Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   592 / 592
(#) speedbump válasza speedbump hozzászólására (») 13:58 /

Sziasztok. Az elmúlt pár napban VIM-mel próbáltunk rájönni a kazánom hibájának forrására, eddig sikertelenül. Mivel úgy tűnik kifogytunk az ötletekből ezért gondoltam rákérdezek még itt hátha van valakinek még ötlete. A hiba röviden annyi, hogy mind a fűtés mind a HMV használata közben le-lekapcsol a kazán, emiatt ingadozik a hőmérséklet. A vízpunöpa nem áll meg, a lekapcsoláskor, azt tovább működik. Ha nincs szükség meleg vízre (= a kazán üzemszerűen áll le) akkor a pumpa is megáll.

A hiba fellépése előtt semmilyen szerelés vagy módosítás nem volt a rendszerben, egyszer csak előjött.

A kazán típusa: Bosch GAZ 3000W

Amit próbáltunk:
- HVM NTC csere
- Előremenő NTC mozgatása a jobb kontakt érdekében. Alufóliával alábéleltem, gyorskötözővel is próbáltam rögzíteni a klipsz helyett
- Előremenő NTC bemérése: szobahőmérsékleten 14.5k, hőlégfúvóval melegítve szépen megy lefelé. 2k-ig próbáltam
- motor kondi bemérése. A tokozáson 2.5µF van feltüntetve, a mért érték 2.125uF

Még egy érdekesség, hogy a hiba úgy tűnik, hogy fellép mondjuk a fürdőszobában, de a mosogatónál nem, vagy sokkal ritkábban. A különbség az, hogy a mosogató jóval közelebb van a kazánhoz mint a fürdőszoba. Ez esetleg lehetne kondi is, nem tudom, hogy a 2.5µF helyett a 2.125µF már szignifikáns különbség-e?

A kazántest hőcserélőjére ránéztem. Az a tippünk, hogy habár egy tisztítás rá férne, de talán nem is annyira vészes, hogy ilyet okozzon.

Ha valakinek van még ötlete akkor kérem ne tartsa magában.
A hozzászólás módosítva: 13:59
(#) Elektro.on válasza Csibi80 hozzászólására (») 13:59 / 1

Pár éve nekem is kellett a hőcserélőt vízkő mentesítenem, mert olyan hangja volt mint ha forrt volna benne a víz. NYiván a vízköves részben maradt kevés víz elffort.
Én ezt a savazást elég egyedi mnódon oldottam meg jó sok citrom savval. Kb egy óra alatt végeztem és utána minden helyre állt. (Radiant RBS24 mini))
Nekem a fürdőben van a fali kazán alatta egy radiátorral. A többi radiátorhoz elmenő cső szeleppel zárható. Így gyakorlatilag marad a kazán 2 méter csővel és 1 db lemez radiátorral.

na ezeket a szelepeket elzártam. A radiátor szelepet is. Utána jó 2 liter vizet leengedtem a radiátorból, ezt pótoltam tömény citromsavas oldattal. Utána felfűtöttem a kazánt ezzel az egy szem radiátorral. Így a szivattyú forrón jól átforgatta a citrom savas oldatot a hőcserélkőben is. Ezután 2-3 alkalommal ezt a teljes szakaszt (kazán és 1db radiátor) alaposan át öblítettem. ujra feltöltöttem rányitottam a többi égat és minden szépen ment.
(#) Vappali válasza Hutty hozzászólására (») 15:15 / 1

Na a benne lévő eredtileg 2,6 -os kondi tudott...khmmm..1uf-ot. Nem csodálom hogy küszködött, nem bírta a kellő üzemi nyomást előállítani.
(#) Vappali válasza VIM hozzászólására (») 15:25 /

Még ezt az oldalt nézegettem kondikkal kapcsolatban. Nem tudom milyen minőséget képviselnek, de az ár nem rossz. És a mérete is rendben van.
Persze nem találok 2,6-ost, de most is 2,5-essel üzemel.
(#) VIM válasza Vappali hozzászólására (») 17:14 /

Nem akarom ezt favorizálni de ettől lentebb nem mennék árban, hogy keressek megfelelő értékűt a szivattyúhoz. Mondom ezt annak okán, hogy ezek a kondenzátorok meleg helyen üzemelnek és zárt térben. A visszatérő víz hőmérséklete is időnként 50°C-t is elérheti ahová a szivattyú be van építve. A jobb képességű kondenzátorokra rá van írva egy bizonyos üzemóraszám adott feszültségen működtetve. A gyártó neve sem lehet mellékes ha hosszabb távra gondolkodunk. A párszáz forintos darabot nem akarok kipróbálni, mert könnyen megkapja az ember, hogy annyiért mit várjon ha idő előtt tönkre megy. A forgalmazóknál fellelhető választékból ha lehet akkor a jobbat választanám és azt össze lehet hasonlítani árban, hogy hol lehet megvenni kedvezőbb áron. A forgalmazók nem "szoktak" túl silány alkatrészeket forgalmazni de van az a vevőkör akiket ki tudnak szolgálni ha éppen arra van szükség. Nem akarok ebbe a körbe tartozni ha egy számomra létfontosságú készülék javításáról van szó. Nézzél egy jó Ducati-t vagy Miflex-t vagy Comar-t de ahogy gondolod. Ezek a Coolstar kondik ezek külsőleg vannak alkalmazva a kábelezésüknél fogva és ha be szeretnéd tenni a dobozba akkor le kell csupaszítani a köpeny szigetelést és a feszültségtűrése is kisebb attól mint ami eredetileg be volt építve.
Következő: »»   592 / 592
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem