Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Akkor lehet, hogy rossz az IC (vagy nem érintkezik megfelelően a foglalatban).
Először az enyém sem csinált semmit az első bekapcsoláskor. Aztán betettem egy másik LM324-est, és egyből működött. Be tudtam állítani a max. feszültséget és az áramkorlátot is. Mérd meg mekkora feszültségek vannak az OPA-k kimenetein! A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Idézet: Nem is felteteleztem ezt.„...ennyire nem vagyok amatőr....” a kepeden: ezeket latom a; muszer az Uki csatlakozokhoz csatlakoztatva --- itt nem tudsz kimeno aramot merni b; muszer 10A meres allapotba kapcsolva c; tapegyseg kimenete rovidre zarva -- rovidzarban az Uki igen kicsi. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Az IC foglalattal nem lehet már gond, direktbe beforrasztottam tegnap. A másik meg az, hogy a feszültséget be tudtam már állítani, akkor jó volt az IC, viszont arra az észrevételemre senki se nem írt még, hogyha az áramkorlátos potmétert felcsavarom 95% fölé, akkor lekapcsolja a kimenetről a feszültséget valami.. Vagy ez így lett tervezve??? Nagyon homályos minden most már...
Nem jól látod. A kék zsinórral-kisebb méretű,piros krokodillal van rövidre zárva a kimenet, a barna zsinór piros krokodillal az a nagy csatlakozón van, amit Te lilára karikáztál, ugyan úgy a fekete is, csak a másikon...
Az áramkorlátnak pont az a szerepe, hogy, ha azt eléri az átfolyó áram, akkor a táp a feszültséget leviszi 0-ra. Nem mellesleg bekapcsol az áramkorlát LED.
Ez viszont azt jelenti, hogy az IC jó kell, hogy legyen, nem? Itt megint én követhettem el baklövést, de hogy mit?!...
....ami sajnos nincs felcsatlakoztatva, hogy vizualis controll legyen az aramgeneratorosuzemrol.
Lehet, hogy eddig is az volt a gondom, hogy a multiméterem nem jó (legalább is az árammérése), mert múltkor egy LED-en átfolyó áramot is meg akartam mérni, persze nem a 10A-s aljzatban, s nem is a 10A-os méréshatárban,hanem mA-oknál, de ott sem jelzett semmit, valamint az egyik árammérős méréshatárra tekerve a multiméter néha kikapcsol, csak akkor kapcsol be, ha egyel tovább hajtok, s most is ha erőt fejtek ki a tekerőkére, akkor egy -jel néha felvillan a kijelzőn.
Miért zártad rövidre a multimétert egy külön vezetékkel? Így persze, hogy nem fog mérni semmit. Ráadásul rossz helyre dugtad a mérőzsinórt. A COM melletti 10ADC hüvelybe kell dugni a piros zsinórt.
Nem lenne egyszerűbb egy izzót kötni a trafó primerjével sorba, hogy lásd zárlatban van-e a tápod? Továbbá megvédené az alkatrészeidet. Az a másik kék színű vezeték mi? Az terhelés, vagy rövidre zártad vele a kimenetet?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Tudom, a zsinór azóta át lett helyezve a jó aljzatba, s így sem produkált. A külön zsinórral, anélkül sem mér ki semmit, csak kikapcsolás után kidob egy secundumra a kijelző valamilyen értéket. Most pl. egy 9,2-t, aztán másodszorra egy 1,16-ot (a két teszt között csavartam a potikon), de akár hogyan is, bekapcsolt állapotban semmit sem mér...
A trafó nem zárlatos (azóta a furcsa hangot sem hallottam), a kimeneten szépen megjelenik a beállított 24V is... Azzal a kék zsinórral akartam rövidre zárni a kimenetet
Nem tudom mennyire vagy bejáratos az elméletben? A műszer amit a táphoz építettél áramfelvételt önmagában NEM, csak és kizárólag feszültségmérésre alkalmas. Áramfelvételt ezzel a műszerrel úgy tudsz mérni, hogy a labortápban lévő sönt ellenállás(ok)on eső feszültséget méred. Minél nagyobb áram folyik a söntellenállás(ok)on, annál nagyobb feszültség esik a sönt(ök)ön (annál nagyobb feszültséget fog mutatni a műszered minél nagyobb áram folyik át rajta..), mert a kettő között egyenes arányosság van. Ugyan így működik a multimétered is, fentebb már írták: egy 0,01-0,1Ohmos ellenálláson méri a FESZÜLTSÉG ESÉSÉT. És akkor az alapok: Feszültségmérőt párhuzamosan kell a fogyasztóra kötni, az árammérőt pedig sorosan kell a fogyasztóval kötni. Mivel itt egy terhelést kötsz a kimenetre, így az áramnak csak egy útja van, tehát ha a negatív oldalra kötöd sorba a műszeredet a fogyasztóval, ha a pozitívra, ugyan azt az értéket fogja mutatni. A két mérés közt annyi a különbség, hogy feszültség mérésnél a műszered mérővezetékeit a fogyasztó két sarkára helyezed, árammérésnél viszont meg kell szakítanod az áramkört, hogy a műszeredet sorba tudd vele kötni. (itt jelen pillanatban a fogyasztót kell lekötnöd a táp kimenetéről, és sorba kötni vele a műszeredet.) Bocsánat, ha kicsit szájbarágós vagyok!
Szerk: A tápot egyenlőre még ne zárd rövidre, valami fogyasztót használj először! A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Ezekkel mind tisztában vagyok, 5 oldalon keresztül ezt mondtam.
Fogyasztóm csak túl nagy van, 1R/5W-al nem lehetne valamit kezdeni? Most már annyira de annyira de annyira de annyira összevisszaság van a fejemben , hogy még a multiméteremet sem tudnám bekapcsolni... Nem tudnátok egy vacak ábrát adni? Én csatoltam, hogy mit csináltam eddig. Nyilak a kivezetései a tápnak, feketék a vezetékek, kör a csatlakozást szimbolizálja. Egyenáramból egész jó vagyok, akár mennyire is hihetetlen-persze csak az alapokból, mert 10.ben azt tanították még csak s év végén nekem lett az éves tesztem a legjobb...Szóval Ohm törvénye, Kirchoff 1-2, stb megy... A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Ja, és nem a 200mV-os műszeres aljzatra csatlakoztattam a műszert, s Digitális multimétert használok (MAS830-as Somogyi)
Szia,
Multiméteredben van 2db biztositék belül az árammérésekre. Ellenőrizd le, valószinüleg szakadtak. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
1 van benne csak, s már megtettem, én is erre gyanakodtam..
Ha a kimenő áramot szeretnéd mérni, akkor a kimenetet ne zárd rövidre a műszer előtt, mert akkor azon valóban nem fog áram folyni. A műszert közvetlenül dugd a táp kimeterére 10A-es állásban és kész. Ha biztosra akarsz menni, akkor kösd be még az 1R/5W-ot (sorban). A mérés ideje alatt semmi baja nem lesz.
Az általad linkelt oldal szerint 2 bizti van benne:
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Leellenőriztem, 1 biztosíték van benne (200mA-os, ezt írja a hátulján is a multinak), raktam bele egy másikat, hátha. De nem, ugyanúgy semmi, akár rövidre zárva, akár nem, semmi.
Elegem van, lassan úgy érzem szakemberhez fordulok az egész mindenséggel. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
Nekem is van egy ilyen verzióm és az is belépett beállításos üzemmódba (PIC18F2423, v2.2),
de mikor frissítettem v2.21 -re abbahagyta.
A 10A-es mérési ágnak nincs biztosítéka?
Nincs, ott is van a figyelmeztetés, hogy UNFUSED!
Jó, akkor lehet, hogy elégett a nyák, ha 10A-es méréshatáron nem folyik át az áram a műszeren.
A labortáp paneljén nincs semmi hiba sem, a multiméter belsejében sem láttam semmi hibát. Inkább jobb lenne szakemberhez fordulnom, mert addig fogok játszani a parázzsal, amíg meg nem égetem magam.
Nem jutottam semmire.
Inkább visszaraktam az 1.1-et azzal jó.
Mellékeltem egy ábrát, és ami eszembe jutott azt is arra írtam.
Köszönöm. Lementem a szobába, hogy kipróbáljam, de most látom, hogy a 4A-os biztosíték, amit a secunder oldalra raktam a trafónak, elszakadt. Ez attól lehetett, hogy rövidre zártam a kimenetet, vagy attól, hogy túl nagy áram akart folyni? Sajnos nagyobb (vagy legalább ilyen) biztosítékom sincs itthon, csak 0,5 és 1A-os..
Üdv!
A rövidre zárás következménye a túl nagy áram, tehát ezek összetartozó dolgok.
Oké, akkor most leveszem a biztosítékot, anélkül fogok dolgozni, hiszen izzónál nem lesz rövid zár(ha csak nem nyúlok mellé). Természetesen nem hagyom így sokáig, csak amíg beállítom, hogy ma este mindannyian nyugodtan aludhassunk. (főleg én)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |