Fórum témák
» Több friss téma |
Itt elsősorban arról van szó, hogy magad tervezel és építesz 230VAC-ről működő kapcsitápot. Amennyiben a PC tápegységeidet szeretnéd átalakítani, arra van külön ilyne topic. Egy gyors keresés nekem a köetkezőket dobta ki ezen az oldalon:
Egy másik topic EcoPityu jókis leírása
Milyen infót kell? Én nem átalakítani szeretném hanem alkatrészeket felhasználni!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Milyen tapasztalatod van?
Ha nagyon kezdő vagy, akkor skory oldal alapján vagy cimopata cikke alapján éne gy rezonáns tápot ajánlok. Ha már építettél pár rezonáns tápot, akkor a cikkem alapján a stabilizált kimenetű rezonáns tápegység (alias LLC konverter).
Ha ezt a kérdést megkérdezed, akkor eszerint semmilyen tudásod sincs a kapcsolóüzemű tápegységekről, így még az első megépítése előtt egy hosszú olvasást ajánlok, péládul az előbb említett írásokkal kezdve.
Így igaz csak mire több 1000 oldat átrágok ezekkel kapcsiban akkor mehetnék suliba is !!!
De én inkább gyakorlatban tanulnék ha lehet mert úgy gyorsabb!!!Jó ideje olvasgatom ezeket de még konkrét doggal nem találkoztam! A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Meg tudsz különböztetni egy flyback és egy forward konvertert?
Tudod mi az a ZVS vagy ZCS, vagy LLC konverter?
Összeszámoltam: ha minden oldalt elolvasnál az említett témákban kb. 500 oldal jön ki. Ennek 90%-a átugorható, mert kérdés és ismétlés. A lényeg 'lorylaci' által említett oldalakról megérthető, cca, 20 oldal (ez kétszeri elolvasást jelent). Azután megnézed, hogy a tápjaidban van-e megfelelő alkatrész, és tervezel. Bemutatod, és a dörzsöltek javítanak(ha kell). Amúgy(mint említém!) a téma képei közt , min.50% konkrétum lelhető, amit, ha kell átvariálhatsz az alkatrészeidnek megfelelően.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Köszönöm granpa ezt az összefoglalót, nekem már elfogyott hozzá a türelmem.
Csak itt a fórumon több olyan rajz és nyákterv van, amiből nem csak elindulni lehet, hanem gyakorlatilag kész megoldások. Ha beírnám angolul a gugliba amit keresel, legalább 2-3 kész megoldást biztosan kidobna, rajzzal, fotókkal.
Megtaláltam a hibát. Az egyenirányító híd utáni 1 Ohm alaposan megnyúlt, ezt kicseréltem és elindult a táp. Egy tippet kaptam hogy lehet a kimeneti fojtó nem jó erre az áramra, próba képen átkötöttem és lőn csoda nem füstöl a dióda. Most simán leadja a teljesítményt csak egy pár perces terhelés után az áram elkezd szépen felkúszni és folyamatosan vissza kell vennem a feszt.(Ja és nagyon érzékeny az egész mert elég a műszerzsinór egyik végét a nagyfesz negatívra tenni és máris tized voltokat felugrik a fesz.) Egy 20 percnyi üzem után a FET a trafó és az IC is süt.Most már valószínű hogy a frekivel van még gond?
Biztos sok mindenki tud segíteni. De alap adatokat meg kéne adnod. Miről is lenne konkrétan szó? Mekkora helyre szeretnéd beépíteni? Elsősorban a méretbeni korlátaidat jó lenne megtudni, hogy mi az amiből tudunk "gazdálkodni" ?. Hiszen ezért vagyunk PSU pártiak itt és nem toroidozunk.
Szia! Nem tudom észrevetted e de itt elég 1 mondatvégi írásjel is, mivel nem vagyunk debilek, mint amilyen oldalakhoz ezek szerint te szokva vagy és elég irritáló is. Mellesleg ha az adatlapot megnézted volna 4 és 8 ohmos rendszert is lehet vele építeni. 4 ohmon +- 27 volt, 8 ohmon pedig 35 volt az ajánlott.
Mellesleg írtad hogy pc tápból akarod megvalósítani. tippelni fogok atx? És milyen típus? Azt ugye tudod hogy kismillió féle van? De segítek : Rákattintasz erre a linkre, Bővebben: Link és ezt bemásolod: Üdv mindenkinek! Olyan problémám van hogy építeni szeretnék egy erősítőt amihez atx-es (tipusú) tápot szeretnék felhasználni, +-35V (vagy +-27V) előállítása lenne a cél, és ennek a módosításában szeretném a segítségeteket kérni! Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv! (ide jön a neved) Örülök hogy segíthettem! Üdv kokozo
Örülök hogy ezt újra leírtad, mert így talán látod hogy a kérdésedben sem a 8 ohm, sem az 50W nem szerepelt.
Leírom újra mert törölték: a PC tápból nagyon egyszerűen ki tudsz venni kb. +/- 26V-ot, ami az említett IC esetén kb. 60W-ot jelent 4 ohmon, és a felét 8 ohmon.
A PC tápjaid nyersen, feldolgozatlanul nem lesznek megfelelőek szimmetrikus táp igényű erősítő hajtására. Szükség lesz picit több (nagyobb feszültségű) LOW esr-re a szekunder kimenetre és 4db Schottyra valamint jónéhány méter pl 0.4es lakkozott Cu huzalra.
Ha volna egy ilyen PSU 2 hetes gyorstalpaló tanfolyam, ahol elmondva, közbe jegyzetelve lehetne tanulni én szívesen beiratkoznék egy indulóra, ha lenne szervezve. Gyakorlatban lehetne tesztelni, kérdezni és a végén vizsgabiztosok előtt vizsgázni is!
Én is.
De itt most az alapvető dolgok helyretétele lenne a cél a fejléccel. Lehetnének benne "alap cikkek". Skorí, Cimopata, lorylaci, Ge Lee... Lehetnének topológia leírások. (Alapszinten elmagyarázva a működés) linkek. Ilyenekre gondolok.
Na igen, ezt az ötletet én is támogatom. Nagyon sok alapvető tanulni valóm van még nekem is főleg.
Na én ma elvállalom a fejléc megírását, amiben lesz egy rövid útbaigazítás. Ha kész lesz berakom ide, majd megkeresem az egyik moderátort, hogy helyezze ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
Mindenki nevében nagy köszönet előre is.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
A számítógépes tápok állítólag nagyfrekvenciásan eléggé zajosak.
Nem fog ez belezavarni egy sima HiFi erősítő tápjaként a frekvenciaátvitelbe és a jel-zaj viszonyba?
Feltették, nagyon sokszor, használd a fórum kereső funkcióját.
Itt az előbb szidott le minket a moderátor, ne kelljen nekimegint rendet tenni.
A tapasztalataim alapján, nem. Amelyikbe mégis, azon van még mit tervezni. Egyébként ahol ez igazán számítana (10-15W-ig), ott nem használ az ember kapcsolóüzemű tápot. Nagyobb teljesítményre viszont kizárólag azt érdemes.
Üdv!
TDA7294 sztereó végerősítőt szeretnék hajtani vele. A beépítési méret egy tönkre ment dvd doboza. 33*25*5,5 cm. Pc táp-lob jó pár darab van 200W-tól 400W-ig. Pc alkatrészei simán bele férnek magasába.
A legegyszerűbb ha önrezgőt csinálsz (Skori oldalán találsz részletes leírást (20A-es tápegység néven)). Kell hozzá egy rossz PC táp, egy rossz kompaktfénycső (illetve a benne lévő pici ferritgyűrű), 2db FET (mondjuk IRF740), egy Diac (mondjuk DB3), meg gyors diódák a szekunder oldalra.
Segédtáp leágot se felejts el tekerni majd a trafóra (jó ha van, mellesleg egy utóbbi módosítás galibát okozhat)!
Én csináltam szinte kizárólag ATX táp alkatrészekből tranzisztoros önrezgőt (+/-27V), hajtottam is meg vele TDA7294-est, és lehet, hogy még mindig lógok emmzolee-nak a rajzzal Nem bonyolult kapcsolás, stabil, és 360W folyamatos terhelésen (a tápot terheltem műteherrel) a tranyókat meg a shottkykat egy 6V-ról hajtott 12V-os 9 centis venti langyosra húzta, és egyszerű ATX táp tranyóit (13007, 13009 és társai) fel lehetett hozzá használni. Nem volt zajos a végfok, bár szkópon még voltak tüskék, de Y zavarszűrés nem volt elég tökéletes. Pár 10 oldallal előrébb írtam róla, visszakeresem, hol van. És nemsokára rajzot is közlök.
Na, itt firkáltam róla: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |