Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   76 / 239
(#) schnappy20 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Így van bekötve! Majd akarok újabb tesztet csinálni, csak az IR2110-t per pillanat elfüstöltem tranyokkal együtt-.-"! De jó hír hogy müködik a komparátor rendesen! majd rakok fel képeket!
(#) Hacsek hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a linkelt kapcsolást, de sajnos olyan probléma akadt vele, hogy az IRFP250-es FEt-ek eszeveszetten fűtenek. Valószínűleg "egymásra nyitnak". Fogalmam sincs mivel oldhatnám meg a hibát. Oszcilloszkópom sajnos nincs. Lehet nélküle nem lehet orvosolni a problémát.
Segítséget előre is köszönöm!
(#) Bassmester válasza Hacsek hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Működik a cucc? Melyik linkelt kapcsolásról van szó?
Vezérlő jel nélkül is melegszik? Áramfelvételt mértél?
(#) Hacsek hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Bocs az előbb lemaradt.Bővebben: Link
Ha hangszóró van a kimeneten akkor melegedik. Ha van jel a bemeneten ha nincs.
(#) Ge Lee válasza Hacsek hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Mennyire fűtenek? Szabadon vannak (úgy naná) vagy bordán? Arról a rajzról egyébként Laci lehagyta a hidegítő kondikat, azok nélkül művelhet érdekes dolgokat. Ha gerjed, akkor fordítsd meg a komparátor bekötését.
(#) lorylaci válasza Hacsek hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
IRFP250 vagy IRFP250N-t raktál bele? (nem mindegy)
Az általam mellékelt nyáktervvel építetted meg?
(mert azt én leteszteltem, persze nekem is előfordult már, hgoy bizonyos körülmények között gerjedt)
(#) schnappy20 válasza Hacsek hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Hello! Én ezt a kapcsolást csináltam meg, és nekem is volt ilyen, hogy elkezdet fűteni a FET bemenő jel nélkül, terheléssel! Amikor 220µF kondi volt, akkor nem melegedet! De mikor rövidzárt tettem a kondi helyére, pillanatok alatt felforrósodtak a FET-ek! A FET-ek amit használok IRF640N!Gondoltam leírom a tapasztalatomat hátha segít!
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Nekem ilyen melegedési problémám nem volt, ami érdekes. De persze egy kapcsolás akkor lesz igazán jó, ha sokan utánépítik és visszajelzsét adnak a hibáktól.
Én hagyományos és kapcsolóüzemű tápról járattam.
Sikerült új IR2110-et kerítened? Próbáltad már azóta?
Javaslom neked is schnappy20 meg Hacsek-nek, hogy első indításnál tegystek izzót vagy soros ellenállást a tápágakba (ha nincs áramkorlátos labortáp), valmint mielőtt bármilyen hangfalt raknátok rá, nézzétek meg műterhelésen (ami éppen akad, én 7 db 47 Ohm 5W ellenállást párhuzamban szoktam gyorsteszteknél használni), hogy megy -e a négyszög!
Ez legyen az első lépéstek, van -e és szép -e a négyszög. Ha nincs vagy nem szép akkor utána sok jóra nem lehet számítani.
Elő szokott olyan fordulni, hogy az oszcilláció magától nem indul be, én ekkor rá szoktam adni egy kis bementi jelet, majd leveszem (vagy csak megérintetm a kezemmel a bemeneteket).
Hangszorót mindig csak akkor kössetek rá, ha műterhelésen már rendesen megy a cucc, vagyis a négyszög szép, és a bemenetre adott tesztjel (mondjuk szinusz) is szépen jelenik meg a kimeneten.
(#) laszlokunstar válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Laci! Ez volt az 1.000-edik hozzászólásod. Gratula.
(#) schnappy20 hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
IR2110-et még nem sikerült kerítenem, de a komparátorra rámértem! szinusz a bemenő jel! Méréshatárt nem változtattam, hogy lehessen látni a különbségeket! A differenciál erősítő kimenetén jól láthatóak a különbségek! Ez nem tudom miért van! Ezt a mérést úgy végeztem hogy IR2110-t kiszedtem a kapcsolásból! Amúgy volt hogy kapcsolóüzeműtápról müködtettem volt hogy labortápról!
Műterhelésként suliba 7db 47 ohmos 5wattos terhelést használtam
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Ez így nem sokat mond, pláne hogy nem tudom melyik ábra melyik mérési ponthoz kapcsolódik. Jó lenne ha csináltál volna egy kapcsolást ami pont a tied, aztán jelzed, hogy melyik pontoknál mérted.

Amúgy meg ez egy UcD erősíő, tehát ahogy a cikkemben is írtam: akkor működik ha minden a helyén van.
(#) QUAD-405 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Én is megépítettem a lorylaci féle UCD-t, érdekes tapasztalatom volt, amikor elkészült az áramkör gyorsan átalakítottam egy kb 50uh EI magos tekercset letekertem néhány menetet. Ezzel a tekercsel nagy hangerővel és tisztán szólt (nem tudtam mérést végezni csak a fülemre hagyatkoztam) ,a két IRFP 250 és a BD jég hidegek voltak ,de viszont a tekercs nagyon melegedett. Később elkészítettem hozzá egy tekercset 30uH vastag Litze 2mm -es légrés ekkor a tekercs nem melegedett de a Fetek az IR kb 50C lett, a hangerő és a minőség nem változott.
Mi lehet ennek az oka hogy az ideiglenesen átalakított tekercsel nem melegedett?
Másik kérdésem hogy +-63V ról járatva a végfokot a tranzisztoros szinteltoló áramkör tűz forró?Esetleg az áramgenerátor kimenő áramát csökkenteni kéne, persze ehhez módosítani a többi elemet is?
(#) lorylaci válasza QUAD-405 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Például az, hogy az 50uH jobban megszűrte avívőfrekit, ezzel kisebb volt a búgóáram, ami melegíti a FETeket.
Mit értesz azon, hgoy tűzforró, tudnál egy körülbelüli hőmérsékletet mondani? Mind a négy tranyó nagyon forró volt? Az áramgenerátor kb 5-6mA áramot szolgáltata, ami max kb 0,3W disszipációkat okoz a tranyókon (0,6W a megengedett).
Javaslom nézd át az elemeket, és számold ki az esetedben a disszipációkat. Az áram változatlanul hagyásával elvileg +-80V-ig jónak kellene lennie, anélkül hogy túl lépné az adatlapi disszipációkat.
A szinteltoló áramát lehet csökkenteni, amellette, hogy a 2k2 ellenállásokat is módosítod (kb 10V legyen meg ott a LIN és HIN lábakon), de ez ront az áramkör működésén. (lassul a szinteltoló, nő a prop delay, csökken a modulációs hatás stb...)
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Ez nem egészen pwm hanem pcm, valaki foglalkozott pcm erősítővel?
(#) alex.taylor hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!
Tervezem én is lorylaci cikkében közzétett UcD megépitését, csak a cikk többszöri átolvasása közben ellentmondásokat találtam a "lusta disznók alkatrészlistája" és az áttervezett kapcsolási rajz között.

Kezdem a sort:

rajzon 22r van(fetek előtt) , listában 27r - melyik a jó?
rajzon nincs 100r, listában van, de miért?
rajzon nincs 820r, listában van, de miért?
rajzon van 47k az mpsa tranyknál, de a listában nincs
rajzon van 100n, listában nincs
rajzon nincs 100p, listában van
rajzon 7db 1µF van, listában 10, el lenne irva?
a lista alapján az 1µF/50V a bemenetre kell?
rajzon nincs 1u5 kondi, listában van, hova kell??
rajzon van 330uF, listában nincs
rajzon SF18 (gondolom dióda) van, listában UF4004, ez a helyetesitője?
rajzon MJE13004, listában BD241c, ez a helyetesitője?

Amint látjátok nem voltam "lusta disznó", és átnéztem ezeket. Ha a kapcsolási rajzban pozició számok(R1, C1, IC1, stb) is lennének az értékek mellett , és az alkatrészlistában pozició számok alapján lenne megadva az érték, egyértelműbb lenne.

Előre is köszönöm a válaszokat, amik tisztázzák a fenti kételyeimet.

Üdv:Sanyi
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Szia!

A kapcsolást frissítettem, de az alkatrészlistát nem.
Néhány alaktészre most konkrétan válaszolok, azon többre nemt udok, mert nem tudom melyikre gondolsz a rajzon. Megtennéd hogy nem értéket, hanem alkatrészpozíciót mondasz?

A fetek ellőtti ellenállás a gate ellenállás, aminek értéke az alkalmazott FETtől függ. IRFP250N esetén 27r ajánlott. IRFB4227 esetén 22r-t tapsztaltam jónak. Azonban ennek pontos megválasztását az adott FEThez ki kell kísérletezni.

100r és 100p is van akapcsoláson, lásd R5 és R6 valamint C8 és C9.

Néhány alkatrészból pedig többet ítam be, főleg olcsó kis vackokból, amiből jó ha van pluszban.

Igen, nem vagy "lusta disznó", mert a lusta disznók nem írnak fórumban, nem krédeznek szépen, csak követelőzgetnek privátban. Örülök hgoy így jó példát mutatsz. További krédéseidre is szívesen válaszolok, csak kérlek segís te is (alkatrészpozíciók).
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Örülök hogy gyorsan válaszoltál, s javitottad a rajzot . Bár ahogy irtam is az észrevételeim az áttervezett kapcsolási rajzra vonatkoztak(akkor ezek szerint hibásan hasonlitottam ezt össze a te listáddal). Igaz, nem irtam oda hogy a Gee Lee-s féle verzió. Azért néztem rögtön ezt a rajzot, mert nekem egy kicsit átláthatóbb mint a tied Laci.


Akkor most kérdezem meg(bár már igy nem is tudom hogy melyikőtöktől): a két rajz között milyért van annyi kölünbség?
Most átnézem a két rajzot, hogy mikre is gondolok, és akkor irok.

Laci: Most ahogy nézem a nyákrajzodat, ott minden alkatrészen ott van az értéke, igy ha vki nem igazodna ki a kapcsolási rajzodon, akkor a nyákon megtudja nézni mit hova kell tenni

Gee Lee: Ha nem nagy kérés, meg persze az idődbe belefér, a nyákrajzon nem tüntetnéd te is fel az alkatrész értékeket?

Nemsokára jelentkezem.
(#) alex.taylor válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Először is, kérlek, nézzétek meg a mellékelt képet. Gee Lee rajzára feltüntettem Laci rajzán szereplő poziciókat, ahol az értékek különböznek, ott a másik értéket is.(ezekre gondoltam, mikor azt kérdeztem az előbb, hogy miért van sok különbség a 2 rajz között, vagy a táp fesz különbség miatt mások az értékek?).
GeeLee rajzán nem szerepel(ha jól látom) ami a Te rajzodon a FET-ekkel párhuzamos R5-C9, C8-R6.
A mellékletemben van 5 alkatrész ami be van karikázva, azokat a te rajzodon milyen pozició alatt találom meg?
Laci, a rajzodon a komparátor 2-es nem invertáló lábára megy a bemenet, viszont a nyákrajzodon a 3-as invertáló lábra megy(feltételezem hogy az erősitő pozitiv visszacsatolású), mint ahogy GeeLee rajzán is az invertáló láb az erősitő bemenete.

img004.jpg
    
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A FETekkel párhuzamos RC snubberek nagyon fontosak, ne hagyd ki őket, de pontos értékük a választott FETektől függ.

A tápszűrő kondikat én lehet nem tüntttem fel, de gondolom érted mire valók.

Javaslom a Ge Lee féle komparátor bekötést, az megbízhatóbb, ő többet is kí?érletezett rajta.

R12 és R13 értékét az adott tápfeszre át kell számolni.

Alex.taylor: arra figyelj, hogy van több alkatérsz, mit adott tápfezsre, FETre át kell számolni, ha elvolastad a cikket, és érttted a leírásokat akkor ez nem fog gondot okozni. Valamint pár érték ami nem kritikus.
Ezért vannak különbségek. Ha érted a működést, akkor a különbségeket is megérted, valamint nem fogsz rajtuk fennakadni, esetleg te is hozzáteszed a saját kiegészítéseidet
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A komparátor neked is úgy van bekötve a nyákon ahogy Gee Leenek, csak a kapcsolási rajzon van a másik lábra kötve.
Ha nagyon fontosak a snubberek, akkor Gee Lee miért hagyta ki őket? sem a kapcsolásban, sem a nyákon nem szerepelnek. Az utóbbin vannak furatok ahol semmi alkatrész nincs feltüntetve.

Sanyi
(#) Ge Lee válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Legközelebb csak vasárnap este leszek otthon, addig inkább nem folynék bele, ha neked nem annyira sürgős. A rajzom egyértelmű, az alapján össze lehet szedni az alkatrészeket. A nyákom is egyértelmű lesz ha kinyomtatod, arra már nem emlékszem hogy a .lay-t is feltettem-e.

A snubberekkel kapcsolatban pedig azt tudom mondani, hogy kérdezz meg még legalább 2 embert. Az én véleményem Laciéval ellentétes, egyáltalán nem kellenek oda, azért nincs is ott, sem a hídban, sem a félhídban. Nézd meg a cikkemben lévő szkópábrát, ott látszik a túllövés (kb. 4V). Na az akkor sem lesz kisebb, ha beteszed a snubbert. Erről én is megkérdeztem még két nagy koponyát, az egyik szerint kell, a másik azt mondta hogy nem. A döntés a tiéd.

A segédtápok áramára érdemes odafigyelni (az sem jó ha túl sok, ha meg kevés...), elvileg vannak értékek a rajzomon. Ami nagyon fontos azok az X7R hidegítők.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
De te elég jó modern FETeket alkalmaztál
A másik az, hogy a szkópot sávszélessége hány MHZ-es, Ge Lee?

Minél régebbi a FET (rossz dióda, nagy kimeneti kapacitás, TO247 esetén jelentősebb parazita induktivitás), annál valószínűbbek a zavarok.

A snubber amúgy sem magát a túllövést szedi le, hanem magát a berezgést csillapítja. Míg snubber nélkül előfordulhat olyna is, hogy ez harmonikus rezgés, addig snubebrrel ez csillapodó rezgés, vagy esetle aperiodikus lehet.

Tegyük fel, hogy ennek a berezgésnek van valamilyen frekvenciája (tipikusan x*10 MHz), ha azok a nyákhosszok, amiken ez a berezgés van, összemérhetőek ezn frekvencia hullámhosszával, akkor hatékonyan sugároznak. Valamint ha az induktivitásunk parazita kapacitása nagy, akkor ezek azon is átmennek, így már egy rövidebb hangszórókábel is könnyen sugározza őket.

Érdemes megnézéné az IRF class-D tutorialokat, ott pl mutatják is, hogy egy SO-8 tokú és egy DirectFET különbségét (persze ott 500kHz kapcsolási frekvenciával).

Még egy dologra hívnám fel a figyelmet, az pedig az, hogy kis kivezérléseknél a félhíd nagyjából ZVS rezonáns. (lásd Class-D tutoraial II. 49-52. oldal)
Tehát még kis kievzrélésnél nincs tullövés és berezgés sem, addig nagy kivezérléseknél hirtelen sokkal angyobb tullövés és berezgés is lesz.

Ha modern FETeket: pl FDP3652, IRFB4020, IRFB4019, Sir848 stb... alkalmaz az ember, akkor snubber nékül is jó lehet.
Azonban ha valaki IRF640N, IRFP240, IRFP250N stb. építkezik, akkor elengedhetelen az EMI visszaszorítása miatt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Van még valami. A snubberek csökkentik a kikapcsolás utáni felfutó feszültség meredekségét. Ennek nagyon sokszor jótékony hatása van, kisebb a zavarfeszültség, ami visszajut a bemenet irányába. ( kisebb du/dt, kisebb áramok a szórt-, meg egyéb kapaciásokon)
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A kép az 50 megás szkópommal készült, azért azon már látszana ha nagy gáz van. Először IRFP240-el lett elindítva, ott sem volt kb. 5V-nál nagyobb túllövés. A parazita rezgéseket pedig nagyon jól kézben tartja az X7R. Néztem a túllövést nagyobb terheléseken is, az amplitúdó nőtt, de nem jöttek elő egyéb vadrezgések.

Ami végfokokat eddig láttam azokban egyikben sem volt snubber, igaz mindegyikben normális FET volt. A feten szerintem nem érdemes spórolni, csak kisebb (nx10W) teljesítmény esetén.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Egyben Ge Lee-nek is válaszolok.

A dU/dt-vel kapcsolatban: A snubberek ezért is jók, de valami javít még a dU/dt-n. A meghajtásban az RD tag nemcsak az effektív holtidő kedvéért is van, hanem a bekapcsolás lassíásával szintén csökken a dU/dt (a kikapcsolás meg a keménykapcsoló üzem esetén Coss kontrollált amúgy is).

Amikor IRFP250N-nel néztem, azért elég durva volt a kapcsolójel, pláne amikor felvittem 280kHz-re.

Mindensetre, ha nem láttál semmit a szkópon, az váljék megint dícséretedre. Egy d-osztályú erősítő négyszögjele sokmindent elmond róla
(#) alex.taylor válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Vasárnap estig még tudok várni .
Persze egyértelmű a rajzod, csak a másik rajz alkatrészlistáját nézve bizonytalanodtam el. Fent van a .lay file.
Akkor most a snubberral mi a helyzet? Jelenleg nincs keret a jobbik(FDP3652) fetre, igy marad vmelyik olcsóbb.Ez esetben gondolom elég ráforrasztani a fet 2 lábára a R-C tagokat, ha kellenek. Vagy elhagyható igy is? Ahogy irtam nem vagyok vmi lángelme ebben a témában.
Melyek azok a X7R hidegitők?
(#) lorylaci válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Azon a pár forinton nem fog múlni, amennyiben a snubber kerül, ha sjaát nyákot tervezel feltétlen csinálj neki helyet. De ha néhány kísérletezés után megy a véged, érdemes jobb FETet beszerezni (ha érdekel privátban egyeztethetünk, mert van sok eladó modern FETem, jó áron).

Az X7R az egy kerámia típus, az én nyákomon 1812 SMD méretű kondik. Ezek értéke szintén nem kritikus amúgy, de én special 330nF 100V kondikat használok.

Mellesleg milyen tápfeszt és milyen kimeneti teljesítményt céloztál meg?
(#) Ge Lee válasza alex.taylor hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Keresd meg proksa1-et privátban, árult hasonló feteket. Ha nem kell nagy teljesítmény akkor azok megfelelőek (25A-esek a fetek), és ha jól emlékszem 300Ft-ot kért darabjáért.
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Azon gondolkoztam hogy 3db mikrokontrollerrel csinálni egy komparátort 24bitre, az a kérdés hogy megahertzes tartományba lehet-e vinni a kompárálló jelet?
(#) alex.taylor válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Hát igen, az a 40-50Ft nem fog a földhöz vágni. Saját nyákot nem szeretnék tervezni egyenlőre, jó nekem az a 2 amiből most tudok válogatni . Egyeztethetünk a fetekről. Ha jól látom Dabason laksz? Én Csévharaszton vok(25km), ha esetleg jó lenne neked át tudnék menni vmelyik nap(a többit pü-ben). 60V, 3-400W-ra gondoltam.
Amúgy is lenne még pár kérdésem ezzel is, meg a tápoddal kapcsolatban is.
Következő: »»   76 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem