Fórum témák
» Több friss téma |
Már bocsi, de ha az áramváltót nem ismered fel, akkor ne rögtön egy ilyen tápnak vágj neki.
Szendi kolléga most ír egy cikket, ami direkt kezdőknek szól, szóval például neked. Ajánlom most legyél türelmes, és várd meg még elkészül. Rengeteg fáradtságot spórolnál meg vele magadnak és nekünk is. Ne rögtön ágyúval verébre!
Jó jó. Szeretek próbálkozni. Akkor az áram váltót ki is lehet hagyni belőle nem? Am látom lagyinditos a kapcsolás. Ha jól gondolom.
Sziasztok!
Itt tartok a tápommal, holnap jönnek bele az alkatrészek remélhetőleg.Olyan kérdésem lenne, hogy ezzel a meghajtással, más maggal mekkora teljesítményt lehetne kihozni belőle? És hogy persze mit szóltok a nyákhoz Előre is köszönöm.
Nem érné meg kihagyni, nemigen lesz a tápodnak visszacsatolása..
Ki lehet, de akkor egy zárlat esetén szétrobban... Vagy ha túlterheled akkor nem áll le. Ha benne van akkor rövidzárvédelem is van.
Szia!
Eddig szép munka. Biztivel lehet lesz egy kis gond. Úgy látom ez a kemény kapcsolású táp, induláskor nagy áram fog megindulni a primerkörben meg a szekunderen, de reméljük túléli a bizti majd.
Te leszel a tesztalany Ha elolvastad után tegyél fel 20 kérdést. Megmutatná mi hiányzik belőle. Kösz. (még csak draft) Áramváltóról kell bele egy oldal, eszemben sem volt.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Körübelül mekkora lehet a áram?
A 230hoz 2.6A-t tettem, a trafóhoz 2A-t.
Szia. Bele bele olvasgattam. De elolvasom majd végig rendesen, de egyenlőre nekem tetszik.
Most nézem hogy milyen alkatrészem van itthon és sajnos nem fet hanem tranzisztor, ami nem is lenne baj mert az ir2110 megsporolom, csak akkor a gate trafó és a tl494 kimenetek közé nem tudom mekkora ellenállás kéne na meg a gate trafó és a bázisok közé. Kérlek segítsetek. A gate trafó az egy PC tapbol lenne.
Mit akarsz építeni és mire használni?
Pc táp alkatrészekből erositohoz tápot.
Akkor először rajzolj/tervezz/keress egy kapcsolást amit meg akarsz építeni vagy módosítani, a rajz alapján már lehet konkrétumokról beszélni.
Sziasztok!
A mellékelt képen látható kapcsolást megcsináltam, szépen be is inditottam. +/-25V-ot tartja elég szépen (eddig kb 100W terhelés volt rajta), azonban a rövidzárat nem szereti és elrepült így már 2 pár FET-em is. Gondolom az áramváltó hiányzik belőle. Valaki tudna segíteni, hogy utólag hova, meg mint tudom beépíteni? A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Tehát akkor LM386-hoz kell 9 Volt 0,5 Amper? Van komplett leírás cikként, valamelyik kész konstrukcióval kezdj.
Mivel induláskor 0V a primer és a szekunder, így sok lehet. Egyébként a trafó ellenállása és a konditól függ+ a "indukciós" áramtól (tehát függ a frekvenciától is).
De Skori vagy Péter vagy még pár ember biztosan tudja. (Képletet ehhez nem tudok) A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Sok PC tápból bontott alkatrész használható még egy új táp építéséhez, de sok olyan is van ami erre a célra nem ajánlott. Egy IRF740 vagy hasonló paraméterű FET jelenleg kb. 200Ft körül szerezhető be, ennyi pénzért (meg amúgy sem) nem érdemes a PC tápból bontott tranzisztorokkal szenvedni!! Mint ahogy mondjuk megfelelő eszközökre, pákára multiméterre is rászánsz valamennyi pénzt, vannak olyan alkatrészek is amiket (ha nincs honnan bontani akkor) venni kell. Az elkészült eszköz értékében, a ráfordított időben, és a megszerzett tudásban ennyi befektetés mindenképpen megtérül.
Az általad vázolt nyákkal több probléma van:
1. Életveszélyes - olvasd el szendi előbb belinkelt cikkát - nincsenenk meg a kellő tisztázási távolságok! 2. Rövidzárat azért nem bírja, mert nincs semmi áramkorlát, vagy figyelő. Beállított rezonáns működés esetén elég a rezonáns kondikra diódákat rakni - olvasd el skory oldalán lévő leírásokat!
Bővebben: Link Első megközelítésben ezzel lenne érdemes kísérletezned.
Kedves Fórumozók! Az alábbi tételekkel fogom bővíteni a cikket.
1. Y és X kondik. 2. pár szkóp ábra. 3. szekunder oldali zavarszűrés. 4. Küldtek egy könyv részletet, ami nagyon jól magyarázza az alapelveket. Ez kb 10 oldal. Szükségem lenne egy jól bevált Fly-Back konstrukcióra. Én építettem egyet TOP IC-vel, de a nyákterve nincs már meg nem tudom belinkelni.
A tisztázási távolságot utólag javítottam kellően nagyra. Elolvastam a cikket. Ezeken már túlestem, kb 1 éve tanulmányozom az oldalt. Ez a 1. kapcsolásom ami működésre tudtam bírni a 3 közül.
Ez egy nagyon jó kis kapcsolás, nagyon sok oldalú. A többi kapcsolást nem tudjuk mi lehetett, nem mutattad meg. Ha valami nem indúlt el, akkor biztos valamely kapcsolástechnikai dolgot elrontottál, vagy a kapcsolás hibás.
Ez a nyák egy elég régi poszt, azóta Pepe tett be újakat is, amik szintén megkifogásolhatóak. Sajnos ez nem egy TDA2030, vagy TDA7294 kategória. Itt nem úszod meg bizonyos dolgok betartását. De ha nézted Szendi doksiját, ott van egy ajánlott nyák kialakítás és kapcsolás is. Védelemre találsz megoldást, akár Pepe legutóbbi kapcsolását, akár lorylaci kapcsolását nézed meg. De egy szimpla szekunder fojtó is megteszi némileg, erről is volt szó nem régiben. Ha a pc tápból akarsz kíndúlni, akkor érdemesebb annak átalakítását megfontolni. Erre is van téma. Én kb egy éve bajlódok vele, de "papíron". Addig amíg tőlem nagyobb szakértelműek azt nem mondják, hogy megépítésre alkalmas, addig inkább az időm fogyjon, meg max a festékna nyomtatóbol, mint ellőjek 2 pár fetet, és a végén másik panelt készítsek, mert alapból rossz a konstrukció. Sajnos ez ilyen, és ezt a békát le kell nyelni! Mint lorylaci írta is, nem csak anyagi, de baleseti kockázata is van itt annak, ha tévedsz.
Értem. Köszönöm a választ. Az az atx táp amelyikben egy fet található az hogy van? Mert nem értem. Az még fél hidnak sem felel meg. Rajzot esetleg tudtok?
Szia!
Gratulálok a munkádhoz! Nagyon jó lesz a cikk és tényleg hasznos. Kíváncsian várom a végeredményt.
Azt úgy hívják hogy 1T forward, azaz egytranyós nyitóüzemű elrendezés. A készülő cikkben találsz róla infót, illetve ezen az oldalon talán ilyen topológiájú PC táp rajzot is.
Sziasztok!
Építettem egy rezonáns kapcsolóüzemű tápegységet és minden szuper jó meg minden, nem megednek sem a tranyók sem a diódák. De a trafó annál inkább. ETD34, primer 45 menet légrés nélkül 63kHz en jár. Mi okozhatja a melegedést? 0.9mm-es litze-ből huzaloztam. Bőségesen számoltam a keresztmetszettel... Légyszi küldjetek valami megváltó ötletet. Köszönöm előre is...
Köszönöm szépen ☺ valószínűleg egy mosfetessel próbálkozom majd. Amúgy meg az a kérdésem hogy ha az ir2110 egyik agara kötöm csak azt az egy fetet akkor jó lesz vagy az közbe szól hogy van High és Low kimenet?
Sziasztok
IR2153 és IRFP460 mennyire jó párosítás? A fet paramétere mennyire jók erre a feleadatra? Megbírja-e hajtani? 'Ez van itthon' alapon. Másik kérdés: Egy ilyen rezonáns táp kibírja a rövidzárat, amég az olvadóbiztosíték kiold? A szekunder oldalra is tervezek biztosítékot, de tudom, hogy ez nem szokás.
Az attól függ hogy a mag melegszik vagy a huzal. Előbbi a nagyobb gerjesztés miatt, utóbbi a nagyobb átfolyó áram miatt.
Az egytranyósnál (fetesnél) nem kell IR, mert nincs felső oldal (a féltáphoz képest) így szinteltolásra sincs szükség. A kisebb gate töltést egy UC384x közvetlenül is meghajtja, a nagyobbakhoz meg meg lehet bikázni a kimenetét egy komplementer emitterkövetővel, vagy csak a kikapcsolását egy PNP tranyóval.
Itt van egy izmosabb megoldás az oroszoktól az egytranyós nyitóüzemű hegesztőre egy UC3845-el és egy IGBT-vel. A pár száz W-os ugyanilyen elrendezésű PC tápokban nem mindig használnak lemágnesező tekercset (a rajzon w3), hanem csak egy RCD snubbert szupresszorral kiegészítve, így egyszerűbb elkészíteni a trafót (van a fiókomban egy ilyen de nincs kedvem visszarajzolni). |
Bejelentkezés
Hirdetés |