Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   194 / 328
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Ha nem ellenőrzött és tesztelt cellákról van szó, elképzelhető, hogy van közte egy/két kuka,
ami lerontja a többi párhuzamosan kapcsolt cellát is...

1C -vel kell tesztelni, abból megtudod a kapacitását. De ha más értékkel teszteled, pl 5C -vel,
máris nem kapsz annyi kapacitást mintha 1C -vel terhelnéd. Ez természetes jelenség...
(#) nagym6 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Nem tizedáram terhelésre? Nekem úgy rémlik, biztos nem vagyok benne. A 10Ah akkut 1A merítve mennyi ideig bírja, ha 10 óráig, akkor tudja a 10Ah-t.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Lehet. Még mindig jobb így, mint az 1C kisütésteszt.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Ha mondjuk 1C-vel 10Ah-t tud (nagyon valószínű), akkor 5C-vel miért nem tud 8-10Ah-t, vagy kevesebbet, hiszen nem Wh-t számolunk. Miért esik be a cellefeszültség, hiszen csak a belső ellenálláson esik kis feszültség, ergo hamarabb kapcsol le a műszerem. 5A-nál 0.15V esik, óránként 0.75W megy a levesbe, elméletileg. De gyakorlatilag a pakk egyszerűen sokkal, de sokkal hamarabb bemondja az unalmast. Jelenleg ismét merítem a pakkot 2A-rel, 500mAh már kijött belőle, a cellafeszültség terhelve 3.60V. Ha átváltok 5A-re, leesik a feszültség 3.4V-ra (számolt belső ellenállás 66mOhm).
Belső ellenállás méréskor 1A-13A közötti terhelésre is 40mOhm-ot kapok. pl. 13A max terhelésnéll 3.7V-ról 3.2V-ra esik a feszültség 12.7A változásra (előterhelem 300mA-rel a pakkot). Ez 40mOhm minden esetben, mintha fix érték lenne, az áramtól függetlenül. Folyamatos terhelésre sokkal rosszabbul reagál. Ismét adtam neki 10A folyamatos terhelést, 1 perc 9mp után elértem 3.7V-ról 2.8V cellafeszt, 200mAh jött ki. Ha ismét merítem 2A-rel, megy tovább a merítés hosszú ideig, jelenleg is 3.61V cellafeszültséggel. Olyan, mintha a pakk azt mondaná, ez nekem túl sok, hagyj békén. De miért? Mi játszik közre? A pakk langyos sincs...
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Mint írtam, egy 5C -vel terhelt akku soha nem fog annyi kapacitást szolgáltatni,
mintha ugyanazt az akkut csak 1C -vel terhelnéd. Ezen kár is agyalnod.
Ez fokozottabban érvényes, ha használt cellákról van szó, nem pedig újakról.
Ha megnézel egy új cella adatlapot, grafikon is van adott C értékű merítésnél mennyi a valós kapacitás.

Mást nem tudok mondani, nem ismerem hogyan tesztelted az egyes cellákat, és gondolom terhelési grafikonod sincs az egyes cellákról amiket párhuzamosítottál.

Egyébként az általad írt belső ellenállás szerintem nagy ha párhuzamosan kapcsolt 18650-es cellákról van szó. Most hirtelen megnéztem pár ellenőrzött cellámat 80mΩ-100mΩ között vannak általában.
Ha ebből 10 -et páruzamosítok, még akkor is max csak 10mΩ -nál vagyok.
Bár azt nem tudom, hogy ez terhelés hatására mennyire változik, ilyen mérést még nem végeztem.

(Mentem elteszem magam holnapra...)
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 29, 2018 /

Gyenge cellákat használok, 7db párhuzamosan, pont azért, hogy a belső ellenállás alacsony legyen.
Olyan, mintha lenne egy nagy kondenzátor a cellákkal párhuzamosan kapcsolva, így rövid ideig tartó 10C sem okoz gondot, ugyanazt a belső ellenállást mutatja a pakk, mint 1A terhelésnél. Szerintem a kémia szól be. Esetleg a lithium ionok jó helyen csoportosulnak ha pihen a cella, de folyamatosan nem tudnak helyet változtani ilyen gyorsan (szűk keresztmetszet). Ezért is növekszik a feszültség lassan, ha lekapcsolom a terhelést. Érdekes jelenség. A belső ellenállás mérésnél 2x200mS-ig terhelem az akksit, először 300mA-rel, majd 10A-rel, és mérem a feszültséget mindkét idő lejárta után. Kipróbálom mit mond a műszerem, ha a 200mS-ot növelem, mondjuk 1mp-re, vagy többre.
Amikor a műszer nélkül mértem, fix, több mp-es terheléssel, multiméterrel, nagyobb belső ellenállást számolta ki, mint a műszer a 2x200mS terheléssel. Szerintem itt van a kutya elásva.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Ha a felvetésem helyes, akkor azt kellene kitalálni, milyen időtartammal mérjem az akksikat. Olvastam olyat is, hogy 1KHz-cel szaggatták a terhelő áramot, és így határozták meg a belső ellenállást. A hardware támogatja ezt is, csak az algoritmust kellene kitalálni. Volt még szó akkumulátor impedanciáról is. Tud valaki segíteni, milyen módszerrel tudnék pontos, korrekt belső ellenállást mérni?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) vaszily válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Szia.
Ezt nézd meg, hátha segít.Bővebben: Link
Neked a "Two-tier DC load"-ra van szükséged szerintem.
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Előre jelzem, nem értek hozzá olyan szinten, ami a válaszhoz kellene..., de szerintem azért mérsz más értékeket, mert a belső ellenállás nem egy lineáris impedancia, függ az áramtól erősen. S mint ilyet, nem is lehet abszolúte kapacitásban gondolkodni, az mindig függ a kisütő áramtól...
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Már bocs, de gyenge celláktól soha ne is várj nagy kisütőáramot...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Ezek a cellák a belső ellenállás mérésében nyújtanak segítséget! Mit érek el egy olyan akkupakkal, ami 3mOhm-ot tud? 15A-rel tudok meríteni maximum, 3.7V-on ez még kezelhető hő (55W) az én mini bordámmal is.
Vaszily: átolvasom később, köszi!
Sdrlab: csak szeretném kideríteni, hogy ha betöltök valahova 10Ah-t, akkor azt miért nem tudom kivenni, és hova tűnik, ha eltűnik.
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Hiszen ki tudod venni..., csak nem 10A/1h alatt, hanem pl 1A/10h alatt!
Én azt gondolom a háttérben kémiai folyamatok vannak, ez az oka. Pusztán megmérve a belső ellenállását is más-más értéket fogsz kapni, ha különböző árammal teszed mindezt! Legalábbis én ezt tapasztaltam eddig...
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Csak magamat tudom ismételni, ha a betöltött kapacitással közel azonos kapacitást 1C terhelésen sem tudod kivenni, az egyértelműen cellahibára utal. Ezért mondtam, nem tudom miként szoktad tesztelni a celláidat, és mi alapján mondod rá, hogy jó. Ez egy terhelési grafikonból kiderül. Ha nagyon érdekel, előbányászok neked egy olyan grafikont, ami egy ilyen cella kisütési áramát mutatja. A lényeg, hogy terhelés hatására rendesen beesik a kapocsfeszültség. Elég, ha egy ilyen cella van a csomagodban, a mellette lévők, elkezdik azt is tölteni, így kevesebb áram jut a kimenetre. Találkoztam én is pár olyan cellával, hogy a betöltött kapacitás, és a végfeszültség tükrében azt mondtam jó a cella. A terhelési tesztnél meg kibukott, hogy nem jó. Betudható ez pl a túlzott ciklusszámnak is, meg még ki tudja minek. Egyébként az akku sem 100% hatásfokú, tehát a betöltött kapacitást még egy új cellából sem fogod tudni kivenni, mert vannak veszteségei. És megint csak ismételni tudom, ha ez a veszteség feltűnően nagy, az a cella kuka, ha tetszik ha nem.
Vagy legfeljebb használod egy LED áramellátására, aminek elég pl 100-200mA...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Köszi a választ.
Engem nem az érdekel, hogy az akkupakkom rossz, gyenge, hibás cellát tartalmaz, vagy bármi más, hanem az, hogyan tudok korrekten egy belső ellenállás értéket meghatározni erre a pakkra is. Azt tervezem, hogy az összes 18650-es cellámat egyesével letesztelem belső ellenállsra, és kapacitásra, így lesz egy rangsorom, melyik a legjobb, melyik a legrosszabb.

Próbáld meg a következőt: 10 másodpercig terheld az akkut 1A-el majd ezután 3 másodpercig 10A-el. A 10. illetve a 3. másodperceben olvasd le a feszültség értéket.
(U1-U2) / (I2-I1) formulával megkapod az akkumulátor belső ellenállását. A 200ms-os mérés az szerintem már AC impedancia mérés felé megy el, ami kevesebb lesz mint a DC.
Teljesen feltöltött és szoba-hőmérsékletű akku-n csináld a mérést.
(#) Kovidivi válasza vaszily hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

A jelenlegi mérés azonos időt vár mindkét áramterhelésnél. 13A, és 100mS-nál 28mOhm, 500mS-nál 33mOhm, 1sec-nál 35mOhm, 3sec-nál 36mOhm, ami folyamatosan növekszik, mérésenként 1mOhm-ot. Ha visszaváltok 2A merítésre, lassan elkezd csökkenni a belső ellenállás értéke, ha melegítem az akksit (hajszárító), akkor gyorsan visszaáll 35mOhm-ra.
Az ajánlott módszerrel szinte ugyanazt kapom, mintha 3s/3s-et várnék. Az érték hasonló, és elkezd felfelé kúszni. Az alacsony áramú terhelésnek szerintem nem kell több mp-esnek lennie, mivel 0.5mp után beáll egy stabil értékre, és ott is marad a cella feszültsége. Elolvastam az általad ajánlott cikket. Kb. így jártam el én is.
Úgy képzelem el ezt a pakkot, mint egy homokóra, aminek az alsó tartályába szépen lassan folyik bele a homok, de ha az alsó tartály alját lenyitod, kitódul belőle rengeteg homok egyszerre, majd mioor elfogy, a homokszemek már csak lassan tudnak folyni (középső szűkítés miatt). Engem ez a középső rész érdekelne, hogy hogyan tudnám megmérni.
(#) fastaction hozzászólása Júl 30, 2018 /

Sziasztok ! Esetleg tudja valaki , hogy az LGCAS31865 , 2200 mA cella , mennyi Amperral terhelhető . Nincsen datasheetje sajnos . Kék színű , ha ez számít . Régi laptopból van és az összeset sikerült felélesztenem 1,6 V ról . Powerbank , már készült belőle , de most fúróba is szeretném tenni .

Valószínűleg egy vagy több cellád hibás az akku-ban. Annak az egynek biztos vagyok benne, hogy nagy a belső ellenállása, de mivel párhuzamosan vannak így az eredő kisebb lesz mint a legalacsonyabb ellenállású. Szét kell szedned és egyesével megmérni őket.
(#) vaszily válasza fastaction hozzászólására (») Júl 30, 2018 / 1

Szia
Valószínűleg ez az:Bővebben: Link
A C betű helyett a D az csak valami belső azonosítás lehet vagy egy minimális változtatás.
(#) Kovidivi válasza vaszily hozzászólására (») Júl 30, 2018 /

Az összesnek nagy, mivel ugyanabból a pakkból jött ki mind, és mikor 1A-rel töltöttem a cellákat egyenként, az összes cella langyosodott kicsit.
(#) vaszily hozzászólása Júl 30, 2018 /

Találtam egy elég jó összesítő táblázatot li-ion cellákról: Bővebben: Link
Hátha segítségére lehet valakinek
(#) BEMcorp hozzászólása Júl 31, 2018 /

Sziasztok!

Jól gondolom, hogy ezt a modult Bővebben: Link nagyobb tápfeszültségről is megtáplálhatom?
Gondolok én most itt pl.: laptop tápegységre, 16-20V-tal.
(#) fastaction válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Szia . Szerintem nem , de , ha rendelsz hozzá step down 4-6 A -es modult és beállítod 12,6 V ra , akkor igen .
(#) BEMcorp válasza fastaction hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

12.6-tal kellene a modult táplálni? De gondolom csak van valamennyi feszültségesés a modulon, szóval akkor nem fogja az összes akksit 4.2re feltolni, nem?
(#) Kovidivi válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Nincs feszültségesés. FET kapcsol, nagyon pici soros ellenállással. Ahogy csökken az áram a töltés fele, úgy csökken ez a kb. 0.05V-os feszültség esés is nulla környékére.
Hibás egyébként a feltételezésed! Ez a modul nem töltő áramkör! Ha minden rendben van, mintha ott sem lenne. Tehát ha 4.3Vx3, vagyis 12.9V-tal táplálod meg, akkor a specifikáció szerinti cellafeszültségnél le fogja választani az adaptered, előtte esetleg balanszál, ha tud ilyet. Nem szól bele a töltés folyamatába, nem fogja neked az akksikat az ajánlott CV majd CC szerint tölteni! Ezt pl. az adaptered fogja meghatározni. Tölthetsz 20V-tal is, de ha az IC nem bírja (nézd az adatlapját meg), és kipukkad, senki sem fogja lekapcsolni a cellákról a 20V-ot, és szikraesőben lesz részed! Ha a 20V-os tápod túl erős (laptoptáp tipikus 4-6A), akkor az akksijaid túlmelegedhetnek, esetleg a védelemben található FET átmegy zárlatba a túl nagy áram, és az ebből következő hő miatt, az IC ismét nem tudja az akksit leválasztani. Pukkanás lesz.
Egyébként ez a 20V 4A-es töltés úgy néz ki a valóságban, hogy mikor rákapcsolod az akksikat a 20V-ra, szeretne megindulni egy sokkal nagyobb áram, mint 4A, erre a laptoptáp átvált áramgenerátoros üzemmódba, a kimenetén a feszültség 11-13V közötti lesz. Amikor kész a töltés, lekapcsol a védelem, ebben a pillanatban visszaáll a 20V, esetleg egy kis túllövéssel. Nem tudom mennyit bír ki az IC...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) BEMcorp válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Értem, köszönöm!
Akkor vagy valóban kap egy stepdown-t, vagy más tápegységet.
(#) gerleimarci válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1

De abból is két vagy három potisat rendelj, ami tud CC CV üzemmódokat.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 1, 2018 /

Sziasztok!
Van egy 12V-os Behajtó,abba szeretnék tenni 18650-es (vagy Sony-vagy Panasonic akkukat) Kérdésem az lenne hogy elég oda a 3 db? (ugye feltöltött állapotba 12,6V) ha 4-et tennék akkor az már 16,8V teljesen feltöltve az gondolom sok lenne a 12V-os motornak.
A töltést IMAX B6 AC-vel oldom meg. Csak a kérdésem hogy:gondolom elég a 3db.
Válaszokat köszönöm!
(#) vaszily válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Szia. Pár oldallal visszább már volt erről szó. Olvasd vissza hátha előrébb jutsz vele
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
(#) sector99 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Lapozz vissza egy oldalt, ott vannak hozzászólások érvek, ellenérvek - a kérdéseddel kapcsolatban. Én pl. DeWalt gépet használok 3 és 4 cellás akkuval is, semmi baja a 4 cellástól se.
Jaa, és javaslom, hogy a B6-hoz építsed ki a balance töltés csatlakozót is.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
Következő: »»   194 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem