Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Bocs hogy bele szólok, én is cseréltem már sok kondit ezekben. Mit értessz ez alatt. Idézet: „Jobb kondival túlél téged.”
Itt pl. ebben a kapcsolásban a C1 fóliakondira utal, ami "öngyógyuló", tehát nem zárlatba megy át, hanem inkább kiég a fólia és veszt a kapacitásából.
Nagyon köszönöm az értékes infókat!
![]() Igazából, épp ma le is tettem az érzékelősről. Marad csak simán kézzel kapcsolós megoldással.
Ezek jók, tartósak, és ráadásul még "kézzel" is kapcsolhatók a rákötött lámpák...na persze nem olcsó.
![]() Sajnos csak beltéri használatra valók... A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2017
Udvarra a 10w-os valóban kevés kb 800-1000 lument tudnak. Meg udvaron máshogy is kell számolni, nincs általában túl sok fényvisszaverődés, kivéve ha a füved fehér
![]() Átlagos udvarra garázs beálló elé, meg ha mellette még van pár 10nm inkább 50w semleges fényűt tennék, vagy két db 30wattosat. Olyan oldalakat kell keresni, ahol igazoltan lemérik hogy tudja a ráírt adatokat.
2db 20-as lesz az udvarra, már épp ma rendeltem meg. Sok fény oda nem kell ahová tervezem a kettőt.
De legfeljebb majd tanulópénz lesz ez is. Ja, nincs fehér füvem (az majd télen esetleg) ![]()
Majd számolj be hogy milyen lett az elért fényerő
![]() ![]()
Megvolt a csere! Valóban a power LED volt a hibás és kapott egy 100W-osat, most szépen működik. Viszont meglepő volt a lámpa belseje: nem volt benne semmi szinte. Egy gyári dobozolt driver meg a közepén a LED 'oszt kész. Azt hittem valami komolyabb elektronika van benne.
Van valakinek tapasztalata azokkal a LED-ekkel aminél a chipre rá van integrálva a driver is és csak a 230V-ot adni neki? Mennyire tartósak ezek?
Olyanra gondolsz, ami általában fehér, alumínium hordozón van? Több kissebb LED, a hordozóra épített driver (minden alkatrész SMD), direkt 230 V mehet rá.
Én kettőt teszteltem, még hűtést is készítettem alájuk. Az egyik kb. 20 perc a másik 10 perc után kezdett el vibrálni.
A 12W-os majdnem hogy magában is elmegy, a 20W-os már igényel hűtést a 30W-os már eléggé melegszik. Nekem mentek pár órát, de holnap kihajthatom ezeket, aztán meglátjuk. Nekem az a furcsa, hogy az alkalmazott áramgenerátor IC-nek az adatlapjában 200V volt írva, mint maximális feszültség. (igaz, többfélével is vannak szerelve) A kisebbeken 1db, a nagyobbakon 3-6db van beültetve, külső ellenállással tudod állítani az áramot.
Ha feszültség nagy része a LED-eken esik, elméletileg nincs nagy gond, már ha soros kapcsolású az áramgenerátor és nem kapja meg direktben a 230 (310) V-ot.
Végül is igen... Más: V-TAC 6W-os gyertya megadta magát, blokkot nem találtam, nincs gar. Szétszed, 10db LED-ből egy szétfolyt. Nehezen kiolvasztottam a maradékot, közben méregetni kezdtem a többit. 15V-nál nyitottak. No, ilyet még nem is láttam, kb. 1210 méretű SMD LED-ek. Ilyet honnan lehet beszerezni? Persze a tápegység a szokásos kondenzátor-graetz-kondenzátor-ellenállás felépítésű
![]()
Idézet: „Az egyik kb. 20 perc a másik 10 perc után kezdett el vibrálni.” Annak már egyből kellett volna, ha a 100Hz-es villogásra gondolsz.
Nekem teljesen mindegy, hogy mit kellett volna csinálnia, mentek az elektronikai hulladékok közé.
Arra sem vettem a fáradtságot, hogy mérjek rajta valamit. Hidd el, pár percig tökéletes volt mindkettő fénye, szemmel. Lehet, hogy az áramgenerátor enyhe melegedése miatt jött elő a vibrálás, Különösképpen nem érdekelt, elkönyveltem magaban azt, hogy ez ilyen.
Próbálj meg kissebb teljesítményadagokkal dolgozni. Az egy helyen koncentrált több tíz Watt teljesítmény vastagabb "hátlapot" kíván a kellő hőelvezetéshez. Több kissebb teljesítményű világítótest hatásfoka is jobb.
Egy ilyen kiöntött izé javítása is macerásabb. Jobban szeretem a tagolt felépítést: áramgenerátor + LED(ek). Azzal már tudok kezdeni valamit, míg ezeknél fejvakarással indul a dolog.
Hasonlókat próbáltam én is. Hűtöttem rendesen, de hiába.
nedudgi felvetésével egyetértek. LED-ek, majd azoknak teljesítményben fölé méretezett, beállítható áramgenerátor. 80 %-kal használva a LED-eket örök élet és egy nap, ha nem tudják megfőzni magukat.
60-70%-nál pedig még hatékony is lenne, mert fölötte már inkább csak fűt, minthogy növekedne a fényerő.
LED-je válogatja. Annyira nem laposodnak el azok a görbék, hogy 60 %-ig érdemes lenne lemenni, ott már erősen érezhető a fényerőcsökkenés.
Sziasztok!
Egy kisteherautóba szeretnék extra csomagtér világítást beépíteni. A LED szalagtól tartok, hogy a nagy melegben le fog esni, valami csavarozható megoldás sokkal jobban tetszene. Ti mit tennétek fel? Nem ártana, ha elviselné az autóakkumulátor feszültségét. Gondolkodtam, hogy valami LED-es munkalámpát kellene, de azok amiket itthon lehet kapni, azok drágák és/vagy kis szögben világítanak. Csak itthoni legális beszerzési forrás jöhet szóba most.
Mondanám, hogy a csomagtér közepén a "menyezetre" szerelj fel hosszában egy aluprofilt,
és csavarozz rá néhány 3-5 db (vagy ahány szükséges) 10W -os LED -et hozzá tartozó áramgenerátorral, de ez nem épp "konyhakész" hanem inkább amolyan csináld magad barkácsmegoldás. Ha az esztétika is fontos, akkor tegyél fel MR16 foglalatú LED fényforrásokat, az mehet direktben a 12V -ról, még áramgenerátor sem kell neki. Persze ebből gyanítom több kellessz mondjuk 5-10db... A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
Én annó csináltam ilyet. 30 x 5 cm-es lapra ragasztottam LED szalag darabokat majd közvetlen a szalagok mellett készítettem 3 mm-es furatokat és azon keresztül vékony kötegelővel is rögzítettem azokat. Három évig semmi baj nem volt vele (azután lecserélték az autót).
Jobb, ha a LED szalagok vízállóak. Egyrészt a kötegelőknek van mit szorítaniuk, másrészt az ilyen szalagok jobban bírják a rázkódást és az esetleges párát. Egy gyenge vázlat a mellékletben.
1, LED szalag ráragasztva selejt mérőszalagra, ez beletolva DIP-tokos IC szállítócsövébe*
2, 12 V-os lakásvilágító fényforrás felszerelése (cimborám buszában ilyesmi megoldás vílágítja az utasteret) ( ne feledd a sorbakötött 2 db diódát ami lejjebb ejti a feszültséget ![]() * Valami ehhez hasonló
Én ILYET tennék fel többet is a már említett soros diódákkal.
Jó ötlet a soros dióda, meg lehet spórolni a drága dc-dc konvertert.
Azzal nem lehet megspórolni, nem azért írta...
Három évig mentek a LED szalagok, mindenféle feszültségcsökkentés nélkül.
Felesleges. Járó motornál szerintem keveset lesz használva, annyi többletfeszültséget pedig el kell bírnia.
Üdv Fórumozók!
Előzmény: gépész vagyok, az elektronika tetszik, de absz. hobbi szinten és részletes ismeretek nélkül bátorkodom néha erre a területre. Kimaradt egy 7x3as LED szalag darab. Arra gondoltam, az asztal lap alatt kihúzható tálcában lévő pc klaviatúrám megvilágítására használom. Pc-ből az egyik (nem használt) flopi táp csatlakozójáról tápláltam meg 150 ohm-os ellenállással sorba kötve. Szépen világítottak a LED-ek, használtam a pc-t a megvilágított klavival. Kb 20 ~ 25 perc után elmúlt az öröm: elsötétedett a LED szalag. Elővettem egy lapos zslámpa elemet (jó, nem lemerült 4,75 V) és ugyan csak az ellenállással sorba kötve próbáltam. Nem világítanak. Az más kérdés, hogy a pc-ből sem jön már azon a csatlakozón táp, de szerencsémre a pc működik. Biztos valami nem jó, de ne harapjátok le a fejem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |