Fórum témák
» Több friss téma |
Én egy ilyen dugasztápegységet ajánlanék !
A három sorbakapcsolt LED nyitófeszültsége ( 3*3.8V ) 11.4V lenne, S az áramkorlátozó ellenállás is elég kicsi lehetne. U = UT - U-LED = 12V - 11.4V = _0.6V_. R = U / I = 0.6V / 700mA = _0.86ohm_. P = U * I = 0.6V * 700mA = _0.42W_ ( 0.6W ) Mint láthatod, még áramgenerátor sem kell ha a tápegység feszültsége stabil 12V. Bocs a levezetésért, de már megszoktam. Hátha tévedek valamiben... Ha mégis olyan tápegységet választasz amihez jobban illeszkedik az áramgenerátor. Akkor az áramgenerátort LM317-es IC-vel készítsd el. Kevés alkatrész kell hozzá...
Rettentő drága az a táp. Lomexnél 12V/2A, kapcsolóüzemű fele ennyibe kerül.
Szia!
Köszi a választ! Lenne egy láma kérdésem! Az LM317-es IC bírná a 700mA-t, mert az adatlapján valami 100mA-t írnak?
Köszi a válaszokat!
Az lesz alkalmazva!
Hi Mesterek!
EZT a kapcsolást meglehet úgy csinálni hogy csak ha fázison van a led csak akkor világítson? Fáziskeresőt akarnék csinálni egy 230V dugóból, megoldható? Válaszokat előre is köszönöm.
Led 230V-ra
Csak 2mA-es LED-el működik ! Az 1N4007 dióda feladata a 230VAC sinus-félhullám levágása révén a feszültség ejtése (felezése). A szükséges áramkorlátozáshoz használjuk 82K 0,625W ellenállást. Ezzel kb 1,5mA-re állítjuk be a LED-et, így néhány évtizedig biztosan fog működni. A kapcsolás egyáltalán nem melegszik, szinte bármibe rakható.
Hi
Ezt beköthettem mondjuk egy dug villába és fázis keresőként működne/használnám? Választ előre is köszönöm.
Elvileg be. Csak a szigetelést old meg korrekten...
Szervusztok!
Én nem értek az elektronikához, viszont szükségem lenne egy Egyszerű, és Olcsó, Beszerezhető megoldásra, amivel meg tudnék hajtani 220 voltról 5 6 7 8 10 15 20 25 ledet, amik az elektronikától, kb 1-1,5 méteres távolságra lenne, valamilyen vezetéken. Különböző hangulatlámpákhoz kellene a lakásba. Kérlek ne azt írjátok, hogy kell egy ellenállás, egy trafó, meg egy kondi, hanem, légyszi írjátok le pontosan, hogyan kell megcsinálni, és pontosan milyen alkatrészek kellenek hozzá, hogy a boltban meg is tudjam rendelni. Gondolom nagyjából ugyanaz a megoldás, csak más értékű alkatrészekkel. Nagyon szépen köszönöm a segítségetek! emerzee
A segéd programok között is van egy ilyen prgoram amivel ezt kilehet számolni, leírja hogy hogy kell összekötni, és hogy mekkora ellenállást kell venni, illetve hogy mekkora legyen a teljesítménye(watt száma)
Téma lezárva, gondolom, remélem! Kezdő kérdések vagy valmilyen LED-es téma. Aztán a 220V-ot honnan veszed? Kb. 15 éve nem létezik Magyarországon ilyen feszültségszint. Jó, lenne, ha pontositanál. Üdv.: Yoe
Na ezért tényleg nem kellett volna új témát nyitnod.
Tessék használni a keresőt mielőtt egyszerűbb megoldásként ráböksz a témanyitás gombra De hogy válaszoljak is. Mivel kezdő vagy először is tudnod kell hogy a ledeket, főleg ha több van pl: 25, érdemes áramgenerátorral meghajtani. Ez anyit jelent -hogyha 1 LED-ről beszélek- hogy nem simán rákapcsolod a tápot valamekkora feszültséggel, hanem teszel még egy soros ellenállást is. Ezt áramkorlátnak is hívják. Erre azért van szükség mert a diód karakterisztikájából adódóan, kis fesz változásra nagyon gyorsan változik az áram, így gyorsan tönkreteszed a LED-et. Tehát korlátoznunk kell az áramot. Viszont az a gond ebben az esetben hogy nem igazán oldhatod meg előtét ellenállással a hálózatról való táplálást, mert nagy ( értékű és teljesítményű ) ellenállás kéne alkalmazni, ami nemjó. Melegszik, fogyaszt stb... Úgyhogy a legjobb megoldás az ugynevezett kapcsolóüzemű áramgenerátor építése, amit vagy te magad, már a gyárban, bizonyos számú LED meghajtására terveztek. Tehát hogy összegezzem, ez azárt nem az a 3 alkatrészes cucc. Persze meg lehet csinálni, én is csináltam már teljesítmény ledekkel, és jól használható. Ha nem vettem el a kedved -ami nem is volt szándékom egyáltalán- és belevágsz, akkor kérdezz bátran. ( Kapcsolóüzemű ledmeghajtó IC-t lehet kapni, pár alkatrésszel kiegészítve tökéletes, még a fényerőt is lehet állítani meg minden. )
Sziasztok!
Én arra lennék kíváncsi, hogy hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy kb. 50 db LED - et üzemeltessek hálózati feszültségről transzformátor nélkül, s ne kelljen szinte minden LED - re ellenállás?? Nagy fényerejü fehér LED - eket szeretnék üzemeltetni. Előre is köszönöm tanácsotokat!
hali. nemsoká szert teszek 350db 3mm-es fehér 15-20,000 mcd-s LED-ekre. Megéri belőle LED-es lámpát csinálni? Lesz valami hatása?
Lesz hatása: világítani fog
Na de komolyan. Attól függ mire akarod használni. Asztali lámpának ? Szoba világításnak ? Vagy csak hangulatvilágításnak ? Nagyon nem mindegy. Plusz az sem hogy meleg vagy hidegfehér fényük van...
remélem hogy hidegfehér, és szoba világításnak.
Mekkora a szoba ?
Szerintem jobban járnál melegfehérrel, a hidegtől olyan lesz a szoba mint egy hullaház. szerintem...
A hidegfehérnek nem csak rossz a színhőmérséklete, de még rettentően zavaró is. Tehát vagy piros színnel kevered, vagy melegfehéret használsz alapból.
még magam sem tudom milyen a LED színe, még csak rendelőfélben van.
Én valahogy nem érzem használhatónak a piros színnel való keverést, de az tény hogy még nem próbáltam ki soha...
Alapból maradok a melegfehérnél, erre találták ki ( részben ). Az pedig hogy ezeket a led-eket használd a szobád világításához, csak attól függ ( a színen túl ) hogy elég-e fényük, az pedig ugye a bevilágítandó szoba méretétől függ. Ja és még valami: a "profik" tesznek különböző lencséket a led-ek elé, mert általában nem jó szögben bocsátják ki a fényt. 15-45fok pl, az pedig nem jó egy szobába. Így kell a lencse is. De majd ha többet tudsz a konkrét LED-ekről akkor gondolkozz el ezeken.
Csak az egész téma szól erről, miért nem olvasol? Tudom, kényelmes leírni és várni a konkrét választ, de ha csak az előtted lévő hozzászólást elolvasod, máris van egy válasz, kis szorgalommal egy sor kapcsolás is előkerül.
Ezt sem értem, rendelsz 350db LED-et, de magad sem tudod, milyet. Miért?
Köss sorba 110-et egy graetz-re, és az egyen oldalra egy 10mikros kondi...
Tökéletesen fog működni... Ja, van 100db 15.000mCd-s 3mm-es ledem 45° 3,2-3,4V 10mA 1000Ft.
350-et rendelek jóáron, és itthon eladom drágábban, és azért kérdem h. érdemes-e szobavilágítást csinálni belőle, mert akkor nem adom el.
Idézet: „rendelek jóáron, és itthon eladom drágábban” Legalább ne hangoztatád! :pardon1:
Egy a probléma:
Ez a 350 db 1-2lumenes led még ha 30%-al túlhajtod is, csak max700, 900 lument ad le. Ez elég, ha mindet lefelé fordítva szereled be, és nem nagyobb a szoba 2X2m-nél... |
Bejelentkezés
Hirdetés |