Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Külön értékelendő, hogy a videóban szóban is kommentálod a készülék működését, nem csak némán nyomkodva mutatod be a forrasztóállomás használatát.
Sziasztok!
Hosszas tépődés után mégiscsak arra jutottam, hogy megosztom veletek egy hosszabb projektem fejlődését. A fejlődés egészen 2016-tól indult, amikor a főiskolán közelébe jutottam a szakdolgozat kérdésnek. A végleges választás az ESP8266-ra és a kezdetekben azon belül is az ESP-01-re irányult. Gyakorlatilag az ESP8266 nulla ismeretével és hasonló eszközök, valamint az Arduino terén nulla tudással indult az egész. Jó pár problémával találkoztam a kezdetekben, mind hardveres, mind szoftveres téren. Általában nem az információ mennyiségével volt gond, hanem a minőségével. Sok oldalon ugyanazon információk (egymástól másolva - a finom és durva hibákkal együtt), melyek jó része hasznavehetetlen vagy félrevezető volt. De ez más témában sincs másképpen. A ESP-01_v1 és az ESP-12_v3 verziókkal sikerült beadnom a szakdolgozatom, melyet sikeresen megvédtem - elismeréssel és dicsérettel még a külső bíráló részéről is (ezt az írást elraktam, de már tényleg nem mutatom, mert dicsekvésnek tűnhetne). Nehéz volt, de szép is. Eleinte alig akart működni az a verzió, de jó lett és stabil. Néhány képet láthattok az alábbi linken megosztva: Bővebben: Link Almappákban vannak az egyes lépésekről képek, de nem az összes értelemszerűen. Magyarázat a képekhez és verziókhoz: ESP-01_v1: Ez volt a kezdet. "dugdosós" fejlesztőpanelen indult, majd a forrpontos paneleken éle életét. A legelső program csak kódmintákon élt. Majd volt olyan verziója, amely körülbelül egy évig hőmérsékletet mért és a kimenetét is kapcsolni lehetett (világítás) szüleim házának udvarán. Ez a verzió még úgy működött, hogy az eszköz IP címét kellett beírni és az ESP-01-en futó "minimalista webszerver" jelzett ki mindent a böngészőben. ESP-01_v2: Ez már Eagle programban tervezett panel, 5V tápellátással és relé kimenettel. Ez volt az egyik verziója szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Ma napig üzemel egy helyen (lásd a képernyőképet a mappában). Az adatok küldéséhez GET metódust használt, klasszikus módon. Tehát ez már egy külső szervert (PHP és adatbázis) használ, mintha "felhőbe" dolgozna. ESP-12_v3: Ez volt a másik verziója a szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Működési elve hasonló, mint az ESP-01_v1 megoldásnak. A különbség itt annyi, hogy megjelent egy LED a panelen, amely képes "kivillogni" a rendszer állapotait. Ebből is van a mai napig használatban. Közel sem használja ki az ESP-12 lehetőségeit. ESP-12_v5: Sprint Layout-al tervezett panel. Ez már többféle tápegység modult is képes volt kezelni, fogadni. Több bemenet, direkt vagy opto leválasztva. I2C busz és SSD1306 kijelző kezelése. Három relé opcionálisan. Állapotjelző LED, 6 különböző állapot / hiba kivillogásával + a kijelzőn állapot információ. Némi túlfesz-védelem különböző pontokon. JSON adatküldés valósult meg. Ez is szerverre dolgozik, visszajelzést kap a szerverről a küldött adatok feldolgozásáról. A mappában egy részlete látható a webes programnak. A webes oldal is teljesen átalakult, összetetté vált, erről majd külön esetleg, másik írásban, mert hosszú lenne. Jó pár példány készült már belőle, A program teljesen átdolgozott az előzőekhez képest. Hiba és állapot kezelés, szenzorok adatainak kezelése, figyelése. Soros porton információk, alap és - gombnyomásra - bővített mennyiségben. ESP-12_v7: Az előző, ESP-12_v5 (igen, nem v6) alakult ki. Felmerülő igények és rugalmasság okából teljesen újraterveztem, Sprint Layout-ban. Átgondolt tápegység modul kezelés. Különböző túlfesz-védelmek tápfeszültségre és egyéb jelekre is. Három relé kimenet opcionálisan. Direkt vagy opto leválasztott bemenetek lehetősége. A/D átalakító és ehhez kialakított áramkörök 0-10V vagy 4-20mA távadó szenzorok kezelésére. Még jobban átdolgozott program: - bővített állapot és hibakezelés - LED és kijelző visszajelzéssel. - Soros porton az előzőekhez hasonlóan adatok megjelenítése, ugyancsak kétféle módban. - szenzorok adatinak kezelése, ellenőrzése, küldése. - önteszt -többféle komponensre. - állapot és hiba adatok küldése a szerverre. Ugyanott van belőle pár példány, ahol a v5-ből is. A webes alkalmazásról - ahogy írtam is - nem írtam részleteket, csak egy kép van róla. Nem kívántam az amúgy is hosszúra sikerült leírást még tovább nyújtani. Az ESP-12_v5 és ESP-12_v7 eszközökhöz tartozik még egy kiterjedt területen lévő kültéri AP hálózat is. Elnézést, ha hosszúra sikerült a leírás és esetleg némely része csapongóan egyszerűnek tűnhet. De mint írtam, nem kívántam akadémiai székfoglalót csinálni a dologból. Üdv. Karcsi A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
Bónusz pont a Douglas Adams idézetért. Tetszik, hogy használsz DC/DC konvertert is. A legtöbben itt inkább csak hagyományos lineáris regulátorokat használnak (tipp: találsz sokkal kisebb helyen megépíthető típusokat is manapság).
Köszi!
Douglas Adams nagy kedvenc A megfontolás az volt, hogy a DC/DC konverter a 24V-ból (ez kell a 4-20mA-es távadónak) állít elő 5V-ot. Így ez a fokozat kevésbé melegszik még nagyobb áramfelvétel mellett sem az 5V-os oldalon. Tervezéskor fontolgattam egyébként más típusokat is. Ebből az 5V-ból állítok elő 3,3V-ot két külön helyen. Magának az ESP-nek és egy másikat az egyéb külső szenzoroknak.
Köszi, hogy megosztottad velünk, jól tetted!
Tulajdonképpen mi volt a célja a projectnek? Mi volt a diplomamunka valójában? Csak az ESP alkalmazása, vagy konkrét feladat megoldása? Jó lenne, ha a rengeteg belefektetett munka nem "vészne" el, esetleg egy jó rendszer alakulna ki, ami másoknak is elérhető lenne....!
Szívesen!
A projekt célja kettős volt. Egyfelől kerestem egy megfelelő témát a szakdolgozathoz. De nem akartam a szokásos sablonos dolgokat. Valami érdekes, elméleti és gyakorlati dolgokat is tartalmazó, komplex dolgot szerettem volna. A diplomamunka egy olyan megoldás bemutatása volt, mely képes hőmérsékleteket mérni és azokat egy szerverre küldeni. Valamint a szerveren futó webes alkalmazás legyen képes a küldött adatokat megjeleníteni. Végül legyen lehetőség egy kimenet távoli kapcsolására. Tulajdonképpen egy "otthoni okos megoldás" alapjait mutatta be, teljesen egyedi felépítéssel. Annyi volt még a csavar (és jó adag szenvedés), hogy az ESP8266 olyan routerhez kapcsolódott, amely maga volt a webszerver is, ez is része volt a diplomamunkának (Asus WL-500g Premium v2 + OpenWrt + csomagok). Igen, gondoltam már rá, hogy összeszedett formában egy kis (de inkább nagyobb) cikket írok ide, a Hobbielektronikára. Érdekes lenne, mert a hardverépítéstől, a programozáson át minden lenne benne. Persze nem a legújabb verziót, több okból sem. Még mindig van rajta mit módosítani, és a terjedelme is nagy lenne, ha komplexen akarnám bemutatni (márpedig úgy lenne igazán érdekes).
Sziasztok!
A napokban befejeztem az első USB teszterem ami valós időben méri a pillanatnyi fogyasztást, feszültséget, kiszámolja a teljesítményt és megméri a töltésmennyiséget. A töltésmennyiség kerekített értéke elmentésre kerül az EEPROMba így például egy külső akkumulátor lemerülése után vissza olvasható a mért adat. Amíg a mért fogyasztás nulla addig az elmentett érték olvasható, ha elkezdünk újra tölteni vele nullázódik. Az egész áramkör minimalista: három ellenállás, két kerámia kondi, egy arduino promini és egy OLED kijelző alkotja a szükséges konnektorokkal .
Cikk lehetne belőle !
Aki szeretné megépíteni szívesen megosztom a kapcsolási rajzot és a programot de szerintem a cikk írás nem az én erősségem
Írd meg, van lektor, nem tudod elrontani.
Szia.Már kétszer letöltöttem,de nem találom a kapcsi.rajzot.
Lehet,hogy nincs?
Szia!
Nem készült kapcsolási rajz,csak NYÁK terv.
üÜdv!
mMutatnék egy helyet, ahol már 250 forint tól ezt a készterméket meg lehet vásárolni: https://www.ebay.com/itm/USB-Charger-Doctor-Voltage-Current-Meter-C...4:pf:0 eElgondolkodtató, hogy már minden -_szinte minden_-_ki van találva. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
Moderátor által szerkesztve
Sok mindent meg lehetne vasarolni amit bemutatnak! Ennek mas a celja!
1000.-ft az !!!
1000ft-ért elkészited ? eEbben a kinézetében ?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
Moderátor által szerkesztve
Nem "free shipping", mitől 1000 Ft?
Válaszd ki, hogy mit szeretnél vásárolni, és megtudod!
Hali. Én EEPROM programozót építek, ezt is feltalálták már és van is már egy kínai megvásárolt csoda a fiókomban. Mégis beleölök több ezer forintot és sok órányi szoftverírogatást egy saját elkészítésébe. Hogy miért? - Mert miért ne!? - Örömet okoz. - Tanulok belőle. - Ha én írom a programot, akkor tudom mit csinál. - Munka utáni kikapcsolódásnak tökéletes, ha nem lehet kimenni a szabadba az időjárás miatt. - A kínai csoda adatbázisa nem bővíthető (illetve nem jöttem rá mivel lehetne belenyúlni). - Hardverileg nem tudja amit én szeretnék. És még biztosan sorolhatnám.
Az építés alatt szerzett tapasztalat, érték. Egyesek képesek vagyunk kikapcsolódni az építgetés közben, sikerélményt ad. Ezt a hobbi !!! A legtöbben megépítünk valamit azután szétszedjük és valami újat rakunk össze. Mindezt a sikerélményért tesszük !
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
Én bizony semmit, csak ránéztem a h.sz.-ra. Ennek az ára kisebb, mint az az új vám-sújtás határ.
Ezért ne hagyjuk, hogy az olcsó áruk elvegyék az építés örömét!!!
Szia,
ennek a teszternek nem az volt a célja, hogy olcsóbban legyen egy ilyenem, igen van nekem is ebayes, ami fele annyira se megbízható mint amilyennek látszik. ( asztali digitális multiméterrel teszteltem). Elkészítése során tanulod meg igazán mi zajlik a háttérben, hogyan is működik, hogyan mérsz wattórát és hogyan alakítod át a kívánt mértékegységre, személyre szabod ahogy neked tetszik. Sok apró dologgal rengeteget lehet tanulni, hasznát vesszük a legközelebbi építés során.
Nem kell magyarázni, ez hobbielektronika. Sok olyan van, amit már kitaláltak, mégis megcsinálja magának az ember kicsit máskép, kicsit mást tudóra, csak azért, mert ez a hobbija.
A minap olvastam valami hasonló kütyüről talán a hackaday oldalon, ott megint más volt a cél, ebben meg, ahogy olvasom gondoltál arra, ha elfogy az energia alóla. Részemről ment a mancs az alkotásodra.
Köszönjük mindenkinek az értékes véleményét, de ha lehet, térjünk vissza a témához!
Köszönjük.
Jó napot mindenkinek.
Tavaly októberben készítettem magamnak egy Ledes nagyítót, Az elektronika nem nagy szám, nyolc darab CRI80-as smd led párhuzamosan kötve egy korlátozó ellenállással, a tápfeszültséget pedig egy bontott 18650-es laptop akku szolgáltatja. A dobozolás viszont szerintem nagyon szépre sikerült, de lehet elfogult vagyok, ki-ki döntse el magának hogy tetszik-e avagy sem. A lencsék egy régi JVC kamerából lettek kitermelve, egy Bikonvex és egy Konkáv konvex, a faanyag pedig un. Vörös szív fa (Red Heart). Ennek a lámpának van egy kistestvére, amit számítógép szervizes barátomnak készítettem, abba került egy Mini USB-s töltő modul is, róla is fogok feltenni képeket amint megtalálom hova mentettem.
Még néhány kép.
A faanyagból egy kicsit nagyobb mennyiséget hol lehet beszerezni?
Üdv.
Én a ZATIK-ban vettem a faanyagot, van ott sokféle, az egzóták drágák, viszont sok esetben szebbek mint az európai fajok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |