszint, ebből élek. Az, hogy kell csinálni egy-két tápot, vagy valamit, arra nagyon jók a cél ic-k. De ugye az nem megy, hogy komolyabb raktárkészletet halmozzak fel... A másik, hogy nem az a nagy szám, hogy megvesszük a kittet, nyákostúl, mindenestül, hanem némi szürkeállomány segítséggel kitalálunk egy működőt. Aztán mégegyet, stb... már, ha valakinek ez a mániája...

Rég kitalált dolgok? Igen. Nagyjából igaz, hogy valamikor a 60-as évek végére mindent kitaláltak, legalábbis a matematikai alapját nagyon régen lerakták. Legfeljebb nem volt alkatrész megépíteni ezeket a terveket. Most van. Pl. önrezgőt sem feltétlen UcD elven lehet építeni... van egy rakás egyéb elrendezés is, ami ugyanezt az eredményt adja. Én amit találtam patentokat, nagyjából mind végigpróbáltam... nagyjából ugyanazt az eredményt hozzák. A Bruno elve is megvan, a lényeg ugyanaz, csak valakik, mondjuk 30 évvel korábban szabadalmaztatták. Brunó meg újra kitalálta. Nincs ebben semmi különös, egy újszüöttnek minden vicc új. Sajnálom, hogy nem tettem el a linket, pedig nagyon jópofa volt. De azért hozzá kell tenni, hogy Brunó elég sok egyéb dolgot is leírt, ami azért nagyon hozzásegít a dolgok manifesztálásához.

Kapkodsz? Miért, hova rohansz? Csak pontosan, szépen... Brunó is leírta valamelyik cikkének a végén: út a pokolba, vagy a menyországba... Ettől persze, még a szimulátor is csak a rajzod szerint működik... tehát, meg kell keresni, hogy hol a hiba. Nekem sem megy mindig. Vannak nagyon fura jelenségek... néha rám jön emiatt a dühöngés... de mindig kiderül, hogy én csesztem el valamit. Egy nagyon egyszerű dolgot... de hát, ez van.

Ha teljes hidat csinálsz, egy tápfeszről, az azért nem az igazi. Célszerű csinálni egy virtuális földet két ellenállásból, hidegítve. Adott esetben ez nagyon jó lehet.
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

OK. Köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza killbill hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Remélem, mindent kijavítottam. (Nem gondoltam, hogy bárki komolyan venné ezt a rajzocskát.)

UcD rajz.jpg

(#) killbill válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Idézet:
„(Nem gondoltam, hogy bárki komolyan venné ezt a rajzocskát.)”

Biztos sokaknak egyertelmu, hogy csak elrajzoltad, en viszont valamiert azt felteteleztem, hogy ezen rajz alapjan csinaltad a nyákot, es ezert nem ertettem, hogy hogyan mukodik.
(#) lorylaci hozzászólása Szept 4, 2013 /

Elkészültem a HIP4080A-s egészhidas végfok újabb verziójával. Az újítások:
- A HIP4080A 2,5A-ers meghajtó áramát FMMT549-ek bikázzál fel a kisütésnél. Ezzel a korábbi 90ns holtidő helyett 45ns elég, és a korábbi 50mA helyett 20mA az üresjárati áramfelvétel.
- A kétoldalas nyáktervnek köszönhetően a kimeneti zaj teljesen megszűnt.
- A kimeneten lévő tüskék nem nagyobbak, mint a kimeneti szűrőmaradék. (most 220pF 10Ohm snubber van FETenként)
- A FETeken lévő tullövések 1-2V-osak.

Szkópképeket és teljesítmény mérési eredmények holnap várhatóak.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nem túl nagy ez a panel? Hiába, egy jó nyákterv csodákra képes... Várjuk a mérési eredményeket!
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Mérési eredmények vannak, azonban jelenelg prolbémáim vannak az eredményei Tektronix TDS3032 szkópomról PC-re transzportálásban. Amíg nem tanulom meg használni nromálsian aszoftvereket, addig ilyen gagyi képeket kaptok.
Első dupla kép a két félhíd üresjáratban (ekkor van 16 ohm terhelés). Üresjárati freki 260kHz, tökéletes, tullövés alig.
Utána jön egy kép a szűrő utánról. Látszik, hogy a kapcsilási tranziensből eredető tüske kisebb, mint a vívőfreki maradéka.

Megmértem a rise és fall időket a gate-eken. Sajnos ezeket az OpenChoice szoftver hülyén importálja (eredetileg 20ns osztásidő volt, de nem úgy mutatja), így inkább nem rakom be. Lényeg, hogy a Fall time a gate-en 15-20ns, és a rise time kb 35-40ns. A használt FDP3652 gate töltése 40-50nC.
Következő: »»   113 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem