Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   208 / 328
(#) otvenkilenc válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

No meg néhány eprom igényelt kettős tápot +5 és -12V -t. Örökség a mútlból és a kellett a kompatibilitáshoz.
(#) Olits válasza vargham hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Bocsi de most sem tudom, hogy melyik 3. oldalra gondolsz.
Az adatlapon egy kép szerepel... melyik a 3. oldal?
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Viszont amelyik cella elérte a 4,1 V feszültséget abba csak 200 mA-t küld a modul,(telefon töltő nem melegszik) amelyik meg még 3,9 v -on van abba 450 mA-t(telefon töltő melegszik).Maga a modul 1A-os...Akkor ez hogy van?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Úgy, hogy az adaptered 450mA-t tud magából kicsavarni. Ha 1A-t ki tudnál belőle szedni, akkor 5V 1A-es adapternek árulnák, drágábban... Ezekben az adapterekben hálistennek van áramkorlát, így nem tudod őket egykönnyen túlterhelni. A TP4056 modul maximális (!!!) árama 1A, HA az őt megtápláló adapter 1A-t képes szolgáltatni, és HA az TP4056 IC bemeneti lábán a feszültség nagyobb, mint kb. 4.5V.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Jól van.Szóval van benne áramkorlát...nem tudtam.Mert ha nem lenne eddig ki is éghetett volna..Nem tudom minden adapterben van-e áramkorlát?Pl most gondolok szintetizátor billentyűs hangszer 12 V ,1A tápjára?Ezt valahol írja rajta(áramkorlát)?

Más:
Viszont amelyik cella elérte a 4,1 V feszültséget abba csak 200 mA-t küld a modul,(telefon töltő nem melegszik) amelyik meg még 3,9 v -on van abba 450 mA-t(telefon töltő melegszik).

Lehet hogy függ a cella belső ellenállásától is, hogy mennyi ampert tud befogadni 4,15 V feszültség alatt?És minden cella belső ellenállása más?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2018
(#) Olits hozzászólása Szept 20, 2018 /

Mi a magyarázata annak,hogy ha egy töltő feltölt egy aksit,akkor a töltő forróbb lesz mint azelőtt?Ha fel van töltve, akkor már nem megy át a töltőn áram ...és akkor miért forró?Ezt több töltővel, több esetben is megfigyeltem.
(#) Firefighter1 válasza Olits hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Nem reklámnak szánom.. de ha jól tippelem az angol nem nagyon megy, ugyhogy nézzél szét erre felé

Pár dolgot megtudhatsz a Li-Po-król

Félve, de merészelem megkérdezni, honnan tudod hogy csak 200mA-megy bele? Illetve 450?

Erről is szó van a videóba de énis beillesztem, hátha megérted hogy miért van a "mi"

LiPo.PNG

(#) Olits válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Igen de az áram akkor kezd csökkenni, ha a cella feszültsége elérte a 4,2 V-ot.Nálam pedig már hamarabb csökken.

Lakatfogos multiméterrel.

Hát a valóságban az nem 4,200000 punktlich Voltnál következik be.. az is egy folyamat... Keress haveroknál lepukkant számítógépet, régi adapteres elektromos cuccot ( ha spórólni akarsz)
Ha szánsz rá egy picit akkor vegyél például egy kapcsitápot 5 volt "X" >=1A és szerintem helyre fog állni az univerzum nálad is!

Meg aztán azt sem árt átgondolni hogy mit fogsz tölteni (Tudom akkut) de hogy mekkora kapacitásut!

Én javasolnám, bár lehet hogy nem kéne hogy az ellenállást amivel a töltőáramot állítod, cseréld
( cseréltesd) ki egy potira!

Így egy tol ig tartományba tudod állitani

Lehet hogy ilyent fogok venni.
Bővebben: Link

Hány tp4056-os modulod van?

Jelenleg 5 db, de még fogok venni abból a fajtából amit a múltkor linkeltél itt.Azokon mikro usb bemenet van.Az enyémen mini usb.

CSak mert ez is jó lenne

Vagy akár ez is

Veszel belőlük egy combosabbat! Olcsóbban mint amit Te linkeltél,

Igaz nem lesz csilli villi! De nagy eséllyel működni fog!
Ahány modulod lesz annyi szor 1A-al kalkuláljál!
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 20, 2018 /

De ha hülyeséget írok akkor valaki lőjön le

Ok.De a 12 voltos mire kell neked?Az Imax B6 töltőhöz?Mert most 5 voltos töltőkről volt szó itt

Bővebben: Link

Jaj bocsánat... közbe más projektet is alakítgatok és összekevertem a linket! ugyan ez csak 5V-be

Az Imax hoz a 12 volt. jó.... de lehetne több is!
Ha minden jol megy akkor a napokban elkészül egy töltőpanelom ha gondolod majd adok róla részletesebb infót!
Gondolom te sem akarod egyesével töltögetni!

De amíg az ötödölés megy addig mehetünk privátba is hogy ne "szemeteljük" tele a topicot!

Aztán az érdemi infót pedig ide beirni

Ok.Köszi előre is.

De amig nem ismerem a kapacitásukat (használt laptop aksikból valók),addig egyesével jó tölteni...Ezért kell legalább 10 db TP4056 modul .
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 20, 2018 /

Neked kellene egy ohm törvény tanulmányozás. Van a cellád, 3.9V, van a TP4056 kimenetén 4.2V. A TP4056-nak is meg a celládnak is van belső ellenállása, mondok egy hasra értéket, 0.5Ohm összesen. 4.2V-3.9 az 0.3V. U:0.3V, R:0.5Ohm I:?. U=R*I, ebből következik: I=U/R. Behelyettesítesz: 0.3V/0.5Ohm az 0.6A. Ennyi folyna, ha az adaptered nem korlátozná 0.45A-nál az áramot. Ha tudna az adaptered 2A-t, akkor pedig a TP4056 korlátozna 1A környékén. Ha ugyanezt eljátszod 4.15V-os cellafeszültséggel, a kkor U 0.05V lesz, R maradt 0.5Ohm, I pedig 0.1A lesz. Az értékek nem pontosak, a TP4056 kimenetén lehet 4.25V is, stb. Kérlek, ne csak átolvasd, hanem számolgass is, értsd meg, ha már ennyit körmöltem. Visszaigazolásul számold ki, és írd meg, mekkora áram folyna 3V-os cellafeszültségnél, ha nem korlátozna sem az adaptered, se a TP4056.
Az adapterekre pedig nincs ráírva, hogy van-e áramkorlát a kimenetükön, csak akkor derül ki, ha leteszteled, vagyis szépen emeled a terhelést, és egy pontnál elkezd esni a feszültség, és több áram nem folyik, vagy szétszedve látható a nyákon a szekunder oldal felépítése (esetleg primer oldali áramkorlát...).
(#) vargham válasza Olits hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Akkor olvasd el végig a töltő IC adatlapját. Le van benne írva a működése, és az is, hogy hogyan tudod állítani a töltőáramot. Meg fogos találni, van táblázat is hozzá.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 21, 2018 /

Jó ,de csak holnap lesz időm erre.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Szia.Most jutottam oda,hogy megnézzem,hogy is van amit írtál.De most látom,hogy nem is olyan nehéz kérdést, csak akkor amikor elolvastam úgy tűnt,hogy ez nem lesz egyszerű.Szóval
4.2-3.0=1.2 V
I =1.2:0.5=2,4
Tehát 2,4 A folyna ebben az esetben.
Jól vizsgáztam ?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Szuper. Ohm törvényét már ismered: U=R*I.
(#) Olits hozzászólása Szept 22, 2018 /

A cellákat hogyan helyes tesztelni?1 C-vel merítve, vagy 0,5 C-vel.Én első alkalommal 500 mA-el merítem a cellákat de nyílván más érték fog kijönni 1 A-rel merítve és más fél A-el.és más 2 A-el.Akkor melyik adja meg a cella igazi kapacítás értékét?
Ilyennel mérem:
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2018

w.jpg

(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

A 18650 -es cellákat 1C -vel érdemes tesztelni. Egyébként attól függ, hogy akarod terhelni,
mert tesztelheted azzal az áramerősséggel is, amivel majd használod.
Az 1C -s teszt az egy jó alternatíva, általában ezért adják meg ezt az adatot.
Természetesen adhatnak más terhelési adatokat is egy új cellához, ezt mindíg tisztázni kell,
ha venni akar az ember, nehogy pórul járjon...
(#) nedudgi válasza Olits hozzászólására (») Szept 22, 2018 /

Mindkettő. A kapott kapacitásérték áramfüggő.
A gyártók általban 10 vagy 20 órás kisütési időre adják meg a kapacitást.
Következő: »»   208 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem