Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a hozzászólásokat!
A a balance töltés csatlakozó meg van már,csak ezzel voltam gondba hogy a 12V-os motorhoz 3 vagy 4 akku. Visszaolvasok!
Hali!
Inkább 6, 2 párhuzamosan*3sorba. Törekedj minél több cellára, ami csak belefér Eredeileg hány db nicd cella volt benne? Azt szorozd 1,45-el ez a "töltött" max fesz, ezt közelítsd a li-ion *4,2-4,3V toltöttségi feszhez. Pár volt felfelé nem számít, lefelé pedig lassabb, erőtlenebb lesz. Az enyémre 14,4V-van írva, 12db ni-cd volt benne, az kb 17V, a 4 soros li-ion is kb 17V. De van TIP 18V-osom is ami "szemre" színre, szagra, kivül-belül megegyezik (tipusszám más), szerintem ugyanaz a motor van benne, ebbe is 4s2p akksit tettem, ennyi fért bele (eredetileg 15ni-cd volt), különbséget nem érzek a 2 fúró között
Szia!
10 db 1,2V-os nicd volt benne. Én úgy látom hogy 18650-es 4 db-nál több nem fér bele.
4db elég karcsú szerintem.
Ez marok csavarozó, vagy nagyobb akkus fúró?
Igen, ennek kicsi a talpa.
A TIP-embe lehetett fektetve tenni a cellákat, pont így néz ki: Bővebben: Link. Van még itt egy itt egy kinai, hasonló kicsi a talpa, fektetve nem fér bele cella, viszont állítva kicentizve belefér a 8 db cella. Neked állítva nem fér bele? esetleg valami pici távtartóval a csavarokhoz a fedele és az alja közé, legalább szellős lesz ? A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
Utána nézek mit tudnék megoldani. 4S2P gondolom az már jó lenne.
De ha így,csak 4 fér bele,gondolhatod mit kéne rajta barkácsolni hogy 8 beleférjen
Egy átlagos, minőségi (de még olcsó) cella belső ellenállása saccra 15-30mOhm körül van. A behajtó csúcsban/terhelve/induláskor 10-15A-rel rántja meg az akksikat. Cellánként 1.5-3W hő keletkezik, a cellafesz pedig 4V-ról 3.7V-ra esik (30mOhm és 10A). Szerintem ez túlterhelés a celláknak, melegedni fognak nagyobb terhelés alatt, és károsodni. 2 párhuzamos cella már jobban el tudja viselni a cellánkénti 5-8A-es terhelést.
A bontott lapotpakksik pedig még rosszabbak, kivéve ha valami csúcsszériás pakkot fogtál ki. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
Nekem az a véleményem, hogy kár "trükközni" a 8 cellával - ehhez a géphez. ( 4 cella ugyanúgy fogja bírni, csak gyakrabban kell tölteni) Ismét azt írom, hogy lapozzál vissza itt a topikban de ne csak egy, hanem sok oldalt... Azért mondom, hogy ezt a gépet biztosan nem ipari célra akarod használni - nem is arra való. (Ne értsd félre nem leszólni akarom, barkács célra tökélesen megfelel !) A lényeg, hogy kompromisszumot kell majd kötni, hogy mennyit szánsz rá pénzben, mire akarod használni stb. Olcsó, kínai 18650 nem ilyen gépekbe való, hanem zseblámpába(hogy 5 percig világítson...) Egy INR-es (15-20-25 A-es) cella meg 2 ezer forint körül van. Hosszú percekig sorolhatnám még a szempontokat, de sok véleményt találsz ha visszaolvasol.
Már a korább hasonló esetben is írtam, ha nagyobb a feszültség inkább előny. 4db.
Szia!
Dehogy haragszom! Nem ipari célra van használva,otthoni barkácsolásra. A 18650-es akkuk meghalt laptopból (de jó akkukból lett kiszerelve) Samsung-Panasonic A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Ok. Azok az akkuk teljesen jók lesznek bele. Szerintem BMS nem szükséges. Az a lényeg, hogy nem szabad teljesen lemeríteni az akkukat. Amikor érzed, hogy erőtlenedik a gép - csökken a fordulat, akkor feltöltöd. Az a legcélszerűbb megoldás, hogy két akkud legyen és akkor szinte folyamatosan dolgozhatsz.
"Azok az akkuk teljesen jók lesznek bele." - ezt a kijelentésed mire alapozod? Dühítő, hogy ennyi információból meg tudod mondani a frankót. Mi vagy te? Valami misztikum, aki megmérte vladcepes akksijainak belső ellenállását 100km-ről, gondolatban? A belső ellenállás dönti el, hogy az akksi le tud-e adni 6-15A-t. 100mOhm-os akksival nem érdemes csavarbehajtó akksit építeni, főleg akkor nem, ha sorosan van 4db kapcsolva. 0.4ohm-on, 15A esetén 6V esik! Tehát a 16.8V-os akksi 10.8V-ra merül pillanatok alatt, amikor indul a csavarbehajtó. Korrekt? Nem!
Ez is ok, hogy inkább 3S-t ajánlok 4S helyett, mert a 4S pakk belső ellenállása nagyobb, mint ugyanabból a cellákból készített 3S pakk. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Bocs én a fórumtársunknak írtam le az egyéni véleményemet, és nem Téged akartalak dühíteni...Majd ő eldönti hogy mit tesz bele. És ezzel részemről be is fejeztem a mondandómat.
Ha érveltél volna, vagy bizonyítod, hogy tényleg alkalmas a cella akkumulátorba nem szóltam volna. De ez a rámondom látatlanba hogy jó, ezt nem tudom elfogadni.
Azért azt ne felejtsük el, hogy a legtöbb akkus csavarozóban van soft-start funkió is ami pontosan a bekapcsoláskor fellépő hirtelen áramot hivatott kiküszöbölni.
BMS-t mindenképpen ajánlok, nagyon sokat tud dobni az élettartamán, főleg ha bontott laptop akkukból dolgzol. Csak egy jó tanács, hiába gondolod jónak az akkut.Pár ezer laptop akku kimérése után van némi tapasztalatom velük.
BMS nélkül az épített "pozitív" sarunál lévő feszültség BMS nélkül simán felkúszhat 4,4V-ra, amit az akkud hosszútávon nagyon nem fog torelálni. Ebay-es BMS is bőven megteszi pár száz forintos tétel. Idézet: „Szerintem BMS nem szükséges” Szerintem meg igenis szükséges. Ha valóban bontott cellákról van szó, akkor meg egyenesen kötelező, (lehetőleg olyan típus, aminek hőérzékelője is van), ugyan úgy, mint egy normális kimondottan Li-ion töltő... Nem tudom láttad -e már a Li-ion -os videómat, ha érdekel a csatornámon megtalálod. De most nem fogom ide belinkelni, mert lassan már azért is kitiltanak, ha három hetente belinkelek egy új saját videót, amit még nem mutattam. (Nem tudom kinek szúrja ennyire a szemét)...
Szerintünk?Akkor most játszhatunk a pénzeddel?Talán neked kéne eldöntened,hogy neked meg éri e!
Egyszerűen csak egy vélemény érdekelt, hogy másoknak mi a véleménye. Megéri-e mások szerint? Gondoltam azért írok ebbe a témába mert itt lehet találni hozzáértő embereket, és nem azt vártam, hogy egyből egy kitérő semmit nem mondó kérdést kapok vissza De azért köszi.
Elmesélem Nektek , hogy jártam az új Kínai akkupackal . 9 $ volt a 3 db sorba kötött 18650 és töltővel adták . Egy bluetooth hanszóróba épitettem bele . 12.1 V feszültségen volt , majd 4 óra üzem után 11.6 V -ot mutatott a műszer . Az erősítő 2 x 25 W , amit persze normál hangerővel halgattunk . Le voltam nyűgözve . Ne , csak a rosszat emlegessem , hanem a jót is .
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2018
Ha itt valaki mondja meg neked hogy melyiket vedd,utólag te szerinted nem az igazi,akkor ki lesz a hibás?Azt sem tudja senki hogy mibe,hova minek akarsz venni ezek közül valamit.Mibe is lenne?Talán le kéne irnod hogy mibe miért minek kellene válogatnia valakinek is ezek közül.
Igazad van, nem írtam, hogy mibe kell. Csak rátaláltam és ár-érték arányban érdekelt csak mások véleménye. De részemről túltárgyaltuk
Hoppá,akkor másokra hagyatkoznál,és ha nem jön be?Az ár érték arányt már leirtam neked meg éri?Nem értem az ilyen kérdéseket,Azt neked kell eldöntened hogy az alkalmazott készülékhez megfeleő e azakksi kapacitása.Mi nem tudjuk mihez akarod használni,mivel nem is is irtad,meg nem is tudod.Imádom az ilyen eszmefuttatásokat.
Ha már lithium-ion akksin gondolkozol, akkor érdemes lenne lithium-polymer-t is számításba venni. Ha csavarbehajtóba szánod, kapható rengeteg méretben (passzol a régi akksik helyére), és belső ellenállásban is jobb lesz. Árban pedig lehet, hogy olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2018
Na tényleg, a polymerre nem is gondoltam Köszi! Meglesem azokat is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |