Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Nos. A cikket elolvastam kb 10x , nem vagyok lusta tanulmányozni bizonyos áraköröket mielőtt megépítem! +-54 voltról is azt a teljesítményt kaptam pedig 500 wattos trafóról beszélünk!
8 ohmon 50 watt ? Oké viszont egy erősítő sem pukkan ahogy azt a teljesítményt elérik , hanem simán átmegy torzításba !Szkópom sajnos nincsen , sem olyan műszerem amivel induktivitást tudnék mérni ! Viszont ilyen kapcsolásoknál kellene konkrétumnak is szerepelni a leírásban , mert ha olyan ember építi meg ,akinek ideje nagyon kevés , műszerezettsége pedig alig alig(Multiméter) , akkor ott konkrétan le lehetne írni ,annak akinek megfelelő tapasztalata van , hogy pl ei33 mag 14menet nyáklemeznyi légrés , irfp250fettel párosítva és működni fog ! Minden segítséget elfogadok , elfogadom azt is hogy nem jó a fet amit használok, csak azt nem akarom hallani , hogy nem olvastam el a cikket ! Visszalapozva pár oldalt , vannak problémák utánépítéskor ,sőt olyat is olvastam , hogy irf540 fettel sem tudták optimalizálni az erölködőt, mag menetszám is stimmelt mégsem ment az illetőnek , pedig szkópos képeket is megosztott , tehát műszerezettsége is megvan!
Ne keseredj el, csak több időt kell az erősítőbe belerakni. Nálam viszont van egy határ, amikor azt mondom, nem szórakozok ezzel többet, és más megoldást keresek inkább (másik kapcsolást pl.).
Így van, ez sem pukkan, mutatom is. Klippelésig hajtottam, látszik ahogy beveri a fejét a tápfeszbe. A terhelés 8 ohm, a terheletlen és a terhelt tápfesz adatai, meg a kimenő teljesítmény rá van írva a képre. A fojtó pontosan a cikk szerinti, PC tápból bontott EI33 14 menettel, a légrés pedig 2db 0,8mm vastag műanyag csík egymáson, kártyából kivágva.
De ez mind mind le van írva a cikkekben, az is hogy mire kell figyelni a FET kiválasztásánál, még ajánlott típus is van írva (IRFB, FDP), szóval akár mindenféle műszerezettség nélkül is összerakható csak a 2 cikk alapján. Ha nálad pukkan annak 2 oka lehet, betelít a fojtód mert nem jó, vagy kiakad a meghajtó (IR) mert nagyon rövid kitöltést kellene kiadnia amire nem képes. Meg szerintem már a feted nagy dióda töltése is bekavarhat. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2019
Köszönöm a segítséget próbálom még egy darabig , de 10óra munka után nehéz koncentrálni egy ilyen összetett dologra ! Egyelőre próbálok a fetekkel játszani! Néztem a gate kapacitást , az ajánlottnál tényleg sokkal nagyobb , viszont szinte csak nagy gate kapacitású fet van itthon , nagy teljesítményűek persze , egyébként arra írtam hogy komoly , mármint a teljesítménye! Van itthon pl irfp4232, ixtk62n25....stb , irf540 is van kb 30db viszont a kapcsolásban fel van tüntetve hogy 42voltról üzemel az irf540, sajnos ilyen feszültségű tápom nincs itthon ! Azt is észrevettem , hogy az mpsa92 tranyók kb 10-20 perc zenehallgatás után fűtenek mint az állat pedig +-54voltról hajtom! Egyébként mitől telítődhet a mag?Elméletileg pontosan olyan magot hansználok ami kell működéshez.Esetleg ha a gate ellenállásokat növelném , arra mit mutatna vajon a műszer? Megpróbálok beszerezni valahonnan egy szkópot , de nehéz ügy ha azt nézzük , hogy ami nem százkiló , és kényelmesen elfér az asztalomon , az nem 20e ft!
Nem száz kiló, és ha nem is kényelmesen de elfér egy asztalon.
Köszönöm! Kiindulásnak nem rossz , bár a kábelek meg a mérőfejek egy + vagyon!
Valójában egy usb 2 csatornáson gondolkodtam , laptoppal összehangolva ! Usb hantek oszcilloszkóppal kapcsolatban van e tapasztalatod? Megbízhatóan működnek? A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2019
Vagyon? Nekem nem úgy tűnik. A hantek ugyan kisebb, de kell hozzá PC, elég zajos, és csak 5MHz-ig jó. Három olyan áráért már szokott lenni használt asztali DSO, most vittek el éppen egy TEK-et 50 alatt ugyanonnan.
Nem értem ezt a szkóp fóbiát, az egyetlen olyan műszer ami sokoldalú, rengeteg mindenre használható, pláne ha digitális.
Manapság mindenre spórólni kell , az elektronika pedig nem kifejezetten egy olcsó hobbi!Természetesen én is azt venném meg ami a legszebb legjobb!
Üdv! Segítséget szeretnék kérni! Van egy Electro Voice ZXA1 aktiv hangszóró végfok ami két különálló erősítőt használ.
Az egyik a magasat a másik a mély hangszórót hajtja. Az egyiknél a (magasnál) 1,8V a másiknál a (mélynél) 2,2v egyenáramot mértem. Tudni illik a meghajtó IC tipusa: IRS2092S a Vég tranyója: IRFB4019. Kicseréltem a IRS2092S IC-ét Mind a két erősítőnél A magasnál ezek után beállt nullára a kimenet. De a mélynél megmaradt a 2,2V Sajnos nincs kapcsolási rajzom. Már mindent át méregettem a másik erősítővel összehasonlítva nem találtam hibás alkatrészt Hol keressem a hibát szerintetek? Hasonló az erősítő kapcsolása mint amit feltettem Az IRS2092S -ről csak a végén IRFB4019 van. ja és 2x68 v-ról üzemelne.
Még pár kép hátha segítene! Fetteket is kicseréltem mind két erősítőnél. A mélynél tök zárlatosak voltak. 220-as 100W égőn indítva szépen elalszik az izzó.
Szia!
Találtam itthon 20n60c3 feteket ma beépítettem elkeseredésemben ,az eredmény amit kaptam az borzasztó volt, szinte azonnal már indításkor felrobbant volna az egész "panelem" ha nincsen izzós védelem a tápágakban ! https://hu.mouser.com/datasheet/2/196/SPW20N60C3_Rev.2.5_PCN_-98472.pdf
Szerintem a trr 6-800ns túl nagy,nemigaz hogy a cikk alapján felsorolt fetekből nem tudnál venni.Kinlodsz midenfékle műszer nélkül,szkóp,frekimérő,ezt nem lehet megépíteni egy digit multival mint egy analog erősítőt.Ehez szkóp kell akkor látod hogy működik vagy nem.Mennyi a vivő?Panaszkodsz hogy mások is így jártak,attól még nem javul meg azok is ennyi müszerezetséggel rendelkeztek.Én már több tipusú d épitettem,nem mondom hogy pöccre indult mindegyik,de szkóp nélkül nem tudtam volna életre kelteni.Olvasd el a cikkek között Lorilaci és GeeLee cikkeit.Mindeggyiket megépítettem,nem a felsorolt fetekkel.Az utobbi brutális.
Szia!
Mivel halomban állnak itthon a fetek , a fesoroltak közül csak az irf540 . Annak a feszültsége nekem nem elegendő , mert nincs olyan feszültségű tápom , max 42voltot lehet alkalmazni ha azt építeném be! 2 db kapcsüzemű tápom van ami még klappolna is hozzá , viszont mind a 2 gerjedést okoz a végfokban!Feszültségre még jók is lennének , egyik +-35v a másik +-38v mind a kettőt én építettem , és végfokokban volt használva évekig jó stabilak , de nem fér meg vele ez az ucd végfok, a kapcsolófreki mind a 2 tápnál 50kHz-t mértem multiméterrel. Lehet ez okozza a gerjedést ? A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
50KHz?hát az nagyon kevés200-300 KHz között kéne lennie.Kellene a rajz meg hogy mit cseréltél változtattál.
Nem a végfokról beszéltem , hanem tápjaim frekije annyi !
Önrezgő tápról van szó !
Valójában mind a kettő tápom egy és ugyanaz , viszont 2féle méretben ezért külömbőző nyáktervvel készültek , tehát arra sem foghatom a gerjedést , hogy nem jól terveztem volna meg a tápot mert mind a kettővel ugyanazt produkálja .Egyszerűen nem jó hozzá ez a táp! A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
Pedig az önrezdő rezonons termeli a legkisebb zavart épp ezt akartam ajánlani.Nekem is erről megy a d.Még megpróbálhasz a táp végére eyg lc szürőt rakni kisérlet végett de szerintem a táp megfelelő.A d induktivitást E30 ra 14 menet telilegyen a cséve teló vagy más kártyából dupla hézagolást rakj bele annak jónak kell lenni lessz az mérés nélkül 30uH körül.100n szürést rakj mindenhova.Egyenlőre ennyi.
Köszönöm! Ahogy időm lesz rá azonnal megcsinálom a módosításokat! Azután írok mire jutottam!
Akkor valószínűleg azt a tápomat alkalmazom amelyik +-38volt talán azzal elegendő teljeasítményt kapok bár mindössze 280 watt , de egy oldalnak elegendő lesz.
Még teszek föl képeket az erősítőről!
Nem valószinü hogy ic hiba van volt,inkább fetre gyanakodnék,ha ic lett volna elsem indulna az erősítő.A táp szimetrikus?Ha pozitiv feszt mérsz,az oldali fet körül keresgélj miért nyit jobban.
Szia! A Fetteket cseréltem! Újabban olyat mértem hogy hogy a hálózati nulla a fázis a föld és a rezonáns táp föld pontja között 130khz 68v váltó feszültség van. Ez hogy lehetséges? Az erősítő nem megy még amelyiken beállt a kimenet nullára jel azon sem ment át. A másik kimenetén 2,2V egyenáram mérhető. Az a gond hogy a jelgenerátort ha ráteszem és úgy indítom az erősítőt 220V 100W-os izzón. Bekapcsoláskor leveri az automatát. Ha csak az erősítőt indítom akkor felvillan erősebben majd szépen el alszik.Nem tudom mi lehet a hiba?
Ja,akkor táp baj van.Ott is nézd meg a feteket,a meghajtó ic.
Oké Köszönöm!
Ha jól látom (jó lenne kép az összeszerelt sasszéről hátulról is, meg mind a kettő panel felől), akkor az előlapi panel az EPH közösítő. Erre csatlakozik a védőföldelés, és ide kellene csatlakoznia az erősítő nullájának. Az erősítő nullája és a táp nullája ugyan az a pont, akkor annak is rajta kellene lennie az EPH. Persze ha szét van szerelve, akkor nincs meg a kapcsolat, és a transzformátor belső kapacitásain átmegy a rezonáns táp feszültsége, és megjelenik az egyes részek között. Ennek nem kellene levernie az automatát. Ha mégis ez történik a szekunder földelésekor, nem kizárt, hogy a transzformátor szigetelése megsérült.
Nem trafós a táp,kapcsolóüzemü.Ezeknél a trafó a legritkább esetben megy tönkre még nem láttam olyat nem mondom hogy nem lehetséges,de akkor már látható nyoma van.
Tisztelt fórumtársak.
Ha már témára került a kis D osztályú erőlködő,elővettem az én példányomat. TAttila77 fórumtársunk tanácsaira megtettem a szükséges alakításokat. Köszönet neki meg mindenkinek aki hozzájárult a sikerhez. Az erősítő beindult. Fojtó E33 magon 14 menet + 16mm légrés. Meghallgatásra van ereje. 2órát ment teljes gőzzel. A következő méréseket kaptam,amire jó lenne ha ránézne egy hozzáértőbb szaki. Tápfesz +- 59 Volt 4,5 ohmra terhelve. Első kép eddig tudtam kivezérelni torzítás nélkül. A második fotón kezd történni valami ami nem tetszik. A fölső félperiódus alja telítődik.? Ez mi? A harmadik pedig már az erősítünek sem tetszik. 20V,0,2ms/div
Alakúl az lassan. Még kéne vele bíbelődni. Szerintem még a tekercseddel játszadozzál kicsit. Légrés nagyságával, más maggal, nézd meg hogy miként reagál arra ha picit növeled a tekercsed induktivitását. Nem néztem mostanában errefelé. Véletlenűl vettem észre hogy feléledt ez a téma. A középső képeden látható jelenség nekem is volt egyszer régen, de már nem emlékszem mit műveltem a tekerccsel.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2019
Alakul ám. Hasít a masina. Picit sokallom a kimeneti 0,8Voltos DC-t. Próbáltam a visszacsatolást 10uf elkóval de nem hozott változást. Szóval tekercs? Mintha picit bereccsenne nagyobb bemeneti jelnél de nem torzítás. Tápom stabil. Nem rogyadozik.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2019
Tud valaki olyan class D végfok modult, akár olcsó ebayest ami elmegy single +95V DCről vagy esetleg +-95V DC-ről? 8 vagy 4 ohm-ra dolgozó típus is megfelelne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |