Fórum témák
» Több friss téma |
Az NTC-t viszont kicserélte a szerelő. Lehet valami más a hiba? A kicserélés előtt ugyanez volt a tünet. Vagy csak nincs megkenve eléggé hőpasztával? Vagy kontakthibás lenne valahol?
Szia!
Képek a panelekről.
Szia! Az NTC-hibával kapcsolatosan szerintem VIM-et kérdezd, ő járatos ebben, én csak a mikrokapcsolós kivitelben írtam, mert nálam ilyen van a kazánomnál (Zeus Maior 21).
S a venturi csőben nem "rakott le valami kis csomagot" a pók, esetleg koszos a cső.
Segítség!
Szükségem volna egy Stibel Eltron GBH 19KE szerviz dokumentációra! Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Sziasztok!
Kis kutakodás után arra jutottam, hogy ezen kazánok szerviz dokumenációja közül bármelyik hasznos lehetne számomra: - DÉG Colibri KK-E - DÉG EURO KK-E N - Beretta Mynute (confort) 24/28 CAI - Beretta Ciao 24/28 CAI N 2V - Beretta Smart 24/28 Cai Köszönöm előre is, ha bárki tud ilyet küldeni! És még egy extra kérdés. Ezen kazánoknak ahogy nézem tök ugyanolyan vezérlő és gyújtó paneljuk van. Mindnek M001B panelja van. Mi a különbség köztük? Az áruk biztosan. Kinézetre teljesen azonosak. Talán a két db IC az ami más bennük? (sajnos ez a képek alapján nem látszik...) Összesen 1-2 ellenállás/varisztor más talán amennyire látszik! (képek)
Szia!
Az a cimkével leragasztott IC egy kontroller. A programja miatt, a szinte teljesen azonos panelek is lehetnek különböző funkciókra felkészítve. Ezeket nem ismerem, de pl. a látszólag egyforma Vaillant vezérlő panelek sem cserélgethetők a különböző készülékeik között. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Szia!
Köszi a választ! Értem, de ezek szerint ha az egyik panelen jó a kontroller akkor azt át tudom tenni egy másikba.
Sziasztok. Van egy Immergas Zeus 24 tárolós cirkónk, pár napja egyik melegviz engedéskor az tűnt fel, annak ellenére, hogy a melegviz 3 - 4es állásban van, égetően forró víz jött a bojlerből. Hőmérővel mérve 65 fok. Kipróbáltam, hogy teljesen kihűtöttem a vizet, levettük a bojlert minimumra. 2 - 3 fűtési ciklus végére ahol a fűtes 5ös szinten volt a víz megint 50 fok körül volt a bojlerből a kijövő víz a kezdeti 30 - 35ről, úgy, hogy nem volt melegvíz felfűtés. Melegviz készítéskor a fűtés előremenő rézcső kb 20 - 30 centin melegszik át a kazántól távolodva langyosodva, a radiátorok nem, fűtéskor viszont a bojlerből a szivattyúhoz menő cső is meleg teljes hosszában, a fűtés induláskor hideg, aztán viszonylag lassan de felmelegszik. Kevésbé mint a fűtés előremenő de eléggé. A váltószelep motort leszedtem, megnéztem annak a működésével nincs gond. Ez a váltószelep lesz, vagy létezik, hogy a belső csövek a csatlakozásokon keresztül annyira átmelegszenek és ez fűti a vizet? Ha váltoszelep akkor csere vagy van más megoldás?
EZ egy mezei gépkönyv. Nem sok minden derül ki belőle de ahogy rákeresel a panelekre, több kazánjába is ezt rakja a Beretta. Nincs alkatrész csökkenés a panelen de a perifériák bekötései másképpen alakulnak. A leírás szerinti rajzokon A KK-E-hez van társítva ventillátor a KF-E-nél nincs. Talán meg lett cserélve a két rajz? Nem vagyok szerelő, sem szakember csak műkedvelő. A segítségem annyiban kimerül, hogy a felelhető infókat előszedem és megmutatom ha eddig még nem találtad volna meg. A perifériák a képeden a jobb oldali fehér csatlakozókba csatlakoznak.
Az Immergasról annyi új tünet, hogy lehet mégis a tároló részről jön a hiba. Ha leveszem 0ra a melegvíz szabályzót az első második felfűtéskor a tárolóból már 40 - 41 fokos víz jön. A könyve szerint 20 - 60 ig szabályozható. Ez miért lehet?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
Pedig megoldottad a kérdést. Fűtés tölti a puffert is. A keverőszelep zárt állásában is engedi áramlani a puffer hőcserélőjébe a fűtés vizet. Idővel kb. a fűtési hőfokra melegítené a puffert.
Kosz amitől nem tud teljesen zárt állapotba állni, tömítés hiba a keverőszelepben. Motor nem tud végállásba mozogni.
Köszi! Igen ez az elméletem, csak a mai teszt alapján kezdek kételkedni. Az lett a fura, ami miatt kezd megdőlni az elméletem, hogy levettem tároló víz szabályzóját 0 állásba átálltam csak HMV üzemre, leengedtem a meleg vizet a tárolóból és 37 foknál igy is elkezdett melegiteni 40 - 41 körülre. Illetve amit nem értek, hogy amikor 65 fokos lett a víz akkor miért nem kapcsolt ki a tárolóban lévő NTC érzékelő alapján, miért tudta ennyire felfűteni? Most fűtöttem 65 - 70 körüli vízzel 2 órát és tartotta ezt a 40 - 42 fokot úgy, hogy a HMV 0 állásban van. Szóval olyan mintha bármi lenne 40 foknál nem megy lejebb a tároló mert oda akkor is felmelegíti, ez a 20 - 60 beállítási lehetőség miatt kétlem. Foleg, hogy 4es állásban is csak kb 50 fokos víz volt.
Illetve amit még nagyon nem értek, hogy ha levettem a HMVt nullára akkor ha akár a fűtési kör fűti fel, akár más miért kapcsol be tartós HMV üzemnél és tartja a kezdeti hőfokot, nem kéne ekkor lemennie egészén addig amit a 0 állas jelent? Ez van most 40 foknál is, így is hogy teljesen le van véve a HMV, tartja a kezdeti hőfokot amikor tartósan engedem a meleget és bekapcsol a melegítés
Hello. Lett ezzel nálad valami azóta? Szerintem nagyon hasonló gonddal kűzdök, ha visszaolvasol párat majdnem ugyanezzel a típussal csak a sima Zeus 24kwval. Nálam most arra gyanakszanak, hogy a váltószelep átdolgozik a fűtésbe. Találtál valami megoldást? Ugyan nekem hőmérő nincs rajta de kiengedéskor ennyit mértem egy hőmérővel. Nekem 4es HMVvel és 6,5es fűtéssel volt 60 - 65 fokos vízem is. 0 állásnál 40 - 42 fokos. Nekem a váltószelep egyre kevésbé gyanús mert csak HMV üzemmódban is ugyanide melegíti nullánál. Gyanakodtam én is NTCre de ezek szerint nálad nem oldotta meg.
Nem a fűtesbe, hanem a tárolóba a fűtésből. Rosszul írtam.
Szép napot mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni. Van egy Westen Energy 240i kombi kazánom. Kb 2 hónapja azt csinálja, hogy teljesen kiszámíthatatlan módon időnként HMV módban nem kapcsol be. Fűtés módban rendesen indul és 10-ből 8x HMV módban is. Azt észrevettem, hogy este amikor megkezdjük a fűrdést (4 tagú család) a második, harmadik ember már nem biztos hogy melegvizet tud a kazánból nyerni első próbálkozásra. Ilyenkor megnyitjuk a csapot elzárjuk, majd újra megnyitjuk, ez általába eredményre vezet, de van hogy az istenért nem akar indulni. Ilyenkor marad a vészmegoldás, termosztáttal fűtés bekapcs és csap megnyit, és lőn melegvíz. Napközben kézmosásnál szinte 100%-ban üzembiztos a melegvíz szolgáltatása. Valami túlmelegedhet a huzamosabb használatnál? Ami még említésre méltó lehet az az, hogy HMV módban a fűtőkörre is dolgozik a kazán, mert ilyenkor is melegeszenek a radiátorok. A gázszerelő aki még eddig bokros teendőire hivatkozva nem jutott el hozzám megnézni a kazánt, látatlanban vezérlőpanel hibát mondott. Előre is köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat. Ja és kazánban, fűtésben, és pláne elektronikában tök laikus vagyok.
Én a használati melegvíz szondára gyanakodnék, arra az NTC-re. Nálam a mikrokapcsolós kivitel van abból és az okozott nagyon hasonló problémát. Ez csak tipp.
Köszi, most ez a két ötlet van. Elméletem szerint mindkettő viszonylag könnyen orvosolható, még ha a váltószelep csere esetén kicsit borsosabb is. Vagy az NTC vagy a váltószelep nem zár rendesen. Jövőhét második felében jön végül a szerelő, majd megírom mi lett.
Szia! Talán ez a hsz. segít megoldani a problémát.
Sziasztok! Termomax ÖV Color 25 kazán. Többször resetelni kellett az utóbbi napokban, mert nem gyújtotta be a szikra sorozat, piros világító gomb kigyulladt. Visszanyomtam , elsőre ugyanez, másodikra begyújtott. Gyanakszom a gázszelepre, mert már volt cserélve kb. 5 éve. Hogyan szűrjem ki a hibát? Ez javítható? Felújítják valahol?
Az a "melegvíz szabályzó" egy potenciométer, az indirekt tárolón, vagy a kazánon?
A kazánon van, 1 - 9ig skálazott.
De nekem egyre furább a hiba. Tegnap áttettem csak melegvízre és 4.5es állásnál kb 48 - 50 fokos víz jött a csapból ezt pedig egész éjszaka tartotta ahogy kell többször rá is fűtött de maradt ez a főfok reggelre, ma reggel elég intenzíven használtuk kb 30 percen át, többször egymás után melegített is. Kezdetben 48 - 49 fok volt de 3 - 4 ilyen ciklus után már 53 - 54 fokos víz folyt a csapból és mivel ilyenkor max teljesítményt ad át nem hiszem, hogy a mellette menő 60 - 65 fokos fűtővíz melegítette volna fel ilyen gyorsan, hanem egyértelműen a melegvíz készítes során melegedett tovább. A vízet a csapból kiengedve mérem vízhőmérővel. Ami még fura, ha a fűtés közben indul a melegvíz készítés hosszabb szünet után akkor egyértelműen érezni a tárolóból a váltószelep felé menő csövön egy 'hideg lökést' így olyan érzésem van mintha a tároló csőkígyójában levő vizet mégsem melegítené át a fűtés, de akkor mitől lesz egyre melegebb és miért csak ha megy a fűtés is. Illetve azt nagyon nem látom, hogy nullára állított érték mellett, hogy lett 50 fokos vízem (az mondjuk igaz, hogy akkor ment a fűtés) Valami teszt ötlet is jól jönne, hogy tudnék előre lépni, én lassan kifogytam. A másik nagy kérdésem, hogy amikor 65 fokos víz lett ekkor biztosan ment a fűtés 65 fok körüli előremenővel. Azt a fűtési ciklust a tároló szabályzója miért nem kapcsolta le, amikor az csak 4es állásban - kb 45 fok - volt?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
R5 HMV trimmer kontakthibája?
Más ötletem nincs.
Köszi, ezt is megnézetem akkor. Felmerülhet, bár talán azért kérdéses mert ha pl 4.5en elkezd fűteni akkor ha letekerem akkor azonnal ki is kapcsol, ha ezt az 48 - 54 fok közötti hőmérsékletet adja és feltekerem 6 fölé akkor pedig azonnal elkezd fűteni. Laikus kérdés, az NTC a tároló alsó 1/3ának tetejében van, elképzelhető amúgy folyamatos használat mellett egy 45 literes tárolóban akkora hőmérséklet különbség, hogy alul 40 -45 fokra visszahül a víz a folyamatos használat / feltöltés miatt, elkezd melegíteni és ez felül 50 - 54 fokosan jön már ki?
Köszönöm!
Igen, ezt a gépkönyvet én is megtaláltam. Ebből néztem infókat. Bár ennyire nem tudtam ránagyítani a csatlakozókra az én változatomban. Mindenesetre az a csatlakozó ahová a ventilátort kéne dugni az nálam alapból üres. Nincs rádugva semmi. Kiforrasztottam a kondikat így találtam 2db 0.022µF-os MKP kondit 275Vac-set. Illetve egy nagyobbat,a mi 0,33µF-os 275Vac-s. X2-es mindhárom ami benne van. A többiről nem sikerült lekaparnom rendesen a fekete bizbazt "még". Kimértem a presszosztátot is megnéztem. Alapból szakadás. Ha belefújok teli erőből akkor rövidzár, majd újra szakadás ha nem fújom. Vagyis nyomás alatt rövidzár. Így nem értem a szerelő miért nyúlt hozzá, mert ha fel van töltve a rendszer akkor nálam végig alapból is rövidzár. Ő meg leszedte a vezetékeket és összekötötte szigszallaggal.
Szakember én sem vagyok. Műkedvelőnek sem mondanám magam. Egyszerűen ha szükséges akkor megpróbálom megoldani, műszaki ember lévé, a szereléssel gondom nincs. Elektronikával sem. Gázhoz kevésbé szoktam nyúlni. Bár FÉK V4 és C21-et évek óta én javítok édesanyámnál. De azok jóval egyszerűbb szerkezetek. És nem utolsó sorban nem kombinált, hanem külön-külön van a HMV és a fűtés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |