Fórum témák
» Több friss téma |
Most hozzám is került egy 20W-os LED reflektor, amely ugyanígy villog...a 2x10 chippes power LED sérülésmentesnek tűnik. Sajnos nincs kéznél másik 20-30W-os "power LED"-em a próbához.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
Ha magadnak megépíted akkor biztos hogy sokáig jó lesz. 10wattos power LED-et már 1 dolcsiért kapsz elég jót. Igaz azt 12v-tal kell hajtani. Ha van régi notebook töltőd bőven jó lesz hozzá.
Viszont amelyek 230v-ról működnek előfordulhat hogy gyenge a tápjuk. Csak megbízható forrásból vásárolj ha ilyet akarsz. Nyilván ha 230v-ról működnek akkor kell a táp ![]()
Melyik rész nem volt érthető?
![]() A kérdésem itt konkrétan az volt. Vennék relektort, de jók-e a 30-50W-osak, mert nekem gagyinak tűnnek? 150-es meg már nem kell, spórolásra mennék rá.
Köszi! Annyira nem vagyok bátor hogy magamnak építsem. Nem fejlesztettem/képeztem tovább magam elektronika szakkör után (kellett volna). Azóta meg eltelt 27 év.
![]() Így inkább megvenném az építettet. Csak a biztos "forrást", típust kéne tudni. A választ mindenképp köszönöm! Ahogy saját szakmámban is igaz, ha nem magad csinálod, nem biztos hogy elégedett is leszel. De mivel nem vagyok benne a nyáképítésekben, tábortüzet sem akarok itthon csinálni a hülyeségem miatt. ![]()
Egyszerhasználatosak. Ismerősömnél szó szerint az volt, mert egy rendezvényt bírt ki
![]() Nincs rendes hűtésük, ezért legtöbbször a led nyiffan ki, de néha a táp is.
A baj az, hozy 2 egyformát aligha kapsz. Nekem van vagy 7-8 reflektorom (10-40W) mind más tipus, de eddig még egy sem ment tönkre (min 4 év). A boltban meg amugy sem tudod mi van bennük.
Nálunk az egyik boltban 3 év garanciával lehet kapni olyan fényvetőket, mint aminek a belét korábban bemutattam. Nem is túl drága. Elég jó a hűtése, nincs külön tápja, így a fényhasznosítása is jobb. Egyedüli hátránya a 100 Hz-es villogás, de ez éjszaka kültéren nem számít. Rendezvényeken videofelvételre nem ajánlható.
Tud valaki segíteni abban, hogy honnan érdemes rendelni jó szín visszaadású COB modult vagy PowerLED-et? Egyedi lámpába kellene.
A PowerLED-ekhez milyen NYÁK-ot készítsek, hogy megfelelő legyen a hűtésük? (12W RGBW modulhoz szeretnék éppen)
NYÁK-ot venni kell hozzá, ilyen "alunyákot" úgysem tudsz készíteni...vagy mégis?
Nagyon köszönöm az infókat!
Sejtettem hogy nem tartósságra készülnek. De ha már 4 évet is ki tud húzni, akkor örömteli. Na nem a gyártónak. ![]()
Tehát adni kell neki egy hűtőventillátort. Vagy egy elszívót.
![]()
A gond nem is a hűtőventillátor hiánya miatt van, hanem az hogy kb 50-100ft-ért dobnak össze egy 10w-os led reflektort. A helyes hűtőfelület, a pasztázás, a megfelelő áramerősségen való üzemelés, a ledek minősége leginkább ezeket kell(ene) megadni és akkor üzemel sokáig.
Itt van pl egy 10wattos egy próbát megér ![]()
Itt is van 10 W-os.
2 év garancia és hatalmas fényerő. Százas égővel felér. Hűtés? Nuku. Legalábbis a korábbi tenyérnyi alu tokjával szemben. Szomszédnak hozattam néhányat az új konyhába (készülő). Betonozás, gipszkartonozás közben nem sírtak a szakik, hogy sötét van. ![]()
...viszont került hozzám egy korrekt áramgenerátoros LED tápegység. Ezzel meghajtva a 20W-os COB LED-et, az rendesen világít...ezek szerint mégiscsak az eredeti tápegységével van gond.
Olvasd el ezt a hozzászólásomat. Meglepő (nekem), de a táp is problémás lehet...
Egy utolsó kérdésem lenne ezzel a kapcsolt üzemű táp ügyében, ezeket a tápokat is lehet párhuzamosan kötni a fogyasztóhoz?, mert , akkor egy led szalag elején és a végén is tennék egy ilyen max.6W -os tápot és hosszabb led szalag mehetne róla.
Mi akadályoz abban, hogy kettévágd a a szalagot? Utána a két fél közepeire kötheted a tápokat.
A hosszabb szalagot kettévágod középen, és úgy a két végéről betáplálod a 2db szalagodat a 2db táppal.
Nem tudok, max csináltatnék a kicsi kínai barátainkkal.
De ez egy 12W-osnak elegendő? (Gondolom 4x 3W). Ezekhez a kínai COB modulokhoz van valami ökölszabály, hogy mekkora hűtést kell alájuk rakni? Rendeltem játszani 100W-osat és 10W-osat is.
A 100W-oshoz a PC processzor hűtő+ventillátor éppen hogy elég.
Nem elég egy 12W LED hűtésére a feltöltött képen látható darab. Az csak egy szerelőlapka, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen egy hatalmas Alu tömbre nyákot csinálnod. Így önmagában 1W körül teljesítmény elvezetésére talán elég lehet, ha nem sajnálod a LEDet.
LED hűtéséhez a tranzisztorokhoz mérten óriási méretű hűtőtömb kell. Ugyanis a LED anyaga, főleg a fehér LED-ben használt fénypor sokkal hamarabb elöregszik magasabb hőmérsékleten. Az elöregedést úgy kell érteni, hogy az elméleti több tízezer óra helyett töredék idő alatt jelentősen csökken a fénykibocsájtás. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
Köszönöm a választ. Van valami ökölszabály, hogy mekkora teljesítményhez mekkorát tegyek? Sajnos ezekhez nem nagyon van adatlap.
Nem tudok ökölszabályról. Az biztos, hogy túlhűtött LED nem létezik, akkora darab hűtőt kell berakni, ami elfér. minél nagyobb a teljesítmény, annél vastagabb háta legyen a hűtőnek. Hetven fok az a réteghőmérséklet, ami még biztonságos a LED szempontjából. A hűtőborda ennél hidegebb legyen.
Köszi!
V-Tac-ot már inkább kerülöm. Bár, még jó arány lehet hogy a többől (Led "izzó" és "neon") még "csak" egy adta fel a harcot a 2 éves gari vége előtt fél évvel. (Na ezt szépen leírtam. Ha most nem értenek meg, azt megértem. ![]() A 10-est amúgy is kevésnek találnám udvarra. A házban még épp megfelel(nek).
Vizhuteses aluminium vagy rezbordara celszeru szerelni. Azzal tarthato a 70 fok C.
Idézet: „kerülöm” Ilyet kijelenteni, akkor lenne jogos, ha a nevezett gyártónak például az összes (közel 300 típus!!!) LED reflektorával már többéves tapasztalattal bírnál...de én ebben kételkedem. Környezetemben most lett felszerelve 6 darab 100W-os SMD LED-es reflektor...majd két év múlva nyilatkozom újra, mikor lejár a garanciájuk. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2017
Oké, jogos.
Végül is gyártósori mulasztás miatt is lehet. 2 év alatt 1 adta meg magát. De nem refi, az még nincs. Így azzal meg nincs is tapasztalat. Ezért kérdtem, mit érdemes beszerezni. Melyik gyártótól.
Szép estét a Tagoknak!
Talán már csak egy kérdésem maradt a LED-es témával és refivel kapcsolatban. Mozgásérzékelőset ha veszek, az mennyire tartós? Azok be tudnak, vagy szoktak sz@rni? Mert hogy ha kinyiffan esetleg a LED-es része, érzékelőt fel tudnám használni egy másik alanyhoz. Külön megvenni nem annyira "olcsó". Legalábbis, így jobban jönnék ki anyagilag. De azért itt még van egy dilemmám. ![]() Példának: Mint egy bringa boltból vásárolt Monti. Ha magadnak építed, nyilván a jobb cuccokat rakod rá. Na, csak nem egy kérdés lett belőle. ![]() Bocs a zaklatásért! Köszi a segítséget! ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
Idézet: Tudnak és szoktak is, csak idő kérdése. Az időt pedig ebben az esetben - tisztelet a kivételnek - Fortuna kisasszony osztogatja, általában szűkmarkúan. „Azok be tudnak, vagy szoktak sz@rni?”
A mozgásérzékelő tápja kondis. Többet javítottam már. A kondi kapacitása csökkent vagy megszakadt. Jobb kondival túlél téged. A fényvető sokféle lehet. Egy bolton belül is lehet 3-4 gyártmányból és legalább kétféle kivitelből választani. Fényerőben is lehet eltérés azonos teljesítményűek között. Olyannal is találkoztam már, amiben gyárilag 50 W-os feliratú táp 31-32 W-ot vett föl üzem közben.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |