Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   84 / 162
(#) pipi válasza liderces hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
lomexben van a tekerő: ENCODER EC-11 (THL) RoHS ROTARY ENCODER + PUSH BUTTON , de a hq-ban is találhatsz, van profi horror áron
(#) liderces válasza pipi hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Tekerőm van bontott csak valami elektronika kellene köré. Az is segítség lenne ha valaki meg tudná mondani, hogy amit árulgatnak 3-4-5 tengelyes vezérlőket ahhoz gyárilag létezik ilyen kész kézikerék szerüség. Kérdés hogy a vezérlő és a kézikerék önmagában számitógép és azon futó program nélkül képes e vezérelni a léptetőmotorokat?
(#) liderces válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
De ép ez az! A feladat nem követeli meg a jeladókat végállásokat stb. Nem kell más csak a tekerő meg egy mezei nyomtató léptetőmotor. Nem cnc-t építek! Egyszerü vezérlő ic meghajtva a tekerővel.
(#) kaqkk válasza liderces hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ha ennyire nem érted ki miről beszél jobb ha a "tekerőt"
ráforrasztod a léptetőmotorod tengelyére és kézzel tekered a motort (ekkora tudással ne állj neki inkrementális jeladó és steppermotor használatának) Erre magadnak kell egy mikroprocesszorra megírnod a programot ami fogadja
a "tekerő" jeleit -és vezérli a steppermotort .
(#) liderces válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Kösz ez aztán az épitő jellegü hozzászólás.
(#) kaqkk válasza liderces hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Én csak a valóságot vázoltam : tudsz mikrovezérlőt programozni ? pic avr arm ? Amíg legalább alap szinten nem tudsz ne is gondolkodj ezen a dolgon (ez a projekt neked kb olyan mintha egy 17-es kulccsal próbálnál meg egy AUDIT építeni , úgy hogy a szomszédtól kérdezed milyen alkatrészek is lehetnek benne !
(#) arpix92 hozzászólása Márc 5, 2012 /
 
szeretnek egyszere 4 leptetomotrot (a cd dvd bol valokat) vezerelni de ugy hogy mindegyik mas feladatot lat el e nem tom gegcsinani a vezerlojet es lehetoleg usbs vagy valami hasonlo megoldas erdekel amit pc re lehet kapcsolni
(#) MolnarG válasza arpix92 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Akkor most neked már meg van vezérlőd és pc-ről akarod meghajtani? Vagy vezérlőd sincs?
(#) liderces válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Hát alapjában véve abból indultam ki hogy ez egy segitő szándéku fórum. Ha tudnék programozni eleve nem is itt tölteném az időm! De ha már igy le lettem nézve, bármenyire is furcsa igen is tudom mi micsoda encoder jeladók, hogy épül fel egy gyári rendszer. Azt kívánom hasonló fogadtatásban részesülj életed hátralévő részében minden megoldásra váró problémáddal!
Azt nem értem minek kell ez a hangnem ide, szépen kérdeztem, ha derogál segiteni ne tedd és ne is szólj hozzám, lépj tovább. Vagy ha idegesit hogy mások nem mindent tudnak akkor törlöm magam innen. Honnan vetted hogy nem értem ki miről beszél? Én nem ezt mondtam! Nem is az volt a kérdés tudok e ilyen vezérlőt programozni. Miből szürted le hogy nem tudom mi az a inkrementális jeladó?
Nem értelek de bocsi hogy élek!
(#) liderces válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Az eredeti elképzelésem az volt hogy céláramkört épiteni csak erre a feladatra. Aztán nézegettem ezeket a vaterán is árult vezérlőket, némelyikhez van is a kép szerint ilyen kézikerék szerüség. A kézikereket is megtaláltam Ebay-n. Itt meg is oldódna a dolog csak nem tudom biztosan hogy a vezérlő a kézikerékkel összedugva önmagában képes e a motorok mozgatására. Kell e hozzá számitógép és azon futó MACH3 vagy egyéb program.
(#) Massawa válasza liderces hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Nem akarom kaqkk kollégát védeni (nem szorul rá), de sajnos irásaidból sok minden kiderül, csak az nem, hogy tudod, miröl beszélsz. (És kérlek ne sértödj meg, mert attol nem lesz megoldásod).

Szerintem mindenki segiteni akar, de addig, amig te valamilyen kézikerékröl beszélsz (amiröl az itt levö emberek 99%-nak fogalma sincs, hogy micsoda), és még a fordito programok sem igen segitenek, addig nagyon messze nem fogsz tudni eljutni.
Bevezetönek ujra beteszem ezt a megoldást, tanulmányozd át (ne keress benne kézikereket, mert az nincs benne, viszont minden más ott van, és még müködik is).

Léptetö

Szoval ilyesmiket tanulmányozz át, probálj elboldogulni az egyes fogalmakkal, és ha majd lesz egyébb kérdésed akkor jelentkezz.

(amugy lenne egy annyira primitiv megoldásom az általad vázolt feladatra, hogy szégyellem ide rakni - mindössze 4 tranzisztor meg 4 ellenállás kell hozzá, hogy legyen kézikereked meg forogjon a léptetö motor is - mindenféle SW, meg uC nélkül.)

(#) gulasoft válasza liderces hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Tudod * Törölve, vegyél visszább mert baj lesz !
(#) gulasoft válasza liderces hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Hiába lett törölve, * Törölve !
(#) liderces válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Kösz szépen a segitő szándékot. Ha meg nem bántalak inkább tényleg hagyjuk mert rajtad kivül csak cseszegetik az embert. Pedig hát az hogy hobby elektronika fórum kéne hogy segitsen annak aki ide beir. Nem feltétlen csak sokat látott tapasztalt harcedzett szakemberek vannak a világon. Megyek keresek más megoldást, fórumot. Éppenséggel találtam is. Nagyon szépen köszönöm a segitséged egyedül a Te irásaidból érezhető ki a megoldásra való hajlam. Megyek törlöm magam valahogy. üdv szép napot.
(#) kaqkk válasza liderces hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Alapjában Én sem sértegetni akartalak (ha megsértettelek volna elnézést kérek!) Csak arra akartalak rávezetni hogy ez egy kezdőnek nagyon nagy falat (persze ha te akarod megépíteni) "Arra gondoltam hogy lenne egy forgó kerék, mint a mikrók idő állító tekerő gombja. Ez körbe fordul ütközés nélkül csak lehet érezni az apró lépéseket. Nem tudom mi a szakszerü neve ennek a forgó potinak vagy kapcsolónak. A forgása végtelen." És én ebből szűrtem le amit leszűrtem (Még egyszer elnézést ha kezdőnek véltelek)
(#) röntgen válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Encodernek nevezik. A legegyszerűbbeknek két kimenete és egy közös pontja van és fázisban eltolt jelet szolgáltat, attól függően hogy merre tekered.
(#) Massawa válasza liderces hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
* , még mielött az érzékenységed teljesen ellehetetlenitene.

Ha ebben az áramkör -ben a bal oldali vezérlö helyett beraksz egy ugyanolyan léptetö motorot mint a jobb oldalon van és a bal oldali motorra rászerelsz egy malomkereket - vagy kézikereket, és azt forgatod a jobb oldali motor azt szépen követni fogja.

Legfeljebb a tranzisztorokkal kell egy kicsit eljátszani, hogy megfelelö erösitést kapj. (A diodákat mind kihagyhatod).

Sok sikert én már többet ehhez az egetrengetö témához nem szolok. Ettöl egyszerübb megoldás ugyanis nincs.
(#) gulasoft válasza Massawa hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Ha a motor rajta van, és elkezdi kézzel tekerni a tengelyt, akkor a motorban a forgás hatásásra áram keletkezik, és az a motor kimenetein megjelenik. Olyan szinten, hogy nálam kínai vezérlő kimenetein lévő ledek elkezdenek világítani, tehát azért ezt a résztét valamilyen módon le kell kezelni.
(#) Massawa válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Pontosan ezt használja ki ez a primitiv áramkör. A bal oldali motort (ami nincs a képen, mert ott egy meghajto elektronika van) tekered - (ami valojában az impulzus adó), annak a tekercseiben keletkeznek áramok, amiket a darlingtonok felerösitenek és elküldenek a jobb oldali motorba, amitöl az forog. Miután csakis "kézikerékröl" van szó, aligha várható el olyan gyors impulzus sorozat ami a jobb oldali munkamotorban akkora EMF áramot generálna, amit okvetlenül el kell vezetni - persze a diodák maradhatnak is - rosszat nem csinálnak.

(#) lehello10 hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy Stepper Motorom ami nem eleg eros, nem eleg a forgo nyomateka. Azt szeretnem megkerdezni hogy el lehetne-e erni vhogyan azt hogy egy hasonlo merettel rendelkezo motor nagyobb nyomatekot adjon le?
A motor merete fontos lenne hogy ne valtozzon mivel egy szalito rendszeren van es kritikus a sulya.

Vagy ha van vkinek vmi mas otlete hogy ezt a meglevo motort hogy lehetne megturbozni?

Elore is koszonom!
(#) Massawa válasza lehello10 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A motornak van egy jellemzöje, hogy mennyi áramot vehet fel egy tekercs. Meg kell mérni, hogy a meghajto egység tud-e ennyi áramot adni, ha nem akkor fel kell erösiteni (pl. feszültség növelése).
Amennyiben a motor már most eléri ezt az áramot, és mégsem elég erös, akkor a gyártonak egészen biztosan van egy hasonlo méretü motorja, de kisebb ellenállásu tekercsekkel.
(#) pker hozzászólása Márc 14, 2012 /
 
Sziasztok

olvasgatom a forumot, de nem találtam meg az számomra egyszerű választ.

Van egy nyomtatóból kiszedett léptető motorom amit szeretnék működésre bírni számítógépről. programozás nem gond, forrasztgatás annál inkább, így olyan megoldás érdekelne amiben kész megvásárolható alkatrészeket tudnék felhasználni.
Ebben tudna nekem valaki segíteni, mit kell beszereznem (esetleg honnan), hogy a motort valalhogy a pc-ről tudjam vezérelni?
feladat egyszerű, viszonlag alacsony fordulatszámon kellene működni mindkét irányba.

Előre is köszi a válaszokat.
(#) gulasoft válasza pker hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Ebay-ről vehetsz ilyet, van egy magyar fejlesztés, minibee a neve de az max 2A-es mototokhoz jó és 1A felett hűteni is ami macera, mert nem tudom hogy lehet hűtőbordát felfogni rá.
Ebay-es 3 tengelyes vezérlő
(#) pker válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
sebesség vezérelhető ezekkel?
mindkét irányba olyasmi kellene hogy egy bizonyos sebességről egyenletesen a 0-ra lassuljon.
(#) gulasoft válasza pker hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Step, dir jeleket vár a párhuzamos porton. Ha csinálsz egy programot ami a párhuzamos port megfelelő lábait birizgálja, akkor bármit lehet csinálni.
Alapban ezek a motorok nem forognak. Állnak. Ha adsz a vezérlőnek egy lépés jelet, az iránytól függően lépnek egyet. Egyet! Ha forgatni akarod, akkor sok step jelet kell egymás után adnod, ha lassítani akarsz, akkor időben csökkenő MENNYISÉGŰ (ez fontos, hogy nem erősségű) jelet. Ha nem kap léptető jelet leáll a forgás. Azonnal, lassulás nélkül. Egy átlagos motor általában 200 lépés alatt fordul körbe, ezekben a vezérlőkben van mikrolépés, ahol ezt a lépésszámot 2*4*16*-osra tudod növelni. Ha 2*-esere állítod, akkor 400 lépés lesz egy fordulat, viszont magasabb fordulatszámhoz 2*annyi jelet kell generálnod. Ez a sima pc porttal nehezen kivitelezhető, mert ha a windows éppen elfoglalt egy olyan bonyolult művelettel, hogy beraktál egy cd-t, akkor a párhuzamos portnak nem jut időszelet, utána meg meglódul és bepótolja a jeleket, ami vagy a motor kiakadásához vezet (nem tud olyan gyorsan lépni), vagy lépésvesztéshez. Azt hiszed hogy lépett 10-et, mert a programban azt mondtad, de közben csak 8-at lépett.
Ennek kiküszöbölésére pl. a mach3, egy saját port drivert rak fel, ezt nem hiszem, hogy megírnád.
Köztes lépés lehet, hogy pl. csinálsz egy mikrovezérlőt, annak soros porton megmondod mit akarsz csinálni, és onnantól ő adja a jeleket a vezérlőnek a pc-től függetlenül. Ehhez viszont megint forrasztani kell, és mikrovezérlőt programozni. Ebben az egészben a motor a legolcsóbb, nem sokat spóroltál azzal, hogy nyomtatóból bontottad.
(#) pker válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
gondolom van olyan kész megoldás amihez nem kell forrasztani, első körben nem vállalnám be a forrasztgatást.
a motor most csak azért egy nyomtatóból kiszerelt, mert az kéznél van, ha arra működik a megoldás akkor lehet váltani végleges motorra.

amit az imént ajánlottál ebay-es vezérlőt az elég a pc és a motor közé, vagy kell más is?
(#) Massawa válasza pker hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Itt van egy LPT portrol, Meghajtó

Ezt forrasztani kell, mert kit, de biztosan van ilyen készen is, vagy itt találsz vállakozo kedvü kollégát aki neked ezt összeforrasztja. Remekül müködik nálam már 4 darab.
Minden más a PC-d billentyüidben van.
(#) pker válasza Massawa hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
ez tök jó, ennyiből meg lehet úszni a vezérlést?
összefoglalva, csak hogy biztos jól értem ezek kellenek:

1 pc amiről progival vezérlem ezt a meghajtót.
1 meghajtó amit belinkeltél. ez forgatja a motort aszerint ahogy a pc-s progi mondja.
1 motor ami forog

jól értem?
(#) Massawa válasza pker hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Igy van.Az LPT porton 4 lábat kell egy bizonyos algoritmus szerint kapcsolgatnia (akár még primitiv ASCII kodot is kiadhatsz). A 4 bit felerösitve (max 2 A) kerül a motor tekercseire amitöl az forog.

A kittel jön egy CD is amivel ki lehet probálni.
(#) zsoltee0001 válasza liderces hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Valahogy külömbséget kell tenni jobb ill bal forgás között, ezt csak logikai úton lehet (szerintem) a uC vezérlést nem lehet megúszni.
Azon kívül a tekerés- lépés szám arányát is lehet, hogy módosítani kell, mert ha csak a step jelet kapcsolgatod közvetlenül, lehet, hogy 10-20 körbefordulás mire láthatóan megmozdul a léptetőmotor.
Üdv
Következő: »»   84 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem