Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
A teljesítmény és az ellenállás kijelzés mindenképp megmarad. Ezen felül van most lehetőség egy plusz funkció megvalósítására, erre várok ötleteket.
Akkor egyértelműen a HOLD funkcióra szavazok...
"a gomb nyomva tartásának idejére a kijelzés 'lefagy' "
Én inkább úgy csinálnám, hogy ha egyszer megnyomom akkor kimerevedik, ha még egyszer akkor visszavált normál módba (esetleg időzítővel maga kapcsol vissza), hátha kell mind a két kezed közben. A "HOLD" üzemmódot jelezhetné egy LED, vagy maga a kijelző villoghatna például.
Igen!
A nyomva tartás valóban gondot okozhat.
Teljesen igazad van. Viszont ez sokkal egyszerűbben is kiküszöbölhető. Egyszerűen csak nem nyomógombot hanem kapcsolót (vagy arettálós nyomógombot) kell használni.
Tulajdonképpen ez sem rossz ötlet, meggondolom!
Tényleg! Többnyire szoftverfejlesztésben gondolkozom.
Köszönöm az eddigi ötleteket mindenkinek! De kitaláltam most egy sokkal jobb dolgot és az lesz megvalósítva. Még nem árulhatom el hogy mi.
Na jó akkor én is tippelek párat:
- tényleges/beállított érték mérése/kijelzése - delta-U delta-I tehát a változások kijelzése egy adott értékhez képest - áram/fesz. változás sebességének mérése
Egyik sem. Az a helyzet hogy ha elmondanám akkor azzal az előző ötletemet, azt az egészen speciális kijelzés-mód milyenségét is elárulnám.
Esetleg a bekacsoláskori áramcsúcsot jegyezze meg, ha benyomod a gombot. De továbbmegyek, tegyél rá sok gombot és csináld meg mindet.
Egyetlen szabad portlába nincs már a PIC-nek, ezért nem tudok több gombot rákötni.
Úgy szeretem amikor mutatok képeket egy hardveresen 100%-ig kész (és szoftveresen is 90%-ig) áramkörről és erre valaki azt írja hogy miért nem LCD kijelzővel csináltam vagy hogy analóg mutatós műszerrel jobb lenne, vagy most hogy válasszak nagyobb PIC-et...
De, szoktam. Ez esetben ne haragudj, nekem nem volt egyértelmű hogy vicc.
Esetleg egy agyhullám generátort?
vagy egy Geiger-Müller számlálót...
Az üzemmódokat hogy jelzi ki? Gondolom egy visszajelző leddel. Végre vagyok Valaki , ugyan LCD vel egyszerűbb kijelezni, kevesebb forrasztás kevesebb hiba, és lusták is az emberek. Mennyi a mintavételezési idő? Ha nagyobb pic mellett döntesz akkor szép feladat a mérésadatgyűjtés PC re. Ami mindenre jó nem jó semmire mondás igaz. Ne tervezd túl, az a lényeg. Egy mindenre kiterjedő csúcsérték mérés jól jön. Működés: csúcsérték gomb megnyom mérés indul csúcsérték gomb megint megnyom mérés vége értékek kijelzése, persze a gomb megnyomása 2 mp ig.
Az üzemmódokat nem jelzem ki sehogyan, nincs is ehhez már szabad I/O láb hogy mondjuk LED-et kössek rá. Onnan lehet tudni hogy most feszültséget/áramot vagy teljesítményt/ellenállást jelez ki a műszer, hogy ránézünk az ezt kiválasztó kapcsolóra.
A mérésadat-gyűjtés jelen hardver esetén már nem megoldható, másrészt pedig USB-t még nem kezeltem soha. Az még nekem kicsit messzebb van. A csúcsérték-mérést a relatív-méréssel és a 'hold' funkcióval együtt elvetettem. Ennél sokkal jobb és hasznosabb dolgot találtam ki...
Sziasztok.
Szeretnék egy jó labortápot építeni.Keresgetek itt - ott kapcsolási rajzokat. Találtam is egyet. Talán jó is lenne egy kis átalakítással. A kapcsolás Elvárásaim ilyenek lennének: 0 - 30V, 0 - 2A áramhatárolás, Kétszer kellene ugyan ez. Ugy szeretném megoldani, hogy egy kapcsolóval átkapcsolni a független kimenetek, ill. a szimmetrikus kimenetek között. A kijelzést diszplejjel szeretném megoldani.Valószinű, hogy pic-kel, de ez még a jövő zenéje. Valami tapasztalatokat, ill. valami segítséget várok tőletek. Köszönöm
Hali!
Tanulmányozd át ezt a kapcsolást. Ez a te általad linkelt kapcsolásnak a továbbfejlesztett változata. Én is ezt építettem meg. Elég ügyes, stabil kis kapcsolás.
Üdv.
2X 100V-os labortápot szeretnék készíteni. Sehol nem találtam csak max. 50-60V-os feszültségűt. Az lenne a kérdésem,ha két(egyforma) 50V-os tápot sorba kötnék és jól együttfutó dual potikat használnék (a fesz. és áram trimmelésére) akkor az így jó irány lenne vagy kutakodjak még ez ügyben?
A leírásból nekem is elég ügyes, és rendkívül egyszerűnek tűnik.Ami nagy előny. Sok alkatrész van is nekem.A trafót azt magamnak fogom tekercselni.
És hogy ha szimmetrikust szeretnék, akkor 2x ugyanez, 2x 24V, pozitiv - negativ sarkot összekötni... Ezt egy kapcsolóval oldanám meg, és akkor vagy szimmetrikus, vagy független lenne.
Pioneer féle táp, amihez Alkotó bátyánk tervezett igényes nyákot, megfelelő átalakítással tud 100 voltot.
DE mindenképp kell elé egy előszabályzó mert....
Igen azt szerettem volna kombinálni én is.
Akkor érdeklődöm az érintettektől.Köszi.
Azért én sok paraméterre kíváncsi lennék még. Az hogy 2*100V az nálad mit takar? És mekkora áramra kell. Amúgy én a 723-as IC-kel felépített kapcsolásokat javaslom. Van egy Alkotó kolléga által továbbfejlesztett kapcsolás. Ezt nyugodtan használhatod egy két alkatrész értékének a változtatásával. Csatoltam. Itt ha a fő táp feszültségét megnöveled. És értelemszerűen a puffer értékét növeled. Ill. ha kiszámolod a max. áramnál eldisszipált teljesítményt, akkor azt oszd el kb. 80-nal és annyi végfok tranyót tegyél. Előtét ellenállással persze. A sönt értékét is újra kell méretezni, ha nem ilyen áramra tervezel. Ill. az 1N4001-es dióda helyett nem árt 1N4004-est használni. A 6,8kohm-os (1W) ell.-ást 2W-osra cserélni. A kimenetre nagyobb fesz.-ű elkót tenni. És persze ha a panelműszereket is használni akarod, akkor a 2 hidat is újra kell számolni. Most így gyorsban ennyit látok. De ezt kicsit komolyabban át kell nézni.
Jól látjátok a lényeget.
Pioneer tápjával, ebből a szempontból az a gond, hogy a "főfeszültség" az egyetlen feszültség. Ebből csinál magának mindet (nekem éppen ettől zseniális az egész). E miatt elég macerás váltogatni a bemeneti feszültséget. Ha ez a cél, akkor sokkal jobb alap lehet a másik, rádiótechnikás táp (-v.1.4.2-). Ennél teljesen külön van a vezérlés. Ahogy már írta is valaki csak egy okos kapcsoló mechanizmust kell összehozni, meg odafigyelni az elemek feszültségtűrésére (pl. 2N3055 már nem lesz jó, 2N3442 kell majd). A labortápokat sorba kötheted, de rövidrezáráskor (túlterheléskor) érdekesen alakulnak az áramviszonyok. Egyáltalán nem úgy, ahogyan jó lenne nekünk. Próbáld ki, tanulságos kísérlet (nyugodtan csinálhatod, semmi nem fog tönkre menni).
Szia.
Köszi a segítséget. Úgy értettem,hogy két különálló max.100V-os fesz. kéne. Max 3A-es áramkorláttal, a többi apróság. |
Bejelentkezés
Hirdetés |