Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   206 / 782
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Nem véletlenül nincs a huzal összesodorva. Ha össze lenne, nem férne rá a csévére.
(#) szabónagymester válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Kaptammár olyan választ is, közvetve, hogy a pc tápokat felejtsem el alapból. Nem épp a legjobb hatásfokúak...
Én elsősorben a trafókat, vagy is inkább a magot és csévét használnám fel.

Fura mit írsz, hogy KW-os tartományban érné meg. Ez mi miatt érné meg, ill. nem éri meg . Valamint miben más az egész hidas táp? Az az ellenütemű?
A fetek kapcsán is kaptam tájékoztatást, hogy sebesség szempontjából sokkal érdemesebb alkalmazni.

Nézegettem PC táp kapcolásokat. Ezer bocs hogy ennél ragadtam le, nekm most ez a kályha ahonnan elindulok. Meglehetősen túl komplikált még így kevés ismerettel is. Ezek a tápok milyen tápnak foghatóak fel? Ellen, vagy egy ütemű, önrezgő, rezonáns? És ha ennyire rossz a hatásfoka miért alkalmazzák? Bár erre nem feltétlen várom tőled a választ, hisz ennek nem te vagy az ötlet gazdája...

Próbálnék kutakodni neten, de sehogynem találok alap leírásokat, a régi hsz-ek linkjei meg már halottak.

Szeretném megtanúlni, hogymelyik táp miért és mire jó.
(#) szabónagymester válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Jó erős túlzás, hogy nem lehet találni, igazad van! Sorry Sőt még a kettőt együttes haszználattal is javasolta már valaki.
Én is vallom, hogy jó a 494, hisz ha annyira rossz lenne, miért alkalmaznák olyan elterjedt módon, főleg pc-knél, ami ugye nem kicsit hisztis masina...

Nincs módom végig olvasni minden topikot, mert azt a tényt alapúl véve, hogy mindegyik bővül folyton, végére sem tudnék érni, és minre kellő ismereteim lennének, akár egy tanfolyamot elvégezhetnék. -Némi sarkosítással és szarkazmussal...
Önző mód kérdezgetek puhatolozgatok, és előőb utóbb be szoktak dobni egy linket, vagy tartalom jegyzéket, mi kzelebb visz a konkrét témához, és időt spórol.

Köszi az útba igazítást, meg is nézem!
(#) szabónagymester válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Utána is néztem,. és mait találtam egy teljes hídas táp. Nos hogya teljes híd igényel-e ilyen bonyolúltságot, vagy az adott táp olya bonyolúlt nem tudom, de nekem egyenlőre még sok lenne.
Továbbra is jó volna valahogy a félhidat és a 494-et egy tápba aplikálni... Az még kezdésnek elég bőven.
(#) lorylaci válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Mi miatt? Bonyolultság. Vagy kell egy szinteltoló gate meghajtó, mint az IR2110, amivel meg akkor már kW-ra lehet menni, vagy totem pole és gatemeghajtó trafó, mint Gee Lee tápjában (vagy csak gate meghajtó trafó). Ami meg méret, kötlség, külön tervezés stb..

Egy teljes hídhoz (lásd, hogy egyértelmű legyen mire gondolsz) négy FET kell, hozzávaló meghajtó.
Nem tudom mit definiálsz te ellenüteműnek, de a korábban említett push-pull az ritka 230V-ról.

Ha van egy 300 forintos IC, ami DIP8-ban oszcillál, szintetol és meghajt, és elegendő párszáz wattra akkor használjok az egyszerű és olcsó megodlást szerintem.
Még bővíthető is, ha később több kell váltasz IR21531-re, azzal vadászhatsz a magasabb frekikre, vagy ha még több kel ott az IRS27951, ami már kW körül is tud szolgálni.
Ha kezdő vagy én inkább ezt ajánlanám, a rezonáns táp építése vele sokkal egyszerűbb, mint egy igazán jó keménykapcsolót kihozni.
(#) Bassmester válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Ha gate -trafót használsz, akkor megspórolhatod a meghajtót, de komplementer emiterkövetők akkor is kellenek a gate-trafó elé. Itt van egy teljes hidas táp 494-gyel és gate trafóval. Félhidat is lehet ily módon csinálni 2 fettel. Az újabb Ágota végfokokban is hasonló megoldású táp van. A múltkor volt szerencsém látni egyet belülről, hát nem egy nagy eresztés.
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Ha már a bonyolultságnál tartunk ennél egyszerűbb nem nagyon van, és ezt rövidre is zárhatod. A félhíd ezzel a megoldással csak a két FET árával lenne kevesebb (párszáz Ft), cserébe kapsz fele akkora teljesítményt plusz szenvedhetsz áramváltóval ha meg is akarod őket védeni.
(#) szabónagymester válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Ez már kicsit egyszerűbb ami a végét is illeti.
Engem a GATE trafó rémisztett meg első látásra, de gyűrűn talán nem is olyan macerás.
Szimpi a kapcsolás így jobban átnézve.

Ja igen, ez teljes híd. Akkor itt 300 volt bemenővel kell számolni?
(#) Bassmester válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Megfelelő primer pufferelés esetén számolhatsz 300V-tal. Használj minimum 10A-es Graezt-hidat (de inkább 25-öst) hogy ne rángassa le nagyon a primer DC-t.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Nem kell feltételen áramváltó, ugyanúgy lehet söntöt alkalmazni, csak ott nem fet hanem egy kodni az egyik félperiódusban az áramútja.
(#) DJ Tacki válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Akkor jó, mert én is így tudtam, A vezérlő trafó viszont biztosan nem az... Arra gondolhattál.
(#) Sly hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok.Találtam a neten egy kapcsitápot ami nagyon elnyerte a tetszésem és megszeretném kérdeni mi a véleményetek róla...Az akksitöltővel nemigazán haladok de ha ez a táp olyan amire gondolok akkor ez lehet hogy jobb lenne a célra.Teljes hid és egy sg3525 a lelke.Van rajta feszültség visszacsatolás is és ha jol látom akkor áram szabályozás is ami a t3-as trafo alatti trafoval van megvalositva.Igy van?Ugye a táp nekem 12 és 24 voltra kell és 15-20 amperre...Mit szóltok hozzá?
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Hát ez egy nagyon érdekes megoldás. A vezérlő a szekunder oldalon van. Szerintem feleslegesen bonyolult. A segédtrafó miatt elég nagy méretileg.

Ha 1-5kW kéne akkor ok. De most komolyan neked 500W-ra minek teljes híd?

Mivel ez egy keménykapcsoló teljes híd, a rendes megépítése, beállítása nagyon nehéz. Nagyon fontos a holtidőbeállítás, a rendes zajszűrés, a jó nyák. Az ilyne elavult trafók miatt meg brutál meghajtás kell.

Ha mindenképpen ragaszkodsz az SG2525-höz, akkor 500W körüli teljesítményre egyszerűen félhíddal, külön totem-pole nélkül, csak símán meghajtó transzformátorral elég. IRF740 rendes hűtéssel, vagy jobb FETtel akár pici bordával.
(#) Bassmester válasza Sly hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
24V/20A-re felesleges ilyen brutális tápot építeni, de egyébként így ránézésre nem tűnik rossznak. Ha 1 kW alatti lesz, akkor csinálhatod a sokkal olcsóbb IRF 740-el is, ahhoz nem kell gate-kisütő tranyó, 2x470u/400V is elég primer puffernek és segéd trafónak is elég lenne 3VA.
(#) Sly hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Sziasztok.Köszi a gyors válaszokat.Igazábol azért gondoltam erre mert van benne fesz. stabilizálás és akkor ez már meglenne oldva nemkellene kisérletezgetni vele....Az ic is olcsobb mint az ir2153...Szoval szerintetek jolenne a kapcsolás egy kis alkatrész csökkentéssel félhidban?Akkor esetleg keresgélek még a neten és majd ha találok egy ilyen jellegü kapcsolást akkor majd megmutatom és ha jónak gondoljátok akkor lehet hogy megépitem.Köszönöm mégegyszer a segitséget.
(#) ABU hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Megépítettem legelső kapcsitápomat, minden jól működik, PC táp trafókkal próbálgatom. Annyi a gond, hogy szinte mindegyikről 50V DC jön le, ami azért már sok, olyan 30-40 körüli lenne a jó. Trafó tekercselés nélkül meglehet ezt valósítani? A másik pedig a kapcsoló frekvencia. Cimopata úgy írja a cikkében, hogy az IC 3. lábán mérhető frekvencia duplája lesz mérhető a fetek gatején. Nincs szkópom, csak egy multiméter, ami frekit is tud mérni, de megbolondul az egész, ha rámérek. Az adatlapban van egy táblázat ami alapján lehet számolni a frekvenciát. Nekem 1n és 15k-val 50kHz környékén lehet, és ez most a tényleges kapcsoló freki, vagy pedig ennek a duplája? Az ilyen pc táp trafók mekkora frekvencián szeretnek menni?

ABU
(#) ABU hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Elfelejtettem, nem tudtam már módosítani.

smps.GIF
    
(#) lorylaci válasza ABU hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Ha a trafón több szekudner van, akkor válogassál közülük. A multiméterrel a trafó kivezetésén méred a váltóáramot? Mert ez így nem fog menni, legalább a legtöbb multiméter ilyen nagy frekit nem tud pontosan mérni.
Az adatlapban lévő grafikon az Rt és Ct alapján a tényleges kapcsolófrekit mondja meg.
A PC táp trafók tudtommal 60-150kHz között mennek.
(#) ABU válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Na végre megtaláltam a helyes kiosztást, így 2x25V nyerhető. Volt a szekunderen schottky meg egy kisebb elkó, úgy mértem.
(#) emmzolee válasza ABU hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Végre én is összedobtam a "kis" tápomat...
2x1000µF-nyi puffer, 6A-es graetz, 20A-es kapcsolóFET-ek, most még fix leosztásos tápfesz az IR-nek (27kohm-on át), párhuzamosított BYQ28-ak a szekunderben, és 2x 2000µF LOW ESR a végén...
Eddig hűtés nélkül, 400VA-es leválasztóról próbáltam, üresben, 106V-ot, /azaz 2x53-at/ad, míg 200W-os terhelés mellett 92V-ra esik. Mindez úgy, hogy 303V egyenről indul, ami 274V-ig esik. Úgy, hogy a leválasztó 225V~ ból 218V~ ra esik.
Természetes ez, 2x1000µF-al? Vagy ne ijedjek meg, majd hálózatról erősebb lesz?
Ja, külső 12V-ról az IR 10mA-ert zabál, ez normális, TO247-es FET-eknél? Ezért kellett lemennem a soros ellenállattal is 27kohm-ra 47-ről, mert 8V-ig esett az IC tápfesze, és ciccegett...
A panel fel van készítve az áramváltó tekercses korlátozásra is, és a visszatápláló IC-tápellátásra is, ha fejleszteni kéne...
(#) Sly hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok.Keresgéltem a neten és találtam egy kapcsolást ami szinte majdnem minden igényemet kielégitené...Felteszem a rajzát majd nézzétek meg hogy szerintetek ez igy müködne e esetleg mit kellene alakitani rajta...
(#) Ge Lee válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
A primer feszültségnek 1000µF-al nem kéne ekkorát esni, olyan 285-290V-nak azért kéne maradni. Lehet hogy a leválasztó trafód is segít ebben, utána kéne számolni.
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Ennek meg számomra nem tisztázott a közös pontjának mikéntje. Gondolom itt is egy segédtrafó adja vezérlőnek a feszt, egyébként életveszélyes lenne.

Ez amúgy egy nagyon elavult kapcsolás. Számold ki, hogy a két totem pole és a gatemeghajtó trafó árából símán kijön egy IR2110, az jó meghajtást is tud, méretben is kicsi. Maga a trafó körüli elrendezés nagyon hülyén van csinálva. Vagy azt szokták hogy két nagy elkót kötnek sörba és a középleágazásáról megy a trafó, vagy ahogy cimopata is csinálta a két leválasztó kondi közös pontjáról, de akkor nem kell több soros kondi...
Ehhez a cucchoz a 45kHz miatt baromi nagy trafó fog kelleni, az ősrégi elavult IRFP450-t pedig nemfogod tudni nagyonf eljebb vinni frekvenciában, és így is látod baromi kemény meghajtás kell neki.

De amúgy ha Tl494-hez ragaszkodsz, akkor miért nem csinálsz egy egyszerű push-pull-t? Vagy miért ragaszkodsz ennyire a Tl494-hez?
(#) Ge Lee válasza Sly hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
A meghajtást fetek esetén nem kell ekkora feszültségről járatni, a 9-10V is bőven elég. A feteknek inkább IRFP460-at használj, azok is fognak melegedni rendesen és tegyél a GATE-ekkel sorba néhány ohmot. Az áramkorlátot egyszerűbben is meg lehetne oldani.
(#) Sly hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Először is köszi a válaszokat.Egyébként nem ragaszkodok én semmihez csak keresgélek egy megfelelő kapcsolást amiben van feszültség stabilizálás esetleg szabályzás (és akkor nemkell két külön tekercs) és esetleg áramszabályzás is hogy nekelljen külön áramkorlát rá.Szóval szinte akármilyen kapcsolás jo ami ezeket tudja.Majd még nézelődök a neten és ha találok szememre valot megosztom és elmondjátok a véleményeiteket de ha tudtok ti is esetleg valami hasonlo kapcsolást az szivesen fogadom.Utolag is elnézést kérek hogy ennyi mindent kérek csak szeretnék már a végére(vagyis a kész áramkörhöz) jutni.
Üdv:Sly
(#) lorylaci válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Szerintem biztos a leválasztó trafó tesz be neki.
Amúgy milyen FETeket használsz? Mert hogy a 10mA meg stb normális -e az ettől függ. Az a toktól teljesen független.
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
A feszültség és az áramszabályozás lényegében ugyanaz. Csak az áramszabályoázsnál egy söntről veszed a visszacsatolást.

Korábban linkeltél SG3525-re. Adatlap 9. oldal 10. ábra, ott a push-pull elvi kapcsolása. A visszacsatolást ugyanúgy szabályozhatod egy potméter segítségével. Ha pedig a visszacsatolást egy szekudner oldali söntről veszed, akkor megvan az áramgenerátor töltéshez. A
Az 500mA meghajtása elég lehet két darab IRF740-nek, vagy valami modernebb FETnek.
(#) troby válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Helló!
A Mini rezonáns tápegység cikkedben kijavítottad a kapcsolsási rajzot?

Üdv Robi
(#) lorylaci válasza troby hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Igen, persze, lásd update 2
Következő: »»   206 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem