Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 181
(#) nedudgi válasza DRAWS hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
A probléma ott van, hogy azt hiszed, minden szükséges információt megadsz!
Pár kérdés, aminek megválaszolása befolyásolhatja a megoldást.

Van adatlapot a LEDjeidről?
12V akkumulátor: Zselés, autóakku, szolár, vagy NiMH/NiCd? Mekkora a kapacitása?
A LEDek már panelon vannak, vagy még zacskóban? Ha még zacskóban van, akkor más bekötése is lehet, mint ami elsőre elképzeltél. A legjobb megoldás, hogy az egy tokon belüli LEDeket sorba kötöd. Ezután megpróbálod meghatározni a névleges áramhoz tartozó feszültséget, és ezzel kiszámolhatod a szükséges előtétellenállást a legmagasabb lehetséges akkufeszültségre.
A napelem/vezérlő kombó mit csinál, ha az akku teljesen fel van töltve? A fogyasztókimenet szabályozott, vagy ami a csövön kifér? Mit csinál, ha az akkumulátor ki van sütve? Lekapcsolja a fogyasztót? Mi a maximális feszültség, maximális áram?
(#) DRAWS válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Az akku: 75 Ah Banner Ólomsavas Autó akku. A ledek zacskóban vannak. A Töltésvezérlőből 12,6 volt jön ki a fogyasztókimeneten( most mértem meg multiméterrel). A töltésvezérlő kikapcsolja a kimenő áramot ha le merül az akku, és kikapcsolja a töltő áramot, ha fel van töltve az akku. A Led Fehér.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) DRAWS válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
(#) proli007 válasza DRAWS hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Hello!
Az alapgondok a következők, ha számolgatunk..
- Viszonylag nagy a Led nyitófeszültségek szórása, 2,8..3,6V. Így három soros Led nyitófeszültsége 8,4V..10,8V között változhat.
- A rendelkezésre álló feszültség, most 12,6V de gondolom, töltés alatt nem ennyi, mert ez a feszültség, egy feltöltött és terheletlen aksi feszültségére jellemző. A tényleges feszültséget 12..14,5V között kell számítani. (Gondolom én.)
- Ha még egyenirányítót is teszel közbe, akkor a két soros dióda miatt, még plusz, 1,4..2V feszültségre van szükség. Ha az átlagot vesszük figyelembe, akkor ez 3*3,2V+1,6V=11,2V.
- A sorsos ellenállásra jutó feszültség, a meglévő akkumulátor feszültség, és a szükséges feszültség közötti különbség. Átlagossal számolva ez 12,7V-11,2V=1,5V. Így a soros ellenállás értéke 1,5V/60mA=25ohm.
- Az tény, hogy minél kevesebb feszültség jut az ellenállásra, annál kisebb a veszteség, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha a feszültség stabil. Mivel itt nem ez a helyzet, nézzük meg, mi van, ha az aksi 14,5V-ra emelkedik. 14,5V-11,2V=3,3V a Led árama pedig így 3,3V/25ohm=132mA-ra nő. Ez viszont már nem olyan frankó.
- Megoldás kettő lehet. A feszültség fix értékre történő stabilizálása, de ekkor LowDrop stabiban kell gondolkodni, és 660mA áramban. Mert Te 11 ágat rajzoltál fel. Vagy áramgenerátor soron ként, vagy maximum 2 párhuzamos soronként. De ekkor is érdemes minimális áramelosztó ellenállást tenni.
- De minden esetre érdemes megmérni a tényleges nyitófeszültséget, összeválogatni a hármas párokat, és a számítást elvégezni az összes szélsőséges helyzetre.
üdv! proli007
(#) DRAWS válasza proli007 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Köszönöm az infót.
(#) kukuri válasza DRAWS hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Halihó!

A GU10 foglalatú 230V izzókról érdeklődök. Van (volt) 60ledes izzóm. Kb fél ézhasználat után egy belső szakasz el kezdett villogni. Utána egy napra már nem is világított.
Mi lehet ezekkel a gond?
Mi szokott rajta tönkremenni?
Az 50.000 óra élettartam az csak kamu?
Ez az izzó éppen Pannonledes volt. 2 ilyen izóm van és tegnap elkezdett a másik is villogni. Pedig pissebb teljesítményű, tehát nem egyformák.

Érdemes ezekkel az izzókkal egyáltalán foglalkozni?
Vagy maradjak szigorúan a 12V-os üzemeltetésű rendszerek mellett?
(#) proli007 válasza kukuri hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Hello!
Ezekben a lámpák általában nem a "nagy minőségű" alkatrészeiről híresek. Az 50000óra szerintem elvi jellegű. Ha10000 órát megy már örömködhetsz. De az élettartam sok mindennek függvénye. Általában ha minél több Led van sorba kötve, annál nagyobb a kockázat, hogy valamelyik megfekszik. A kondenzátoros táp sem életbiztosítás. Egy kondi váltóáramú ellenállása csak akkor annyi, amennyi, ha a hálózati frekvencia 50Hz. De elég egy rossz kapcsoló, tranziens a hálózaton, (elég, ha levágódik egy automata, miközben egy induktív fogyasztó megy, mondjuk valami motor..) és a névleges áram sokszorosát kaphatják a Led-ek. Túlfesz/túláram védelem meg általában nincs bennük.
üdv! proli007
(#) kukuri válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Ezek szerint ha normális LED világítást akarok a lakásban akkor érdemes egy normális vezérelt trafót betennem és erre felfűzni a LEDeket?
És felejtsem el a hálózatról működő megoldásokat.
(#) proli007 válasza kukuri hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Hello!
Ez a Te döntésed nem az enyém. (Mert én Led-eket nem alkalmaznák világítási célra egyenlőre.) DE lehet nem trafót, hanem kapcsolóüzemű tápot érdemesebb ma már használni.
üdv! proli007
(#) kyrk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Én a konyhában használok LED világítást. Ebayes cuccokból rakom össze, általában 10W-20W os LEDeket vásárolok.

Eddig bevált, mert asszony is elkezdte használni, és több fényt ad mint a takarékos izzó. Mivel keveset fogyaszt ezért sajnos néha egész éjjel bekapcsolva maradnak. Legalább este nem kell botorkálni a lakásban.

Egyszer kellet kondenzátort cserélnem egy kinai tápban. Kiszáradt és nem indult már el.
(#) proli007 válasza kyrk hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Hello!
Nem a Led nem tetszik, hanem a színhőmérséklete spektruma, világítás szöge, felületi fénysűrűsége.
Megnéztél már mellette egy szelet húst hogy néz ki? De ez egy kérdés, mert én még nem..
üdv! proli007
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Csak egy apró megjegyzés.

A mellékletben látható (és ezekhez hasonló), néhol transzformátornak hívott gagyi tápegység nem indul el kis terhelésnél. Minimum 20 W-os izzót kell rá kötni...

tapegyseg.jpg
    
(#) johny999 hozzászólása Nov 29, 2012 /
 
Hello, a véleményetekre vagyok kíváncsi ezzekkel a LEDekkel kapcslatban
LCWCQAR.PC-MRMT-5L7N (OSLON Square) OSRAM

LCWW5AM-KYKZ-4L8N-Z (Golden DRAGON Plus) OSRAM

Gipszkartonbol csinaltunk álmennyezetet, 6db spotlightal. Ehhez keresek valami jófajta power LEDeket. 3db chipet tennék minden egyes lámpába.

Vagy ha tudtok valami jobbat ajánlani és itt elérhető, akkor ne habozzatok szólni.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
(#) johny999 hozzászólása Dec 12, 2012 /
 
Hi,

valaki tudna segíteni honnét tudom azt megállapítani hogy egy SMD LEDnek - (OSRAM Golden DRAGON Plus) - melyik kivezetése a +/- ha nincs rajta semmi jelölés és a katalógusban sem szerepel semmi erre vonatkozó adat?

Köszi

DSCN3444.jpg
    
(#) bbalazs_ válasza johny999 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Rakapcsolsz 4V koruli feszt, kis ellenallassal (mondjuk tiz ohm) egy pillanatra. Ha vilagit jo, ha nem, akkor forditod a polaritast.
(#) kadarist válasza johny999 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Szia!
Köss rá feszültséget, persze áramkorlátozó ellenálláson keresztül és így egyből kiderül az anód és katód elhelyezkedése. Közben megnéztem és az adatlapi rajzon egyértelműen szerepel a katód jelzése.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) johny999 hozzászólása Dec 12, 2012 /
 
Áh és tényleg ott van, nem vettem észre. (Azt tudtam hogy úgy meg tudom állapítani hogy ha világít akkor jól van bekötve de inkább mondom megkérdem. )

Kösz még egyszer.
(#) zolika60 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Ha betűvel leírod, hogy "ohm" akkor ez az eredménye: ohm
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) bbalazs_ válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Azt probaltam irni, ez lett belole. Valamit elronthattam.
(#) zolika60 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Sajnos a helyesírás szabályaival ellentétes módon szóköz kell elé. Csak akkor működik.
(#) Massawa hozzászólása Dec 13, 2012 /
 
Lenne egy kérdésem.

Mikrokameráimat kiegészitettem egy-egy világitö gyürüvel (6 SMD fehér LED van mindegyiken).
A LED-eket párhuzammosan kötöttem - és lehet, hogy szerencsém volt, de remekül világitanak.
Most a táplálásukat kellene megoldani (az akkuknak sem szabad tul nagynak lenni), igy 3xAAA méretü akkuk ill. elemek szolgálnak tápként.
Most azon rágodok, hogy érdemes-e egyáltalán komplikálni a kapcsolást holmi elötétellenállással vagy konstans áramforrással. (most egy kb 30 ohmos ellenállás van az elemek is a LED-ek között. De ellenállás nélkül sincs gond.

Sajnos tul nagy fesz. veszteséget nem engedhetek meg (3xAAA NiMH akku kb. 3,6V-t ad, a LED-ek, 3,2V-nál gyujtanak).

Hátha van valakinek egyébb ötlete.

Kösz.

(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Hello!
Ha mindegyik Led előtt van egy-egy 30ohm, akkor az megfelelő lehet. Ha mind a hat párhuzamosan van, akkor már túl sok a 30ohm. ellenállás nélkül várhatóan azért nincs gond, mert leesik a feszültség, a nagy áramra. De honnan tudod, mekkora áram folyik ekkor. Lehet jól világít, de kérdés, hogy meddig.. Egyébként nem írtad a Led típusát, így honnan tudjuk meg, hogy mekkora Led-áram engedhető meg?
üdv! proli007
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Kösz nem irtam a LED tipusát mert nem tudom - egy LED szalagból szedtem ki, mert éppen nem volt hasonlo méretü a kedvenc boltomban. Nem a legkisebbek (azt hiszem 602-es) hanem attol nagyobbak kb 2x2,3 mm méretüek. A 6 LED párhuzamosan van, az épités folyamán 5V-ról 100 Ohmos ellenálláson át teszteltem.
Holnap majd rákötöm frissen töltött akkukra és megmérem mennyi ideig birja ki. 30 perc böven elég lenne, ha tovább csak jobb. Megmérem majd áramot is.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
A meddig nem az akksi lemerülésére vonatkozott, hanem a led élettartamára.
Előtétellenállás nélkül ne hajtsd direktbe, hacsak nem tudod a füstöt majd visszatölteni bele
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Ez valoszinüleg nagyon fog függeni az elemektöl is.... (azért hagytam ott természtesen az ellenállást, habár lehet, hogy sok ilyen kisteljesitményü elemnek a belsö ellenállása is nagyobb (AAA elemekröl ill. akkukrol van szó).
Gondolkodom egy primitiv áramstabilzátoron is (pl. 1,5V-s mikroizzó), az elvileg 1,5V-n 50mA igényel, de itt jobb esetben is mindössze 1,3V esne reá (4,5V-3,2V).
Sajnos a fizikai mértekkel igen korlátozva vagyok, igy komolyabb elektronikának nincs helye. (Az izzó még elférne az elemtartoba).
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Ha a NiMH akkumulátor helyet lítiumos akkumulátort használsz, bőven marad hely ellenállásnak/ áramgenerátornak. Ha mindegyik LED sorba van kötve egy-egy ellenállással, akkor áramgenerátor helyett feszültségstabilizátort használhatsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Nincsenek sorba kötve mert akkor kb 20V kellene a 6 LED-nek. Mind a 6 párhuzamosan van kötve.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Nem írtam elég egyértelműen, ezért érted félre. Szó sincs 20V feszültségről. Mindegyik LED egy külön ellenállással sorba kötve. Utána ezeket párhuzamosan kötni. Ezeket a párhuzamosan kötött sorokat lehet egy feszültségstabilizátorra kötni, esetleg. Ekkor a LED is megmarad. A lítium akkumulátor feszültsége 3V-4.2V, ezért a kapacitás nagy része hasznosítható.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Sajnos már nem tudom átcsinálni, hogy minden LED kapjon egy ellenállást, igy egy közössel fog kelleni ellátni.
Na majd delután meglátom mi lesz a legegyszerübb.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Na összeraktam a cuccut, a 6 LED 15-20 mA tartományban szépen világit, eböl valoszinü, hogy kisáramu LED-ekröl van szó. Ez kevesebb mint 3 mA-t jelent LEDenként.
Végül mégis a mikroizzót választottam.
Ez sorba van kötve az elemekkel, és NiMH esetében halványan világit és kb 13 mA-t enged a LED-ekre. Klasszikus elemekkel valamivel jobban világ és 14,6 mA-t nyom a LED-kbe.
Következő: »»   53 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem