Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Külön értékelendő, hogy a videóban szóban is kommentálod a készülék működését, nem csak némán nyomkodva mutatod be a forrasztóállomás használatát.
![]() ![]()
Sziasztok!
Hosszas tépődés után mégiscsak arra jutottam, hogy megosztom veletek egy hosszabb projektem fejlődését. A fejlődés egészen 2016-tól indult, amikor a főiskolán közelébe jutottam a szakdolgozat kérdésnek. A végleges választás az ESP8266-ra és a kezdetekben azon belül is az ESP-01-re irányult. Gyakorlatilag az ESP8266 nulla ismeretével és hasonló eszközök, valamint az Arduino terén nulla tudással indult az egész. Jó pár problémával találkoztam a kezdetekben, mind hardveres, mind szoftveres téren. Általában nem az információ mennyiségével volt gond, hanem a minőségével. Sok oldalon ugyanazon információk (egymástól másolva - a finom és durva hibákkal együtt), melyek jó része hasznavehetetlen vagy félrevezető volt. De ez más témában sincs másképpen. A ESP-01_v1 és az ESP-12_v3 verziókkal sikerült beadnom a szakdolgozatom, melyet sikeresen megvédtem - elismeréssel és dicsérettel még a külső bíráló részéről is (ezt az írást elraktam, de már tényleg nem mutatom, mert dicsekvésnek tűnhetne). Nehéz volt, de szép is. Eleinte alig akart működni az a verzió, de jó lett és stabil. Néhány képet láthattok az alábbi linken megosztva: Bővebben: Link Almappákban vannak az egyes lépésekről képek, de nem az összes értelemszerűen. Magyarázat a képekhez és verziókhoz: ESP-01_v1: Ez volt a kezdet. "dugdosós" fejlesztőpanelen indult, majd a forrpontos paneleken éle életét. A legelső program csak kódmintákon élt. Majd volt olyan verziója, amely körülbelül egy évig hőmérsékletet mért és a kimenetét is kapcsolni lehetett (világítás) szüleim házának udvarán. Ez a verzió még úgy működött, hogy az eszköz IP címét kellett beírni és az ESP-01-en futó "minimalista webszerver" jelzett ki mindent a böngészőben. ESP-01_v2: Ez már Eagle programban tervezett panel, 5V tápellátással és relé kimenettel. Ez volt az egyik verziója szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Ma napig üzemel egy helyen (lásd a képernyőképet a mappában). Az adatok küldéséhez GET metódust használt, klasszikus módon. Tehát ez már egy külső szervert (PHP és adatbázis) használ, mintha "felhőbe" dolgozna. ESP-12_v3: Ez volt a másik verziója a szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Működési elve hasonló, mint az ESP-01_v1 megoldásnak. A különbség itt annyi, hogy megjelent egy LED a panelen, amely képes "kivillogni" a rendszer állapotait. Ebből is van a mai napig használatban. Közel sem használja ki az ESP-12 lehetőségeit. ESP-12_v5: Sprint Layout-al tervezett panel. Ez már többféle tápegység modult is képes volt kezelni, fogadni. Több bemenet, direkt vagy opto leválasztva. I2C busz és SSD1306 kijelző kezelése. Három relé opcionálisan. Állapotjelző LED, 6 különböző állapot / hiba kivillogásával + a kijelzőn állapot információ. Némi túlfesz-védelem különböző pontokon. JSON adatküldés valósult meg. Ez is szerverre dolgozik, visszajelzést kap a szerverről a küldött adatok feldolgozásáról. A mappában egy részlete látható a webes programnak. A webes oldal is teljesen átalakult, összetetté vált, erről majd külön esetleg, másik írásban, mert hosszú lenne. Jó pár példány készült már belőle, A program teljesen átdolgozott az előzőekhez képest. Hiba és állapot kezelés, szenzorok adatainak kezelése, figyelése. Soros porton információk, alap és - gombnyomásra - bővített mennyiségben. ESP-12_v7: Az előző, ESP-12_v5 (igen, nem v6) alakult ki. Felmerülő igények és rugalmasság okából teljesen újraterveztem, Sprint Layout-ban. Átgondolt tápegység modul kezelés. Különböző túlfesz-védelmek tápfeszültségre és egyéb jelekre is. Három relé kimenet opcionálisan. Direkt vagy opto leválasztott bemenetek lehetősége. A/D átalakító és ehhez kialakított áramkörök 0-10V vagy 4-20mA távadó szenzorok kezelésére. Még jobban átdolgozott program: - bővített állapot és hibakezelés - LED és kijelző visszajelzéssel. - Soros porton az előzőekhez hasonlóan adatok megjelenítése, ugyancsak kétféle módban. - szenzorok adatinak kezelése, ellenőrzése, küldése. - önteszt -többféle komponensre. - állapot és hiba adatok küldése a szerverre. Ugyanott van belőle pár példány, ahol a v5-ből is. A webes alkalmazásról - ahogy írtam is - nem írtam részleteket, csak egy kép van róla. Nem kívántam az amúgy is hosszúra sikerült leírást még tovább nyújtani. Az ESP-12_v5 és ESP-12_v7 eszközökhöz tartozik még egy kiterjedt területen lévő kültéri AP hálózat is. Elnézést, ha hosszúra sikerült a leírás és esetleg némely része csapongóan egyszerűnek tűnhet. De mint írtam, nem kívántam akadémiai székfoglalót csinálni a dologból. Üdv. Karcsi A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
Bónusz pont a Douglas Adams idézetért.
![]()
Köszi!
Douglas Adams nagy kedvenc ![]() A megfontolás az volt, hogy a DC/DC konverter a 24V-ból (ez kell a 4-20mA-es távadónak) állít elő 5V-ot. Így ez a fokozat kevésbé melegszik még nagyobb áramfelvétel mellett sem az 5V-os oldalon. Tervezéskor fontolgattam egyébként más típusokat is. Ebből az 5V-ból állítok elő 3,3V-ot két külön helyen. Magának az ESP-nek és egy másikat az egyéb külső szenzoroknak.
Köszi, hogy megosztottad velünk, jól tetted!
Tulajdonképpen mi volt a célja a projectnek? Mi volt a diplomamunka valójában? Csak az ESP alkalmazása, vagy konkrét feladat megoldása? Jó lenne, ha a rengeteg belefektetett munka nem "vészne" el, esetleg egy jó rendszer alakulna ki, ami másoknak is elérhető lenne....!
Szívesen!
A projekt célja kettős volt. Egyfelől kerestem egy megfelelő témát a szakdolgozathoz. De nem akartam a szokásos sablonos dolgokat. Valami érdekes, elméleti és gyakorlati dolgokat is tartalmazó, komplex dolgot szerettem volna. A diplomamunka egy olyan megoldás bemutatása volt, mely képes hőmérsékleteket mérni és azokat egy szerverre küldeni. Valamint a szerveren futó webes alkalmazás legyen képes a küldött adatokat megjeleníteni. Végül legyen lehetőség egy kimenet távoli kapcsolására. Tulajdonképpen egy "otthoni okos megoldás" alapjait mutatta be, teljesen egyedi felépítéssel. Annyi volt még a csavar (és jó adag szenvedés), hogy az ESP8266 olyan routerhez kapcsolódott, amely maga volt a webszerver is, ez is része volt a diplomamunkának (Asus WL-500g Premium v2 + OpenWrt + csomagok). Igen, gondoltam már rá, hogy összeszedett formában egy kis (de inkább nagyobb) cikket írok ide, a Hobbielektronikára. Érdekes lenne, mert a hardverépítéstől, a programozáson át minden lenne benne. Persze nem a legújabb verziót, több okból sem. Még mindig van rajta mit módosítani, és a terjedelme is nagy lenne, ha komplexen akarnám bemutatni (márpedig úgy lenne igazán érdekes).
Sziasztok!
A napokban befejeztem az első USB teszterem ami valós időben méri a pillanatnyi fogyasztást, feszültséget, kiszámolja a teljesítményt és megméri a töltésmennyiséget. A töltésmennyiség kerekített értéke elmentésre kerül az EEPROMba így például egy külső akkumulátor lemerülése után vissza olvasható a mért adat. Amíg a mért fogyasztás nulla addig az elmentett érték olvasható, ha elkezdünk újra tölteni vele nullázódik. Az egész áramkör minimalista: három ellenállás, két kerámia kondi, egy arduino promini és egy OLED kijelző alkotja a szükséges konnektorokkal ![]()
Cikk lehetne belőle !
Aki szeretné megépíteni szívesen megosztom a kapcsolási rajzot és a programot de szerintem a cikk írás nem az én erősségem
![]()
Írd meg, van lektor, nem tudod elrontani.
![]()
Szia.Már kétszer letöltöttem,de nem találom a kapcsi.rajzot.
Lehet,hogy nincs?
Szia!
Nem készült kapcsolási rajz,csak NYÁK terv.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
Moderátor által szerkesztve
Sok mindent meg lehetne vasarolni amit bemutatnak! Ennek mas a celja!
1000.-ft az !!!
1000ft-ért elkészited ? eEbben a kinézetében ?
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
Moderátor által szerkesztve
Nem "free shipping", mitől 1000 Ft?
Válaszd ki, hogy mit szeretnél vásárolni, és megtudod!
![]() Hali. Én EEPROM programozót építek, ezt is feltalálták már és van is már egy kínai megvásárolt csoda a fiókomban. Mégis beleölök több ezer forintot és sok órányi szoftverírogatást egy saját elkészítésébe. Hogy miért? - Mert miért ne!? - Örömet okoz. - Tanulok belőle. - Ha én írom a programot, akkor tudom mit csinál. - Munka utáni kikapcsolódásnak tökéletes, ha nem lehet kimenni a szabadba az időjárás miatt. - A kínai csoda adatbázisa nem bővíthető (illetve nem jöttem rá mivel lehetne belenyúlni). - Hardverileg nem tudja amit én szeretnék. És még biztosan sorolhatnám.
Az építés alatt szerzett tapasztalat, érték. Egyesek képesek vagyunk kikapcsolódni az építgetés közben, sikerélményt ad. Ezt a hobbi !!! A legtöbben megépítünk valamit azután szétszedjük és valami újat rakunk össze. Mindezt a sikerélményért tesszük !
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
Én bizony semmit, csak ránéztem a h.sz.-ra. Ennek az ára kisebb, mint az az új vám-sújtás határ.
Ezért ne hagyjuk, hogy az olcsó áruk elvegyék az építés örömét!!!
![]()
Szia,
ennek a teszternek nem az volt a célja, hogy olcsóbban legyen egy ilyenem, igen van nekem is ebayes, ami fele annyira se megbízható mint amilyennek látszik. ( asztali digitális multiméterrel teszteltem). Elkészítése során tanulod meg igazán mi zajlik a háttérben, hogyan is működik, hogyan mérsz wattórát és hogyan alakítod át a kívánt mértékegységre, személyre szabod ahogy neked tetszik. Sok apró dologgal rengeteget lehet tanulni, hasznát vesszük a legközelebbi építés során. ![]()
Nem kell magyarázni, ez hobbielektronika. Sok olyan van, amit már kitaláltak, mégis megcsinálja magának az ember kicsit máskép, kicsit mást tudóra, csak azért, mert ez a hobbija.
A minap olvastam valami hasonló kütyüről talán a hackaday oldalon, ott megint más volt a cél, ebben meg, ahogy olvasom gondoltál arra, ha elfogy az energia alóla. Részemről ment a mancs az alkotásodra.
Köszönjük mindenkinek az értékes véleményét, de ha lehet, térjünk vissza a témához!
Köszönjük.
Jó napot mindenkinek.
Tavaly októberben készítettem magamnak egy Ledes nagyítót, Az elektronika nem nagy szám, nyolc darab CRI80-as smd led párhuzamosan kötve egy korlátozó ellenállással, a tápfeszültséget pedig egy bontott 18650-es laptop akku szolgáltatja. A dobozolás viszont szerintem nagyon szépre sikerült, de lehet elfogult vagyok, ki-ki döntse el magának hogy tetszik-e avagy sem. A lencsék egy régi JVC kamerából lettek kitermelve, egy Bikonvex és egy Konkáv konvex, a faanyag pedig un. Vörös szív fa (Red Heart). Ennek a lámpának van egy kistestvére, amit számítógép szervizes barátomnak készítettem, abba került egy Mini USB-s töltő modul is, róla is fogok feltenni képeket amint megtalálom hova mentettem.
Még néhány kép.
A faanyagból egy kicsit nagyobb mennyiséget hol lehet beszerezni?
Üdv.
Én a ZATIK-ban vettem a faanyagot, van ott sokféle, az egzóták drágák, viszont sok esetben szebbek mint az európai fajok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |