Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Az már bőven elég, ha nem mindjárt orrba szipuzod és köhögsz tőle, hanem el van terítve. Én a fluxpaszta füstjét szoktam néha letüdőzni, hát nem kellemes, de BGA, vagy csak nagyobb SO tokos IC melegítéskor nem lehet szelet csinálni.
A műhelyem a konyhaasztal, illetve a nappalim egyik sarkában két asztal. A szomszédok nem biztos, hogy örülnének, ha ütnék egy lyukat a falon és átvezetném hozzájuk. Így marad a szűrés és a szellőztetés.
A Hakko FA-400-ra gondolsz, feltételezem. De ott nincs ventilátor sebesség vezérlés és világítás sem. És az csak egy szűrőlapot fogad. (Azt viszont nem állítom, hogy nem merítettem belőle némi ihletet ).
A szűrő is teljesen jó. Elnyelethetnéd akár nedves szűrőben is.
Ahhoz azért vagy áramlási sebességre, vagy nyomásra van szükség. Nem kimondottan egy kis ventilátor feladata.
Ne spiráljuk azért túl.... Én 1986 óta nyelem a forrasztás gőzét elszívó nélkül. Még élek. Igaz lassan hülyülök, de azt lehet másra is fogni Még a 90-es években hozott egy kollégám olyan forraszanyagot, aminek kellemes citrom illata volt. Kár lett volna az érzésért az elszívóval
Elhiheted, nekem sem tegnap esett az első cinpacni a klottgatyás lábamra. De nem túlzás az, ha valaki védeni szeretné az egészségét. Bár az adalék anyagoknak van kellemetlen szaguk, de a fémgőzök okozzák a legtöbb bajt. Mert nekem is minden fogan saját. (Mind kifizettem..)
Az illatosított akármi, olyan mint a budispré egyszerre érzed a mű citrom szagát a szarszaggal..
Gratulálok, nagyon jól néz ki. Remélem a venti vezérlését nem a föld felől egy fettel oldottad meg. Ez a világítási szélesség elég, hogy a páka hegyének ne legyen árnyéka?
Oké, első gondolatom, hogy kicsit túlzás, cad-ba megtervezni, meg minden, mennyi munkaóra, ámde elgondolkoztam és valami hasonlót összedobok, annyi külömbséggel, hogy szűrő nem kell, viszont a vezeték... valami alacsony feszültségű ventit nézek, ami elmegy egy li-io celláról, mert előrre látom, hogy a vezetékkel csak baj lesz.
Üdv
Köszi.
A venti vezérlését pontosan úgy oldottam meg. Mi a probléma vele? A világítás kb 10-11cm széles, elég jól derít.
A doboz és az alkatrészek nagy része 3d nyomtatóval készült. Muszáj volt CAD-ben megtervezni.
Összesen egy külső vezeték van, azt azért ki lehet bírni... A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Mivel ebben egy fejlett csip van ellenjavallt a PWM vezérlés, a föld megszakítása különösen. Adatlap 11. oldal 7 fejezet. Ezeknek a tápfeszét kellene szabályozni.
Hmm, hát ezt a részt nem néztem... Ezek szerint csinálnom kell egy feszszabályzót is majd. Egyébként egyelőre tökéletesen működik PWM-ről is.
Ha 4pines ventit vettél volna, akkor még fet se kellett volna hozzá.
Szerintem nem lesz baja a PWM-től, de beépíthetsz egy LC szűrőt, mint a D osztályú erősítőknél.
Ezt ugyan nem én csináltam, de látszik, hogy a gyártók sem bonyolítják túl .
Sziasztok! Én egy picit másmilyen témában alkottam: egy ferrofluidos dőlésérzékelő szenzort fejlesztettem. A szenzor három tekercsből (szekunder-primer-szekunder) áll, a tekercsek légrésében egy ferrofluiddal töltött cella található. A primer tekercset váltakozó feszültséggel táplálom, így a szekunder tekercsekben a ferrofluid helyzetétől függően változik az indukálódott feszültség. A szerkezet meglehetősen nagy felbontásúnak bizonyult: körülbelül 1/10000 fok felbontással lehet vele dőlést érzékelni.
Itt egy kis demonstrációs videó a szenzorról: Bővebben: Link További részletek a projektről ezen a linket érhetőek el: Bővebben: Link Használd a "Link" gombot! -Moderátor- A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
És hogy lehet ilyen ferrofluidot csinálni, vagy hol lehet venni, szerezni?
eBay-en már egész tűrhető áron lehet venni a célnak megfelelőt. Az otthon készített kutyulmányok azonban nem elég jók.
Nagyon ügyes vagy. Ha az ötlet is teljesen egyedi, akkor pedig le a kalappal.
Annyit azonban hozzátennék, hogy a felbontás nem egyenlő a pontossággal. Megnéztem az áramköri rajzot és abból jól látszik, hogy a valódi mérés pontossága (főleg időbeli és a környezetbeli változásokat figyelembe véve, pl. hőmérséklet) nagyságrendekkel rosszabb lesz mint a megadott 1/10000 fok. Ezek a gyakran használt alkatrészek, mint pl. a 78-as és 79-es sorozat, a TL084, stb. nem igazán alkalmasak egy ilyen nagy precizitású áramkörhöz. Ráadásul az áramkörön belül is van jó pár megoldás, ami csökkenti a pontosságot.
Na, ez tetszik...:taps:
A tekercsméretekről szándékosan nem írtál többet? "1× Coil Wire I used about 3200 turns for the Toroid and nearly 1200 for the Linear FCDT." Engem sokkal inkább érdekelne a vezető keresztmetszet és szigetelésvastagság. Vagy esetleg az egyenáramú ellenállás. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
Ügyes! Nagyon tetszik! Milyen körülmények között működőképes a terv? Azaz fémek/(elektro)mágneses tér (motorok) zavarják-e? Nyílt a project?
Sok felhasználási területe lehet, pl.: röntgendiffraktometriás mérések, önegyensúlyozó rendszerek (pl. Segway, robotok, stb.). Esetleg a Hold pályájának érzékelésére is lehetne használni, ám ezt még csak elméleti síkon.
Köszönöm. A projektet a felkészítő tanárommal csináltuk/juk, úgyhogy valójában közös az érdem.
Igen, ezzel egy ideig nem voltam tisztában, ezért is van a címben "accuracy" nem resolution, de szövegben igyekeztem kijavítani a pontatlanságokat. Már nem azt a jelfeldolgozó áramkört használom, aminek a kapcsolási rajzát bemutattam. Most egy spec IC,-t az Analog Devices AD598-as IC-jét használom: beépített fgv. generátorral, és feldolgozó áramkörrel; jóval pontosabb.
Köszi!
Igazából azért nem írtam sok részletet a tekercsekről, mert nem sokat számít: a lényeg csak annyi, hogy a szekunderek a lehető legszimmetrikusabban legyenek tekercselve, a primernek pedig nem kell szükségszerűen hasonlítania a szekunderekre.
Köszönöm!
Nem teszteltük még különböző körülmények között, de mágneses térre például rendkívül érzékeny, hiszen annak hatására a ferrolfuid alakja megváltozik. A projekt "nyíltságában" nem teljesen vagyok biztos, ezt meg kell beszélnem a mentorommal.
Azért itt is készül valami.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Sokan feltételezik, hogy a QUAD405 elején egy speciális nagy borda van. Valójában az 4 db-ból van összerakva.
De a retro érzés teljesen benne van. Ügyes munka.
Nem kell rá nagy borda, csak jó paszta. Szeret melegen üzemelni, nekem 90-100C körülre melegszik a végtranyó évek óta így megy és gyönyörű zajmentes a hangja.
Gyönyörű munka, teljesen olyan mintha kb. 1970 körül készült volna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |