Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   178 / 782
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Mit jelent az ugyan az? Nagy az áramfelvétel? FET ismét kuka (szerintem).
(#) dudzsi válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Oké köszönöm. Már láttam én is ezt a megoldást. Kiprobálom majd.
Az 1-s lábnál az ellenállás ami földönvan az mekkor akar lenni? A poti amivel a feszt állitod lehet nyagyobb pl. 100k? Ha csak fesz szabályzát szeretnék akkor elég az egyes lábnál lévö dolgokat megcsinálni?
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Igen, maradt a nagy áramfelvétel. FET még jó, ez nem zárlatos.
Csak akkor tudnám, mi a maja, már mindent megpróbáltam. Még a végén a kukában landol. A kapcsrajzot meg felrakom a falra, nehogy mégegyszer megépítsem.
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Ha nem oszcillál, akkor szerintem nyitva marad a fet, aminek az (is) lehet az oka, hogy a tranyó nem süti ki a Gate-et. Próbáld növelni a 0R22-es ellenállást. Milyen fet van benne?
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

IRFPF50 van benn. Megpróbálom. Remélem működni fog, mert már igencsak sokat szórakozott.. Én meg már hallgatnám az erősítőt. Amúgy szerinted csak a trafót kell árnyékolni, vagy az egész tápot?

Hogy érted az árnyékolást? Én nem szoktam árnyékolni a tápjaimat. Ez nem fogja 50 Hz-cel megszórni az erősítőt
Esetleg a trafó köré tekerhetsz réz szalagot. Nem tudom hogy attól jobb lesz e, de olyat már láttam.

Erősítőben lesz, gondoltam árnyékolni kellene, de akkor hagyom így. Azt mondják, a kapcsitáp zavart termel, hát majd meglátom, ha igen, akkor tekerek köré rézszalagot, ha nem, akkor hagyom így, csak működjön..

Igen termel zavart, de megfelelő szűréssel minimalizálható.
Szórni nem fog hallhatóan, az biztos.
Amúgy 200-as Qg-je van a fetednek. Tegyél inkább bele IRF 740-et, vagy 840-et.

Oké, szerintem tekerek egy PC tápos toroidra huzalt, meg mégegy kondit kap, és ez szerintem elég lesz szűrésnek. (Vagy ide is kell légrés?) Ja, nézem, ez a 840-hez képest elég nagy, majd jön 740, meg 840 is, valamelyikből rakok bele. Arra azért már teszek hűtőzászlót is, bár most nézem, hogy az Rds 0,85ohm, ez majdnem fele az IRFPF50-esnek, 300mA-nél talán 1W sem marad a FET-en, ide nem hinném, hogy nem elég az, ami a feten van.
(#) emmzolee válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 / 1

Itt az eredeti honlapja!

Bővebben: Link

azokat az átalakításokat kell el végezni, amik pirossal vannak. Ha csak fesz szabályzást szeretnél, akkor meg csinálhatod úgy, ahogy a hobbielektronikás cikkben van.
(#) dudzsi válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Megcsináltam csak az feszültség szabályzást. Tökéletes lett. Már nem visit. Az áram szabályzás van már csak hátra. Köszi a segitséget
(#) CHZ hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!

Hozzáfogtam egy másik rezonáns táp építéséhez, csatolásban lévő vasra tekertem, 1,3cm^2 (E52) mivel eléggé nagy az ablakmérete , így viszonylag nagyobb (300V/A) teljesítményre próbáltam méretezni. Három szek. tekercs : 240V, 160V, 8V , megmértem az induktivitásokat, össz szek=14,5mH , primer=2mH. Szórás= 8uH, sajnos alacsony lett, pedig most tudatosan lazább csatolásra terveztem. Primer tekercs 1/2 cséve hosszban két sor, szek tekercsek kb. 1cm fedéssel késszültek. 80KHz körül járatnám 470n rez. kapac. jött ki. Szerintetek érdemes ezzel a trafóval próbálkoznom?

TRAFÓ 2.jpg

(#) Bassmester válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szerintem tekerd meg úgy, hogy ne fedje egymást a két tekercs. Az ETD 49-eket is úgy csinálom.
(#) CHZ válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

A felső 8V-os tekercs rontja az egészet, mert az teljes átfedéssel készült, mivel vőrősréz lemez, ezt ha lecserélem, gondolom növekedni fog a szórás is..
(#) CHZ válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Lecseréltem a fóliát 26x0,22mm vezetékre, szórás 16uH lett.
(#) Elektroman hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Hello!

Még új vagyok a kapcsoló-tápos témában de szükségem lenne egy nagy teljesítményű(~600 W) körüli tápegységre. Szimpatikus a Cimopata féle csak nem tudom hogy az tudna-e ekkora teljesítményt. A cikkét elolvastam de abból számomra nem derül ki hogy mi határozza meg hogy mekkora szórási induktivitás kell. Olvastam a fórumban hogy ekkora teljesítményhez már a TL494+IR21xx meghajtót ajánlják.Miben külözbözik a TL494 az IR2153-tól? miért nem lehet simán az eredeti kapcsolásaba az IR2153 és a fetek közé betenni az IR21xx meghajtót?
Van itthon egy bolti ETD34-es és egy bontott(sajnos törött) ETD49-es magom. Melyikkel érdemes csinálni? Hajlanék a 49es felé, csak így hogy törött nem tudom érdemes-e vele foglalkozni.

Üdv Marcello G
(#) laszlo987 válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Elsőre ez bátor vállalkozás.
(#) laszlo987 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Főleg azért mert ha durran valami akkor az sokba kerül .....
(#) lorylaci válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Először kezdj mindenképp kisebbel!
A TL494 PWM szabyálozásra van, míg az IR2153 az fix 50% kitöltési tényezőjű négyszögjelet nyom. Szóval más topológiát lehet velük csinálni.
A szórási induktivitás számolásáshoz nézd meg skory oldalát és ott van táblázat, de ezt sokadjára javaslom
A trafó becsült átvitt tleejsítménye P=4*A^2*f (ahol A a hatásos kerezstmetszet cm^2-ben, f pedig a frekvencia kHz-ben). Így az ETD34 kevés lesz.
Az ETD49 biztos elé, ha a törés középen van, akkor nincs nagy probléma, lesz egy kicsi légrés ha összeszorítod.
Természetesen használható az IR2110 az IR2153 bikázásra, de egy IR21531 is elég szerintem bővenjó fettel a 600W-ra, valamint akár egy ETD39 mag is bőven elég. (attól függően hogy a teljesítményt szakaszosan vagy folyamatosan kell produkálnia, és milyen megnegedett melegedéssel)
(#) CHZ válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Kipróbáltam a tápot azzal a trafóval, elsőre indult, terheléses próbától kicsit féltem, főleg a fűtés terhelésétől. Mivel a fűtőszál hidegen közel rövidzár, ezért aggódtam és 6A sem semmi. Feszültségek is jól beálltak.
Fűtés terheletlenül 6,7V terhelve pontosan 6,3V, másik két feszkó is pontosan jó 250 és 160V.
FET nem melegszik, ferrit kicsit meleg, talán több menet kellene rá.
(#) Bassmester válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Na, ennek örülök, GRAT
Látom 6N13SZ-et hajtasz vele. Nekem is van ilyen füleserősítőm, csináltam is hozzá kapcsitápot, de sajnos nekem rendesen leesett a 6,5V DC az egy db végcső és egy 6N1P fűtésétől 5V kornyékére. Jelenleg egy 80VA-es toroidról megy, ami eléggé melegszik.

Képen lehet, hogy nem látszik, de mind két cső fűt és nem esett csak 0,4V-ot , a 6,7-ből, simán 5A felett fogyasztanak. Én kétutasan egyenirányítom, 2x1,2 menet van a trafón, ezt volt nehéz kivitelezni. Fűtésben lévő fojtó magja is meleg picit, pedig az is jókora, 1,2mm vezetékkel tekerve, ha azt kikötöm , akkor semmi fesz. esés sincs.
Trafó vasának melegedését megpróbálom csökkenteni, nagyobb frekin járatva a tápot (rezonanciát hozzá belőve). Szerinted érdemes megpróbálni?

Mivel a csövek viszonylag állandó áramot fogyasztanak, a fűtésen és az anódon, ezért érdemes "finomhangolni" a tápot.

Már 100 KHz frekire belőve járatom, ferrit melegedés csökkent, 250V 100W izzóval terhelve, 2db cső fűtés rajta, nincs számottevő melegedés, Így is folyamatos terhelésen tesztelem. Nem érdemes tovább hangolgatni, ez lesz a végleges verzió. (szorosabb csatolás kisebb fesz. esés, ezt az előző tápnál is tapasztaltam, lehet hogy tévedek..)

Lényeg hogy jó lett. Legalább nem fog búgni semmi, mint egy rosszul elhelyezett trafó esetében. Én is emiatt akadtam el a 6KD6-os gitárerősítőmmel. Valószínű, hogy kiveszem belőle a toroidos tápot és csinálok bele egy rezonánsat. Ott is 6-7A körüli fűtőáram kéne és 45-50 mA nyugalmi a végcsöveknek, 450V-on. -150V előfesz is kell neki. Szerinted érdemes lenne az anódot stabilizálni egy zéneres-fetes (vagy tranyós) áteresztővel? Az előfesz jelenleg is stabilizált. PWM táp szóba sem jöhet a több szekunder feszültség miatt.
(#) CHZ válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Búgással nem volt soha problémám hagyományos táppal sem. Ez a táp is tud szórni, igaz nem Hz, hanem KHz tartományban, itt sem ússzuk meg a gondos kivitelezést.
Stabilizálás szükségessége nagyon áramkör függő, kapcsolás dönti el. Tegnap hosszabb ideig terheltem, 200W terhelésnél 5% fesz. esést mértem, ez nem rosszabb mint lemezelt trafóval.
(#) storm hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy kapcsitápra, ami stabilan tud tartani 24V-ot és tud vagy 30W-ot. Sajnos szkópom nincs, viszont van itthon egy pár bontott trafó. Tud valaki valami ilyen teljesítményű kapcsirajzot?
(#) doomkiller válasza storm hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Sziasztok! Egy ilyen tápra én is kíváncsi lennék csak nekem olyan 50-60W körüli kéne. Sajna nekem sincsen szkópom.
(#) kadarist hozzászólása Ápr 12, 2011 / 1

Ezek a törökök mindig kitalálnak valami ügyes dolgot: Bővebben: Link.
De ez is figyelemre méltó: Bővebben: Link. A teljes dokumentáció letölthető a megadott linken.
(#) mex válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Jó a macsek!
Következő: »»   178 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem