Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   209 / 328
(#) Olits hozzászólása Szept 22, 2018 /

Köszi a válaszokat.Nekem elektromos bicaj akksiba kellenének a cellák.Még nem szedtem szét az akksi celláit, mert még bírja, de tavaszra ki kellene cserélni a cellákat.Mivel,hogy láttam,hogy van egy 30 A-os késes bíztosíték az akksiba, akkor ezek szerint ennél nagyobb áram nem jöhet ki az akksiból.Mivel van benne 40 db cella, akkor ha a 30-at elosztom 40-el,akkor maximális áramkijövet cellánként nem lehet nagyobb mint 0,75 A.Tehát akkor nekem ezzel az árammal kell merítsem,ha tesztelni akarom a kapacítását a cellának?
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Persze, ha az a 40 cella mind párhuzamosan van...
(#) vargaf válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

De hogyan van bekötve az a 40 cella? Nem valószínű, hogy mind párhuzamosan van, mint ahogyan Te számolsz!
(#) Olits válasza vargaf hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

10S 4P -be vannak kötve.(36 V-os aku).Ezek szerint akkor 30:4=7,5 A a maximum áram ami kijöhet cellánként?
De normál üzemmódban egy 6-8 %-os emelkedőn egy 36 V -os akku ami egy 250 W-os motort hajt hány A-t szokott fogyasztani átlagosan?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2018
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Nekem a kijelzőn mutatja vonalkákkal a fogyasztást, de sajnos abból nem lehet tudni, hogy hány A-t jelent pontosan.
Hogyan lehetne pontosan megtudni ezt?Hogy per pillanat hány A-t fogyaszt a bicaj?
(#) Epu2 válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Egy A mérőt bekötsz , ugyan csökkenti a maximális áramot, de saccolható, egy osztás 1...2A.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Minden válaszomnál a belső ellenállást említem.
Kiszámolhatjuk.
Ha nagy a belső ellenállása a cellának (károsodott, öreg, rossz minőségű, stb), akkor 10-100mA-es árammal fogod megkapni a maximális kapacitást, amit tárolni tud. De ha te ennél nagyobb árammal meríted (pl. csavarbehajtóba akarod a cellát rakni, ahol 10A is folyik) akkor a belső ellenálláson feszültség fog esni, így nagy áramú mérésnél a kapacitás töredékét kapod.
Pl. 0.2Ohm belső ellenállás, 100mA merítés: 4.2V terheletlen kapocsfeszültségnél a terhelt kapocsfeszültséged alacsonyabb lesz, mégpedig: 0.2Ohm*0.1A-rel, vagyis 0.02V-tal. Ez nem feltűnő. Terheld be ugyanezt a cellát 5A-rel: 0.2Ohm*5A az 1V. Tehát a cellád 4.2V-ról be fog zuhanni 3.2V-ra. Tehát le fog kapcsolni a védelmi áramköröd kis idő múlva, és a cellában hő keletkezik (1V*5A, vagyis 5W). Ezt te nem tudod felhasználni. 5W-ot óránként. Egy átlagos 4.2V 2A cella 8.4Wh-nyi energiát tud tárolni, ebből 5Wh megy a levesbe (hő), tehát te legjobb esetben is csak 3.4Wh-t tudsz felhasználni, de annyit sem, mert a cella feszültsége 3V alatt lesz.
Ugyanezt kiszámolva egy 0.02Ohm-os cellával: 100mA-nál 0.002V esik, 5A-nál 0.1V. Ez a cella szuper, lehet terhelni, a tárolt energia 94%-át ki tudod venni belőle a névleges terhelésen, a keletkező hő pedig 0.1V*5A, vagyis 0.5W.
El kell dönteni, hova akarod a cellát berakni, mivel lesz terhelve. Én ezzel az árammal meríteném, és így azonnal kiderülne, hogy melyik cella jó, melyik rossz.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Tehát minél kisebb egy cella belső ellenállása, annál jobb a minősége és annál nagyobb áramot képes leadni?Egy átlagos , használt laptop akksiból kivett cellának, aminek 2 A a kapacitása mekkora szokott lenni a belső ellenállása?Ez a belső ellenállás konkrétan mitől függ?Lehet ezt mérni valamivel?

4P, vagyis 4 cella párhuzamosan. 15A áram/4, az 3.75A cellánként. Csúcsban több is. 250W-os motor 36V-on 250W/36V az 6.9A terhelés. Gyorsuláskor, és terheléstől függően többet kér a motor, mint 250W!

A laptop akksikban nincsenek drága, alacsony belső ellenállású akksik...
Mérni pl. ezzel lehet: műterhelés és belső ellenállás mérő készülék, 30V/15A/100W max.

Ma pl töltögettem ilyen cellákat és az egyik amit 500 mA-rel töltöttem egyszercsak felforrósodott, pedig a feszültsége még 4 volt sem volt.Aztán 200 mA-rel kezdtem tölteni, és akkor minden rendben volt.Az ilyennek mi a baja?Ezt lehet használni egy elektromos bicaj akkuban?A kapacítása 1800 mAh ,500mAh -re merítve.

Ha túl nagy a belső ellenállás, akkor már a töltés során is melegedni fog.
Számoljunk: 0.4Ohm Rinternal, 1A töltőáram, keletkező hő: 0.4Ohm*1A*1A, vagyis 0.4W. Ez már melegít hosszabb távon!

Akkor jól gondolom,hogy amelyek melegednek töltés közben, azoknak nagy a belső ellenállásuk?(nem túl nagy árammal töltve).

Így van. Kivéve, ha túltöltöd őket!

Értem.Akkor átlagosan 6,9/4=1,7 A-t fogyaszt 1 cella.De ha a motor 1000 W -t kér(állítólag képes erre a BionX),akkor meg 1000/36=27 A. Ez osztva 4-el=6,9 Ampert kell leadjon egy cella?

Pontosan. Már megérte ennyit körmölnöm! Mondjuk a 15A-es biztid ki fog égni, de az elmélet helyes.

Igen. Köszi.

Kb. februártól kezdtem foglalkozni komolyabban az elektronikával, mert érdekelni kezdett.Azelőtt nem nagyon tudtam különbséget tenni az áram és a feszültség között.Suliban nem nagyon érdekelt, a szakmám is teljesen más, szabadidőmben pedig inkább zenével foglalkoztam.Úgyhogy nézzétek el a tudatlanságomat .
Hogyan lehet az általad belinkelt műszert megvásárolni,mennyi az ára?

Írok privátban.
(#) otvenkilenc válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

A 30V-s max tápfeszültséget kilehet terjeszteni legalább 40 V -ra?
(#) otvenkilenc válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 23, 2018 /

Napelem automatikus terhelés görbe felvételéhez is van valamid?
(#) zsoltee0001 válasza Olits hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Erről a ketyeréről dobnál egy linket?
Üdv
(#) Firefighter1 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Gondolom nem baj ha én dobom róla a linket!

Mondjuk hogy mennyire pontos azt nem tudom, de gondolom olyan nagyot nem szórhat!
(#) vladcepes hozzászólása Szept 24, 2018 /

Sziasztok!
Adott egy 24V-os behajtó. Ennek a dobozába raktunk 6 db sorba kötött 18650-est. Ebből a fajtából: Bővebben: Link a Trustfire 3000mAh
ImAX B6-tal tőltve. Aztán mikor rádugtuk a gépre csak akkor veszi fel a fordulatot ha lassan húzzuk be a behajtó gombját. Lassan fokozatosan behúzva felpörög de a teljes behúzásnál leáll. (ha egyből húzzuk be meg se nyikkan) A behajtó 24V-os. (más leírás nincs róla)
Kevés neki az Áram? Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2018

2.jpg

1.jpg

(#) Frankye válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

A jelenség egyértelműen erre utal.
(#) kapu48 hozzászólása Szept 24, 2018 /

Ebből a hamisítványból én is bekaptam 2db.-ot!
Bővebben: Hamis powerbank!
(#) vladcepes válasza Frankye hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Ha meglenne a 3000 mAh benne,az vinné? vagy az is kevés lenne?
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

A kapacitás szinte lényegtelen. A belső ellenállás határozza meg, hogy a motort meg tudja-e táplálni az akksipakk. Jelen esetben (6S1P) a világ legjobb akksijait kell megvásárolnod, amiknek a 10-15A áram nem okoz gondot!
(#) FIGIRI válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Nem lehet hogy van a cellában túláram védelem? A linkelt cikkben valamelyik tipusnál írja...
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2018
(#) Kovidivi válasza FIGIRI hozzászólására (») Szept 24, 2018 /

Simán lehet. Az biztos, hogy ha az akksi nincs erre a 10-15A-re felkészítve, akkor károsodik minden egyes terhelésnél.
Következő: »»   209 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem