Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 184
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Most hozzám is került egy 20W-os LED reflektor, amely ugyanígy villog...a 2x10 chippes power LED sérülésmentesnek tűnik. Sajnos nincs kéznél másik 20-30W-os "power LED"-em a próbához.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) Petyaa válasza V8engines hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Ha magadnak megépíted akkor biztos hogy sokáig jó lesz. 10wattos power LED-et már 1 dolcsiért kapsz elég jót. Igaz azt 12v-tal kell hajtani. Ha van régi notebook töltőd bőven jó lesz hozzá.

Viszont amelyek 230v-ról működnek előfordulhat hogy gyenge a tápjuk. Csak megbízható forrásból vásárolj ha ilyet akarsz.

Nyilván ha 230v-ról működnek akkor kell a táp
(#) V8engines válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Melyik rész nem volt érthető?
A kérdésem itt konkrétan az volt. Vennék relektort, de jók-e a 30-50W-osak, mert nekem gagyinak tűnnek? 150-es meg már nem kell, spórolásra mennék rá.
(#) V8engines válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Köszi! Annyira nem vagyok bátor hogy magamnak építsem. Nem fejlesztettem/képeztem tovább magam elektronika szakkör után (kellett volna). Azóta meg eltelt 27 év.
Így inkább megvenném az építettet. Csak a biztos "forrást", típust kéne tudni.

A választ mindenképp köszönöm! Ahogy saját szakmámban is igaz, ha nem magad csinálod, nem biztos hogy elégedett is leszel. De mivel nem vagyok benne a nyáképítésekben, tábortüzet sem akarok itthon csinálni a hülyeségem miatt.
(#) gerleimarci válasza V8engines hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Egyszerhasználatosak. Ismerősömnél szó szerint az volt, mert egy rendezvényt bírt ki De én nem tudok olyan esetről, hogy egy évnél többet kihúztak volna. Általában pár hónap, és már véres a nyaka.
Nincs rendes hűtésük, ezért legtöbbször a led nyiffan ki, de néha a táp is.
(#) Massawa válasza V8engines hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

A baj az, hozy 2 egyformát aligha kapsz. Nekem van vagy 7-8 reflektorom (10-40W) mind más tipus, de eddig még egy sem ment tönkre (min 4 év). A boltban meg amugy sem tudod mi van bennük.
(#) erbe válasza V8engines hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Nálunk az egyik boltban 3 év garanciával lehet kapni olyan fényvetőket, mint aminek a belét korábban bemutattam. Nem is túl drága. Elég jó a hűtése, nincs külön tápja, így a fényhasznosítása is jobb. Egyedüli hátránya a 100 Hz-es villogás, de ez éjszaka kültéren nem számít. Rendezvényeken videofelvételre nem ajánlható.
(#) Primary hozzászólása Nov 21, 2017 /

Tud valaki segíteni abban, hogy honnan érdemes rendelni jó szín visszaadású COB modult vagy PowerLED-et? Egyedi lámpába kellene.

A PowerLED-ekhez milyen NYÁK-ot készítsek, hogy megfelelő legyen a hűtésük? (12W RGBW modulhoz szeretnék éppen)
(#) uniman válasza Primary hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

NYÁK-ot venni kell hozzá, ilyen "alunyákot" úgysem tudsz készíteni...vagy mégis?
(#) V8engines hozzászólása Nov 21, 2017 /

Nagyon köszönöm az infókat!
Sejtettem hogy nem tartósságra készülnek. De ha már 4 évet is ki tud húzni, akkor örömteli.
Na nem a gyártónak.
(#) V8engines válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Tehát adni kell neki egy hűtőventillátort. Vagy egy elszívót.
(#) Petyaa válasza V8engines hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

A gond nem is a hűtőventillátor hiánya miatt van, hanem az hogy kb 50-100ft-ért dobnak össze egy 10w-os led reflektort. A helyes hűtőfelület, a pasztázás, a megfelelő áramerősségen való üzemelés, a ledek minősége leginkább ezeket kell(ene) megadni és akkor üzemel sokáig.

Itt van pl egy 10wattos egy próbát megér Ha pár évet megy már megérte, ha meg bedöglik max tanulópénz.
(#) erbe válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Itt is van 10 W-os.
2 év garancia és hatalmas fényerő. Százas égővel felér. Hűtés? Nuku. Legalábbis a korábbi tenyérnyi alu tokjával szemben. Szomszédnak hozattam néhányat az új konyhába (készülő). Betonozás, gipszkartonozás közben nem sírtak a szakik, hogy sötét van. 2 db elég volt nekik.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

...viszont került hozzám egy korrekt áramgenerátoros LED tápegység. Ezzel meghajtva a 20W-os COB LED-et, az rendesen világít...ezek szerint mégiscsak az eredeti tápegységével van gond.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Olvasd el ezt a hozzászólásomat. Meglepő (nekem), de a táp is problémás lehet...
(#) hzoli2 válasza hzoli2 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Egy utolsó kérdésem lenne ezzel a kapcsolt üzemű táp ügyében, ezeket a tápokat is lehet párhuzamosan kötni a fogyasztóhoz?, mert , akkor egy led szalag elején és a végén is tennék egy ilyen max.6W -os tápot és hosszabb led szalag mehetne róla.
(#) nedudgi válasza hzoli2 hozzászólására (») Nov 22, 2017 / 1

Mi akadályoz abban, hogy kettévágd a a szalagot? Utána a két fél közepeire kötheted a tápokat.
(#) BEMcorp válasza hzoli2 hozzászólására (») Nov 22, 2017 / 1

A hosszabb szalagot kettévágod középen, és úgy a két végéről betáplálod a 2db szalagodat a 2db táppal.
(#) Primary válasza uniman hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Nem tudok, max csináltatnék a kicsi kínai barátainkkal.
De ez egy 12W-osnak elegendő? (Gondolom 4x 3W).

Ezekhez a kínai COB modulokhoz van valami ökölszabály, hogy mekkora hűtést kell alájuk rakni?
Rendeltem játszani 100W-osat és 10W-osat is.
(#) pjg válasza Primary hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

A 100W-oshoz a PC processzor hűtő+ventillátor éppen hogy elég.
(#) nedudgi válasza Primary hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Nem elég egy 12W LED hűtésére a feltöltött képen látható darab. Az csak egy szerelőlapka, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen egy hatalmas Alu tömbre nyákot csinálnod. Így önmagában 1W körül teljesítmény elvezetésére talán elég lehet, ha nem sajnálod a LEDet.
LED hűtéséhez a tranzisztorokhoz mérten óriási méretű hűtőtömb kell. Ugyanis a LED anyaga, főleg a fehér LED-ben használt fénypor sokkal hamarabb elöregszik magasabb hőmérsékleten. Az elöregedést úgy kell érteni, hogy az elméleti több tízezer óra helyett töredék idő alatt jelentősen csökken a fénykibocsájtás.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) Primary válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Köszönöm a választ. Van valami ökölszabály, hogy mekkora teljesítményhez mekkorát tegyek? Sajnos ezekhez nem nagyon van adatlap.
(#) nedudgi válasza Primary hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Nem tudok ökölszabályról. Az biztos, hogy túlhűtött LED nem létezik, akkora darab hűtőt kell berakni, ami elfér. minél nagyobb a teljesítmény, annél vastagabb háta legyen a hűtőnek. Hetven fok az a réteghőmérséklet, ami még biztonságos a LED szempontjából. A hűtőborda ennél hidegebb legyen.
(#) V8engines válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Köszi!
V-Tac-ot már inkább kerülöm.
Bár, még jó arány lehet hogy a többől (Led "izzó" és "neon") még "csak" egy adta fel a harcot a 2 éves gari vége előtt fél évvel. (Na ezt szépen leírtam. Ha most nem értenek meg, azt megértem. )

A 10-est amúgy is kevésnek találnám udvarra. A házban még épp megfelel(nek).
(#) szsrobert hozzászólása Nov 24, 2017 /

Vizhuteses aluminium vagy rezbordara celszeru szerelni. Azzal tarthato a 70 fok C.
(#) uniman válasza V8engines hozzászólására (») Nov 24, 2017 /

Idézet:
„kerülöm”

Ilyet kijelenteni, akkor lenne jogos, ha a nevezett gyártónak például az összes (közel 300 típus!!!) LED reflektorával már többéves tapasztalattal bírnál...de én ebben kételkedem.
Környezetemben most lett felszerelve 6 darab 100W-os SMD LED-es reflektor...majd két év múlva nyilatkozom újra, mikor lejár a garanciájuk. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2017
(#) V8engines válasza uniman hozzászólására (») Nov 24, 2017 /

Oké, jogos.
Végül is gyártósori mulasztás miatt is lehet.

2 év alatt 1 adta meg magát. De nem refi, az még nincs. Így azzal meg nincs is tapasztalat.
Ezért kérdtem, mit érdemes beszerezni. Melyik gyártótól.
(#) V8engines hozzászólása Nov 25, 2017 /

Szép estét a Tagoknak!

Talán már csak egy kérdésem maradt a LED-es témával és refivel kapcsolatban.

Mozgásérzékelőset ha veszek, az mennyire tartós? Azok be tudnak, vagy szoktak sz@rni?
Mert hogy ha kinyiffan esetleg a LED-es része, érzékelőt fel tudnám használni egy másik alanyhoz.
Külön megvenni nem annyira "olcsó". Legalábbis, így jobban jönnék ki anyagilag.
De azért itt még van egy dilemmám. Mivel LED refivel árulják, ezen portékákra ráteszik a gagyibbakat? Van különbség?

Példának: Mint egy bringa boltból vásárolt Monti. Ha magadnak építed, nyilván a jobb cuccokat rakod rá.
Na, csak nem egy kérdés lett belőle.

Bocs a zaklatásért! Köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) Bakman válasza V8engines hozzászólására (») Nov 25, 2017 /

Idézet:
„Azok be tudnak, vagy szoktak sz@rni?”
Tudnak és szoktak is, csak idő kérdése. Az időt pedig ebben az esetben - tisztelet a kivételnek - Fortuna kisasszony osztogatja, általában szűkmarkúan.
(#) erbe válasza V8engines hozzászólására (») Nov 25, 2017 /

A mozgásérzékelő tápja kondis. Többet javítottam már. A kondi kapacitása csökkent vagy megszakadt. Jobb kondival túlél téged. A fényvető sokféle lehet. Egy bolton belül is lehet 3-4 gyártmányból és legalább kétféle kivitelből választani. Fényerőben is lehet eltérés azonos teljesítményűek között. Olyannal is találkoztam már, amiben gyárilag 50 W-os feliratú táp 31-32 W-ot vett föl üzem közben.
Következő: »»   107 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem