Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   322 / 844
(#) Des1gnR válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm, hogy ráerősítettél
Túláramvédelemre te csináltál neki valamit?

kadarist: köszönöm a pontosítást, de nekem 34V váltakozóm van
(oda van írva hogy max 35V. Abban gondolom benne van a 34 is )

mod: Igazad lehet, mert itt a rajzon már DC van maximumként feltüntetve, de attól még a 24V betáplálású sem jó.
(#) kadarist válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Van benne túláramvédelem, ami állítható.
(#) Des1gnR válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

köszi, hogy megírtad de ez mégsem lesz jó a maximális 35V DC miatt

Van itt egy 50V-os tápegység. A "sima" 2N3055 helyett hasznélj 100V-os tranzisztort. Például ezt.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ez egy speciális tápegység-IC, nem helyettesíthető más OPAMP-al. Itt és itt is kapható.

Egy olcsóbban kivitelezhető 50V-os: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Mivel nincs benne "áramgenerátoros üzemmód", hogyan állítod be az áramkorlát értékét? Éppen e miatt nyúlt hozzá Pioneer, és tette sokkal jobbá a kapcsolást.
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Igen, már látom..de szerintem helyettesíthető lenne a uA 723-mal. Hmm?
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Egy az egyben nem helyettesíthető, de ennél a tápegységnél 723-at használnak.
(#) waterbird hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!
Én is elkészítettem a saját tápomat Attil86 1. tápja alapján. A következőben kérném a segítségeteket: feszültség kijelzésnél csak 00.0-át mutat a poti állástól függetlenül. Digitmultival mérve a kimenő feszültség változik. Áram mérésnél működik rendesen. Az R29 ellenállást kicseréltem 10kohm-ra, a kijelzőn megjelenik egy érték, ahogy tekerem a potit csökken, de mindez csak akkor, ha az áram nullára van tekerve és az áramgenerátor led világít. Ha az áram szabályozó potmétert feljebb tekerem a kijelzés újra 00.0 lesz. Mit kellene tennem vele, hogy működjön?
Köszi előre is a segítséget.
(#) kistotti01 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!!
Tervbe van az Alkotó féle labor tápegység elkészítése. (0-50V, 0-5A). Két darabot szeretnék készíteni belőle. A tápegységgel kapcsolatban lenne kérdésem az, hogy mekkora hűtést igényelnek a tranzisztorok? Szereztem be hűtőbordát, úgy gondoltam, hogy a 2 tápegység tranzisztorai 2 külön hűtőbordán lennének. A hűtőbordák méretei külön külön 200x150x50. Szerintetek elegendőek lennének a bordák, vagy kapjanak ventilátoros "rásegítést"??
(#) Alkotó válasza kistotti01 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Hűtéssel kapcsolatban javaslom olvasd el ezt.
Nagyjából arról szól, van egy olyan mérték, ami után már értelmetlen növelni a bordát. És sajnos el kell fogadni, hogy létezhet az a kedvezőtlen állapot, ahol egy tranzisztor akkor is képes túlmelegedni, ha jelentős méretű borda van rajta. Ez akkor fordul elő, ha a melegedés sebessége nagyobb mint amit a hőelvonó képesség kompenzálni tud.
De mint már sokszor mondtam, a bölcs használat rendkívül sokat számít.
(#) kistotti01 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Igen, ezért is fogok feltétlenűl bimetálos védelmet alkalmazni, amely végszűkség esetén közbelép és kikapcsolja majd a tápegység táplálását. De azért ventilátoros segédhűtést is fogok alkalmazni, ami adott hőfokon kapcsolna be. Továbbá még egy kérdés is felmerült bennem: a tápegység rendelkezik egy leddel, ami az áramkorlát elérésekor világít. Arra gondoltam, hogy szeretnék bele valamiféle hangjelzést is ami a fényjelzéssel együtt figyelmeztetne a rövidzárra. Ezt hogyan lehetne kivitelezni?
(#) Attila86 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Az áramkorlátot jelző led az áramgenerátoros üzemet jelzi, nem a rövidzárat. Az áramgenerátoros üzem pedig annyira egyenlő a rövidzárral mint a feszültség-generátoros üzem a szakadással.
Ha az áramgenerátoros üzemet tényleg hallani szeretnéd, akkor vegyél egy gerjesztőáramkörös piezot (pl.: Bővebben: Link) és kösd be mint a LED-et.

Ha netán tényleg a rövidzárat szeretnéd indikálni, akkor kell mérni feszültséget, áramot, majd ebből ellenállást számolni és megnézni hogy kisebb-e mondjuk 0,01Ohm-nál. Ha igen, akkor kapcsolni egy piezot. Ehhez mikrokontrollet kell (osztani analóg módon nem lehet).
(#) kistotti01 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Akkor marad a ledes vagy piezos figyelmeztetés az áramgenerátoros üzemmód életbelépésére való figyelmeztetésre. A PIC programozás egyenlőre még odébb van, jelenleg még csak az elmélet és a gyakorlati alapok elsajátítása van folyamatban. Talán később majd megprobálkozok vele.
(#) Apa8 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Már talán 2 éve utánépítettem Attila86 Kapcsolóüzemű előszabályozós, négydigites labortápegységét. Bővebben: Link Működött ezidáig rendesen, de a napokban Q6 fet felmondta a szolgálatot. Kicseréltem bekapcsoltam és terhelés nélkül ment is. Aztán terhelést adtam rá és a főszabályozó 10A biztosítékát egyből leoldotta és a fetnek ismét annyi. Merre keressem a problémát?
(#) waterbird válasza waterbird hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Bocsánat Attila86 véletlenül elírtam a neved a kérdésemben.
(#) Attila86 válasza Apa8 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!

Én megnézném hogy az előszabályozó megy-e. Lehet hogy valamiért leállt és a főszabályozón így túl nagy teljesítmény diszipálódik. De ez csak egy tipp, lehet hogy teljesen más baja van.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 3, 2011 /

Ismét ötleteket várok a PIC-es vezérlőmodullal (Bővebben: Link) kapcsolatban:

Probléma:
A beállított feszültség és áram értékeket el kellene menteni kikapcsoláskor, hogy az újbóli bekapcsolás után a legutóbb beállított értékekre emlékezzen a vezérlőmodul. Erre kiváló lenne a PIC HLVD modulja ami a tápfeszültség csökkenésekor megszakítást generálna és a megszakításban gyorsan elmenteném az EEPROM-ba a beállított feszültség és áram-értékeket. A gond az, hogy 16ms-ig tart a négy bájt EEPROM-ba való elmentése, ennyi idő alatt viszont a tápfeszültség a PIC működési küszöbe alá ér, így nem mentődik el semmi.

Megoldás 1.:
Nem a tápfeszültség megszűnésekor, hanem minden egyes állításkor (enkóder-tekeréskor) mentem az értéket.

Gond:
Egyetlen teljes (360 fokos) fordulat esetén 24-szer írnánk újra az EEPROM-ot. A gyári specifikáció szerint kb 1milliószor írható csak az EEPROM, ezt a számot így gyorsan elérnénk.

Megoldás 2.:
Nem minden egyes állításkor mentenénk, hanem csak az enkóder rövid lenyomásakor, amikor az állítást jelző nyilacska átugrik a másik jellemzőre (a videón látszik).

Gond:
Könnyen előfordulhat hogy egy bekapcsolás után egyáltalán nem ugratjuk át soha a másik jellemzőre a nyilacskát, s így soha nem is mentünk.

[color=green]Megoldás 3.:
Megadott időközönként, mondjuk percenként mentenénk az értékeket.

Gond:
Lehet, hogy a labortápot napi 24 órában járatják és ráadásul úgy hogy egyszer beállítják, utána hozzá sem nyúlnak mondjuk fél másfél évig. Ipari környezetben ez teljesen normális igénybevétel. Így az EEPROM nagyon gyorsan 'elkopna', noha soha nem is írjuk felül.
Másik gond ezzel kapcsolatban, hogy ha mondjuk az egy perces mentési időköz közepén átállítjuk az értéket majd lekapcsoljuk a labortápot, akkor a beállítást elfelejti a vezérlőmodul. Tehát magyarul minden tekerés után minimum egy percet várni kellene mielőtt kikapcsoljuk a tápot, nehogy elfelejtse a beállított értékeket. Ez azért elég gáz lenne.

Megoldás 4.:
Ugyan az majdnem mint az előző, annyi különbséggel hogy percenként nem közvetlen mentenénk, hanem előtte megnéznénk hogy az előző mentési érték különbözik-e a mostanitól. Magyarul hogyha most is ugyan az van beállítva mint amit egy perce mentettünk, akkor most nem mentünk mivel ezzel csak az EEPROM-ot 'koptatnánk'.

Gond:
Az a gond itt is fenn áll hogy ha az állítás után egy percen belül lekapcsoljuk a labortápot, akkor nem fog menteni.

A piros a tanárbácsié ..
(#) Medve válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Hello, a PIC-et egy elkóról kell táplálni, ami a tápfesz megszűnése után az EEPROM írásáig még tudja azt táplálni. A PIC az EEPROM írás parancsát egy az "elkó előtti" ( a kikapcsolással azonnal megszűnő) feszültség nemlétével kapná.
(#) Attila86 válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Az a baj hogy a tápfeszültségen is elkó csücsül, így nincs egy olyan vezetékem ami a kikapcsoláskor azonnal L szintre váltana.
(#) Ghoost válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

szia Attila!

En is a negyedik megoldasodat tamogatnam annyi modositassal, hogy, nem percenkent hanem, mondjuk 15masodpercenkent lenne ellenorzes.

Illetve egy olyan otlet az elso elgondolashoz, hogy az Epromba valo kiiras csak a beallitas befejezese utan valosulna meg.
Tehat amig forgatom az allitogombot addig nem iri, csak ha a beallitas mondjuk befejezodott tobb, mint 1masodperce.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Kis gombakku nem lenne jó ami a mentés idejére tartaná a feszültséget?
(#) rascal válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Csak programozott megoldás jöhet szóba? Ha nem akkor még a trafóról egyutas egyenirányítással egy pici kondit és vele párhuzamosan egy optocsatolót meghajthatnál (vagy egy logikai szinthez igazított ellenállás osztót) ami gyorsan jelzi feszültségesést.
(#) Attila86 válasza rascal hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A vezérlőmodul és a labortáp főáramköre közti vezetékek adottak, azokból kell gazdálkodni. Ott csak +5V, -5V, GND, feszmérés, árammérés, fesz állítás, áram állítás, meg pár hasonló ér van. A táprésztől nem tudok még egy vezetéket elhúzni és igazából nem is akarok, mert így még jobban függővé válik a vezérlőmodul.
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Ezt a lehetőséget is meg kell fontolni.
(#) Attila86 válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Bár mondjuk ha egy alacsony nyitófeszültségű diódát teszek a PIC elkója elé, akkor meg lehet oldani hogy a tápfesz elfogyása után a PIC még működjön és egy L szintet kapjon valamelyik INT lábára.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Megfontoltam. A gombelem csak 3V-ot kap, amiről a PIC nem fog működni. A gombelem-tartó nagy, nem fér el a panelra, ráadásul még az elemmel együtt relatíve drága is. Plusz egy idő után a gombelem is lemerül.
(#) san398 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Esetleg olyanban nem gondolkodtál, hogy a menüben a "Kilépés a főmenüből" elé egy menüpontba betenni pl. "A beállított értékek mentése" menüpontot ahol bármikor el lehetne menteni az értékeket.
(#) Attila86 válasza san398 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Ez meg is van oldva! A menüben állítható jellemzők a tekeréssel állíthatóak, benyomással pedig nyugtázzuk, mentjük az EEPROM-ba és visszalépünk a főmenübe. Tehát itt megvan a mentés, ezzel nincs is gond. A probléma a főképernyőnél van amikor a kijelző jobb oldalán a nyilacska ott van a beállított feszültség vagy áram mögött. Ezt a két értéket kellene tudni elmenteni és ez már nem egyszerű. (Pontosabban a mentés borzasztó egyszerű, csak az a baj hogy az EEPROM nem végtelenszer írható.)
Következő: »»   322 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem